Conversaţie la Fred’s Bar

Publicat în Dilema Veche nr. 540 din 19-25 iunie 2014
Alte confuzii jpeg

La cîrciuma Fred’s Bar din Pîţîligeni-Neamţ, Pîrîuţ Chişcăbabă, Nănase Moroi, Marinel Belibou şi Dionis Fantasmache beau ţuica obişnuită, de luni dimineaţa, şi păreau cam cătrăniţi. Era lunea de după alegerile europarlamentare şi spiritele se încinseseră încă de la prima oră. Nici unul dintre ei nu reuşise să voteze cu o zi înainte (se ţinuse nuntă mare în sat, băiatul lui Guiţ o luase pe fata lui Încremene, iar lucrurile degeneraseră rapid: pe înserat, fiecare dintre cei patru deschisese ochii în cîte un loc straniu – Chişcăbabă devenise conştient, pe la 9, în prisma unei stîne abandonate, Moroi avea primele amintiri, tot cam de pe atunci, de la marginea pădurii, Belibou se trezise în ogradă la ţaţa Marghioala, femeie de 94 de ani, unde se întreba, sincer şi înfrigurat, ce ar fi putut căuta, iar Fantasmache îşi recăpătase luciditatea pe acoperişul Primăriei, unde se pare că strigase ceva înainte să-l dea jos, cu bobîrnace, şeful de post şi preşedintele Consiliului Local). Noaptea fusese totuşi un sfetnic bun. Se dreseseră cu lapte de bivoliţă şi urmăriseră, cu pasiune, talk-show-urile bucureştene, de pe Satelit, dedicate problemelor electorale. În zori, sîngele politic le clocotea în vine. Simţeau că pot muta munţii din loc şi că este momentul să o şi facă. Dacă nu acum, cînd? – vorba imnului naţional, a cărui primă strofă o cîntau cu înflăcărare la meciurile naţionalei de fotbal. Cătrăneala din Fred’s Bar nu era aşadar legată, în vreun fel, de mahmureală (de altfel, marile fapte de pahar se anunţau din nou curajos!). Sîmburele răului sălăşuia în altă parte: în timp ce Chişcăbabă şi Moroi erau „de stînga“, Belibou şi Fantasmache se identificau, înverşunat, ca fiind „de dreapta“.

„Fără dreapta“, spunse pătimaş Belibou, „se duce naibii ţara asta. Ne papă burghezo-moşierimea cu fulgi cu tot! Poporul o să se întoarcă la sclavagism. Noi o să murim de foame.“ „Ba s-o crezi tu!“ replică Moroi nervos. „Tocmai stînga o să redreseze treburile. Îi ajută pe ăi bogaţi să prospere, iar ei investesc şi creează locuri de muncă pentru toată lumea. Nu ne mai pleacă, băi, capete seci, tineretu’ din ţară.“ „Şi“, preluă mingea la fileu nea Pîrîuţ Chişcăbabă, „aşa cum susţineau nişte analişti ieri, în Parlamentul Europei, stînga noastră se aliază cu popularii europeni – ăia, tot de stînga, din ţările puternice –, care sînt majoritari. Vor face legi bune şi pentru noi.“ „Tu presupui că, dacă azi Europa e de stînga“, se indignă Fantasmache, „aşa o să fie mereu? Va veni ea dreapta, săraca, şi o să-i facă harcea-parcea pe industriaşi şi pe bogătani. Cum i-o făcut domn’ Băsescu pe moguli şi pe baroni.“ „Hai, băi Dionis-plictis, ne laşi?“, spuse Moroi. Industriaşii şi bogătanii ăştia de stînga îţi dau păpica. Poporul trăieşte datorită lor. Fără finanţe n-ar fi fericite masele şi s-ar termina cu democraţia. Stînga trebuie să cîştige, şi de aia domnu’ Ponta îi sprijină pe aşa-zişii baroni!“ „Eşti prost, Nănase!“ îi răspunse Belibou înţelept. „Dreapta e singura care merge cu poporul şi, ca atare, ăi mai săraci votează cu ea. Plejiatoru’ – sau cum dracu’ îi mai spune lu’ Ponta – e unealta marilor oculte financiare mondiale, hotărîte să sugă seva naţiunilor. Ai să vezi ce-or să facă atunci cînd or pune laba complet pe ţară. Nu m-ar mira să-l aducă şi pe rege să facă din România bîlciul bogaţilor lumii, ăia de vînează pe domeniul lui Ţiriac – cel mai stîngist dintre marii proprietari, pe mama lor!“ Marinel luă o duşcă zdravănă, iritat.

„Nici pe departe“, reveni în forţă Pîrîuţ Chişcăbabă. „Stînga încurajează afacerile pentru a întări capitalismu’ şi, totodată, statu’ de drept şi nivelu’ de trai al poporului. Dreapta este populistă şi demagogică. Daca vrei, Marinele, îţi spun eu foarte exact ce fac pe dreapta ta, paravanul comuniştilor de ieri.“ „Ia zi, ce faci?“ strigă Belibou ameninţător. „Băieţi“ – interveni Fred de la bar – se înţelege, proprietarul lui Fred’s Bar, lăsaţi-o mai moale! Deja am două geamuri sparte de azi-noapte, de la cununia lui Guiţ cu Încremene. Animalele alea de Porcea şi Mălanu s-au îmbătat şi s-au caftit aicea cu scaunele. Măcar voi v-aţi făcut pulbere, ce-i drept, dar aţi dispărut. Ce, vreţi să recuperaţi acum ce-aţi pierdut ieri? Hai, mai uşurel cu politica! Beţi acolo în linişte şi vedeţi-vă de treabă!“ „Auzi, băi Fred Patlagică“, întrebă cu ironie Chişcăbabă, „n-ai fi cumva de dreapta, vreun socialist-trepăduş care se cere la mititica?“ „Aş“, spuse Fantasmache în locul lui Fred, „e de stînga, se vede, ăsta-i singurul capitalist prosper şi hoţoman din sat.“ „Tu vorbeşti“, se înfurie Moroi, „neamul lui Fantasmache, care aţi şterpelit pămîntu’ lu’ socru-meu? Banditule, latifundiarule!“ „Hai sictir!“ se oţărî Dionis. „Tu şi familia ta de bolşevici de dreapta ar trebui să fiţi închişi. Păcat că v-a ratat domnu’ Băsescu la final de mandat!“ „Ba pe voi o să vă bage la răcoare domnu’ Ponta la început de mandat…“  

Se produse o hărmălaie de nedescris, în care cineva ar mai fi desluşit doar cîteva replici tăioase: „Dictachiorule!“, „Michimausule!“, „Ebo!“, „Prostănacule!“, „Băsane!“, „Plejiatorule“, „Paraşuto!“, „Moroiule!“, „Fantasmăule!“, „Chişcăbabo!“, „Beliboule!“. Apoi, după un moment de linişte subită, se auzi urletul straşnic al lui Fred: „Văăăleeeu!“ Bietul proprietar al barului fu văzut zburînd, pînă în stradă, prin singurul geam întreg al localului. În cădere, agăţase un afiş electoral care îi stătea acum, ferfeniţit, pe cap. Acolo se putea totuşi citi cu claritate: „Mîndri că sîntem români!“ 

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.