Conspira╚Ťia ├«nc─ârc─âtoarelor

Publicat în Dilema Veche nr. 310 din 21-27 ianuarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

├Än s─âpt─âm├«nile astea din urm─â am f─âcut numai prostii. Am adormit la oper─â la New York (Mozart, de ce n-ai b─âgat ┼či tu o chitar─â bas?). ├Än loc s─â v─âd peisajul din Caraibe, m-am ├«mpiedicat de lenea localnicilor (Tortolezi, voi era┼úi doar pruden┼úi, nu len┼úi, iertare!). ┼×i ├«n general, ce-am c─âutat ├«n Caraibe c├«nd acas─â ninge ┼či se preg─âtesc concedieri (de unde, de altfel, vine ┼či cuv├«ntul ÔÇ×concediuÔÇť, cunosc─âtorii ┼čtiu leg─âtura)?

├Än fine, prin ziare, al┼úii s-au ocupat de mine ┼či de ma┼čina mea care fuge de paparazzi. Acum m─â ├«ntreab─â unde mai lucrez peste o lun─âÔÇŽ

Ce mai, un dezastru de PR! Pe l├«ng─â el, pe site-ul Dilema lumea m─â ├«ntreab─â de ce nu abordez subiecte relevante, importante pentru cititori, eventual scrise bine. Al┼úii s├«nt curio┼či chiar de ce nu m─â las de meserie, de-a dreptul. Jurnalist ├«n retragere, ─âsta da grad militar! Dar, stai pu┼úin, care meserie?

S├«nt de fapt ├«n aceea┼či situa┼úie cu cea a cresc─âtorului de bovine englez, la o lun─â dup─â izbucnirea epidemiei vacii nebune. Lumea ar vrea o friptur─â, dar nu mai are ├«ncredere. Nu ┼čtie dac─â nu cumva agricultorul e un ┼čmecher care tran┼čeaz─â vaci bolnave, s─â scape de ele. ┼×i, ├«n general, oamenii se obi┼čnuiesc repede cu varza c─âlit─â, cu pe┼čtele, cu hamburgerul de pui. Presa, c├«t─â mai e, se scufund─â ├«n apa ├«nvolburat─â a net-ului, unde fiecare are dreptate ┼či nimeni nu accept─â dreptatea altuia. Pe bune, nu ├«ncerca┼úi s─â m─â contrazice┼úi!

Tocmai de aceea am s─â v─â povestesc azi de ├«nc─ârc─âtoarele mele. Le ┼čti┼úi, ave┼úi ┼či dumneavoastr─â. E vorba de acele mici cutiu┼úe care se bag─â ├«n priz─â ┼či care ├«ncarc─â acumulatorii diverselor gadgeturi pe care le avem ├«n cas─â.

Ei bine, ├«nc─ârc─âtoarele mele s├«nt vii. Am ├«nceput s─â b─ânuiesc asta acum o lun─â, dup─â o or─â ┼či jum─âtate de c─âutat ├«nc─ârc─âtorul de la telefon. ├Äl l─âsasem ├«n dormitor, l├«ng─â pat, cuplat la prelungitor. L-am g─âsit ├«n buc─ât─ârie, ├«n spatele ma┼činii de cafea. St─âtea. Nu f─âcea nici o mi┼čcare, ca un p─âianjen care vrea s─â-i induc─â ├«n eroare pe eventualii pr─âd─âtori. Am f─âcut o anchet─â. Nimeni n-a recunoscut c─â l-ar fi mutat (am ┼či declara┼úii scrise, mai pu┼úin de la Matei, care nu ┼čtie dec├«t cinci litere, cam pu┼úin pentru o investiga┼úie a┼ča serioas─â!). Asta a fost prima suspiciune.

Apoi s-a terminat bateria la PSP-ul copiilor. Dou─â zile am c─âutat ├«nc─ârc─âtorul, l─âsat pe o policioar─â ├«n camera lor. L-am g─âsit ├«n bibliotec─â, ├«n spatele unor c─âr┼úi deschise ultima oar─â ├«n urm─â cu un an. Asta m-a pus pe g├«nduri ┼či-am ├«nceput s─â fac recens─âm├«ntul. OK, ├«ncepem cu mouse-ul Ioanei, ─âla cu acumulatori. Unde e ├«nc─ârc─âtorul lui? Dat disp─ârut de pe birou, a fost g─âsit ├«n baie, ├«n dulap, cu firul ├«nf─â┼čurat dr─âg─âstos pe aftershave-ul meu. Nintendo? Am avut dou─â console, una s-a stricat, credeam c─â am r─âmas cu dou─â ├«nc─ârc─âtoare. Nu mai e nici unul. ┼×i unde e charger-ul de la telefonul vechi, acela dep─â┼čit de avansul tehnologiei, care a g─âsit cumva o solu┼úie s─â pun─â mai mult crom pe tasteÔÇŽ Chiar nu-l mai g─âsesc, c─â poate ├«l dau unui prieten? Ei bine, nu. Telefonul st─â de ┼čase luni f─âr─â s─â fac─â nici o mi┼čcare pe noptier─â. ├Änc─ârc─âtorul lui ├«ns─â a fugit.

La fel au p─â┼úit ┼či alte 37 de juc─ârii, ├«ntre care cinci ma┼čini teleghidate, dou─â avioane, un robot, trei umanoizi cu chef de ceart─â, pe vremea c├«nd prin vene le mai curgeau ceva electroni, ┼či un num─âr de alte chestii pe care nu vi le pot descrie, pentru c─â nici produc─âtorii n-au curaj. Le dau doar nume: Avenger, MasterBot, DragonSomething sau, pur ┼či simplu, Scump┼×iNuFace. ─ésta din urm─â e favoritul meu, odat─â ce ├«l am ├«n trei exemplare.

O vreme m-am consolat cu ideea. ├Änc─ârc─âtoarele dispar. Poate se topesc ├«n contact cu aerul, s─â ne for┼úeze s─â lu─âm altele. Poate (dar asta e o ipotez─â cam prea ├«ndr─âznea┼ú─â), poate s├«nt prea distratÔÇŽ ├«n fine. ┼×tiin┼úa, aia de cas─â, pe care o practic din c├«nd ├«n c├«nd, nu ne-a putut spune nimic.

P├«n─â ├«ntr-o zi. C├«nd, ├«n c─âutarea pa┼čaportului ├«ntr-un dulap ├«ndep─ârtat, am dat peste o colonie. O colonie de ├«nc─ârc─âtoare, cu firele ├«ncurcate unele ├«ntr-altele, ca ├«ntr-o reuniune MISA, ca un depozit de ou─â din Alien. Le-am num─ârat, de la distan┼ú─â, cu un b─â┼ú, s─â nu sar─â la mine. S├«nt mai bine de 30. Nu ┼čtiu cum au ajuns ├«mpreun─â. Nu ┼čtiu ce le-a adunat. ├Äns─â asta nu e cel mai grav. Vestea cumplit─â e c─â nici unul nu se potrive┼čte la nimic!

Acum stau ┼či m─â g├«ndesc. N-or fi fugit cumva de la voiÔÇŽ?

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Secretele ┼či costurile unei case ecologice din paie. Este ca pe vremea bunicilor ┼či are consum de garsonier─â
O familie din Boto┼čani ├«┼či construie┼čte propria cas─â eco, din lut ┼či balo┼úi de paie, dup─â modelul locuin┼úelor ┼ú─âr─âne┼čti de acum un secol. Avantajele sunt nenum─ârate, spune b─ârbatul, inclusiv costurile la utilit─â┼úi fiind comparabile cu cele ale unei garsoniere.
image
Momentul de glorie ├«n care Rom├ónia a fost pe locul 2 ├«n lume la Olimpiad─â, dup─â SUA. De ce a sfidat Ceau┼čescu Rusia
La Olimpiada┬á de var─â din 1984, din Los Angeles, Rom├ónia a adus acas─â 53 de medalii, situ├óndu-se pe locul 2 ├«n lume, dup─â SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a f─âcut presiune asupra lui Ceau┼čescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe l├óng─â cei 120.000 de dolari primi┼úi pentru participare, a avut leg─âtur─â cu contextul economic din ┼úar─â.
image
C├ómpurile mor┼úii de sub mall-urile din Ploie┼čti. Descoperire f─âcut─â de arheologi
Extinderea municipiului Ploie┼čti spre comunele Blejoi sau Ariche┼čtii Rahtivani a scos la iveal─â un veritabil c├ómp al mor┼úii, care ascunde deopotriv─â comori unice, vechi de mii de ani, dar ┼či informa┼úii relevante despre o civiliza┼úie demult apus─â.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.