Congresul Centenarului

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
Congresul Centenarului jpeg

La universitatea privată „Dincolo de nori“, rectorul și fondatorul instituției, profesorul comparatist Stănel Pursangia, a decis că data centenarului românesc nu putea trece nemarcată academic. Mai întîi, o explicație asupra denumirii simpaticului așezămînt universitar, frecventat de cîteva zeci de oameni studioși de vîrstă avansată, care, în pragul pensiei ori în plină derulare a sa, descoperiseră bucuriile educației. Domnul Pursangia, la bază inginer (dar un inginer cu voluptatea lecturii, de aici și specializarea lui pe literatură comparată!), era un admirator al spiritului clasic. Citise cîndva comedia Norii, scrisă de Aristofan, și stabilise că o aluzie la acest magnific text trebuia să intre în titulatura noii universități. A mers pe varianta „Dincolo de nori“, ce i se părea deopotrivă poetică și filozofică. După acreditarea instituției în anii ’90, unii și alții i-au șoptit că, în Norii, Aristofan își bate joc de Socrate, detaliu pe care, la lectura piesei, inginerul nu-l realizase. Mai mult, ziceau aceiași cîrcotași, „Dincolo de nori“ era titlul unui cîntec celebru al formației de rock Holograf. Observațiile s-au dovedit adevărate, iar situația a devenit, de aceea, dramatică pentru Stănel. El îl admira pe Socrate, descoperit în Dialogurile platoniciene. În plus, ca orice exponent credibil al generației ’50-’60, ura rock-ul actual, fiind tolerant doar cu Elvis și cu Beatleșii, voci „din vremurile bune“. Ceva trebuia, neîndoios, schimbat! Denumirea în sine a instituției nu se mai putea. Prin urmare, profesorul Pursangia a modificat explicația ei. Sintagma dincolo de nori se referea, mai nou, în viziunea rectorului, la faptul că universitatea s-ar fi adresat, atît prin populația sa studioasă, cît și prin corpul profesoral (statisticile demonstraseră că media de vîrstă a instituției, incluzînd maeștrii și discipolii lor, se ridica „puțin peste șaptezeci de ani“), senioratului intelectual, iar respectivul „segment de vîrstă“ tinde să fie idealist, îmbrăcînd valorile pragmatice (disciplina socială!) în culori metafizice (încredere în educație, indiferent de etate!). O astfel de viziune se afla deci, simbolic, „dincolo de nori“. În sfîrșit, „let bygones be bygones“, vorba americanului. Să revenim la evenimentul academic de celebrare a centenarului, proiectat de părintele-fondator Stănel.

Vorbim despre un congres inter-, trans- și multidisciplinar, intitulat „Spiritualitatea românească la răscruce de veacuri. O perspectivă panoramică“. Rectorul a pus, din timp, decanii facultăților din subordine la treabă: lucrări, invitați cît mai prestigioși, convocarea tuturor studenților la dezbateri și, mai ales, abordări ale problemei spiritualității naționale din unghiuri variate. Diversitatea analizelor cu tematică identitar-mentalitară putea fi susținută, într-adevăr, cu succes: universitatea avea, preponderent, facultăți cu profil umanist (Filologie, Istorie, Teologie, Filozofie etc.) unde predau oameni serioși – foști învățători, medici, contabili sau, precum Stănel însuși, ingineri, toți reprofilați pe umanioare, în funcție de lecturile dominante ale fiecăruia în parte. Ca atare, simpozionul a fost un succes. Cerințele domnului Pursangia s-au îndeplinit în bună măsură: mobilizare generală, audiență masivă, comunicări înflăcărate. Un singur capitol a rămas deficitar – invitații de prestigiu. Deși s-au străduit, organizatorii nu au reușit să-i convingă să vină pe Mihai Șora, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Mircea Cărtărescu, pentru a menționa numai patru nume din lunga listă de key-note speakers creionată inițial. Nu a mai contat însă. Discuțiile au luat, și așa, un avînt nebun. După entuziasmul manifestat „pe secțiuni“, studenții și dascălii s-au strîns în aula magna pentru „concluzii“. Rectorul, tunător, de la prezidiu, aidoma unui patriot de la „patrușopt“, a slăvit „eternitatea ființei românești“, trimițînd la „excepționalitatea“ noastră identitară „în concertul națiunilor“. Tremor general în sală! Cineva a înălțat tricolorul și l-a fluturat energic deasupra capetelor colegilor săi. Unii se ridicaseră în picioare și aplaudau cu ovații. Alții strigau lozinci naționaliste. Intrată într-o criză impredictibilă de isterie, doamna prorector Vladimira Nevindecatu, de la Filozofie, a zbierat terifiant: „Copiii noștri sînt cei mai deștepți din lume!“ „Și cei mai frumoși!“, a completat-o din mulțime, la fel de vocal, ca un ecou, părintele Porfir Ghețușcă de la Teologie. Nu se mai putea sta în incinta clocotitoare. În frunte cu rectorul și cu drapelul național, intonînd, marțial, cîntecul „Noi sîntem români“, participanții, încolonați militar, au ieșit vehement pe coridoare și ulterior în stradă…

Neașteptat, doamna Nevindecatu a revenit cu mină îngrijorată în aula goală. A stins, conștiincioasă, lumina, întrucît era prorector cu gestiunea. A aruncat o privire de ansamblu peste încăpere și a strigat „Trăiască!“. După care a închis, atent, ușa. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.