Confuzie şi panică la Londra

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Confuzie şi panică la Londra jpeg

Calmul britanic e proverbial. Nu e clar cît mai e de real. Văzînd și citind tot felul de lucruri despre atentatul de pe Westminster Bridge, mi-am adus aminte și de nedumeririle care mi-au fost stîrnite în zilele atentatelor din iulie 2005, cînd mă aflam la Londra. Atacul de săptămîna trecută a făcut parte dintr-o categorie de temut pentru orice forțe antiteroriste, adică a fost aproape imposibil de prevenit. La acest capitol e greu de imputat ceva serviciilor de securitate. În schimb, reacția autorităților din timpul desfășurării evenimentelor, cînd atacul fusese deja declanșat, a fost, după cum reiese și dintr-un reportaj făcut de Henry Mance în Financial Times, plină de confuzii și poticneli. Jurnalistul descrie în detaliu ce s-a petrecut în acele momente în jurul și în interiorul clădirii Parlamentului. Parlamentarii au fost mînați în sus și-n jos pe scări, spunîndu-li-se cînd că trebuie să evacueze clădirea fiindcă există posibilitatea exploziei unor bombe, cînd că mai bine ar fi să rămînă în interior fiindcă e locul cel mai sigur, de vreme ce afară tocmai se auziseră împușcături. La unul dintre restaurantele Parlamentului, The Ajournment, chelnerii s-au oprit din serviciu, în mod firesc, pînă cînd s-au lămurit cauzele agitației de afară. După un sfert de oră însă, cînd au început să-și reia meseria într-un mod cît se poate de englezesc, un polițist a alertat pe toată lumea spunînd că afară e o mașină care poate exploda oricînd. A apărut și o polițistă care, mai hotărîtă, a evacuat rapid pe toată lumea. E absolut normal ca oamenii să se sperie în asemenea situații și să nu știe cum să reacționeze, dar parcă nu e chiar așa normal ca polițiștii de la Parlamentul britanic să se dovedească „speriați de bombe“ și să creeze ei înșiși panică.

Din imaginile televizate știm și că prim-ministrul Theresa May s-a lăsat, la rîndu-i, condusă la repezeală spre un adăpost de către propriii ei oameni de pază, care nu știau însă prea bine în ce mașină s-o urce. Unii parlamentari au tras concluzia fermă că forțele care păzesc această instituție nu au fost instruite în mod serios pentru un asemenea scenariu care, măcar la Westminster, ar fi trebuit foarte bine pregătit. Exerciții au fost chiar cu patru zile înainte de atentat, atunci cînd poliția a simulat reacția la un presupus atac terorist cu luare de ostatici pe un vapor de croazieră de pe Tamisa. Dar nu trebuie să fii foarte cîrcotaș ca să observi că și acest exercițiu s-a desfășurat taman perpendicular cu ceea ce avea să se întîmple în realitate cîteva zile mai tîrziu. Adică nu pe podul Westminster, ci pe sub podul Westminster, nu cu mijloace de transport rutier, ci cu nave fluviale, cu toate că e evident pentru toată lumea că în ultima vreme teroriștii folosesc mașini, nu vapoare. Uneori, însă, asemenea exerciții par menite doar să impresioneze publicul și să creeze senzația că forțele de securitate sînt pregătite. Iată însă că un individ cu o mașină și cu un cuțit de bucătărie a reușit nu doar să le surprindă, ci să le facă să intre și în panică. Poate că n-aș fi observat aceste lucruri dacă, așa cum spuneam, n-aș fi trăit direct atmosfera din jurul atentatelor din 2005. Atunci, forțele de securitate au aplicat vechi proceduri folosite cu mulți ani în urmă contra IRA. Nu se prea potriveau cu scopurile și metodele de operare specifice Al-Qaeda, dar altele nu existau. Polițiștii erau agitați. Sirenele, girofarurile și ordinele lor împînzeau orașul, cu rezultate necuantificabile. Ba făceau și gafe ireparabile, cum a fost aceea a împușcării unui tînăr brazilian nevinovat. Ca și acum, controalele la aeroporturi deveniseră mult mai dure. Și tocmai asemenea controale severe și meticuloase de securitate, instituite și la intrările muzeelor, provocau adunarea unor mulțimi periculos de mari (avînd în vedere scopul vădit al teroriștilor de a ucide cît mai mulți oameni). Controale stupide se făceau și la intrarea în restaurante și chiar la terase. Dacă te duceai la piscină și nu păreai prea britanic, ți se putea întîmpla să fii atenționat că, dacă nu respecți întocmai instrucțiunile de încuiere a bagajelor în vestiar, poți fi arestat. Sper ca măcar astfel de stupidități să nu se repete și în aceste zile. Ce s-a întîmplat însă te duce cu gîndul la filmele americane care ironizează desfășurările de forțe inutile ale poliției. Sigur, atacatorul a fost în cele din urmă anihilat. Dar nici la ora la care scriu nu e foarte clar ce-a fost cu el: un terorist antrenat cu un plan, un lup singuratic, un nebun, un disperat? Poliția pare a fi în ceață.

În filmele americane de care pomeneam există întotdeauna cîte un „meseriaș“ gen Columbo care, fără mușchi, pistoale, elicoptere sau sirene, știe mai bine cum să procedeze, unde, ce și pe cine să caute. Ar fi de dorit ca pe undeva, prin culisele operațiunilor antiteroriste, să existe și asemenea personaje.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Fistic Foto Nerds with Kives jpg
Gustarea aparent banală care scade tensiunea arterială mai repede decât pastilele și e incredibil de gustoasă
Fisticul, gustarea surpriză bogată în potasiu și grăsimi sănătoase, ajută natural la scăderea tensiunii arteriale și protejează sănătatea inimii tale.
locuri de munca angajari
Ce salarii sunt în România, Moldova, Bulgaria, Grecia și Ungaria și cât și-ar dori de fapt angajații
Un pachet salarial mai bun, format din salariu și beneficii, este principalul motiv de schimbare a jobului, potrivit unui studiu privind piața muncii realizat în România, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia și Ungaria.
zodii, fericire, foto shutterstock jpg
Zodia care va avea parte de o surpriză de zile mari pe 20 iunie. Planetele se aliniază pentru acest nativ, iar bucuria pe care o va trăi va fi imensă
Pe 20 iunie, astrele pregătesc o zi cu totul specială pentru un nativ al zodiacului, care va primi o surpriză neașteptată ce îi va aduce multă bucurie și împlinire.
Alin Andrieș FB MF jpg
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș: Vineri nu se poate discuta la ECOFIN planul de măsuri fiscale
Planul de măsuri fiscale poate fi prezentat Comisiei Europene doar în contextul în care este legiferat și, de aceea, la reuniunea ECOFIN nu se va discuta un astfel de plan, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș.
Fosta Miss Marea Britanie Jen Atkins și afecțiunea cauzată de bronzantul nazal Colaj YouTube This Morning jpg
Trendul viral care îți crește riscul de cancer de piele: bronzarea nazală. Avertismentul dermatologilor
Află totul despre trendul viral de bronzare nazală, care crește riscul de cancer de piele. Dermatologii avertizează asupra pericolelor ascunse și explică de ce această metodă nu este sigură.
SUA Iran FOTO Shutterstock jpg
Iranul are nevoie de doar două săptămâni pentru a asambla o bombă nucleară, spune Casa Albă: „Are tot ce îi trebuie pentru a realiza o armă nucleară”
Iranul are capacitatea de a asambla o bombă nucleară în „aproximativ două săptămâni” dacă liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei ar da ordin în acest sens, a precizat joi, 19 iunie, Casa Albă.
bebelus nou nascut pexels jpg
Boala care duce la decesul bebelușilor din cauza diagnosticării tardive. Simptomele sunt ușor de recunoscut
Cea mai frecventă cauză de internare în serviciul de hepatologie pediatrică este o boală care se manifestă cu simptome ușor de recunoscut. Cu toate acestea, se întâmplă să fie puse pe seama altor cauze și astfel se ratează momentul optim pentru intervenție, riscul cel mai mare fiind decesul.
Hezbollah Liban FOTO Profimedia jpg
Liderul Hezbollah, Naim Qassem, anunță că mişcarea da va „acţiona aşa cum consideră", ca răspuns la războiul dintre Iran şi Israel
Liderul Hezbollah, Naim Qassem, a precizat joi, 19 iunie, că mişcarea libaneză va „acţiona aşa cum consideră", ca răspuns la războiul în curs dintre principalul său susţinător, Iranul, şi Israel.
rusia america sua sah drapel foto shutterstock
20 iunie, ziua în care SUA și URSS au semnat un acord pentru „telefonul roșu”. Cum a fost salvată lumea de la un război nuclear
Pe 20 iunie 1963, SUA și URSS au semnat acordul pentru o linie telefonică directă între liderii lor, un gest rar de apropiere într-o lume împărțită de frică și armament nuclear.