Concurs

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Alte confuzii jpeg

Lui Bogdan nu-i plăcu din start numele candidatului pentru postul de „femeie de serviciu“: Nunuţă Mamel. Oricum detesta aceste competiţii la care poziţia sa de şef al administraţiei pe facultate îl obliga să participe periodic ca „preşedinte de comisie“. Era un om cu bun-simţ, prea delicat chiar, priceput în chestiuni financiare şi birocratice, dar complet inapt să o facă pe „judecătorul“, să „dea note“, să „evalueze“ şi, desigur, să „pice“ pe cîte unul, atunci cînd situaţia o cerea. Acum, este adevărat, nu s-ar fi pus – măcar teoretic – problema „picatului“.  Respectivul Nunuţă candida singur pe postul de îngrijitor scos de Universitate la concurs cu un anumit timp în urmă. Totuşi, Bogdan avea mari aprehensiuni în privinţa lui Mamel. Hai, numele mai treacă-meargă, toţi ne naştem cu cîte un mic handicap de un fel sau altul, nu merită să faci un capăt de ţară din asta! Din dosarul de înscriere rezultau însă numeroase ciudăţenii bătătoare la ochi. Înainte de toate, tipul era, fără îndoială, bărbat. Apelativul Nunuţă, luat în sine, te-ar fi putut băga cumva în ceaţă. Coroborat, în plus, şi cu implicaţiile prezumtiv anatomice ale „coechipierului“ Mamel, să admitem că ai fi dezvoltat un oarecare sentiment al ambiguităţii de gen. De aceea, derutat, şeful administraţiei verificase extrem de atent actele depuse la dosar.  Or, fatalitate, certificatul de naştere al lui Nunuţă indica precis, într-o căsuţă bifată, sexul „masculin“! Informaţia, odată clarificată, ridica incertitudini serioase privitoare la integrarea profesională a candidatului. Cum se va acomoda Nunuţă în interiorul comunităţii de cîteva zeci de îngrijitoare – toate femei! – din Universitate? Şi să zicem că nici măcar aici nu ar fi fost punctul nevralgic major al dosarului. (Abia gîndindu-se la acest aspect, Bogdan realiză că va trebui să ia măsuri drastice, lucru pe care nu îl făcuse niciodată şi pe care, în sensibilitatea sa structurală, spera să nici nu-l facă vreodată!) Pe lîngă masculinitatea lui necorespunzătoare în context, Mamel avea şi o educaţie problematică. Bogdan ceruse, pentru fişa postului, minimum zece clase, iar Nunuţă nu dovedea, prin documentele ataşate, că ar fi absolvit măcar ciclul primar. Pînă şi cererea-tip pe care o completase trăda mari carenţe şcolare: „Dom derector (bănuise, probabil, că rectorul – căruia îi era adresată, de fapt, solicitarea – ar fi un fel de director, n.n.), fă rog să pinefoiţi să aprobaţi în-sbrierea la comcursul de fimee de servici alu Mamel Nunuţă. Semnat, MN“. Lecturînd a nu se ştie cîta oară pasajul, un frison puternic îl trecu pe preşedintele de comisie din cap pînă-n picioare. 

În dimineaţa examenului, Bogdan veni îngîndurat la muncă. Hotărîse (le comunicase deja decizia şi colegilor de comisie – un responsabil cu personalul auxiliar şi o contabilă) să-l pice pe Nunuţă, chiar dacă era unicul candidat şi chiar dacă era nevoie urgentă de o „femeie de serviciu“ la parterul clădirii. Dosarul inadecvat al solicitantului îi permitea o astfel de abordare. Ca atare, încă de la începutul „interviului“, şeful administraţiei îi spuse ferm exoticului personaj: „Domnule Mamel, vă informez că, după interviu, în termen de douăzeci şi patru de ore, puteţi şi trebuie să faceţi contestaţie la cealaltă comisie, adică la supracomisia de evaluare. Vor prelua ei dosarul dumneavoastră şi se vor ocupa de toate detaliile“. Simţea că, prin intermediul frazei confuze cu care îl trimitea pe candidat către responsabilitatea altui for, se eliberase puţin de senzaţia culpabilităţii (dezvoltată rapid de natura lui blajină în asemenea împrejurări!). Cei de la contestaţii vor analiza cazul şi vor da verdictul final. Totuşi, pe măsură ce minutele treceau, Bogdan înţelegea că nu-i va fi deloc uşor să comunice concurentului rezultatul respingerii, fie el şi nedefinitiv. Nunuţă îl privea placid, ca un cîine înfometat, şi, la fiecare propoziţie de-a sa, reacţiona automat: „Da, să trăiţi, am îmţăles, dom derector!“. Omul avea peste doi metri şi cîntărea cam două sute de kilograme. Un ochi îi fugea ameţitor în stînga, iar gura îi stătea permanent întredeschisă. Treptat, Bogdan s-a înmuiat complet. A apelat, disperat, la un ultim truc de amînare/diluare a hotărîrii – proba practică. Îl puse pe Nunuţă să spele coridorul central al facultăţii în faţa comisiei. Individul execută ordinul cu un entuziasm exemplar, pe care nu i l-ai fi bănuit, gîndindu-te la dimensiunile sale urieşeşti şi, cu precădere, la faciesul lui blazat. Bogdan cedă aşadar nervos.  În definitiv, o îngrijitoare-bărbat semianalfabet(ă), cu numele de Nunuţă Mamel, nu reprezenta chiar o Apocalipsă pentru Universitate. S-au trăit şi întîmplări mai rele în trecut. Îi recită prin urmare, epuizat, candidatului (spre surprinderea celorlalţi „examinatori“!) următorul text: „Aţi trecut, vă încadrăm pe post, felicitări! Dosarul trebuie aprobat şi la rectorat, dar e o formalitate. De mîine începeţi lucrul!“.  „Da, să trăiţi, am îmţăles, dom derector!“ A doua zi, şeful administraţiei întîrzie o oră la slujbă, din cauza unui mic incident în trafic. Cînd a ajuns, a dat peste un dezastru total: geamuri sparte, portari cu vînătăi la ochi, studenţi şi profesori bătuţi pe capete (se pare că însuşi decanul luase un mop în figură, iar un prorector rătăcit pe acolo o găleată de zoaie în cap). Nunuţă – încătuşat de poliţişti – zbiera de mama focului: „Dom derector mi-a ordonat să fac compostaţie la toţi ceilanţi! Io am făcut compostaţie. Ajutor, dom derector! Ajutor!“

Astăzi, Bogdan participă în continuare la concursuri de angajare, dar nu ca preşedinte de comisie, ci în postură de candidat. Nu i-ar displăcea nici un post de „femeie de serviciu“, dacă el s-ar ivi pe undeva. 

Istoreme

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.