Comunism curat, frate!

Publicat în Dilema Veche nr. 470 din 14-20 februarie 2013
Dragoste şi răzbunare jpeg

În anii din urmă – la diferite ocazii, pe la petreceri, la o bere, în seri lungi, de vară, cu poveşti întinse pînă în zori –, am tot stat la vorbă cu cîţiva prieteni întorşi definitiv în România, după ani buni de stat în Canada. În general, motivul întoarcerii acasă e dorul cumplit de ţară şi de prietenii lăsaţi în urmă, dar întotdeauna apare în discuţie şi un soi de libertate, definită foarte difuz, pe care „doar aici, acasă, o poţi întîlni“. O libertate care se referă, de fapt, în mare măsură, la chipul – mult mai cald aici decît prin alte părţi – al celui mai simplu fel de socializare, de întîlnire cu rude, prieteni, amici, cunoscuţi. Invariabil, discuţiile ajung la „sărăcia“ chefurilor, a petrecerilor, întîlnirilor „seci“ între oamenii acelei lumi.

Ca să fie treaba foarte limpede, dau un exemplu foarte concret. De fiecare dată, în preajma mesei pline – cu mîncare cît încape, şi cu beri, vinuri, digestive şi alte lucruri minunate, nelipsite la o masă adevărată, de la noi – imediat vine vorba despre cum era acolo. Te duceai la o petrecere sau la ceea ce era anunţat ca un chef la cineva acasă şi dădeai peste o lume care stătea cuminte, de vorbă, în preajma unor grisine, alune, a unor „cipsuri de trei lei“, iar dacă prindeai şi o a doua bere era lucru mare. După care, la o oră la care ar protesta şi cele mai conformiste găini, te duceai frumuşel acasă, la culcare. Culmea e că unii dintre cei de acolo, de la aşa-zisul chef, mai plecau şi foarte mulţumiţi de petrecerea excelentă la care participaseră, chestie cumplit de enervantă pentru prietenii care îmi povesteau toate astea. Îi revolta şi-i deprima, în acelaşi timp, felul ăsta de a fi. Îi scotea din sărite modul în care oamenii de acolo pretindeau că se pot simţi bine la întîlnirea cu alţii. Şi, contemplînd acest stil ciudat de a fi fericit, ai noştri zîmbeau amar, gîndindu-se cam ce-ar fi însemnat, în România, o petrecere, un chef după care să pleci acasă căzut pe spate de entuziasm. Programul de lucru în ţara de adopţie era strict, relaţiile erau mai degrabă reci, viaţa plicticoasă. Chefurile, nişte orori. „Comunism curat!“

Zilele trecute, întîmplarea face să cunosc un alt român, stabilit de peste zece ani în Canada, venit acasă, în vizită. Stăm la poveşti, bem un vin, şi-ntreb: „Cum e, domnule, în ţara aia? Unii dintre prietenii mei care au stat pe acolo spun că e comunism în toată regula. Chiar aşa să fie?“ Omul nici nu aşteaptă să termin bine întrebarea şi răspunde hotărît: „Clar! Exact aşa e! Comunism curat!“

Întreb mai departe: „Ai voie să te exprimi liber?“ Răspunsul vine la fel de repede: „Oho, ba bine că nu! Poţi să zici ce-ţi trece prin cap. Poţi să faci ce vrei. N-are nimeni treabă cu tine, cîtă vreme îţi plăteşti taxele, ratele, toate alea. Mă rog… Să nu zici urît de negri, de arabi, de evrei, de chinezi, adică să nu zici urît de nimeni. Că, de fapt, şi tu eşti ca ei, eşti venit acolo. Şi e siguranţă. Ieşi la cît vrei, unde vrei, cel puţin, unde stau eu, nici nu-ţi pui problema asta. Şi adevăru’ e că e civilizaţie, domnule. Nu te joci. Fata mea e la facultate şi e foarte mulţumită. La spital, dacă ai treabă, nu se pune problema de şpagă sau de-astea. Dacă te plîngi la o instituţie, sau le scrii o scrisoare, imediat îţi răspund. E civilizaţie cum nu prindem noi nici într-o sută de ani.“ Merg mai departe cu chestionarul: „Se raportează date false? Producţii agricole, tone la hectar, rezultate în industrie, chestii de-astea…“ Se uită la mine ca la o arătare: „Glumeşti? Ăia sînt tîmpiţi cu corectitudinea. Ai minţit, te-ai ars. Nu mai prinzi nimic. Nu se mai uită nimeni la tine.“ „Vreun cult al personalităţii? Ceva partid unic? Trebuie să-ţi exprimi vreo adeziune?“, zic. Cască nişte ochi mari şi zîmbeşte: „Faci mişto!? Nici vorbă, dom’le, de de-astea. Pe ce lume trăieşti? Banu’ face totu’ acolo. Să munceşti, să faci bani, ca să consumi. Să dai banu’ înapoi în circuit. Îţi iei casă cu credit, o plăteşti de trei ori la bancă, da’ asta-i viaţa. Aşa e sistemu’. Chestia e că dacă lucrezi la altu’, nu faci mare brînză. Munceşti pentru el. Dar dacă-ţi faci biznisu’ tău e altă viaţă. Eu mi-am plătit casa deja anu’ trecut. Ăia te-ajută să porneşti afacerea ta. Te încurajează. Doar să ai tu ceva în cap şi să porneşti treaba. Chestia e, cum ţi-am zis, banu’. Să consumi, să circule coco în sistem. Munceşti toată ziua, te duci rupt acasă, bagi o bere, un televizor, un sex cu nevasta, şi pa. S-a dus ziua. Mîine o iei de la cap.“ Întreb: „Şi unde-i comunismul în toată treaba asta?“ Omul rîde cu poftă şi-mi răspunde: „Eee… Acu’, n-o lua şi tu aşa. Astea-s jargoane de-ale noastre, de p-acolo.“

Sigur, discuţia s-a purtat la un nivel care i-ar face pe unii să strîmbe din nas, iar pe alţii să leşine de panica absenţei referinţelor bibliografice şi a definirii termenilor. Merg însă mai departe, cu speranţa că, totuşi, n-o tuşi convulsiv chiar toată lumea care citeşte rîndurile astea. Există un pic de viaţă şi dincolo de vigilenţa cititorului specializat în rescrierea – evident, întotdeauna mai inspirată – oricărui articol pe care îl citeşte. Prin urmare, folosind ca prim argument discuţiile triviale de mai sus, revin, săptămîna viitoare, cu un soi de răspuns la articolele unui coleg din presa scrisă, un jurnalist pe care îl preţuiesc în modul cel mai sincer. Domnia sa defineşte, într-un fel foarte personal, „comunismul cool“ de peste Ocean. Nu pentru a-l contrazice cu orice chip, ci pentru a dezbate, propun un alt punct de vedere. Spor în toate cele! Pe săptămîna viitoare.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rosii pexels jpg
Cum să decojești roșiile fără să te murdărești pe mâini. Trucul ingenios care te ajută să economisești timp
Decojirea roșiilor reprezintă, pentru multe gospodine, o etapă plictisitoare și consumatoare de timp în pregătirea preparatelor culinare. Mai ales când vine vorba de supe, sosuri sau salate, îndepărtarea pieliței poate părea o corvoadă care necesită răbdare și dexteritate.
Daniela Cimpean FOTO Facebook
Șefa CJ Sibiu a scris în declarația de avere că soțul lucrează în privat. În realitate, e angajat la stat de trei ani
Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a scris în fiecare an în declarația sa de avere că soțul său lucrează la o firmă privată din oraș, când, în realitate, acesta lucrează în cadrul sucursalei Hidrocentrale Sebeș din primăvara anului 2022.
Ilie Bolojan FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Congresul PNL: patru locuri-cheie în joc, o femeie în lupta finală și un nume-surpriză la secretariatul general
Ilie Bolojan candidează singur la șefia PNL, dar miza reală a Congresului de sâmbătă o reprezintă cele patru funcții de prim-vicepreședinte. Zece lideri s-au înscris în cursă, iar bătălia din culise s-a intensificat în ultimele ore înaintea votului. Favoriții: Tişe, Predoiu, Ciucu și Iftime.
Alertă pe Dunăre: epave germane ies la suprafață după 80 de ani FOTO Facebook / Auto Master Chef by Mihai Popescu
Alertă pe Dunăre, din cauza secetei: nave rămase blocate și epave germane ies la suprafață după 80 de ani
Dunărea este la o cotă foarte mică, iar debitele sunt în scădere de la o zi la alta. Mai multe nave încărcate cu cereale sau minereu au rămas blocate.
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Novak Djokovici, lovit crunt de realitate. „Mi-e greu, dar sunt lucruri pe care trebuie să le accept”
Sârbul e conșient că nu-i mai poate bate pe Sinner și pe Alcaraz.
client refuzat otopeni dacian ciolos mp4 thumbnail png
Răsturnare de situație în scandalul de la Otopeni. Cioloș: Nu am reclamat șoferul și nu cred că a fost vina lui
Fostul premier Dacian Cioloș vine cu explicații în cazul scandalului de la Aeroportul Internațional Henri Coandă, unde un taximetrist care a refuzat să preia cursa a fost amendat de poliţişti cu 500 de lei, fiindu-i reţinut şi atestatul profesional.
Ischia este o insulă a Italiei din Marea Tireniană, în Golful Napoli, la aproximativ 18 mile marine de localitatea Napoli  jpeg
Oraș roman găsit sub golful Cartaromana, lângă Ischia. Turiștii îl pot vizita din bărci cu podea de sticlă
Timp de secole, insula italiană Ischia a fost considerată leagănul celei dintâi colonii grecești din Peninsula Italică. Toată istoria cunoscută ducea spre Pithecusae – așa cum o numeau grecii. Dar sub valurile albastre ale golfului Cartaromana
Avion prăbușit în India. FOTO Profimedia
Eroarea care a dus la tragedia aviatică din India. Ce s-a întâmplat cu motoarele înainte de prăbușire
Întrerupătoarele de alimentare cu combustibil de la motoarele unui Boeing Air India care s-a prăbuşit la scurt timp după decolare pe 12 iunie, făcând 260 de morţi, au trecut în poziţia "oprit" chiar înainte de impact, potrivit unui raport preliminar al anchetei publicat sâmbătă dimineaţă.
rapid fb jpg