Comedia decoraţiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 460 din 6-12 decembrie 2012
Marea de altădată jpeg

Au trecut exact 11 ani de la o zi de pomină trăită de angajaţii din Bucureşti ai postului de radio american Europa Liberă. Se aflase că preşedintele Ion Iliescu îi va decora pe veteranii postului, cei care vorbiseră la microfon înainte de 1989, criticînd regimul comunist şi pe conducătorii lui. La vremea sa, Emil Constantinescu decorase şi el cîţiva redactori celebri (Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Mircea Carp, Nestor Rateş, Nicolae Stânişoară). Acum, Radio Europa Liberă împlinea 50 de ani de funcţionare, România avea aspiraţii importante către Alianţa Nord-Atlantică iar Ion Iliescu dorea să dea semne că statul pe care-l conducea era reorientat definitiv către valorile occidentale. Pînă atunci, preşedintele nu fusese tocmai în graţiile jurnaliştilor de la Europa Liberă, care-l criticau frecvent şi îl considerau responsabil pentru mineriade şi pentru turnura greşită pe care o imprimase României după Revoluţie.

Distincţiile se acordau totuşi din partea statului român iar vechii jurnalişti ai postului meritau cu prisosinţă să fie decoraţi pentru că, în izolarea informaţională impusă de regimul comunist, reuşiseră, cu riscuri deloc neglijabile (bombe, asasinate, ameninţări...), să întreţină cea mai importantă fereastră a românilor către lumea liberă. Dat fiind şi precedentul creat de administraţia Constantinescu, atît jurnaliştii în cauză, cît şi managementul american au considerat probabil că pot accepta decoraţiile. Un minim bun-simţ a făcut ca o scurtă perioadă în jurul acelei ceremonii să se instaureze un fel de embargou asupra criticilor la adresa lui Ion Iliescu.

A venit şi ziua cea mare în care cei ce urmau a fi decoraţi trebuiau să meargă la Cotroceni. Conducerea postului a dispus însă ca toţi jurnaliştii, mai vechi sau mai noi, să participe la ceremonie, să asiste la decorarea înaintaşilor. Aşa că, vrînd-nevrînd, ne-am dus cu toţii la palatul Cotroceni, în sala Unirii (pe post de invitaţi, credeam noi), acolo unde altădată mergeam doar ca să transmitem diverse declaraţii. Am fost dirijaţi să ne aşezăm pe latura cu geamuri, în rînd cu cei ce urmau să primească decoraţii, printre care Ioana Măgura Bernard, Constantin Alexandroaie, Neculai Constantin Munteanu, Şerban Orescu, Emil Hurezeanu, Mary Georgescu (pe unii nici nu-i mai văzusem, dar îi recunoşteam după vocile pe care le auzisem la radio în copilărie). De pe latura opusă asistau o mulţime de personalităţi politice şi culturale (de la Radu Vasile la Octavian Paler). Cu Nicolae Văcăroiu de-a dreapta lui, Ion Iliescu a ţinut un discurs în care a omagiat fără rezerve activitatea Europei Libere din anii comunismului. Printre altele, a spus că, deşi era finanţat de americani, postul Europa Liberă putea fi socotit ca fiind eminamente românesc, pentru că promova şi menţinea în atenţie toate valorile autentice româneşti.

Şi s-a ajuns la partea cu decoraţiile. Invitaţii au început să fie strigaţi pe rînd. Momentul culminant a fost cînd Ion Iliescu a dat să înfigă acul decoraţiei în reverul hainei lui N.C. Munteanu. Acesta i-a spus că, în sfîrşit, şi el, preşedintele, avea ocazia să-i întoarcă înţepăturile. Decoraţi au fost şi conducătorii americani de atunci ai Europei Libere, Thomas A. Dine şi Jeffrey Trimble. S-au terminat însă decoraţiile mari şi au început diplomele de merit. Spre uluirea noastră, au început să fie strigaţi şi jurnaliştii angajaţi după Revoluţie. Ne-am uitat unii la alţii. Ne-am zis că o fi vreo greşeală. Dar odată strigat, nu mai aveai încotro, trebuia să înaintezi în luminile rampei, să dai mîna cu Ion Iliescu şi să primeşti distincţia. Am înaintat şi eu. Ion Iliescu mi-a întins o mînă puternică. Privirea îi era rece, zîmbetul profesional, de om obişnuit cu asemenea ceremonii. (Aceeaşi atitudine aveam să i-o remarc ulterior, cînd Şerban Orescu îi spunea că apreciază atitudinea sa din acel mandat în care, după cum spunea el, preşedintele părea să încerce a aduna la un loc tot ce e mai bun în România. Era o conversaţie de curtoazie, Ion Iliescu părea să asculte zîmbitor, dar cred că nu auzea nimic, se gîndea la cu totul altceva.)

În sfîrşit, am „încasat“ diploma din mîinile preşedintelui şi m-am dus undeva în spate, uşor năuc. Confuzia mi s-a transformat în amuzament cînd am citit ce scria pe diplomă: „Pentru merite deosebite în lupta împotriva totalitarismului comunist“. Pe lîngă că nu-mi ştiusem pînă atunci astfel de merite, mi se părea teribil de nostim să primesc, din partea preşedintelui Iliescu, recunoaşterea a ceva ce nu făcusem. Ceremonia s-a încheiat rapid şi, cînd încă mă holbam la diplomă, am primit un pahar de şampanie. Apoi m-am trezit brusc faţă în faţă cu Nicolae Văcăroiu, care tocmai ridica paharul zicînd: „Hai noroc, măi băieţi!“. Am ciocnit. Am băut. Mi-am zis că ceremoniile astea sînt întotdeauna însoţite de încurcături şi lucruri false. Se pare că şi decoraţiile sînt de multe ori pentru cine se nimereşte, nu neapărat pentru cine se pregăteşte. Am aflat apoi cum se ajunsese la „decorarea“ noastră, a jurnaliştilor de după 1989. Nu fusese pusă la cale – aşa cum bineînţeles unii voiau să creadă – de către Ion Iliescu, în intenţia de a ne compromite, ci chiar de către cineva din partea postului nostru care, neştiind prea bine cum să facă distincţia, unde să tragă linia între seniorii (unii se pensionaseră, alţii mai lucrau încă) care meritau şi juniorii care nu meritau, a decis să evite eventuale probleme, trecînd pe listă pe toată lumea. În ce mă priveşte, m-am considerat subiect al unei încurcături clasice, specifice unei ţări în tranziţie. N-am luat niciodată decoraţia în serios, că doar nici n-o meritam. Cîţiva ani mai tîrziu însă, unii au dat înapoi distincţiile, în semn de protest, după ce Ion Iliescu a acordat decoraţii similare unor persoane antisemite şi xenofobe. Printre cei care le-au returnat erau şi jurnalişti de după 1989 care primiseră acele diplome, ca şi mine, doar de formă. În schimb, le-au dat înapoi de-a seriosul. La momentul primirii decoraţiei, directorul general al postului, Jeffrey Trimble, a declarat că o acceptă în calitate de manager, şi nu de jurnalist. El ştia foarte bine principiul sănătos potrivit căruia un jurnalist nu trebuie niciodată să primească decoraţii din partea autorităţilor.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mihaela Plesa 08 foto Facebook jpg
Mihaela Pleșa, prima româncă în Camera Reprezentanților din Texas: „Am bătut la peste 80.000 de uși în campanie”
Aleasă pentru a doua oară în Camera Reprezentanților în statul Texas, Mihaela Pleșa a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre viitorul Americii, despre originile românești, ca și despre cum se face altfel politica peste Ocean.
Ion Antonescu, alături de Adolf Hitler, în 1941 (© Bundesarchiv Bild 183-B03212)
20 noiembrie: Ziua în care România a intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial alături de puterile Axei
Pe 20 noiembrie 1940, România s-a alăturat Axei prin semnarea Pactului Tripartit, aliniindu-se Germaniei, Italiei și Japoniei. Decizia, luată sub regimul lui Ion Antonescu, a marcat implicarea țării în Al Doilea Război Mondial, cu scopul de a recupera teritoriile pierdute.
Martine  Gutierrez pirelli profimedia jpg
O brunetă celebră a venit îmbrăcată în celofan, pe covorul roșu. S-a văzut tot!
Culmea modei! Artista americană Martine Gutierrez (35 de ani) a întors toate privirile la lansarea calendarului Pirelli, în Londra. Ea a venit într-o ținută cel puțin bizară. În timp ce celelalte celebrități prezente la eveniment au avut haine de gală, vedeta a venit mai mult dezbrăcată decât îmbrăc
Bee gees 1967 jpg
Tragedie imensă în lumea muzicii! Doi toboșari ai aceleași formațiile legendare au murit la câteva zile distanță
Lumea muzicii este din nou îndoliată după dispariția tragică a toboșarului Colin Petersen, la doar 78 de ani. Vestea a șocat fanii Bee Gees, mai ales că decesul său survine la doar patru zile după moartea unui alt fost membru al trupei, Dennis Bryon.
image png
Viitoarea soacră i-a stricat nunta celei care urma să devina soția fiului ei. Gestul nebunesc pe care femeia l-a făcut
O tânără care se pregătea să devină mireasă nu s-a mai putut bucura de evenimentul care urma din cauza neînțelegerilor apărute cu viitoarea soacră. Aceasta și-a spus întreaga poveste pe Reddit.
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (6) jpg
Ciucă, prima reacție după dosarul DNA: „PSD a dat drumul la robinetul de fake-news. Totul pentru acoperirea scandalului Nordis”
Președinte PNL, Nicolae Ciucă, susține că, în urma unei plângeri penale făcute de liderul AUR, George Simion, privind panourile electorale ale PNL, a fost deschisă „o lucrare in rem”, potrivit legii.
cozonac jpg
Bucovina miroase deja a cozonaci! Ce se întâmplă în „vitrina de tradiţii” a României
„Hai la joc nu sta-n loc”. O artistă, un taraf, zeci de oameni îmbrăcaţi elegant, pe proţap se frig meşteşugit o oaie şi un porc. În faţă se pregăteşte vânatul, pe un alt grătar zeci de porţii de bulz sfârâie plăcut împrăştiind miresme de mult uitate. Învăluită în miros de cozonaci, Bucovina a furat
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
„Suntem incredibil de îngrijorați”. SUA și Europa se tem de escaladarea războiului hibrid rusesc pe fondul atacurilor cu rachete din Ucraina
Departamentul de Stat al SUA a declarat că este „incredibil” de îngrijorat de campania Rusiei de război hibrid împotriva Occidentului. Reacția vine după ce Moscova a promis să răspundă la utilizarea de către Kiev a rachetelor fabricate în SUA asupra unor ținte din interiorul Rusiei.
angela jpg
Angela Similea a strălucit la spectacolul lui Aurelian Temișan! Artista, lecție de eleganță și rafinament, la 78 de ani
Angela Similea, una dintre cele mai îndrăgite artiste din muzica românească, a fost o apariție spectaculoasă la spectacolul lui Aurelian Temișan, desfășurat la Teatrul Național.