Columbo te poate face să uiți de izolare

8 mai 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Povesteam săptămînile trecute că mi-am petrecut unele din serile acestei perioade uitîndu-mă la episoade vechi cu locotenentul Columbo. L-am redescoperit, pentru a cîta oară? Actorul și personajul au o savoare care pentru mine (și cred că nu doar pentru mine) nu s-a perimat nici după decenii bune de la lansarea serialului. Și nu e vorba doar de nostalgia după un serial american pe care l-am urmărit în copilărie. Unele episoade, cum ar fi acela cu negustorul de vinuri (rol interpretat de Donald Pleasence) sînt de-a dreptul antologice. E de spus că există și un episod (Murder by the Book) regizat de un Steven Spielberg care se afla la începutul carierei (avea 25 de ani). Actorii sînt dintre cei mai buni, figuri destul de cunoscute sau chiar adevărate staruri. Johnny Cash, Mel Ferrer, Faye Dunaway sau Robert Vaughn nu sînt decît cîteva exemple.

Cred că Radu Cosașu e cel care a deslușit la un moment dat secretul ideologic al difuzării acestui serial în România comunistă. Columbo era polițistul într-un trenci ponosit (o ținută devenită legendară, care își are propria ei povestea), prost plătit, din bani publici, foarte abil în a prinde criminali care aparțineau aproape fără excepție clasei bogate a Americii. Or, dezvăluirea criminalității unor bogătași capitaliști americani de către un polițist sărac și inteligent nu putea decît să dea foarte bine într-o țară comunistă, chiar dacă bietul Columbo n-avea absolut nimic de-a face cu comunismul.

Dincolo de celebrele sale clișee, cel cu mîna ridicată, cînd se întorcea de la ușă spunînd „Just one more thing” sau de pildele legate de nevasta lui care nu apărea niciodată, Peter Falk a reușit să transmită personajului său un gen de căldură cu totul specială. Cu multă experiență și cu intuiția sa neobișnuită, Columbo pricepe imediat orice mister sau situație, fără să fie însă tipul de polițist versat, cinic și detașat. Implicarea sa foarte omenească în fiecare caz îl face să-i înțeleagă pe interlocutori într-un mod care depășește granițele stricte ale meseriei. Poate fi înțelegător chiar și cu unii dintre criminali. În același timp, formulele cu care se eschivează de la orice încercări de corupere sînt de fiecare dată pline de haz. Îl intuiește pe ucigaș imediat, singura problemă care-i solicită apoi eforturile fiind dovedirea lui.

Nostimada și popularitatea personajului au evident de-a face și cu imaginea și purtarea sa total atipică pentru un polițist american, cu care reușește să-i deruteze și pe făptași. Nu-l afectează disprețul cu care adesea e privit, trece senin peste umilințe și peste nervozitățile produse celor bănuiți, pe care nu-i slăbește cu întrebările lui aparent fără sens. Cu toate că întinde mereu capcane viclene, rămîne de fiecare dată el însuși, corect și dedicat aflării adevărului. În cele din urmă, modestia lui iese victorioasă în fața aroganței criminalilor. Columbo e eroul iscusit care lasă impresia de stîngăcie. Deși meticulos, merge de fiecare dată direct la țintă fără să piardă vremea cu amănunte nerelevante. Știe ce să caute la alți oameni și pare fascinat de natura umană. Latura asta, cum am spus, îl face cu totul aparte. Are totdeauna sfaturi sau vorbe de îmbărbătare care merg mînă în mînă cu micile tertipuri prin care reușește să afle cîte ceva. Pe scurt, mi se pare că poți recunoaște la el atributele unor eroi mitologici, de fapt, clișee etern valabile. E un veșnic David în luptă cu cîte un Goliat bogat și puternic. Se descurcă în situații aparent imposibile și cîștigă cu armele aparent slabe, cu inteligența. Știu că multora dintre dumneavoastră nu fac decît să vă amintesc ceea ce știați, de fapt, foarte bine. Ce remarc nou e doar că, dacă treci peste moda, mașinile sau tehnicile de filmare mai vechi, serialul continuă să fie și astăzi la fel de interesant. Columbo întrupează o serie de virtuți și ingrediente care au reușit să facă din el unul dintre cele mai de neuitat personaje pe care le-a creat televiziunea.         

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.