Colocvii şi colocvii

Publicat în Dilema Veche nr. 157 din 9 Feb 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Colocviile au devenit o obişnuinţă a lumii academice, şi nu numai. Dar există colocvii şi colocvii, deşi am fi tentaţi să credem că nu ar mai fi mare lucru de inventat în domeniu, pentru a le face atrăgătoare şi că, pînă la urmă, ele rămîn într-un cerc închis al unei lumi ştiinţifice căreia i se adresează. Uneori însă putem fi surprinşi de ingeniozitatea umană capabilă să creeze pentru a atrage un public cît mai larg şi cît mai divers. Pentru trei zile (18-20 ianuarie), Rennes a fost gazda unui colocviu internaţional dedicat "Costumelor regionale, mutaţiilor vestimentare şi Ťmodurilor» (modes) de construcţii identitare". Organizatorul, Jean-Pierre Lethuillier, conferenţiar la Universitatea Rennes 2, şi echipa sa au pornit de la ideea că o manifestare ştiinţifică nu trebuie să se adreseze numai unui public ultraspecializat şi ultrarestrîns, ci tuturor, indiferent de vîrstă sau profesie. Dar ca să atragi un public cît mai divers şi cît mai numeros, inevitabil trebuie să gîndeşti sau să inventezi lucruri care să-i stîrnească curiozitatea, care să-l facă să părăsească comodul şi călduţul fotoliu din faţa televizorului, să înfrunte ploaia (a plouat fără întrerupere pe tot parcursul colocviului) şi să-şi dorească să nu scape o astfel de ocazie. A fost pentru prima dată cînd am văzut peste 150 de "spectatori" la o manifestare ştiinţifică: doamne şi domni, trecuţi bine de 60 de ani, eleganţi, decenţi, atenţi, studenţi, conservatori şi muzeografi, profesori şi cercetători veniţi de pe întreg teritoriul Franţei, simpli cetăţeni ai oraşului. Pot spune că ei au fost cei care au animat discuţiile din jurul fiecărei tematici, cu întrebări pertinente şi inteligente, cu comentarii la subiect sau pe lîngă subiect (se mai întîmplă), cu incursiuni comparative sau invocarea unor amintiri personale, cu relevanţă sau fără. Dar cum au reuşit organizatorii să transforme un colocviu tematic într-un eveniment cultural citadin? În primul rînd, subiectul ca atare interesa: veşminte, costume, modă, regionalism, naţionalism, identitate. Intervenţiile participanţilor au reconstituit istoria costumului şi "instrumentalizarea" acestuia în procesul de construire a unei identităţi regionale sau naţionale. Intervenţiile au fost susţinute de imagini, oferind "spectatorilor" posibilitatea de a vizualiza şi, mai ales, de a se familiariza cu diferitele piese vestimentare transformate în embleme identitare şi "manipulate", de pildă, în nebunia publicitară. Bineînţeles că, oricît de interesante ar fi fost aceste comunicări, nu ar fi atras un public, dacă n-ar mai fi fost şi altceva. Colocviul a fost însoţit de inaugurarea unei expoziţii "itinerante" (se va deplasa în principalele oraşe ale Franţei) - "Des habits et nous - v

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.