Coadă la limba engleză

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
Ce a făcut şi ce n a făcut Sorin Oprescu jpeg

N-am mai văzut de multă vreme o coadă aşa de mare ca aceea din curtea Liceului „Iulia Hasdeu“, pentru înscrierea elevilor la testarea de limba engleză, premergătoare evaluării naţionale (adică a capacităţii, cum se numea pînă nu de mult, sau, ca să fie şi mai clar, a examenului de admitere la liceu).

Testarea cunoştinţelor de engleză e necesară pentru elevii din clasa a VIII-a care vor să aibă acces şi la opţiunea pentru aşa-numitele clase bilingve, cu predare în română şi engleză, pe care le oferă unele licee. Nu neapărat toţi elevii care trec testul vor ajunge într-o astfel de clasă. Dar foarte mulţi vor ca în momentul admiterii să aibă şi şansa repartiţiei într-un loc cu predare bilingvă. Aşa că doresc să dea testul. Pînă aici, toate bune şi frumoase. Numai că lucrurile bune şi frumoase pot fi complicate într-un mod specific naţional. Copilul nu se duce să dea pur şi simplu examenul. Mai întîi, el trebuie înscris, iar înscrierea asta nu se face nici ea, chiar aşa, bătînd din palme. În Capitală, testul se organizează la doar cîteva licee (în sectorul 3, de exemplu, nu e nici unul). Trebuie să ai la tine copia certificatului de naştere şi o fişă eliberată de şcoala generală la care învaţă copilul (ce ne-am face fără hîrtii?).

Ei bine, înarmat cu aceste acte, am ajuns la liceul cu pricina, acolo unde, cum spuneam, am dat peste coada aceea la care stăteau încolonaţi pe trei sau patru rînduri (ca la brînză, pe vremuri) bieţi părinţi învoiţi de la serviciu sau chiar elevi care la acea oră nu aveau şcoală. Cu atît mai uimitoare mi s-a părut coada, cu cît ştiu că elevii de astăzi dau o mulţime de concursuri şi olimpiade mai mult sau mai puţin oficiale la care niciodată nu e nevoie de atîtea hîrtii şi totul merge uns. Nu ştiu cum a fost pe la alte licee, dar presupun că procedura e aceeaşi peste tot, făurită cu deplină incompetenţă organizatorică.

Rîndul dispărea undeva după clădire iar dacă voiai să te duci să vezi ce te aşteaptă după colţ, riscai apostrofări clasice, în stilul de odinioară: „Domnu’, păi dumneavoastră nu staţi la rînd, coada e aici, vă rog!“ Ca şi alţi nou-veniţi la coadă, am aflat cu nelinişte că, bineînţeles, mai trebuia completată o cerere (altă bucată de pădure doborîtă – mi-am spus). Formularul se dobîndea de la cabina portarului. L-am luat şi apoi am mai vrut unul pentru o cunoştinţă care tocmai se aşezase şi ea la coadă. Văzîndu-mă că iau o a doua „cerere“, portarul n-a ratat ocazia să mă privească plin de superioritate: „Aţi şi greşit-o pe cealaltă!?“

În curtea prăfoasă a liceului aflat în plină renovare, soarele ardea a ploaie. Coada nu se mişca deloc. Ultimii din rînd, printre care şi eu, aveam să descoperim după un timp că înaintarea se făcea în salturi, ca la telecabină. Intrau zece oameni în sala de sport şi abia după ce toate actele acestora erau depuse la nişte birouri improvizate, unde lucrau cîteva doamne, se dădea drumul înăuntru unei alte tranşe de zece. Se lucra organizat, cum ar veni. După mai bine de o jumătate de oră, am dat colţul – adică am murit de nervi văzînd cît mai avem în faţă. Şi de acolo nici nu ne mai puteam delecta cu imaginea celor tot mai mulţi adunaţi în urma noastră, care treceau prin ce trecusem şi noi, îngrijoraţi ba că nu au şi formularul de cerere, ba că nu se înaintează. Unii comentau amar pe seama cuiva care o luase peste rînd: „Aşa se înaintează şi în viaţă.“ Pe alţii i-am auzit întrebînd speriaţi, săracii de ei, dacă nu cumva copia după certificatul de naştere al copilului trebuia legalizată la notar. Pe mine mă frămînta altă întrebare: de ce dura atît de mult depunerea a trei hîrtii? Aveau să mă lămurească alţii că în schimbul hîrtiilor urma să primeşti o hîrtiuţă mai mică, un bileţel ştampilat, cu un număr pe el, cu care va trebui să revii peste cîteva zile ca să iei înapoi fişa cu nota de la test scrisă pe ea (altă coadă, oare?); că, la birou, numele îţi va fi trecut într-un registru în care vei fi pus să semnezi (deşi ai mai semnat şi cererea luată de la portar). Pe scurt: birocraţie.

Am ajuns şi eu în faţa doamnelor de la birouri. Mi s-au plîns că au rămas fără „chiloţei“; că nu mai au unde să ţină toate actele aduse de părinţi. M-am oferit să le las „chiloţelul“ meu. Mi-au mulţumit şi mi-au spus că, de fapt, aşa ar fi şi normal: părinţii să le dea „chiloţeii“. Am semnat şi am plecat. O ploaie de vară cu stropi imenşi a început exact cînd m-am urcat în maşină. M-am gîndit la părinţii rămaşi în curtea liceului.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Angelina Jolie și fiul său Knox Jolie-Pitt FOTO EPA 12634935 jpg
Angelina Jolie, apariție rară pe covorul roșu alături de fiul ei, Knox. Ce l-a supărat pe fostul ei partener, Brad Pitt
Angelina Jolie și fiul ei, Knox Jolie-Pitt, au mers la braț la braț la Premiile Governors. Actrița a fost acuzată că se folosește de ieșirile cu copiii ei pentru „a intra pe sub pielea fostului ei soț”.
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Când se vor da pensiile în luna decembrie. S-a publicat calendarul oficial al plăților din ultima lună a anului
Ultima lună din an vine cu informații esențiale pentru pensionarii din România, mai ales în contextul sărbătorilor și al zilelor libere legale.
pod china jpg
Singurul pod din lume construit pe mijlocul unui râu sfidează limitele ingineriei. Trecerea mașinilor formează valuri
Despre China se poate spune că este expertul lumii când vine vorba de lucrări monumentale, unele dintre ele fiind adevărate minuni care au devenit atracții turistice majore.
boeing 737 max foto epa efe
Mii de angajați Boeing concediați în masă din fabricile din SUA. Care este cauza invocată de companie
Boeing, compania producătoare de avioane anunță că va da afară mii de angajați americani din statele Washington, Oregon, Carolina de Sud și Missouri, se arată în documentele obligatorii de la nivel federal publicate luni și a unui oficial sindical, scrie Reuters.
mircea lucescu facebook jpg
Mircea Lucescu a amestecat criticele cu laudele, după parcursul perfect al naționalei
Naționala de fotbal a învins clar Cipru, scor 4-1, dar jocul l-a supărat pe selecționerul Mircea Lucescu.
Rafael Nadal (EPA) jpg
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Zodiile care vor cunoaște dragostea adevărată în următoarele săptămâni! Norocul dă peste ele
Zodiile care vor cunoaște dragostea adevărată în următoarele săptămâni!
pahar cu apa jpg
Acesta este momentul magic al zilei când trebuie să bei apă și vei slăbi rapid fără a face mișcare
Căutarea unei metode simple și eficiente pentru a pierde în greutate fără mișcare poate părea un ideal greu de atins.
Tornado GR4 Carrying Storm Shadow Missiles MOD 45155900 jpg webp
După SUA, Marea Britanie ar putea oferi Ucrainei rachete pentru a lovi în interiorul Rusiei. Starmer: „Trebuie să ne dublăm eforturile”
Măsura urmează acordului președintelui american Joe Biden de a furniza arme americane similare Atacms cu rază lungă de acțiune.