Click, Screen, Flash

Publicat în Dilema Veche nr. 383 din 16 - 22 iunie 2011
R─âzbun─âri, patimi, resemn─âri jpeg

Oriunde te-ai ├«ntoarce, dai peste c├«te un aparat de fotografiat, o camer─â video mai mic─â dec├«t s─âpuniera lui Pinocchio, sau un telefon ultrasofisticat care, de┼či ar ├«nc─âpea lejer ├«n buzunarul lui Neghini┼ú─â, filmeaz─â HD ┼či face poze. Nimic nu mai r─âm├«ne nefotografiat, nefilmat, nepus pe Facebook, near─âtat lumii. S─â ne-n┼úelegem: voi progresul cu orice pre┼ú, nu-mi trece prin minte s─â m─â pun ├«n calea curentului ┼či n-am de g├«nd s─â profe┼úesc vreo apocalips─â a pixelilor. Zic asta de la ├«nceput, s─â nu cumva s─â trezesc suspiciuni ├«n r├«ndurile ├«mp─âtimi┼úilor de gadgeturi, gata s─â ard─â pe rugurile virtuale orice eretic retrograd. Dar ceea ce-mi d─â fiori pe ┼čira spin─ârii e muntele de simulare care cre┼čte ├«n dosul potopului de scule ┼či sculu┼úe de fixare ┼či catalogare a oric─ârui moment, a oric─ârei imagini de pe lumea asta.  

Aproape c─â nu mai exist─â spectacol de teatru la care s─â nu auzi click-ul aparatului de fotografiat. ÔÇ×Lini┼čteaÔÇť respira┼úiei publicului dintr-o sal─â de spectacol ┼či-a schimbat radical contururile auditive, d├«nd ├«ntr-o obezitate galopant─â, ├«ntr-o striden┼ú─â care a devenit norm─â. O mas─â sonor─â care con┼úine ÔÇô dincolo de sunetul telefoanelor mobile ┼či de ┼čoaptele spectatorilor care r─âspund con┼čtiincios la apel ÔÇô nelipsitul click sau melodioarele de ├«nt├«mpinare de la pornirea aparatelor digitale. ├Än mare, e absolut normal s─â te obi┼čnuie┼čti cu faptul c─â, vrei-nu vrei, o art─â cu public urmeaz─â ├«n mod natural toate modific─ârile prin care trece publicul c─âruia i se adreseaz─â. La urma urmei, au fost vremuri ├«n care interactivitatea extrem─â ┼či vacarmul domneau ├«n s─âlile de spectacol. Nu componentele auditive ale ÔÇ×lini┼čtiiÔÇť, ale masei sonore a ÔÇ×t─âceriiÔÇť din sala de spectacol s├«nt cele mai importante, ├«n cazul de fa┼ú─â. Foiala, tu┼čitul, ┼čoaptele, p├«n─â la urm─â chiar ┼či exasperantul sunet al telefonului care face praf vraja oric─ârui spectacol, fac parte din substan┼úa vie a artei spectacolului, ├«n limitele absolute ale accept─ârii conven┼úiei dintre scen─â ┼či publicul din sal─â.  

├Äns─â click-ul aparatului de fotografiat ├«nseamn─â mult mai mult dec├«t un deranj auditiv, o tulburare a seduc┼úiei sau un element nou din repertoriul de sunete al ÔÇ×t─âceriiÔÇť publicului contemporan. Sunetul obturatorului de la aparatul de fotografiat marcheaz─â un moment esen┼úial ├«n filozofia spectacolului teatral de azi. Pe o raz─â care depinde de intensitatea sunetului de obturator sau de distan┼úa la care se afl─â aparatul, o parte din public iese considerabil din limitele miracolului efemerit─â┼úii oric─ârui spectacol teatral. Acel sunet marcheaz─â o fixare definitiv─â. ├Änseamn─â c─â o clip─â, la care se vor ad─âuga, cu toat─â m─ârturia sonor─â, ┼či multe altele pe parcursul spectacolului, se va fixa definitiv undeva, ├«n afara universului de p├«n─â acum al reprezenta┼úiei. O mul┼úime de clipe ale realit─â┼úii efemere a spectacolului pleac─â, fizic, acas─â la cineva. Scoatem din discu┼úie adapt─ârile pentru televiziune, repeti┼úiile f─âcute special pentru filmat ┼či fotografiat, buc─ât─âria de marketing a premierelor. Dincolo de toate acestea, ├«n lumea spectacolului dintr-o zi obi┼čnuit─â, la spectatorii obi┼čnui┼úi, exist─â dejaÔÇŽ obi┼čnuin┼úa de a r─âpi buc─â┼úi din efemeritatea reprezenta┼úiei.  

Obiceiul acesta face ca unii dintre noi s─â nu mai vad─â ┼či s─â nu mai aud─â spectacolele sau concertele cu ochii ┼či cu urechile, ci cu sculu┼úele cu care vin asupra lor. Momentele tensionale sau spectaculoasele revel─âri vizuale, care se petrec pe scen─â, s├«nt marcate aproape matematic de un ritm al declan┼č─ârilor care se aud ├«n sal─â. F─âr─â s─â ne d─âm seama, mecanica nev─âzut─â a unui spectacol iese la lumin─â prin punctele ei de sudur─â, care devin vizibile tocmai prin semnalarea sonor─â pe care o face aparatul de fotografiat. 

Evident, la concerte, fenomenul nu se poate petrece ├«n lini┼čtea unui spectacol teatral. Aici, semnalul ruperii efemerit─â┼úii e dat de oceanul de ecrane al aparatelor care trimit spre un etern prezent continuu, tot ceea ce e destinat unui prezent instantaneu. Arti┼čtii nu mai au de ├«nfruntat, de manipulat sau de gestionat doar energia unui public, ci ┼či foamea lui de a imortaliza orice clip─â. Luxul sublim al imperfec┼úiunii dispare cu voio┼čie, l─âs├«nd loc unor standarde universale. Jum─âtate din public vede concertul pe ecranul aparatului cu care filmeaz─â sau fotografiaz─â. Cealalt─â jum─âtate vede spectacolul real, multiplicat ├«n ecranele semenilor din public, pierz├«nd, f─âr─â s─â fi f─âcut ceva, exact ceea ce pierd ┼či cei care au ambi┼úia, dorin┼úa, nevoia de a transforma efemeritatea ├«ntr-un surogat de prezent continuu. 

Vacan┼úele se fac ├«n virtutea dep─â┼čirii eroice a planului la fotografii ┼či film─âri. Ora┼čele, satele, mun┼úii, m─ârile, oceanele, insulele, str─âdu┼úele ├«nguste, bulevardele, c─âsu┼úele, catedralele, cet─â┼úile, palatele, gr─âdinile, magazinele, terasele, plajele s├«nt v─âzute prin acelea┼či ecrane, iar click-urile fixeaz─â totul, definitiv, ├«n galerii virtuale. Nun┼úile ┼či s─ârb─âtorile se consum─â ├«n fa┼úa camerelor de filmat ┼či a aparatelor de fotografiat, de parc─â scopul nu ar fi c─âs─âtoria sau s─ârb─âtorirea, ci simularea c├«t mai conving─âtoare a fericirii momentului. ├Äntr-o panic─â vecin─â cu delirul, ├«ntr-o foame de a captura c├«t mai mult din realitate, ob┼úinem exact inversul a ceea ce c─âut─âm. Pe History Channel se face reclam─â pentru seriile de reconstituiri ┼či investiga┼úii de pe Crime and Investigation Network. Sloganul campaniei de lansare a documentarelor te invit─â s─â nu ratezi a┼ča ceva, s─â devii martorul acestor subiecte. ├Än schimbul obositoarei ┼či solicitantei calit─â┼úi de participant la orice, sose┼čte, glorios, calitatea de martor. Cu alte cuvinte, nu mai e de nici un folos s─â ai un tip de atitudine, ci e suficient s─â fii informat, s─â fii la curent. Din ce ├«n ce mai des, oamenii dintr-o sal─â de spectacol nu mai ies revolta┼úi, g├«nditori sau exalta┼úi. Ies cu dovada faptului c─â au fost acolo. Pot demonstra asta, cu poze ┼či film─âri.  

C─ât─âlin ┼×tef─ânescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.