Clasificatorul

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Clasificatorul jpeg

Cînd colegul meu botanist, profesorul Cîrlan Lînă, a început să se prezinte prin Universitate drept Carolus Linnaeus și a apărut pe coridoare cu perucă și vestimentație din secolul al XVIII-lea, am știut că lucrurile scăpaseră complet de sub control. Fascinația lui – să admitem: cu mici nuanțe patologice încă de la început! – pentru naturalistul suedez Carl Linné (alias Carolus Linnaeus) era cunoscută în mediul academic de decenii bune. Acest băiat de cioban din zona de munte a Moldovei (cioban cu nume predestinat, Lînă, care a ales să-și boteze copilul Cîrlan, subliniind astfel, o dată în plus, pecetea îndeletnicirii pastorale asupra identității clanului său) pretindea că marele Linné îi schimbase cursul vieții în copilărie. Trimis de părinți, chiar din ciclul primar, cu mioarele la pășune, micuțul Cîrlan – fire studioasă – își lua, pentru lectură, cărți împrumutate din biblioteca fetei învățătorului comunal, colegă de clasă și, de asemenea, cititoare împătimită. Între volumele respective se nimeri, la un moment dat, și biografia romanțată (editată în România imediat după Primul Război Mondial) a botanistului suedez Carl Linné, care trăise, din perspectiva fiului de păstor, în timpuri imemoriale: 1707-1778. Viața și cariera savantului l-au mesmerizat pur și simplu. S-a îndrăgostit instantaneu de modul naturalistului de a-și clasifica și denumi plantele descoperite. Florile urîte și toxice primeau numele dușmanilor și rivalilor academici, cele frumoase și benefice, pe ale prietenilor. Totul se clasifica riguros, după criterii sistemice imaginate de o minte genială, și desigur, ulterior, se traducea în latină (deci în limba elevată, intelectuală, științifică a epocii). Cîrlan decise să-l imite, din acea fază embrionară, pe cel care-i devenise model existențial și își clasifică, la rîndu-i, oile. Nu cunoștea nici o boabă de latină la vremea în cauză, însă, prin calchierea noțiunilor fixate de Linné, reuși să vină cu unele categorii „zoologic-pastorale“ interesante, respectînd algoritmul impus de părintele fondator: oile cuminți – nume afectuoase, oile bezmetice – nume răutăcioase. Așa apărură la stîna tatălul său apelative exotice, precum mieluteus simpaticus, berbecus imensus, mioaracaea plapanda ori, pe latura semantică opusă, oiana cretiana, berbecatus tembelus, mielus nebunaeus.

Cert rămînea faptul că, din nevinovatul exercițiu, s-a născut o carieră strălucită. Cîrlan Lînă a ajuns un eminent cercetător și profesor în domeniul biologic. Savant el însuși acum, nu a renunțat vreo clipă să se raporteze la idolul Linné. Toată opera lui științifică reprezenta un efort uriaș de clasificare și sistematizare a plantelor noi după „ordin“ și „gen“. Linné nu fusese trădat nici măcar în mecanismul de denominare. Monstruosul floral „căpăta“ identitățile celor antipatizați de Cîrlan, simetria, prin contrast, a celor simpatizați de harnicul profesor (care primise de altfel, în spațiul universitar, o poreclă sugestivă: Clasificatorul!). Numai că povestea a dezvoltat treptat – inițial, la nivel de zvon, apoi și prin confirmări venite de la apropiații botanistului Lînă – nuanțe stranii. Se spunea că neobositul sistematician își clasifica, după algoritmuri complicate, doar de el înțelese și asumate, studenții și colegii din Facultate. „Curba lui Gauss“ se transformase, la Biologie, într-o „curbă a lui Lînă“, cu deosebirea că, dacă, în distribuția probabilistică a matematicianului german, se găsea loc și pentru vîrfuri, în sistemul Clasificatorului autohton, nimeni (cu excepția autorului „curbei“) nu putea depăși o mediană draconic desenată. Sistemul referențial se mula așadar pe coordonatele „neglijabil“, „amator“, „submediocru“ și (în cazul fericit, adică de top, paradoxal vorbind) „mediocru“. Metoda de lucru a lui Cîrlan – reflectată și în evaluarea discipolilor, și în analiza critică a activității colegilor – a generat, se înțelege, numeroase contestații și scandaluri, situații, ziceau unii pe la colțuri, încheiate cu palme răsunătoare. Palme încasate cu demnitate de profesorul Lînă. Dar nu asta a constituit, ultimativ, bizareria comportamentală prin excelență. S-a auzit că, în procesul imitării modelului Linné, Cîrlan trecuse la „sistematizări“ și acasă. Istoria a consacrat deja amănuntul că botanistul suedez își teroriza nevasta, Sara-Luiza, clasificînd hainele și vesela de la domiciliul conjugal după ordin și gen. Biologul Cîrlan a procedat aidoma, dînd denumiri latinești chiloților membrilor familiei. Ca și idolul lui odinioară, a primit o corecție fizică din partea soției ultragiate (Marinela Lînă, Blană după numele de domnișoară)… Deunăzi, însă, nebunia s-a sfîrșit: Carolus Linnaeus a răsărit, în carne și oase, în Universitate!

Plimbarea sa printre studenți și cadre didactice nu a durat mult. A fost invitat, politicos, să urce într-o ambulanță cu semnalele sonore și luminoase pornite. S-a conformat, dar, din ușă, a strigat eroic: „Vivat Systema Naturae!“

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.