Ciuma din dosul ușilor închise

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

În timpul lunilor de izolare, romanul Ciuma a cunoscut vînzări cu totul spectaculoase.  Desigur, s-a vorbit și despre Boccaccio sau despre Stephen King, Saramago, Emily St. John Mandel și mulți alții, dar e foarte clar că Albert Camus a condus detașat în clasamentele de vînzări. Cel puțin de pe piața britanică, The Guardian ne spune că în luna februarie a anului trecut s-au vîndut 226 de exemplare ale romanului Ciuma. În februarie anul acesta, 371. Iar în primele săptămîni ale lunii martie, 2.156. Și vorbim aici despre o singură țară. Și despre vînzările din librării. Nu cele de carte în format electronic. Contagion, filmul din 2011 al lui Steven Soderbergh, a făcut, la rîndul lui, „ravagii”. N-ai cum să contabilizezi numărul real al vizionărilor, din moment ce nimeni nu știe cîtă lume îl vede din alte surse decît cele cu plată. Despre toate astea, despre cărți și filme pe care contextul le-a readus în actualitate s-a vorbit din greu, peste tot.

Deși nici măcar nu poate spera la o concurență cît de cît egală cu un film, romanul lui Camus s-a așezat în aceste luni pe un loc aparte. Nici înainte nu stătea rău. Rezonanța numelui autorului cîntărește mult. Povestea lumii posibile și a evenimentelor prin care trece comunitatea de la Oran, la fel. Iar dimensiunea parabolei e atît de cuprinzătoare, încît jocul etern între orice context și mecanismele noastre de interpretare o ajută de fiecare dată să rămînă vie. Într-un anume fel, Ciuma e una dintre foarte puținele cărți care o duc bine chiar dacă nu sînt citite. Poziția lor în „Hall of Fame“ e atît de solidă, încît se-ntîmplă ca mulți dintre cei care n-au atins vreodată volumul acesta să trăiască din plin cu senzația, cît se poate de autentică, a faptului că l-au citit. A fost pomenită (sau chiar citită de-a binelea) atît de mult, încît a pătruns în fondul universal de substanță culturală. Fie că am răsfoit-o, fie că nu, știm că e povestea unei comunități care reușește să învingă o molimă. Dacă nu formulăm așa, măcar știm că e ceva despre niște oameni care înțeleg, la un moment dat, că numai acționînd împreună pot depăși o mare problemă. Și chiar dacă nu reușim să spunem absolut nimic despre această carte, tot știm undeva, în adînc, ceva despre oameni în care sălășluiesc mai multe calități demne de admirație decît defecte cauzatoare de dispreț. 

Romanul lui Camus are reputația uneia dintre marile povești exemplare, despre izbînda ființelor umane asupra nenorocirii abătute peste ele, dar și asupra propriilor imperfecțiuni. Acum, într-o epocă a obsesiei „dezvoltării personale“, a inflației modelelor de fericire, a rețetelor de a obține absolut orice și a plutirii pe ape care nu cunosc noțiunea de adîncime, un asemenea mesaj face parte din retorica elementară a vremii. Dacă detaliile poveștii mai conțin și molima cu grad de contagiozitate extremă, reticența și suficiența unora (opuse curajului și altruismului altora), toate astea pe fondul unei pandemii care hălăduiește pe-aici, prin lumea reală, succesul romanului devine lesne de explicat. E o poveste în care, cu pierderi inevitabile, omenirea iese învingătoare. Porțile orașului în care a bîntuit molima se deschid. E exact ceea ce așteptăm cu toții în lumea noastră. Revenirea la viață. Deși vînzările de carte de ficțiune au scăzut, în lunile de pandemie, Ciuma „a mers extrem de bine“ și pentru că are strălucirea unui exponat de vîrf, din galeria lucrărilor care ne inspiră și ne insuflă puterea de a merge mai departe. Asta vrem și noi. Să învingem pandemia, izolarea și să ne bucurăm împreună, pe străzile orașelor.

Citind ceva frumos despre umanitate, înțelegem ceva de bine și despre noi înșine. Avem nevoie de așa ceva. Astea sînt lucrurile pe care vrem să le auzim. Pentru că e foarte puțin probabil să ne dorim în număr mare să citim, bunăoară, Cu ușile închise, piesa de teatru a lui Jean-Paul Sartre. Nu e nici pe departe la fel de celebră ca Ciuma lui Camus, deși e scrisă în aceeași perioadă. Și nu vorbește despre calitățile din oameni, ci despre infernul din ei. Despre ce e mai abject, mai murdar și mai rău în ființa umană. E tot o scriere despre izolare. Numai că, în cazul ăsta, povestea nu se mai termină cu bine. Umanitatea nu mai iese învingătoare. Trei personaje, două femei și un bărbat, descoperă că iadul este o cameră în care trebuie să-și petreacă împreună eternitatea. Trei ființe umane închise în același spațiu, pe vecie, descoperă că infernul se găsește, de fapt, în oameni. Nimic din existența cunoscută nu ne poate chinui mai mult decît o pot face semenii noștri.

În perioada de izolare cauzată de pandemie, peste tot s-au raportat creșteri importante ale numărului de cazuri de abuz sau de violență domestică. Unii se așteptau la o creștere spectaculoasă a numărului de femei însărcinate. Ei bine, a crescut numărul de femei bătute și abuzate în toate chipurile. Au ieșit la iveală nenumărate cazuri de vîrstnici aflați în îngrijire sau de copii asupra cărora s-au abătut chinuri și umilințe greu de imaginat. În general, perioada de izolare a fost un infern pentru victimele supuse abuzurilor în mod frecvent, pentru ființele care au încăput pe mîinile torționarilor lor de acasă, fără posibilitatea de a mai avea unde să se refugieze din cînd în cînd. Bestiile abjecte s-au trezit, dintr-o dată, cu „material” din abundență, iar victimele s-au pomenit în situația mieilor duși la tăiere. Izolarea nu a fost doar un spectacol al cîntecelor din balcoane, al valurilor de glumițe, filmulețe, „tutoriale” de toate felurile, rețete culinare, programe de exerciții fizice sau seriale idilice despre frumusețea vieții în familie. A fost și un iad pentru cei care trăiesc în chinuri produse chiar de către cei mai apropiați semeni ai lor. Cine știe care dimensiune a ființei umane a fost cea mai cuprinzătoare în această perioadă? Spectacolul vizibil al bulelor noastre de existență? Sau hăul neștiut al lumii de dincolo de ele?

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pictura maica domnului aripi jpg
Rugăciunea către Maica Domnului, pe care să o spui neapărat la 12 noaptea. Rezolvă chiar și cele mai imposibile dorințe
Rugăciunea este calea prin care sufletul nostru se apropie de Dumnezeu, iar Sfinții Părinți ne-au lăsat numeroase sfaturi și îndrumări pentru a primi ajutor în cele mai grele momente ale vieții.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
„Salvaţi TikTok!” este apelul lui Donald Trump, în prima zi de interdicție a platformei pe teritoriul SUA
După ce populara platformă chinezească nu mai este disponibilă pentru utilizatorii din Statele Unite, preşedintele Donald Trump a scris doar un mesaj scurt, pe contul său de Truth Social: „SALVAŢI TIKTOK!”.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Mama lui Călin Georgescu ar fi avut legături cu legionarii. Un istoric a prezentat dovezile în direct. Reacția acestuia, evazivă
Istoricul Florian Bichir a lansat o serie de dezvăluiri explozive în cadrul emisiunii Check Media, difuzată la postul de televiziune B1TV.
Maia Sandu FOTO Presedinte jpg
Maia Sandu, despre amenințarea consilierului lui Putin privind dispariția Rep. Moldova: Armata rusă este departe
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a afirmat că moldovenii sunt în siguranță, iar amenințările lui Nikolai Patrușev privind dispariția Republicii Moldova de pe harta lumii evidențiază ,,natura agresivă a Kremlinului” și ,,lipsa de respect față de ordinea mondială”, inclusiv față de țara sa.
Medici doctori coronavirus  coronavirus COVID 19 pandemie spital FOTO Shutterstock
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
Povestea unui nepot care a încercat timp de patru luni să obțină o programare la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, este, până la un punct, povestea a milioane de români care se zbat să obțină o programare la un spital de stat.
Preşedintele Volodimir Zelenski Foto Administrația prezidențiala jpeg
Zelenski vrea mai multe sisteme Patriot, după loviturile înverșunate ale rușilor. Peste 1.000 de atacuri în ultima săptămână, din care 351 în ultimele 24 de ore
Volodimir Zelenski a lansat un apel la aliaţii săi occidentali, cărora le solicită mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot, după ce Rusia s-a dezlănţuit asupra Ucrainei cu drone şi rachete.
Astrologul Minerva FOTO Captură video
Dezastru în 2025 pentru această zodie! Minerva a făcut previziuni devastatoare: „Trebuie să aleagă atent...”
Astrologul Minerva vine cu vești importante pentru un nativ al horoscopului european. Anul care abia a început o să fie unul plin de peripeții, dar și lucruri frumoase.
Grăniceri pe Dunăre FOTO Azopan jpeg
Cei care au împărțit apa în două pentru libertate. Povestea celor cinci ingineri care au fugit cu o barcă pescărească, iar autoritățile au aflat de la Europa Liberă
Cele mai multe cazuri de tentativă sau de trecere frauduloasă au avut loc la frontiera cu Republica Socialistă Federativă Iugoslavia, însă și orașele Constanța și Tulcea au fost alte porți spre libertate ale celor care cutezau să spere.
banner dan capatos png
Dan Capatos, în doliu. Mama prezentatorului TV s-a stins din viață
Femeia care i-a dat viață lui Dan Capatos s-a stins din viață. Dramele continuă să curgă în viața prezentatorului de televizune, deoarece în urmă cu aproximativ un an și-a pierdut tatăl. Acesta a dat vestea tristă prin intermediul rețelelor de socializare.