Ciudăţeniile britanice de dincolo de Brexit

Publicat în Dilema Veche nr. 645 din 30 iunie - 6 iulie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

E prostesc să spui că britanicii sînt aroganți, că nemții sînt stupizi, că francezii sînt îngîmfați, că nordicii sînt reci, că românii sînt hoți și așa mai departe. Mai întîi că lucrurile astea sînt cît se poate de relative. În fiecare nație se găsesc toate ingredientele și toate nuanțele, și ele se văd într-un fel sau altul și în funcție de unde privești. Românii văzuți dinspre Occident, de pildă, sînt altfel decît românii priviți dinspre Est. Într-un fel ne judecă un olandez și cu totul altfel un basarabean. Apoi, mai contează și momentul istoric. Ca exemplu, de la admirația, entuziasmul și compasiunea cu care eram priviți la Revoluție, după doar cîteva luni mineriadele au schimbat percepția lumii în mod radical, deși noi eram aceiași.

Cum ar trebui să-i privim astăzi pe britanici, pe care mulți dintre noi îi admiram pînă mai ieri și chiar îi plăceam pentru felul lor de a fi (chiar dacă simpatia nu era deloc reciprocă)? S-au transformat ei dintr-odată? Au devenit mai răi sau mai proști peste noapte? Ce s-a întîmplat? Aș spune doar că un conducător total neinspirat le-a pus în față cetățenilor, prin referendum, într-un moment total greșit, o chestiune extrem de importantă. A fost o acțiune politică îndelung și prost pregătită, care a produs un rezultat general defavorabil, chiar și pentru autorul ei, pe care probabil că istoria îl va pune alături de Chamberlain, cel care spera să se înțeleagă cu Hitler. Referendumul a fost făcut într-un moment riscant și a scos în evidență o parte întunecată a națiunii. Fiindcă în societatea britanică există – și au existat de mult – laturi complet opuse.

Mass-media britanică, de pildă, este considerată una dintre cele mai serioase și mai bune din lume. Un adevărat exemplu pentru toți ceilalți. Dar tot în Marea Britanie s-a născut și contraexemplul, adică cea mai feroce presă tabloidă, care e extrem de toxică. Vorbim despre țara care a produs norme de politețe și civilizație preluate de întreaga lume. Fairplay-ul e o invenție englezească. În același timp însă, vorbim de țara de origine a huliganilor și a huliganismului. Pe cît de sportivi pot fi unii suporteri, pe atît de turbulenți sînt alții. Londra e o capitală a luminilor, a luxului și a scumpetei. Un loc cu lorzi sclivisiți, cu Rolls Royce-uri și fastuoase ceremonii regale. Dar e și locul în care, la un moment dat, edilii au hotărît să construiască pe unele străzi pisoare retractabile, care ies pur și simplu din pămînt în anumite zile și la anumite „ore de vîrf“, pentru a canaliza măcar o parte din nestăpînitele revărsări cu origini bahice, care altfel inundau, susurînd, trotuarele. Toaletele comune de pe holuri sînt o caracteristică a multor hoteluri chiar cu pretenții, care în cameră n-au decît o simplă chiuvetă. Pînă și la hoteluri extrem de scumpe, din acelea cu portari în livrea și cu mănuși albe, există un fel de tradiție a conviețuirii în deplină armonie cu șoriceii. Veverițele de prin frumoasele parcuri englezești sînt cît se poate de drăgălașe, dar nu același lucru se poate spune despre vulpile care mănîncă noaptea de prin tomberoanele de gunoi și care-ți pot sări în față chiar și prin zone centrale, dacă ai nefericita idee să duci gunoiul la ore tîrzii. Deși cercetătorii britanici sînt faimoși în întreaga lume pentru că fac invenții și descoperă leacuri, sistemul lor de sănătate e ceva cu care nu vrei să ai de-a face. Fără să intre în amănunte, impresionantul articol al lui Valeriu Nicolae din numărul nostru de săptămîna trecută spune totul despre asta. Pe scurt, vorbim despre o țară cu două fețe în care civilizația înaltă parcă nu dorește să se dezbare de un soi de primitivism asumat.

În fine, pare și că englezilor le-a plăcut întotdeauna să fie mai altfel decît restul lumii, de care se simt ușor detașați. Circulă pe invers și vorbesc despre „continent“, cu referire la Europa. Ceea ce pentru noi este Canalul Mînecii, pentru ei este, fără discuție, English Channel, iar unii chiar pretind că brînzeturile cu mucegai sînt un patent englezesc, nicidecum franțuzesc. Încă mai mănîncă fasole și cîrnați (îngrozitori) la micul dejun, au prize și ștechere cu trei găuri și trei picioare, geamuri care se deschid spre exterior, așa încît să nu le poți spăla pe dinafară, și chiuvete cu robinete separate pentru apă rece și caldă. Ideea ar fi că trebuie să pui dopul, să umpli chiuveta cu apă și apoi să-ți bălăcești acolo mîinile bine săpunite. Sînt tradiții care pot fi acceptate ca niște nostime ciudățenii. Cînd însă faci un referendum care pune în evidență părțile rele și accentuează toate diferențele, ceva nu e în regulă. Sigur, britanicii se arătau mai demult nemulțumiți de Uniunea Europeană, dar una e să-ți mai bombăni partenerul și cu totul altceva să divorțezi.

Și iată că aceia care obișnuiau să privească evenimentele din întreaga lume de pe insula lor, cu detașare, umor și înțelegere superioară, au ajuns la rîndu-le subiect de uimire și analiză pentru întreg restul lumii civilizate. E de mirare să vezi cum un imperiu care a știut ca nici un altul să colonizeze și să exploateze lumea, adică să cucerească, să civilizeze, să colaboreze și să obțină beneficii de la tot felul de popoare îndepărtate, are acum o problemă cu reprezentanții unor nații mai apropiate care, chipurile, le-ar lua pîinea de la gură.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

470054805 545382511743228 4256619344717778133 n jpg
Imagini spectaculoase cu Autostrada Sibiu-Pitești. Șeful CNAIR: Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea a 15,7 km din sectorul 5
Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a anunțat că se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km. din secțiunea 5 (Pitești- Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu-Pitești.
webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase surprinse, în premieră, de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).
Prima doamnă a Siriei, Asma Assad, alături de preşedintele statului Bashar al-Assad
Bashar al-Assad, „cel mai bogat refugiat din lume”. Dictatorul a fugit cu o sumă mai mare decât PIB-ul Siriei
Liderul sirian destituit Bashar al-Assad a reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg
Operație „barbară” în Turcia. O femeie din Marea Britanie a murit în urma unei intervenții estetice
O femeie în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie a murit în urma unei operații „barbare”. Tânăra, mamă a trei copii a mers în Turcia pentru o procedură de ridicare a feselor.
daniel david ubb fb jpg
Cine e Daniel David, cel care ar putea candidatul comun al partidelor pro-europene la prezidențiale
Numele lui Daniel David a fost vehiculat recent în spațiul public drept o posibilă opțiune comună a partidelor pro-europene pentru alegerile prezidențiale din 2024.
phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. S-au raportat probleme tehnice la nivel mondial
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.