Citind „Pas cu pas“

Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
Citind „Pas cu pas“ jpeg

De duminică, 21 decembrie, vom avea un nou preşedinte instalat la Cotroceni. Am fost curios şi i-am citit, cuvînt cu cuvînt, cartea Pas cu pas. E limpede că intenţia acestei cărţi a fost una de prezentare a candidatului la preşedinţie, pe care multă lume voia să-l cunoască mai bine şi pare a fi fost scrisă sub presiunea timpului, evident, fără pretenţii literare. Autorul îşi povesteşte pe scurt viaţa şi cariera, şi descrie pe larg efortul făcut în Sibiu, sub conducerea lui, pentru a transforma oraşul într-unul capabil să devină, timp de un an, Capitală Europeană a Culturii. Reiese că n-a fost deloc simplu, dar că lucrurile au putut fi duse la capăt cu succes, în primul rînd pentru că sibienii au fost convinşi de importanţa şi utilitatea proiectului şi l-au spijinit. 

Dincolo de asta însă, citind povestea, am realizat mai bine că Sibiul condus de Iohannis a devenit o capitală culturală, şi nu una a berii sau a modei. Nu că ar fi ceva rău cu berea sau cu moda şi nu că Sibiul n-ar fi putut sau n-ar putea să devină în viitor şi un astfel de centru. Dar despre cultură se vorbeşte astăzi, din ce în ce mai serios, ca despre un posibil liant al Europei, iar tot mai mulţi lideri şi oameni responsabili din Uniunea Europeană realizează că e una dintre valorile cele mai de preţ ale bătrînului continent. Pentru România, de asemenea, cultura poate fi ceva pe care să se mizeze în mod durabil, mai ales că se dovedeşte (cum a fost şi cazul Sibiului) că, indirect, cultura poate aduce nu doar bucurii elevate sau o imagine bună, ci şi bani. Iar în cartea sa, Iohannis exprimă idei foarte clare despre cum se face asta, ca de exemplu: „...am susţinut numai evenimente culturale de foarte bună calitate. Proiectele de slabă calitate nu aduc nimic bun. Acest concept, axat pe imperativul existenţei unor proiecte de bună calitate, a dus la rezultate excepţionale pentru Sibiu.“  

Interesant e că Sibiul a continuat să atragă foarte mulţi turişti şi după anul (2007) în care a fost Capitală Europeană a Culturii, ba chiar numărul acestora a continuat să crească, spre deosebire de ceea ce s-a întîmplat de regulă în alte oraşe europene, care au avut momentul de vîrf în anul cînd au deţinut acest titlu. Pînă şi criza economică declanşată în 2009 – spune Iohannis – a fost trecută mai uşor în Sibiu, pentru că oraşul a trăit pe baza a ceea ce acumulase anterior, iar veniturile la bugetul local au continuat să crească an de an (chiar dacă, în perioada crizei, creşterile au fost mai mici).  

Vorbind însă despre o viziune oarecum culturală asupra dezvoltării societăţii şi a ţării, recunoaştem că asta a lipsit cu desăvîrşire PSD-ului, ai căror reprezentanţi s-au şi mirat întotdeauna de ce, cu rare excepţii, intelectualii nu sînt de partea lor. Nu că în celelalte partide oamenii luminaţi şi marii artişti în viaţă n-ar mai avea loc unul de altul. Totuşi, alte guvernări parcă nu s-au dovedit chiar complet troglodite. Fiindcă în guvernarea Ponta ne amintim ce s-a întîmplat cu ICR şi, de asemenea, nu e de uitat cum premierul PSD se plîngea acum vreun an, la Tîrgu Jiu, că nu prea mai avem opere de-ale lui Brâncuşi prin ţară, din cauza judecătorilor care le-ar fi retrocedat. Cu aşa o gîndire, poate că nici Brâncuşi n-ar fi trebuit lăsat să plece din ţară. 

În sfîrşit, iată că avem un preşedinte care nu pare capabil de asemenea gafe. Se spune despre el că a fost un bun administrator. Mulţi îl percep ca pe un neamţ metodic, care nu lasă nimic la voia întîmplării. Din cartea sa rezultă însă mult mai mult. Klaus Iohannis e cît se poate de conştient de motivele pentru care multe lucruri nu merg bine în România. Are o viziune de viitor şi propune o atitudine şi nişte proiecte naţionale mai ambiţioase: „Cîtă vreme nu vom face o prioritate din sprijinirea straturilor celor mai active din societate şi din impulsionarea antreprenoriatului, nu vom reuşi niciodată să trecem de la o economie apatică, la un model de economie performantă, cu adevărat dinamică. Cîtă vreme nu vom trata cu respectul cuvenit elitele profesionale, creatorii de excelenţă, adevăraţii promotori ai schimbării, şi vom continua să cultivăm mediocritatea, în raporturi subalterne, nu vom reuşi niciodată să construim acea ţară în care totul să meargă ceas...“  

Susţine că totul se poate dacă oamenii vor, şi mizează pe buna-credinţă şi inteligenţa cetăţenilor.

Iohannis explică şi în ce fel ar putea un preşedinte să pună lucrurile pe un făgaş bun şi pare a înţelege foarte bine limitele şi subtilităţile acestui rol: „Nu trebuie să existe nici o problemă de interes pentru societate în legătură cu care preşedintele ar trebui să se abţină. Însă preşedintele ar trebui să se abţină de la intervenţii inutile.“ Pare, aşadar, că şi lecţia Băsescu a fost bine învăţată.

Sibienii au făcut, se pare, cu Iohannis o echipă bună. Ca mulţi alţii, sînt foarte curios să văd cum va merge „naţionala“ cu aşa un antrenor. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.