Cîteva observaţii despre rău

Publicat în Dilema Veche nr. 611 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

La şah, cine joacă cu piesele albe are, se ştie, un avantaj, e mereu cu o mutare înaintea celui cu piesele negre şi se spune că are iniţiativa. În lume, observăm că de multe ori răul pare să aibă piesele albe (chiar dacă obişnuim să-l asociem cu negrul), adică deseori e cu o mutare înaintea binelui, iar pînă cînd forţele binelui se adună şi capătă putere împotriva lui trebuie să treacă o vreme. E nevoie de timp pentru ca oamenii să discearnă, să se convingă şi să se mobilizeze. Sigur, aici apare problema ce considerăm rău şi ce bine. 

Să luăm fenomene care, din punctul de vedere al valorilor civilizaţiei în care trăim, sînt general acceptate drept rele. În cazul nazismului sau al fascismului, de pildă, ştim că a durat ceva pînă cînd lucrurile s-au copt. Răul a lucrat ani de zile. La început, unii au crezut că-i bine. Alţii au înţeles încă devreme că e rău, dar n-au avut cum să se opună. Cu toţii au convieţuit cu un sistem malefic, pînă cînd răul s-a răsfrînt peste orice limite şi a pus în pericol întreaga omenire. Abia atunci, cei care i se opuneau au găsit resursele de a intra în luptă şi de a-l învinge. În cartea sa Partea Diavolului, Denis de Rougemont observa felul în care, chiar atunci cînd crezi că l-ai învins, Necuratul se mută în altă parte.  

Odată cu victoria împotriva Germaniei naziste şi a Japoniei aliate, mulţi au crezut că totul s-a sfîrşit. Dar Diavolul rîdea deja din altă parte, acolo unde de multă vreme începuse un alt joc. Era, bineînţeles, în imperiul lui Stalin, numit abia decenii mai tîrziu „al răului“, de către un preşedinte american inspirat. Un rău care, după ce a ars mocnit (dacă putem spune aşa) în Uniunea Sovietică, după al Doilea Război Mondial a cuprins o bună parte din întreaga lume, ameninţînd chiar s-o distrugă (nuclear). În cele din urmă, comunismul şi Uniunea Sovietică s-au prăbuşit şi ele. Din nou părea că lumea va intra într-o nouă eră, a păcii, că peste tot se vor instaura democraţiile liberale şi prosperitatea. Francis Fukuyama scria celebrul său eseu pe tema asta, intitulat

Un celebru disident iugoslav, Milovan Djilas (unii poate îşi mai amintesc de el), declara că tot ce a fost mai rău s-a sfîrşit, că în ţările în care comunismul s-a prăbuşit puterea va fi preluată de intelectuali care vor şti să îndrepte lucrurile pe calea cea bună. Foarte repede, însă, tocmai Iugoslavia avea să se transforme într-un adevărat iad şi ne aducem aminte de cîte conflicte armate şi atrocităţi a fost nevoie pînă cînd lumea civilizată să intervină şi să poată face pace. În ăst timp, în altă parte se cocea o altă ameninţare, globală: un gen de terorism care depăşea tot ce cunoscuse omenirea pînă atunci în acest domeniu. Apoi, fostul imperiu „al răului“, ceva mai redus ca dimensiuni, mai slab şi cu nume schimbat, a reînceput să pună probleme lumii, avînd din nou iniţiativa de partea sa, ca în anii ’50. La ora actuală, cei care analizează mersul geopoliticii observă că Putin joacă şah pe tabla lumii cu albele, în vreme ce Obama are negrele. Primul acţionează, al doilea reacţionează. Tiparul vine încă din Antichitate. Ce spunea Cicero despre conspiratorul roman Catilina, în celebrele sale discursuri? „Pînă cînd, în sfîrşit, Catilina, vei abuza de răbdarea noastră? Cît timp nebunia asta a ta îşi va mai bate joc de noi? Pînă unde se va dezlănţui îndrăzneala ta neînfrînată?“ 

Unde vreau să ajung însă cu toate astea? Chiar la România noastră. Abia astăzi primim dovezi oficiale despre mulţimea hoţiilor, ticăloşiilor şi chiar a crimelor săvîrşite din 1989 încoace. Nu că n-am fi bănuit sau chiar n-am fi ştiut aproape sigur. Numai că răul se desfăşura nestingherit sub privirile noastre. Nu se adunaseră forţele pentru a-l putea dovedi şi combate ca la carte.  

Unele lucruri se ştiau în cercuri închise. Dacă e să ne luăm după ce spun procurorii, colaboratorii Elenei Udrea, de exemplu, ştiau în ce corupţie se scălda personajul. N-au putut spune în timp ce se întîmpla asta. Spun acum. La fel şi în cazul Primăriei Bucureştiului. Pe Sorin Oprescu îl puteai mirosi ce fel de om era. Şi puteai observa că Bucureştiul părea un oraş fără administraţie. Procurorii aduc azi dovezi că în locul acestei administraţii se propăşise un adevărat cuib de hoţi. Acesta a funcţionat mult timp fără a putea fi oprit de cineva (nu ştim nici dacă azi e oprit).  

Multe alte grozăvii erau ştiute de foarte multă lume şi de foarte multă vreme, dar nu existau condiţiile pentru judecarea şi pedepsirea lor. De exemplu, în povestea mineriadei din iunie 1990, acum se pune pe tapet, în mod oficial şi serios, responsabilitatea lui Ion Iliescu şi a altora din jurul lui. După 25 de ani. Deci, cum spuneam, răul are obiceiul să-şi facă mult timp mendrele pînă cînd poate fi oprit sau pedepsit. De cîte ori nu se întîmplă fărădelegi chiar sub ochii unor oameni cinstiţi, intimidaţi şi frustraţi că nu se pot opune? Şi cîte lucruri rele nu s-or întîmpla în prezent prin ţară? Cîţi oameni n-or asista astăzi cu deznădejde la cine ştie ce hoţii cărora au impresia că nu li se pot opune? Uneori, acestea sînt oprite mult prea tîrziu. Alteori nu sînt descoperite niciodată, deşi se spune că adevărul iese întotdeauna la iveală. Concluzia ar fi că, totuşi, răul trebuie marcat şi denunţat oricînd apare. Cu cît mai repede, cu atît mai bine. Nu trebuie lăsat să se înstăpînească, să se cronicizeze. Întotdeauna se pot găsi destui aliaţi împotriva lui. Revenind la şah, cu cît răspunsul pieselor negre e mai articulat, cu atît avantajul din deschidere al albelor e mai repede anulat. Ce-i drept, asta-i varianta optimistă, cu

de tip american. Ce te faci, însă, dacă pe tablă mai apar şi piese gri?  

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turiştii care ajung în munţii Hunedoarei pot vizita o mulţime de peşteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
Şoseaua pierdută în munţi, plânsă de localnici: „În scurt timp nu o să mai admirăm peisajul minunat” VIDEO
Doar o parte din şoseaua care se afundă în munţi, pentru a lega Valea Jiului de Băile Herculane, a fost finalizată. Localnicii se plâng de starea drumului naţional.
image
O influenceriţă urmărită de milioane de fani, acuzată că şi-a ucis iubitul. Tânăra mai fusese arestată pentru că l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, în vârstă de 26 de ani, este o influenceriţă şi model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestată pentru crimă, după ce şi-a înjunghiat mortal iubitul, în timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.