Cîteva gînduri în timp pascal

Mihai IDU
Publicat în Dilema Veche nr. 581 din 2-8 aprilie 2015
Cîteva gînduri în timp pascal jpeg

Faptul că trăim este numitorul nostru comun, pentru toţi, fără nici o legătură cu înălţimea, greutatea, vîrsta, învăţătura ori locul unde ne aflăm. De-a lungul istoriei proprii, viaţa s-a autoapreciat tot mai mult, astfel încît am reuşit să devenim foarte siguri pe noi înşine, gîndind la propria persoană cu începere de la acest dat, ca precondiţie care ni se cuvine. 

Nu e foarte incorect să gîndim astfel, pămîntul pe care păşim e solid, aerul pe care îl respirăm e prezent, chiar dacă nu se vede, dar poate că e şi mai puţin greşit dacă ne oprim o clipă şi, schimbînd ce este de schimbat, formulăm afirmaţia existenţei prin două verbe. Putem spune, astfel, că sîntem în viaţă sau că avem viaţă şi acceptăm că ne definim, astfel, fiecare din noi, ca persoană unică. Dar oare cum ne raportăm la reflexele respiraţiei şi ale inimii, cu care ne naştem şi la care nu ne gîndim, cel mai adesea, deloc? Prin generozitatea unui al treilea verb, cel al solidarităţii, care este a da. Numărul trei pare mai echilibrat decît doi-ul. 

Un gînd plat spune că vieţile noastre nu se pot desfăşura în absenţa mecanicii simple a primelor două verbe. Condiţia

a Adam-ului din fiecare din noi este să ne aflăm într-o ecuaţie în care parametrii sînt a fi şi a avea, iar necunoscuta de aflat, x-ul, este răspunsul la întrebarea: cum să trăim? Pentru că, dacă sîntem, putem avea sau nu, dar dacă nu sîntem, nu putem nici avea. Apoi, dacă avem, urmează să ştim ce facem cu avutul, dar problema mai complicată se pune atunci cînd, fiind, nu avem şi, în consecinţă, nu putem să dăm. Să dai atunci cînd ai poate fi uşor şi la îndemînă, dacă ştii că asta trebuie să faci. Dar dacă nu ai, poţi totuşi, să dai ceva? Răspunsul, aflat la limita imaterială a minţii, îl aflăm de la Nicolae Steinhardt şi alţi fericiţi ca el, anume că exact ceea ce nu avem ni se cere să dăm, adică credinţă, încredere, nădejde. Iar această experienţă, dacă putem să o facem, este singura care ne rezolvă

-ul umflat şi ne oferă şansa să aflăm, prin noi înşine, de data aceasta, că în clipa inefabilă cînd dăruim ce nu avem primim, la rîndul nostru, acelaşi dar. Aşa e posibilă minunea. 

Pînă atunci, însă, am putea deveni conştienţi de un fapt suficient de important ca să ne aşeze pe drumul spre rezolvarea ecuaţiei personale, anume că alcătuirea noastră de beneficiari ai lui a fi şi a avea nu suportă bine un rezultat condiţionat de a da. Rămînem nişte paradoxuri, care cu fiecare respiraţie vie îl conjugă pe a fi, la toate timpurile, dar pentru a avea folosim numai prezentul, iar pe a da l-am uitat.

De ce pare a fi atît de important cine sîntem, în raport cu aceste verbe? Richard Wurmbrandt notează într-una dintre cărţile sale cîteva idei, din perspectiva cunoscătorului de limbă ebraică şi al textelor sacre. El spune că verbul a avea nu există în limba ebraică, nici măcar pentru forma posesiei, iar asta înseamnă că să ai e un păcat, că nu e bine pentru om să aibă, fiindcă lucrurile nu aparţin oamenilor, ci Creatorului. Şi desigur că, nu întîmplător, în Timpul Rugului Aprins, anvergura conştiinţei creştine a lui Andrei Scrima îl situează pe omul aflat în căutare pe „graniţa dintre spaţiul ordinar şi un alt spaţiu, cu centrul peste tot şi circumferinţa nicăieri“. De acolo trebuie extras răspunsul corect la întrebarea cum să trăim. Pentru că abia acolo a fi contează cu adevărat, a avea devine caduc şi, pentru echilibru, începe să se ghicească nevoia lui a da. Bogăţia nu este o greşeală, însă aşezarea ei pe piedestal de idol poate clătina rău mintea. 

Şi atunci, dacă a fi este implicit, iar a avea e un păcat, rămînem numai cu a da, ca verb destinal. A fi şi a avea nu pot măsura omul întreg, dar îl pot învăţa că dimensiunea lui bună se află în a da. Între a fi şi a avea nu se naşte, de la sine, complementaritatea, astfel încît să apară, firesc, a da, însă o opţiune liberă poate transforma fragmentul de gînd în gest întreg. 

În filmul

, care este numai aparent un simplu science-fiction, făcut, în opinia mea, în mod surprinzător, de o minte creştină, unul dintre personaje are răspunsul la întrebarea despre cauzele care frîng existenţa umană: „Sîntem şapte miliarde şi fiecare încearcă să aibă totul“. Aceasta este expresia dezechilibrului, pentru că îl conţine pe a fi, îl conţine şi pe a avea, dar lipseşte a da. Şi este atît de adevărat, în detaliu, încît nu ştiu ce rămîne de adăugat, în afară de nădejdea soluţiei, pentru care găsesc un singur cuvînt, solidaritate. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Titluri de stat FIDELIS, foto Shutterstock jpg
Tot mai mulți români aleg să împrumute statul cu bani. Economiști: „E un fast-food financiar”
Românii au avut un interes deosebit pentru titlurile de stat în primul trimestru din acest an, suma investită fiind de trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Economiștii consultați de „Adevărul” au explicat de ce se întâmplă asta.
Boala Parkinson - diagnostic - medic - bolnav - pacient FOTO Shutterstock
Parkinson, o boală provocată de om. Neurolog: „Cu pesticidele se întâmplă la fel ca la azbest și tutun”
Supravegherea defectuoasă a pesticidelor din Europa ar putea alimenta o epidemie tăcută de Parkinson, avertizează neurologul olandez Bas Bloem. La fel a fost și cu azbestul și tutunul, deși dovezile se adunaseră, decizia de a interveni a rămas mereu în urmă.
durere cap jpg
10 analgezice naturale. Alimente care ameliorează eficient durerea
Dacă ți-am spune că poți combate durerea fără pastile, fără rețete complicate, fără drumuri la farmacie?
gazprom conducta
Ce șanse are gazul rusesc să revină în Europa: unele companii sunt tentate să renegocieze contractele cu reduceri foarte mari de preț
Politicile președintelui american și ezitările UE ar putea face posibil ca gazele rusești să revină în Europa, unele companii fiind deja dispuse să renegocieze, pentru un preț bun, contractele de furnizare a gazelor.
image png
Tradiții păstrate cu sfințenie. Ce este „Focul morților”, obiceiul din Săptămâna Mare care luminează sufletele celor plecați
În satele din România, Săptămâna Mare nu este doar o perioadă de curățenie și pregătiri culinare, ci și un timp al tradițiilor ancestrale care se respectă cu sfințenie.
Hacker
Avertismentul autorităților: De Paște, activitatea infractorilor cibernetici crește semnificativ
Asociația Română a Băncilor (ARB) și băncile membre lansează un apel public pentru responsabilitate și vigilență digitală și oferă românilor recomandări pentru protejarea datelor personale și financiare mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale.
deodorant jpg
Cum s-a continuat cazul jucătoarei de tenis care și-a acuzat rivala că miroase urât și i-a recomandat un deodorant
Jucătoarea de tenis Harriet Dart este arătată cu degetul după comentariul făcut la adresa unei adversare.
saka jpg
Liga Campionilor: Îngenuncheată de Arsenal și acasă, Real Madrid a fost eliminată din competiție
Real Madrid, deținătoarea Ligii Campionilor, n-a izbutit să „întoarcă” acel 0-3 de la Londra, cu Arsenal.
image png
17 aprilie: Ziua în care se înființează Banca Națională a României și se inaugurează primul reactor al Centralei Nucleare de la Cernavodă
Pe 17 aprilie 1647, a murit cronicarul Grigore Ureche. În aceeași zi, dar în anul 1790, a decedat Benjamin Franklin, unul dintre Părinții Fondatori ai Statelor Unite, iar în anul 2014 moare scriitorul Gabriel García Márquez.