Cît costă o prelegere

Publicat în Dilema Veche nr. 576 din 26 februarie - 4 martie 2015
Alte confuzii jpeg

Tînărul universitar de la Psihologie socială fu străbătut de un puternic fior de bucurie, citind aprobarea rectoratului la solicitarea lui, depusă cu doar două zile înainte. Ceruse sprijin financiar (cazare şi drum) pentru un important profesor bucureştean, pe care îl rugase să conferenţieze în faţa studenţilor săi masteranzi. Promisese că va aduce, măcar din cînd în cînd, în mica lor universitate, astfel de personalităţi academice naţionale, pentru legitimarea programului de studii masterale, iniţiat împreună cu un grupuscul de colegi în urmă cu doi ani. Masterul avea, iată, în curînd, prima serie de absolvenţi. Nu foarte mulţi (în definitiv, ce să faci, în orăşelul de munte unde funcţiona universitatea, cu „psihologia socială“?), însă, cu siguranţă, bine pregătiţi. Meritau aşadar un final apoteotic, prefigurat de prelegerea cunoscutului savant.  E adevărat că, atunci cînd l-a sunat pentru a-l invita, omul nu se arătase prea optimist. Să vedem, are treabă multă, universitatea montană se află la mare depărtare de Capitală etc., etc. Psihologul plusase, precizînd că, pe lîngă onoarea de a-l audia pe profesor, facultatea va asigura şi un onorariu corespunzător: 2000 de lei pentru un speech de o oră. Instituţia-gazdă îşi asuma totodată cheltuielile deplasării. (O paranteză se impune aici. Tînărul nostru universitar se juca, indubitabil, cu focul, în generoasa sa ofertă, dar nu într-un mod abulic, aşa cum şi-ar putea unii imagina. Băiatul pătrunsese într-o echipă de cercetare cu grant – POSDRU – din fonduri europene, echipă coordonată de la Iaşi. Spera să obţină cele două miare de acolo, mai ales că psihologul în chestiune derulase deja un număr de acţiuni academice finanţate din grant. Drept este că – pentru a împăca şi capra, şi varza – nu respectase mereu litera complicatelor protocoale ale proiectului. Inversase uneori numele anumitor participanţi la evenimente ori semnase el în locul altora, ca să nu mai amintim şi de faptul că mai organizase ceva şi raportase altceva ş.a.m.d. Pînă şi în cazul de faţă modificase nişte detalii. Pentru a-l remunera pe profesor, hotărîse să-l „angajeze“ ca „expert pe termen scurt“, cu activităţi de „evaluare“, „testare“ şi „gestionare de material didactic“, deşi bucureşteanul venea să ţină o simplă prelegere.) Tînărul plusa, prin urmare, dar se baza pe resurse serioase. Şi la aprobarea (de către rectorat) a cheltuielilor de deplasare trăgea mare nădejde, cu toate că nu-şi putea reprima o emoţie firească. Spera ca rectorul să fie sensibil la sonoritatea numelui marelui profesor. Ce reprezenta, în ultimă instanţă, pentru universitate, un bilet de avion dus-întors Bucureşti – Iaşi şi benzina pentru voiajul ulterior tur-retur, din aeroportul citadelei moldave în orăşelul lor montan? Nu se înşelase. Rectoratul a aprobat, vezi bine, fără nici o ezitare! 

Auzind condiţiile îmbietoare, profesorul s-a înmuiat treptat şi a admis că o vizită în „provincie“ nu ar fi lipsită de interes. Fixă data şi ceru două „favoruri personale“: hotel de 4 stele şi lansarea cărţii sale celei mai recente în faţa studenţilor din paşnicul tîrguşor de munte. Aceste două „favoruri“ deschiseră totuşi lista unui lung şir de necazuri pentru entuziastul psiholog social. Mai întîi, hotelul de 4 stele al urbei solicită plata camerei rezervate în avans (aşa e la munte, într-un oraş cu potenţial turistic!). Tînărul universitar achită din banii lui, întrucît instituţia academică avea, normal, politica viramentelor financiare la sfîrşitul unui eveniment, nu la debutul său. Apoi, cartea ce trebuia lansată se dovedi o povară şi mai mare. Şoferul editurii unde fusese publicată a adus-o la universitate în sute de exemplare (protagonistul nostru s-a spetit cărînd nenumărate pachete cu volume) gata facturate şi a cerut banii pe ele, deoarece aşa se înţelesese „şefu’ cu dom’ profesor“.

-ul îi oferea totuşi universitarului o consolare: „Vă recuperaţi banii mai tîrziu de la studenţii care o vor cumpăra la lansare!“. Tînărul fugi, disperat, acasă şi zgîlţîi cumplit economiile familiei, în boscorodelile tăioase ale soţiei. Achită, integral, transportul de cărţi. Dezastrul însă abia începuse. Cînd prezentă biletele de avion ale profesorului la contabilitate pentru decont, se lovi de un refuz categoric şi dispreţuitor. Se pare că nu citise bine aprobarea rectorului – avizul fusese pozitiv doar pentru călătoria cu trenul! Îngrozit, omul nostru termină economiile familiei (spre oroarea nevestei) şi mai împrumută şi ceva de la un prieten, restituind, el însuşi, banii de drum înaltului oaspete. Acoperi financiar, de asemenea, toate mesele de la restaurant ale profesorului (descoperi, siderat, că bucureşteanul deţinea un mare apetit pentru calcan şi şampanie franţuzească!). Colac peste pupăză, Iaşiul îl informă că aplicaţia sa pentru un nou expert pe termen scurt în grant fusese respinsă din cauza încadrării administrative inadecvate. Doborît de soartă, universitarul împrumută 2000 de lei de la nişte fioroşi cămătari locali şi înmînă, principial, profesorului onorariul făgăduit. Lansarea volumului mersese şi ea prost. Cartea a fost cumpărată numai de un coleg de catedră, care, neavînd bani pe moment, îi ceru tînărului organizator al prelegerii „50 de lei pînă la salariu“. Revenit, devastat şi mizantrop, în liniştea căminului, găsi un bilet de la soţie lipit pe frigider: „Ştiu precis că ai păpat banii casei cu femeile. Am luat copiii şi am plecat la mămica. Nu ne suna! Şi, apropo de sunat, vezi că te caută DNA-ul! Eşti învinuit de deturnare de fonduri europene. Are dreptate tăticul cînd zice că Dumnezeu nu bate niciodată cu ciomagul“.

Altfel, ce să spunem, prelegerea a decurs minunat. Cum era de aşteptat, marele profesor bucureştean a fost îndelung aplaudat şi ovaţionat. 

Istoreme

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

4 poza mare jpg
Zeci de elevi şi studenţi implicaţi în trafic de droguri. La audieri vor fi aduşi şi zeci de consumatori
Acţiune de amploare a poliţiştilor din mai multe judeţe, cu scopul de a destructura cea mai mare reţea de distribuire de droguri din şcoli şi licee. Zeci de elevi şi studenţi din Iaşi, Bucureşti, Galaţi şi Vaslui au fost anchetaţi luni. La audieri vor fi aduşi şi zeci de consumatori, informează adev
Chirie - inchiriere apartament FOTO 123 RF
Cât de mult plătesc românii chirie și utilități față de alte state europene
Milioane de angajați din majoritatea statelor membre văd că o mare parte din salariile lor este cheltuită pe chirie și utilități, rămânând cu o mică parte din venituri pentru traiul de zi cu zi.
euro dolar png
De ce scade euro de când Trump a câștigat alegerile din SUA
Moneda euro s-a depreciat încă din momentul în care a fost anunțată victoria lui Donald Trump la Casa Albă, însă scenariile cu privire la menținerea acestei pante descendente depind de nivelul de agresivitate al politicilor tarifare impuse de SUA.
omul cu masca de fier jpg
19 noiembrie: Moare, la Bastilia, „Omul cu masca de fier”, legendarul prizonier politic francez. Controverse privind identitatea lui
În 1703 murea, la Bastilia, legendarul prizonier politic francez care a inspirat numeroşi romanicieri ai lumii, identitatea sa nefiind stabilită în mod cert nici acum, după mai bine de 300 de ani. Tot într-o zi de 19 noiembrie, Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, împlineşte 85 de ani
mircea beurab jpg
Chirurgul Mircea Beuran, totul despre simptomele tăcute ale cancerului și pericolele din frigider
Dr. Mircea Beuran, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici chirurgi din România, a oferit un interviu complet și complex, o adevărată lecție despre ce și cum să mâncăm ca să trăim sănătos.
Romania Cipru, Liga Natiunilor 3 (Sportpictures) jpg
Reacții după succesul României în Liga Națiunilor. Țara noastră speră la Mondial
„Tricolorii” au savurat din plin parcursul din acest sezon.
image png
Un trio amoros a distrus un mariaj. Doi copii au acum părinții despărțiți: „S-a schimbat atât de mult încât nu o mai recunosc!”
O partidă de amor în trei a distrus un mariaj, lăsând doi copii fără căminul lor. Povestea unui cuplu care a încercat sexul cu o altă persoană a făcut înconjurul internetului. Cum s-a terminat totul, aflați din rândurile de mai jos.
69940037 1004 webp
Putin a vrut ca moldovenii să vadă rachetele rusești
Cel puțin două rachete rusești au intersectat duminică, la altitudine joasă, nordul Republicii Moldova, în timpul atacului aerian masiv al Rusiei asupra Ucrainei.
Romania Cipru, Liga Natiunilor 2 (Sportpictures) jpg