Cisterna de cafea

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Reacţii omeneşti jpeg

Nu de mult timp, v-am spus o poveste cu nişte „puţari“ – cei care sapă sau repară puţuri. Acum vă voi spune una despre meseriaşii care se ocupă de celălalt capăt al circuitului apei dintr-o gospodărie.

Mai mult de jumătate din populaţia României trăieşte în locuinţe fără canalizare (55,8% – potrivit datelor INS). Dar a nu beneficia de canalizare poate să însemne mai multe lucruri. Sînt cîteva categorii posibile. Chiar dacă pare incredibil, există încă destui locuitori ai acestei ţări membre a Uniunii Europene care se refugiază zilnic în mijlocul naturii din spatele casei. Mulţi alţii continuă să aibă doar o „budă“ în fundul curţii, al cărei loc se tot schimbă de fiecare dată cînd groapa de sub ea se umple. Sînt şi dintre aceia care au toaletă modernă în casă, cu apă curentă, şi o hazna în curte, care, neavînd fundul cimentat, nu se umple aproape niciodată, totul se scurge în pămînt. Mai nou a apărut sistemul prin care proprietarii (în special pentru casele de vacanţă) folosesc periodic substanţe speciale care dizolvă complet „umplutura“ din fosă. În sfîrşit, foarte mulţi locuitori din sate şi oraşe au în curte fose septice obişnuite, adică haznale care se umplu. Acesta este şi motivul pentru care meseria de care vorbeam rămîne la mare căutare. Altfel spus, ţara continuă să fie plină de căcănari (chiar şi după căderea comunismului).

Nu ştiu care e istoria meseriei înainte de comunism, dar la un moment dat am avut un coleg de serviciu al cărui tată fusese vidanjor. „Căcănar la propriu“, cum zicea el. De la acel coleg am aflat că există şi un imn al acestei profesii, menit s-o facă mai veselă. Chiar am ţinut minte refrenul, care zicea aşa: „Trageţi la pompe, să pută primprejur, / Cui nu i-o place, să ne pupe drept în c..., / Trageţi la pompe, haznaua s-o golim, / Cui nu i-o place, să ne pupe unde ştim.“ (Cred că, la un moment dat, cîntecul a fost revalorificat de Mihai Mărgineanu).  

În sfîrşit, din cînd în cînd, nevoia te poate împinge să apelezi la vidanjori. În unele locuri vin mai repede decît Salvarea. Aleargă cu cisterna într-un suflet pe şoselele patriei, să-ţi rezolve haznaua. Le e frică de concurenţă. Cer destui bani, dar, mai nou, fac treaba asta şi pe datorie. Am asistat la o asemenea situaţie, în care vidanjorii au venit aproape imediat ce proprietarul a închis telefonul prin care-i chemase. În mod operativ, au desfăşurat furtunurile lor verzi şi striate, au dat la o parte capacul fosei şi au pornit pompele. Cu acea ocazie am aflat că, dacă nu eşti avizat, indivizii te pot trage pe sfoară. Vin cu cisterna pe jumătate plină şi foarte repede te anunţă că s-a şi umplut. Iar dacă vrei ca – vorba cîntecului – „haznaua s-o golim“ pînă la capăt, trebuie să le mai plăteşti un drum. Se pare că oamenii îşi respectă statutul prin această adevărată „căcănărie“. De aceea, cică, întotdeauna e bine să te uiţi la venire dacă maşina e goală. Cisternele au nişte „fante de vizitare“ prin care poţi vedea nivelul, ca la filtrul de cafea.  

Indivizii au venit în echipă standard, adică şofer şi vidanjor. Şoferul, ceva mai tînăr, era şeful. Avea o figură parcă turtită pe verticală şi încreţită, ca a unui tip care strîmbă din nas, veşnic dezgustat de tot ce se întîmplă în jurul lui. Vidanjorul, un tip senin, cu părul alb, asculta de el fără crîcnire. Am descoperit că, dacă puţarii sînt oameni mai de înţeles, în cazul căcănarilor nu încape nici un fel de tocmeală. Cînd proprietarul a încercat să discute preţul, şeful a strîmbat şi mai tare din nas şi i-a dat ordin vidanjorului să strîngă imediat furtunul, zicînd brusc şi teatral: „Dacă-i pe aşa înseamnă că nu sîntem buni vecini. Plec fără nici o remuşcare. Vă las cu haznaua plină.“ Şi a ieşit pe poartă. Proprietarul a trebuit să iasă după el, să-l roage să se întoarcă. L-a convins – că, pînă la urmă, asta şi era ideea. Au pornit pompele şi a început, vorba cîntecului, „să pută primprejur“. N-a durat însă mai mult de cîteva minute pînă cînd totul s-a terminat iar cînd a încasat banii, faţa şoferului a părut a se descreţi pentru o clipă. „Ai văzut, vecine, că ne putem înţelege omeneşte“, a zis şi a plecat. În urma lui, proprietarul i-a pronunţat cu ciudă numele ocupaţiei, întrebîndu-se dacă data următoare n-ar fi cazul să apeleze la cei din comuna învecinată.  

În ţara noastră, cum spuneam, căcănarii îşi găsesc oricînd şi oriunde obiectul muncii. Ca să nu mai avem atîta nevoie de ei, ar trebui să ne mai civilizăm. Să facem mai multă canalizare sau mai multe şcoli. În Singapore, de pildă, la iniţiativa World Toilet Organization (există şi aşa ceva) s-a înfiinţat o facultate care scoate promoţii întregi de specialişti în toalete. Oamenii au studii superioare. Tot Singapore e statul care a convins ONU să adopte o Zi Mondială a Toaletelor. E în curînd, pe 19 noiembrie.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

curs de Banometrie in licee jpg
Care este relația tinerilor cu banii: program pilot de educație financiară în licee
Federația Națională a Părinților FNaP ProEdu împreună cu ING Bank a inițiat un proiect pilot în licee cu sprijinul programului Banometru, bazat pe voluntari care vor facilita dialoguri educative cu tinerii, despre relația lor cu banii, chiar la ei în liceu.
STS FOTO STS jpg
STS a dezvoltat o nouă funcționalitate care permite centralizarea voturilor începând cu primul tur al alegerilor prezidențiale
Serviciul de Telecomunicații Speciale a dezvoltat o nouă funcționalitate pentru site-ul prezenta.roaep.ro, odată cu alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, în conformitate cu cerințele operaționale ale Autorității Electorale Permanente.
politisti perchezitii jpeg
Percheziții în Capitală într-un dosar de proxenetism. Zonele unde acționau suspecții
Polițiștii au făcut, marţi, 19 noiembrie, două percheziții domiciliare într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de proxenetism. Patru persoane au fost conduse la sediul poliției.
bebelus botosani jpg
Miracolul de la Botoșani. Bebelușul de 660 de grame și o poveste despre supraviețuire
Elena, o fetiță născută prematur la doar 22 de săptămâni cântărind doar 660 de grame, a reușit să sfideze toate pronosticurile medicale.
INSTANT DEZBATERE DIGI24 00 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Gafele candidaților la prezidențiale în timpul dezbaterii electorale
Declarațiile politicienilor de la dezbaterea prezidențială, unde au participat o parte din candidații de la alegeri, au fost verificate și corectate.
Cristian Tudor Popescu FB jpg
CTP formulează cele două întrebări pe care „nu i le-a pus nimeni lui Simion”. În ce caz ar trebui liderul AUR să se prezinte „la poarta pușcăriei”
Cunoscutul ziarist Cristian Tudor Popescu vorbește despre ce n-a fost întrebat, în opina sa, candidatul AUR George Simion la dezbaterea prezidențială de luni seară.
fratii tate jpg
Fraţii Tate au obţinut „o victorie uriaşă” în instanţă. Magistraţii au respins o parte din probele pentru trafic de persoane
Avocatul lui Andrew Tate a anunţat o „victorie uriaşă”, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, să respingă o parte din probele împotriva celor doi fraţi Tate, în dosarul de trafic de persoane.
image png
Diana Șoșoacă cere oficial suspendarea alegerilor prezidențiale
Diana Iovanovici Șoșoacă, președintele S.O.S România și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2024, cere oficial suspendarea alegerilor prezidențiale până la soluționarea definitivă a dosarului său aflat pe rolul Curții de Apel București
Marcel Ciolacu PSD jpg
Pas important în planul PSD de reindustrializare a țării. 420 de milioane de euro, bani europeni, pun România pe harta mondială a industriei microcipurilor
Mai multe universități și companii din țara noastră au fost selectate pentru a beneficia de o finanțare de 420 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru cercetarea, dezvoltarea și producția de cipuri.