Cisterna de cafea

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Reacţii omeneşti jpeg

Nu de mult timp, v-am spus o poveste cu nişte „puţari“ – cei care sapă sau repară puţuri. Acum vă voi spune una despre meseriaşii care se ocupă de celălalt capăt al circuitului apei dintr-o gospodărie.

Mai mult de jumătate din populaţia României trăieşte în locuinţe fără canalizare (55,8% – potrivit datelor INS). Dar a nu beneficia de canalizare poate să însemne mai multe lucruri. Sînt cîteva categorii posibile. Chiar dacă pare incredibil, există încă destui locuitori ai acestei ţări membre a Uniunii Europene care se refugiază zilnic în mijlocul naturii din spatele casei. Mulţi alţii continuă să aibă doar o „budă“ în fundul curţii, al cărei loc se tot schimbă de fiecare dată cînd groapa de sub ea se umple. Sînt şi dintre aceia care au toaletă modernă în casă, cu apă curentă, şi o hazna în curte, care, neavînd fundul cimentat, nu se umple aproape niciodată, totul se scurge în pămînt. Mai nou a apărut sistemul prin care proprietarii (în special pentru casele de vacanţă) folosesc periodic substanţe speciale care dizolvă complet „umplutura“ din fosă. În sfîrşit, foarte mulţi locuitori din sate şi oraşe au în curte fose septice obişnuite, adică haznale care se umplu. Acesta este şi motivul pentru care meseria de care vorbeam rămîne la mare căutare. Altfel spus, ţara continuă să fie plină de căcănari (chiar şi după căderea comunismului).

Nu ştiu care e istoria meseriei înainte de comunism, dar la un moment dat am avut un coleg de serviciu al cărui tată fusese vidanjor. „Căcănar la propriu“, cum zicea el. De la acel coleg am aflat că există şi un imn al acestei profesii, menit s-o facă mai veselă. Chiar am ţinut minte refrenul, care zicea aşa: „Trageţi la pompe, să pută primprejur, / Cui nu i-o place, să ne pupe drept în c..., / Trageţi la pompe, haznaua s-o golim, / Cui nu i-o place, să ne pupe unde ştim.“ (Cred că, la un moment dat, cîntecul a fost revalorificat de Mihai Mărgineanu).  

În sfîrşit, din cînd în cînd, nevoia te poate împinge să apelezi la vidanjori. În unele locuri vin mai repede decît Salvarea. Aleargă cu cisterna într-un suflet pe şoselele patriei, să-ţi rezolve haznaua. Le e frică de concurenţă. Cer destui bani, dar, mai nou, fac treaba asta şi pe datorie. Am asistat la o asemenea situaţie, în care vidanjorii au venit aproape imediat ce proprietarul a închis telefonul prin care-i chemase. În mod operativ, au desfăşurat furtunurile lor verzi şi striate, au dat la o parte capacul fosei şi au pornit pompele. Cu acea ocazie am aflat că, dacă nu eşti avizat, indivizii te pot trage pe sfoară. Vin cu cisterna pe jumătate plină şi foarte repede te anunţă că s-a şi umplut. Iar dacă vrei ca – vorba cîntecului – „haznaua s-o golim“ pînă la capăt, trebuie să le mai plăteşti un drum. Se pare că oamenii îşi respectă statutul prin această adevărată „căcănărie“. De aceea, cică, întotdeauna e bine să te uiţi la venire dacă maşina e goală. Cisternele au nişte „fante de vizitare“ prin care poţi vedea nivelul, ca la filtrul de cafea.  

Indivizii au venit în echipă standard, adică şofer şi vidanjor. Şoferul, ceva mai tînăr, era şeful. Avea o figură parcă turtită pe verticală şi încreţită, ca a unui tip care strîmbă din nas, veşnic dezgustat de tot ce se întîmplă în jurul lui. Vidanjorul, un tip senin, cu părul alb, asculta de el fără crîcnire. Am descoperit că, dacă puţarii sînt oameni mai de înţeles, în cazul căcănarilor nu încape nici un fel de tocmeală. Cînd proprietarul a încercat să discute preţul, şeful a strîmbat şi mai tare din nas şi i-a dat ordin vidanjorului să strîngă imediat furtunul, zicînd brusc şi teatral: „Dacă-i pe aşa înseamnă că nu sîntem buni vecini. Plec fără nici o remuşcare. Vă las cu haznaua plină.“ Şi a ieşit pe poartă. Proprietarul a trebuit să iasă după el, să-l roage să se întoarcă. L-a convins – că, pînă la urmă, asta şi era ideea. Au pornit pompele şi a început, vorba cîntecului, „să pută primprejur“. N-a durat însă mai mult de cîteva minute pînă cînd totul s-a terminat iar cînd a încasat banii, faţa şoferului a părut a se descreţi pentru o clipă. „Ai văzut, vecine, că ne putem înţelege omeneşte“, a zis şi a plecat. În urma lui, proprietarul i-a pronunţat cu ciudă numele ocupaţiei, întrebîndu-se dacă data următoare n-ar fi cazul să apeleze la cei din comuna învecinată.  

În ţara noastră, cum spuneam, căcănarii îşi găsesc oricînd şi oriunde obiectul muncii. Ca să nu mai avem atîta nevoie de ei, ar trebui să ne mai civilizăm. Să facem mai multă canalizare sau mai multe şcoli. În Singapore, de pildă, la iniţiativa World Toilet Organization (există şi aşa ceva) s-a înfiinţat o facultate care scoate promoţii întregi de specialişti în toalete. Oamenii au studii superioare. Tot Singapore e statul care a convins ONU să adopte o Zi Mondială a Toaletelor. E în curînd, pe 19 noiembrie.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.