Cîrciuma adevărată

Publicat în Dilema Veche nr. 747 din 14-20 iunie 2018
Cîrciuma adevărată jpeg

Pe Fănuş Neagu l-am auzit prima oară, pe la începutul anilor ’80, vorbind despre portughezi. Fusese la Lisabona şi observase felul lor relaxat de a fi. „Nu fac altceva decît să bea vin verde şi să înjure guvernul“ – povestea scriitorul unor amici de pahar din România lui Ceauşescu. I-a întrebat atunci pe portughezi ce le-a făcut guvernul lor, de-l înjurau aşa. I-au răspuns că orice guvern trebuie înjurat, din principiu. De la Revoluţia Garoafelor însă, cred că nici un guvern nu le-a făcut portughezilor ce ne fac nouă guvernele mai tot timpul: o încercare aproape fără pauză de a ne sta în spinare şi uneori chiar pe grumaz. Noi cum ar trebui oare să vorbim despre ele? Dacă ar fi să mai facem o comparaţie, culmea e că, la un sondaj organizat printre portughezi, Salazar, dictatorul care i-a condus timp de decenii, a cîştigat post-mortem două titluri contrare, cel mai bun portughez din istorie şi cel mai rău portughez din istorie, în acelaşi timp. Poate că la fel s-ar întîmpla şi la noi cu Ceauşescu. Dincolo de acest amănunt, de asemănările de limbă (cu sonorităţi similare explicabile de către lingvişti prin aceea că şi noi, şi ei n-am format ca popoare la marginile Imperiului Roman) şi de faptul că şi ei, ca şi noi, au un cuvînt pe care-l cred unic în lume, intraductibil, şi anume saudade (care se traduce totuşi în română cu „intraductibilul“ nostru dor), orice alte comparaţii pe care unii le mai încearcă mi se par complet exagerate. De la gradul de dezvoltare, nivelul de trai şi pînă la mentalităţi, diferenţele sînt enorme. Şi dacă ar fi să reduc deosebirea la esenţă, aş spune că ei se află într-o etapă tîrzie de civilizaţie, iar noi într-una incipientă. Ei sînt o fostă mare putere colonială, noi nici nu ştim încă prea bine ce sîntem. Introducerea asta, ştiu, nu pare să aibă vreo legătură cu cîrciumile. Şi totuşi.

Un ghid portughez ne-a învăţat cum să alegem cîrciuma, aşa încît să nu ne păcălim. Ne-a spus că trebuie să fie mică (cîteva mese) şi întunecoasă, nimic fastuos. Meniul zilei să nu depăşească 12 euro şi să fie scris de mînă, nu tipărit, pentru că aşa se vede că oamenii au gătit în ziua aceea ce au găsit mai proaspăt la piaţă şi că nu-ţi servesc alimente congelate pe care le ţin permanent şi pe lista tipărită. De asemenea, spunea ghidul, cîrciuma nu trebuie să fie, bineînţeles, lîngă obiective turistice importante. Am urmat recomandarea, care ni s-a părut de bun-simţ, şi nu ne-a părut rău.

Ştiu că pe lume există cîrciumi fenomenale, restaurante la modă, localuri de fiţe sau cîrciumi tradiţionale, restaurante unde se mănîncă preparate moleculare sau locuri în care se servesc mese copioase.

Ei bine, dar cînd n-ai o întîlnire de afaceri şi nici nu vrei să experimentezi cine ştie ce, cînd nu eşti snob sau nu vrei să epatezi pe cineva invitîndu-l la o cină specială? Cînd pur şi simplu ţi-e foame şi vrei să-ţi gătească cineva ca acasă, să te simţi comod şi nestingherit? Atunci e tocmai bun exact genul de local de care vorbeam. Lisabona e plină de ele: cu mese şi scaune simple din lemn, cu feţe de masă în carouri cît se poate de banale, cu o tejghea de pe sub care apare un fel de „mamaie“ uşor gîrbovită, dar veselă, care îţi ia comanda ca şi cum ai fi nepotul ei şi care, chiar dacă nu ştie nici limba ta şi nici cu engleza nu se descurcă, deşi încearcă, ştie parcă ce le place tuturor semenilor ei, în a căror slujbă şi-a pus oricum toată viaţa, ca o furnică.

Nu te deranjează nici toaleta mică, nici chiuveta, săpunul şi oglinda aflate, din lipsă de spaţiu, chiar printre mese. Îţi spui că nici un arhitect n-ar reuşi să dea atîta naturaleţe unui decor. Într-o asemenea cîrciumă, supa de varză, carnea grasă de porc cu fasole şi vinul ordinar de masă sînt la locul lor. Şi te lingi pe degete.

La noi, un astfel de loc s-ar numi „bombă“, iar unui om cît de cît conştient i-ar fi, pe bună dreptate, cam teamă să-l frecventeze. La ei, localurile de acest fel sînt pline de lume de toate categoriile. Acolo probabil că portughezii beau vin verde şi îşi înjură guvernul, aşa cum zicea Fănuş Neagu. Ideea de restaurant în România e încă asociată cu o oarecare ceremonie, cu cheltuiala (cu risipirea banilor adică), cu petrecerea, cu distracţia, cu păcatul chiar, şi mai greu cu normala necesitate de a mînca. Iar „bombele“ sînt asociate cu pericolul, cu hoţia patronului, cu lipsa igienei, cu mîncarea dubioasă. Cîrciumi ca în Portugalia sau ca în Grecia, de exemplu, simple, dar bune, nu fac parte din peisajul nostru curent, sînt rare. N-avem, adică, localuri nenumărate în care să înjurăm guvernul şi iată că nici n-am ajuns la concepţia, pe scară populară, că e mai sănătos să înjuri guvernul, fie şi numai din principiu, decît să-l lauzi. E o racilă din comunism? Mă tem să nu fie şi mai de demult… Să nu fie de la diferenţa aia de stadiu civilizaţional de care vorbeam la început.

Foto: adevarul.ro

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.