Cine a schimbat istoria

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Generația mea a învățat în școală o istorie falsificată de propagandiștii regimului ceaușist. Unele lucruri ne-au intrat în minte și n-au mai ieșit de acolo. Așa se face că, și astăzi, unii dintre noi mai dăm din cînd în cînd peste cîte o prostie prinsă din școală și ascunsă prin cîte un colț de memorie. Unele lucruri au fost deformate, altele au fost pur și simplu omise din manualele acelor vremuri. De fapt, istoria era un fel de film alb-negru bidimensional, foarte simplificat, cu personaje rele sau bune. Turcii și nemții erau răi, domnitorii noștri erau întotdeauna de partea binelui, exceptîndu-i pe regii mai recenți a căror dinastie fusese înlăturată chiar de către comuniști și despre care nu se sufla o vorbă, ca și cum nici n-ar fi existat.

După Revoluție, citind mai multe cărți necenzurate, am început să văd culorile, nuanțele și adîncimile. Am înțeles că istoria, evident, n-a fost așa schematică, dar și că prezentarea ei depinde de stilul și de viziunea celui are o face. În ultima vreme, pe piață au apărut o mulțime de asemenea cărți de istorie „de autor”, cum s-ar spune.

Mi-a căzut în mînă Titani ai Istoriei. Giganții care ne-au modelat lumea de Simon Sebag Montefiore (tradusă la Editura Litera în 2019), care conține poveștile unor mari figuri care au schimbat într-un fel sau altul cursul istoriei. Autorul însuși declară că alegerea lor a fost complet subiectivă. „Poate veți crede că unele nume lipsesc, iar că altele nu ar trebui incluse: face parte din frumusețea și din frustrarea inerente întocmirii oricărei liste. Veți găsi aici nume binecunoscute (...), dar și multe pe care poate nu le cunoașteți”, spune Montefiore în introducere. Sînt peste 170 de nume pe această listă, fiecare constituind cîte un scurt capitol (ceea ce e o performanță în sine), de la Ramses cel Mare pînă la „Omul tanc”, adică acel erou anonim filmat în momentul în care s-a așezat în fața unui tanc al armatei chineze, care venise să reprime manifestația din Piața Tiananmen. Și, exact cum a prevăzut autorul, de pe listă, mie unuia mi s-a părut într-adevăr că lipsesc niște nume (de exemplu, e Michelangelo, dar nu e și Leonardo da Vinci; nici Papa Ioan Paul al II-lea nu apare), după cum tot așa, despre altele, cel puțin la prima vedere, mărturisesc că nu știam nimic (Toussaint-Louverture, John Paul Jones sau Aurangzeb). Sînt convins că unii ar putea fi deranjați și că Buddha, Mahomed sau Iisus au fost trecuți pe o „banală” listă de personaje istorice.

Am fost curios să văd dacă printre cele 170 de mari figuri istorice, mai bune sau mai rele, e și vreun român. Este. Vlad Țepeș, bineînțeles (într-o astfel de istorie contează și moda, notorietatea actuală), care este prezentat cu acel caracter cunoscut în toată lumea, de conducător sadic și psihopat, care a ridicat tragerea în țeapă la rang de pedeapsă curentă,  folosind-o și ca strategie de înspăimîntare a inamicilor.

De la Montefiore putem descoperi noi, cei care am învățat o istorie „naționalizată”, și cît de interesanți și luminați au fost sultani precum Mahomed al II-lea sau Suleiman Magnificul (cel din serial). Cu alte cuvinte, aflăm că oamenii ăștia au făcut și lucruri mult mai importante decît să atace în mod „barbar” Țările Române și să se lupte cu ai noștri Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și Petru Rareș.  

Din amintita carte, care probabil că nu se citește niciodată în ordinea capitolelor, se mai poate remarca și ceva ce Montefiore scoate neapărat în evidență, anume că destule dintre marile personaje ale Istoriei, mai ales cele mai rele, au avut origini obscure. A fost vorba adesea de indivizi cam ciudați, scăpați prin cine știe ce întîmplări de un destin obișnuit sau mizerabil, care s-au cățărat în vîrful cîte unei ierarhii, de unde făcut apoi lucruri teribile. Așa s-a întîmplat cu Hitler, care a terminat școala fără vreo calificare și a fost respins de două ori la Academia de Arte Frumoase din Viena, cu Stalin, fiul unui cizmar bețiv, care în tinerețe organiza spargeri de bănci și extorcări în folosul bolșevicilor, cu Mussolini, fiul unui fierar, arestat în tinerețe în Elveția pentru vagabondaj, cu Saddam Hussein care, bătut în familie, și-a petrecut adolescența mai mult pe străzi și a fost respins la colegiul militar, sau cu Mao Zedong, răzvrătit împotriva tatălui său care-l punea să muncească pămîntul. Să zicem că toți aceștia au profitat de tulbureala ideologică a nefericitului secol XX. Dar și cuceritori cumpliți, precum Gingis Han sau Timur Lenk, au fost doar fiii cîte unei căpetenii neînsemnate din zone îndepărtate ale Asiei. Un mare om de stat născut într-o colibă a fost și Abraham Lincoln, dar, bineînțeles, el nu face parte din seria celor pomeniți anterior. Din seria aceea ar fi făcut parte, desigur, și Ceaușescu. În mod just însă, Montefiore nu l-a considerat destul de important pentru a-l include printre cei care au schimbat cursul istoriei. El a schimbat doar manualele de istorie de care aminteam la început.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.