Cine a schimbat istoria

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Generația mea a învățat în școală o istorie falsificată de propagandiștii regimului ceaușist. Unele lucruri ne-au intrat în minte și n-au mai ieșit de acolo. Așa se face că, și astăzi, unii dintre noi mai dăm din cînd în cînd peste cîte o prostie prinsă din școală și ascunsă prin cîte un colț de memorie. Unele lucruri au fost deformate, altele au fost pur și simplu omise din manualele acelor vremuri. De fapt, istoria era un fel de film alb-negru bidimensional, foarte simplificat, cu personaje rele sau bune. Turcii și nemții erau răi, domnitorii noștri erau întotdeauna de partea binelui, exceptîndu-i pe regii mai recenți a căror dinastie fusese înlăturată chiar de către comuniști și despre care nu se sufla o vorbă, ca și cum nici n-ar fi existat.

După Revoluție, citind mai multe cărți necenzurate, am început să văd culorile, nuanțele și adîncimile. Am înțeles că istoria, evident, n-a fost așa schematică, dar și că prezentarea ei depinde de stilul și de viziunea celui are o face. În ultima vreme, pe piață au apărut o mulțime de asemenea cărți de istorie „de autor”, cum s-ar spune.

Mi-a căzut în mînă Titani ai Istoriei. Giganții care ne-au modelat lumea de Simon Sebag Montefiore (tradusă la Editura Litera în 2019), care conține poveștile unor mari figuri care au schimbat într-un fel sau altul cursul istoriei. Autorul însuși declară că alegerea lor a fost complet subiectivă. „Poate veți crede că unele nume lipsesc, iar că altele nu ar trebui incluse: face parte din frumusețea și din frustrarea inerente întocmirii oricărei liste. Veți găsi aici nume binecunoscute (...), dar și multe pe care poate nu le cunoașteți”, spune Montefiore în introducere. Sînt peste 170 de nume pe această listă, fiecare constituind cîte un scurt capitol (ceea ce e o performanță în sine), de la Ramses cel Mare pînă la „Omul tanc”, adică acel erou anonim filmat în momentul în care s-a așezat în fața unui tanc al armatei chineze, care venise să reprime manifestația din Piața Tiananmen. Și, exact cum a prevăzut autorul, de pe listă, mie unuia mi s-a părut într-adevăr că lipsesc niște nume (de exemplu, e Michelangelo, dar nu e și Leonardo da Vinci; nici Papa Ioan Paul al II-lea nu apare), după cum tot așa, despre altele, cel puțin la prima vedere, mărturisesc că nu știam nimic (Toussaint-Louverture, John Paul Jones sau Aurangzeb). Sînt convins că unii ar putea fi deranjați și că Buddha, Mahomed sau Iisus au fost trecuți pe o „banală” listă de personaje istorice.

Am fost curios să văd dacă printre cele 170 de mari figuri istorice, mai bune sau mai rele, e și vreun român. Este. Vlad Țepeș, bineînțeles (într-o astfel de istorie contează și moda, notorietatea actuală), care este prezentat cu acel caracter cunoscut în toată lumea, de conducător sadic și psihopat, care a ridicat tragerea în țeapă la rang de pedeapsă curentă,  folosind-o și ca strategie de înspăimîntare a inamicilor.

De la Montefiore putem descoperi noi, cei care am învățat o istorie „naționalizată”, și cît de interesanți și luminați au fost sultani precum Mahomed al II-lea sau Suleiman Magnificul (cel din serial). Cu alte cuvinte, aflăm că oamenii ăștia au făcut și lucruri mult mai importante decît să atace în mod „barbar” Țările Române și să se lupte cu ai noștri Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și Petru Rareș.  

Din amintita carte, care probabil că nu se citește niciodată în ordinea capitolelor, se mai poate remarca și ceva ce Montefiore scoate neapărat în evidență, anume că destule dintre marile personaje ale Istoriei, mai ales cele mai rele, au avut origini obscure. A fost vorba adesea de indivizi cam ciudați, scăpați prin cine știe ce întîmplări de un destin obișnuit sau mizerabil, care s-au cățărat în vîrful cîte unei ierarhii, de unde făcut apoi lucruri teribile. Așa s-a întîmplat cu Hitler, care a terminat școala fără vreo calificare și a fost respins de două ori la Academia de Arte Frumoase din Viena, cu Stalin, fiul unui cizmar bețiv, care în tinerețe organiza spargeri de bănci și extorcări în folosul bolșevicilor, cu Mussolini, fiul unui fierar, arestat în tinerețe în Elveția pentru vagabondaj, cu Saddam Hussein care, bătut în familie, și-a petrecut adolescența mai mult pe străzi și a fost respins la colegiul militar, sau cu Mao Zedong, răzvrătit împotriva tatălui său care-l punea să muncească pămîntul. Să zicem că toți aceștia au profitat de tulbureala ideologică a nefericitului secol XX. Dar și cuceritori cumpliți, precum Gingis Han sau Timur Lenk, au fost doar fiii cîte unei căpetenii neînsemnate din zone îndepărtate ale Asiei. Un mare om de stat născut într-o colibă a fost și Abraham Lincoln, dar, bineînțeles, el nu face parte din seria celor pomeniți anterior. Din seria aceea ar fi făcut parte, desigur, și Ceaușescu. În mod just însă, Montefiore nu l-a considerat destul de important pentru a-l include printre cei care au schimbat cursul istoriei. El a schimbat doar manualele de istorie de care aminteam la început.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.