Cînd vom ieși din case

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Abia am început să adulmecăm ce ni se-ntîmplă. Schimbarea a venit fulgerător, ca un pumn în plină figură, sosit de nicăieri. Iar dezmeticirea încă e departe. Acum e faza aia cînd simți locul în care ai fost lovit. Pulsează. Și-l simți de parcă ar arde. Iar arsura asta are o putere care trimite ceva în întregul organism. Pe de-o parte, ai senzația că fața, tot locul unde-ai fost lovit arde cumva spre exterior. Simți că o bucată din tine a devenit ca un fel de radiator, de aerotermă, de calorifer. Generezi căldură în mediu. Pe de altă parte, arsura dogorește și în interior. Pulsează și spre înăuntru. Trimite o undă de căldură care te traversează. Acolo, în străfundurile acelei unde, uneori poți să simți ceva care seamănă cu un soi de plăcere. Și-abia atunci îți dai seama că tremuri. Iar combinația de arsură cu vibrația care te bagă-n tremurat e un soi de anestezie. Nici măcar acolo încă nu sîntem. N-am ajuns. Am primit un pumn venit de nicăieri și, înainte de a-i simți efectul, ne găsim în fracțiunea aia de secundă a uimirii. A perplexității.

Cei mai mulți dintre noi nu s-au trezit nici acum de sub muntele colosal de miștouri și caterinci care circulă în orice rețea socială. Pe măsură ce-au trecut zilele, caterincile s-au diversificat. Au devenit o lume. Un univers. Creativitatea umană în a face haz de necaz s-a dat în stambă, în toată splendoarea. Unele dintre meme, glumițe, texte, poze, colaje, filmări de toate felurile, care manipulate grosolan, care lucrate cu mare finețe, au făcut înconjurul planetei. Nu e greu să obții performanța asta, azi. De prin toate colțurile lumii, fiecare, în funcție de cultura în care trăiește, trimite în rețea o „lucrare”, un mic spectacol al sinelui, al familiei, al grupului în care viețuiește. Despre boală, despre izolare, despre moarte, despre viață, despre mîncare, despre relații, despre tot ce se poate închipui. Nimic nu pare să scape miștoului universal. E ca și cînd ne-am mobiliza cu toții să facem un baraj de caterincă planetară, capabil să ia în piept valul imens care urmează. Pentru că mulți dintre noi îl simțim venind, fără să știm ce e. Sau nu vrem să-l numim. Sau credem c-o să treacă repede. Că n-o să fie atît de mare pe cît îl anunță briza rece pe care-o simțim mîngîindu-ne fețele proaspăt pocnite. E valul de Frică. Nu panica, nu neliniștea, nu agitația, nu isteria, nimic din toate astea. Frica goală. Prezența aceea fără chip, care poate lua orice înfățișare posibilă. Frica pură. Elementul acela universal pe care nu l-am adăugat încă în Tabelul periodic al elementelor, început de Mendeleev.

Într-un fel, știm că în lume a pornit ceva care are șanse mărețe să producă modificări ireversibile. Cumva, simțim că trăim un moment istoric de mari dimensiuni. Dar, firesc, neavînd distanță în timp, îl vedem neclar și nu-i întrezărim toate dimensiunile. Uneori ne gîndim că e panică exagerată, că e mult zgomot pentru nimic, încercînd să minimalizăm presiunea pe care o simțim venind. Toate mecanismele interne de apărare și-au aprins luminițele și au pornit avertizoarele vocale. E perfect omenesc. Una dintre primele reacții e să dăm muzica mai tare. Sigur că nu toată lumea simte la fel. Unii sînt scufundați în zeflemea și își miștocăresc pînă și propria umbră, încercînd să convingă în stînga și-n dreapta că e doar o manevră la care „mușcăm ca șalău’ la momeală”. Alții bat deja clopotul Apocalipsei. Nu puțini își văd de treabă, respectă izolarea, regulile, se comportă disciplinat și-ncearcă să-și formeze o părere despre ce se-ntîmplă-n jur.

Pe toți ne unește însă o formă de neliniște. În nordul Europei, lumea e obișnuită cultural să țină distanță. Nu se îmbrățișează și nu se pupă la fiecare întîlnire, nu frig mici și cîrnați pe balcoane și nu beau beri la scara blocului, punînd muzica să urle din telefoane pînă la miezul nopții. Pentru noi, ăștia meridionali, e o catastrofă. Ne-ai luat grătarul, ne-ai luat colacul de salvare. Noi nu putem vedea lumea dacă nu e filtrată prin fumul de mici. Ni s-ar părea slută și de neprivit. Exact așa cum e și cu măștile de protecție. În Japonia și-n Coreea de Sud, ele fac parte din garderoba cea mai firească, din cotidianul cel mai banal. Prin părțile noastre, avem senzația că, dacă ne punem așa ceva pe fețe, sîntem la carnaval. O vreme, așa au reacționat chiar și unii care lucrează prin spitale. Încetul cu încetul, însă, intrăm din ce în ce mai mulți în aceeași vibrație. Păstrăm distanța și ne protejăm. Dacă va fi fiind o imensă manipulare, a reușit. Dacă e, într-adevăr, ceva grav, în sfîrșit, ne-a convins. Acum știm cu toții că urmează, cel puțin pentru unele dintre țări, niște săptămîni grele. Așa cum știm că situația asta se va prelungi și că lucrurile nu se pot relua, cînd s-or relua, exact de-acolo de unde le-am lăsat. Deși, pentru unii, toate astea nu înseamnă absolut nimic altceva decît o prostie. Sau o vacanță mai plină de restricții, după care o luăm de la capăt.

Cînd vom ieși din case, multora ni se va părea deja deplasat și nefiresc să ne îmbrățișăm. Nu tuturor. Cînd vom ieși din case, vom dori mai întîi să umblăm, să ne bucurăm de natură, de sunetul parcului, al pădurii, al rîului care curge printre pietre. Alții vor deschide o bere la scara blocului și vor relua discuția exact de unde au lăsat-o pe la început de martie. Cînd vom ieși din case, vom evita locurile aglomerate, o vreme ne vom gîndi de două ori înainte de a intra într-o sală de concert sau de spectacol. Alții se vor mișca foarte repede în direcția asta și vor chema lumea să fie „din nou împreună”. Cînd vom ieși din case, nu vom iubi mai mult umanitatea, în general, așa cum n-am iubit-o nici înainte. Dimpotrivă. Cînd vom ieși din case, vom fi și mai suspicioși. Și, poate, chiar un pic mai înrăiți. Contează mult ce facem cu momentul ăsta. Cînd vom ieși din case, e foarte important să nu ne răzbunăm pe Lume. E unicul țap ispășitor pe care l-am avut dintotdeauna.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Orasul Constanta foto primaria Constanta
Constănțenii, sufocați de mirosul de combustibil. Oamenii au sunat îngroziți la 112
Locuitorii din zona Gării și Traian au fost afectați miercuri de un miros puternic de benzină.
DEZBATERE TVR 108 INQUAM Photos George Calin jpg
Declarațiile false ale politicienilor în dezbaterea de la TVR. Cine a fost prins cu minciuna
Dezbaterea electorală organizată de TVR marți, 29 aprilie 2025, la Palatul Cotroceni, a adus față în față mai mulți candidați la alegerile prezidențiale, dar și un val de afirmații inexacte sau complet false.
V1 (12) png
Credit ipotecar cu beneficii pentru casa ta: Primești un voucher de 600 RON la Emag prin 123Credit
Dacă plănuiești să îți cumperi locuința mult visată sau să îți refinanțezi actualul credit ipotecar, 123Credit.ro îți oferă mai mult decât acces rapid la cele mai bune oferte de pe piață.
image png
SUA, gata să semneze acordul privind mineralele dacă Ucraina renunță la „modificări de ultim moment”
Secretarul Trezoreriei SUA spune că se așteaptă ca Ucraina să „reconsidere” modificările aduse acordului, în timp ce vicepremierul Iulia Sviridenko se va afla la Washington pentru a semna acordul.
Regele Charles  foto   Profimedia jpg
Regele Charles, mesaj emoționant adresat bolnavilor de cancer. „Cele mai întunecate momente ale bolii pot fi luminate de cea mai mare compasiune”
Regele Charles a adresat un mesaj colegilor de suferință bolnavi de cancer, vorbind despre „experiența descurajantă și uneori înspăimântătoare” a acestora și a celor dragi lor.
image png
Unii români vor începe să voteze de mâine, 1 Mai. Cine sunt primii votanți din diaspora
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a menționat că pe 1 mai, procedura de vot pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 va începe în străinătate odată cu deschiderea secției de votare din Auckland, Noua Zeelandă (la ora 22:00, ora României).
trotineta copii jpg
Trotineta - jucărie sau instrument de dezvoltare? Ce spun specialiștii despre beneficiile pentru copii
Sezonul cald înseamnă și mai mult timp petrecut în aer liber, mai ales pentru copii. Dacă ești în căutarea unei forme de distracție care să îmbine joaca cu dezvoltarea și beneficiile pentru sănătate, îți recomandăm trotineta pentru copii. Deși la prima vedere pare doar o sursă de distracție, trebuie
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (18) jpg
Rușii susțin că aproape 300 de civili au fost ucişi în ultimele luni în ofensiva ucraineană din regiunea Kursk
Cel puţin 288 de civili au fost ucişi şi câteva sute au fost răniţi în regiunea rusă Kursk de când forţele ucrainene au lansat o ofensivă în regiune, în august 2024, au declarat miercuri autorităţile regionale.
apple blossom 173566 1280 jpg
Ce să pui la rădăcina merilor, pentru a feri fructele de omizi? Trucurile geniale care îți garantează mere sănătoase și delicioase
Merele sunt unele dintre cele mai populare și iubite fructe, însă cultivarea lor poate deveni o provocare, mai ales din cauza dăunătorilor precum omizile.