Cînd au venit rușii

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 935 din 10 ÔÇô 16 martie 2022
Cînd au venit rușii jpeg

Unii l-au ÔÇ×cititÔÇŁ pe Putin ├«nc─â de prima oar─â c├«nd l-au v─âzut la televizor, afl├«nd c─â va fi succesorul lui El╚Ť├«n. Al╚Ťii s-au l─âmurit mai t├«rziu, citind diverse articole sau c─âr╚Ťi despre cariera lui sau despre modul ├«n care conducea Rusia. De-a lungul vremii, ├«ns─â, pe mul╚Ťi oameni i-am sim╚Ťit foarte reticen╚Ťi c├«nd li se vorbea despre lucrurile teribile s─âv├«r╚Öite de Putin ├«n cariera sa politic─â, despre adev─ârata lui fa╚Ť─â ╚Öi adev─âratele lui inten╚Ťii (chiar dac─â pe atunci nimeni nu-╚Öi ├«nchipuia exact c├«t de departe va ajunge). Erau persoane care p─âreau s─â nu ├«n╚Ťeleag─â ╚Öi nici nu le pl─âcea s─â aud─â a╚Öa ceva. Se uitau cu suspiciune sau cu un fel de team─â la cei care le d─âdeau astfel de informa╚Ťii ╚Öi explica╚Ťii. Am ├«n╚Ťeles unul dintre motivele posibile ale unor asemenea reac╚Ťii abia dup─â ce am citit un interviu pe care Ion Mihai Pacepa l-a acordat la un moment dat disidentului Dorin Tudoran.

Dup─â defectarea sa, Pacepa le-a povestit americanilor (├«ntr-o serie de interogatorii) cum era Nicolae Ceau╚Öescu, a╚Öa cum ├«l cuno╚Ötea el din imediata apropiere. Generalul ceruse azil politic ├«n Statele Unite, dar, ├«n mod uimitor, a aflat c─â era c├«t pe ce s─â fie trimis ├«napoi ├«n Rom├ónia (adic─â la moarte sigur─â), pentru c─â pre╚Öedintele Jimmy Carter ╚Öi cei din anturajul s─âu nu crezuser─â o iot─â din cele ce le povestise. Cum era posibil a╚Öa ceva? Iat─â explica╚Ťia lui Pacepa: ÔÇ×(...) am f─âcut tot ce am putut ca s─â prezint autorit─â┼úilor americane adev─ârata fa┼ú─â a lui Ceau┼čescu. Din p─âcate, ├«ns─â, pre┼čedintele american Jimmy Carter, care a fost gazda lui Ceau┼čescu numai cu trei luni ├«nainte de a-mi acorda azilul politic, a fost un om mult prea onest ca s─â poat─â crede c─â pre┼čedintele Rom├óniei nu putea dormi noaptea dac─â nu min┼úise pe cineva ├«n timpul zilei. De fapt, pre┼čedintele Carter nu a crezut o singur─â vorb─â din tot ce am raportat autorit─â┼úilor americane despre Ceau┼čescuÔÇŁ.

Carevas─âzic─â, propria onestitate poate fi unul dintre motivele pentru care s─â nu fii ├«n stare s─â crezi ├«n r─âutatea unui conduc─âtor (sau a unui om, ├«n general), chiar ╚Öi la un asemenea nivel.  La iluzia c─â nu pot exista astfel de indivizi pe lume se adaug─â fascina╚Ťia, mai pu╚Ťin occidental─â, exercitat─â de un conduc─âtor de ╚Ťar─â. S├«nt oameni care nu-╚Öi pot ├«nchipui c─â un individ ajuns ├«n v├«rful unui stat ar fi ├«n stare s─â comit─â groz─âvii f─âr─â motiv. ╚śtim bine cum conduc─âtorii pot fi scuza╚Ťi ├«n fel ╚Öi chip, indiferent de c├«t de abominabile le s├«nt faptele. Dincolo de la╚Öitate sau oportunism, se vede c─â uneori cinstea, naivitatea sau propriile iluzii pot fi motive pentru a fabrica asemenea scuze, pentru a fi orb chiar ├«n fa╚Ťa eviden╚Ťelor.

N-am avut vreodat─â iluzii ├«n ceea ce-l prive╚Öte pe un conduc─âtor ca Putin (poate doar pe aceea c─â mai avea destul─â inteligen╚Ť─â c├«t s─â nu invadeze Ucraina). Dar a fost ╚Öi un moment concret care mi-a dat fiori.

Era la summit-ul NATO de la Bucure╚Öti din 2008. La Casa Poporului veniser─â to╚Ťi ╚Öefii de state NATO, ├«n frunte cu George W. Bush jr. S-a discutat acolo ├«n mod special despre o posibil─â aderare la alian╚Ť─â a Georgiei ╚Öi Ucrainei. Putin ├«╚Öi exprimase nemul╚Ťumirile ├«n mod caracteristic, iar pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Nicolas Sarkozy, ├«l avertizase telefonic, potrivit informa╚Ťiilor BBC, c─â dac─â mai continu─â s─â amenin╚Ťe, cele dou─â ╚Ť─âri ar putea fi primite imediat ├«n NATO.

O mare sal─â din amintita cl─âdire era amenajat─â pentru pres─â. Fuseser─â montate acolo multe b─ânci ╚Öi mese lungi, cu locuri ╚Öi computere pentru nenum─âra╚Ťii jurnali╚Öti din toat─â lumea, care se puteau a╚Öeza s─â lucreze oriunde. Era o atmosfer─â zumz─âitoare, oameni de toate na╚Ťiile schimbau informa╚Ťii, legau conversa╚Ťii sau lucrau intens. L-am v─âzut pe pre╚Öedintele Ucrainei de atunci, Viktor Iu╚Öcenko, trec├«nd prin acea sal─â a presei, spre sala de plen, ├«nconjurat de un roi de jurnali╚Öti. Era un personaj important pe plan mondial ├«n acele zile. ╚śtiam c─â ╚Öi pre╚Öedintele Putin urma s─â soseasc─â la Bucure╚Öti. La un moment dat, un mare grup de jurnali╚Öti tineri au ocupat pur ╚Öi simplu sala. Au ├«nceput s─â se a╚Öeze peste tot, de multe ori peste hainele altora l─âsate pe unele locuri, instal├«ndu-se la computere deschise, p─âr─âsite doar pentru moment de c─âtre al╚Ťii, vorbind tare ├«ntre ei ├«n ruse╚Öte, ca ╚Öi cum, ├«n afar─â de ei, nimeni altcineva n-ar mai fi existat ├«n acea sal─â. Erau ca de pe alt─â planet─â. Am v─âzut reflexe instinctive ale celorlal╚Ťi, de toate na╚Ťiile, de a-╚Öi lua telefonul de pe mas─â ╚Öi a-l b─âga ├«n buzunar. Noii veni╚Ťi f─âceau parte din delega╚Ťia, aleas─â probabil ÔÇ×pe spr├«ncean─âÔÇŁ, cu care sosise Putin. Urmau s─â participe la conferin╚Ťa de pres─â a acestuia, unde aveau s─â aplaude. Senza╚Ťia de invazie a fost de o pregnan╚Ť─â terifiant─â.

N-am participat la acea conferin╚Ť─â de pres─â a pre╚Öedintelui rus, dar am v─âzut jurnaliste rom├ónce care s-au ├«ntors de acolo ├«nc├«ntate de calitatea presta╚Ťiei acestuia, care, dup─â p─ârerea lor, d─âduse un ÔÇ×adev─ârat spectacolÔÇŁ.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.