Cînd au venit rușii

Publicat în Dilema Veche nr. 935 din 10 – 16 martie 2022
Cînd au venit rușii jpeg

Unii l-au „citit” pe Putin încă de prima oară cînd l-au văzut la televizor, aflînd că va fi succesorul lui Elțîn. Alții s-au lămurit mai tîrziu, citind diverse articole sau cărți despre cariera lui sau despre modul în care conducea Rusia. De-a lungul vremii, însă, pe mulți oameni i-am simțit foarte reticenți cînd li se vorbea despre lucrurile teribile săvîrșite de Putin în cariera sa politică, despre adevărata lui față și adevăratele lui intenții (chiar dacă pe atunci nimeni nu-și închipuia exact cît de departe va ajunge). Erau persoane care păreau să nu înțeleagă și nici nu le plăcea să audă așa ceva. Se uitau cu suspiciune sau cu un fel de teamă la cei care le dădeau astfel de informații și explicații. Am înțeles unul dintre motivele posibile ale unor asemenea reacții abia după ce am citit un interviu pe care Ion Mihai Pacepa l-a acordat la un moment dat disidentului Dorin Tudoran.

După defectarea sa, Pacepa le-a povestit americanilor (într-o serie de interogatorii) cum era Nicolae Ceaușescu, așa cum îl cunoștea el din imediata apropiere. Generalul ceruse azil politic în Statele Unite, dar, în mod uimitor, a aflat că era cît pe ce să fie trimis înapoi în România (adică la moarte sigură), pentru că președintele Jimmy Carter și cei din anturajul său nu crezuseră o iotă din cele ce le povestise. Cum era posibil așa ceva? Iată explicația lui Pacepa: „(...) am făcut tot ce am putut ca să prezint autorităţilor americane adevărata faţă a lui Ceauşescu. Din păcate, însă, preşedintele american Jimmy Carter, care a fost gazda lui Ceauşescu numai cu trei luni înainte de a-mi acorda azilul politic, a fost un om mult prea onest ca să poată crede că preşedintele României nu putea dormi noaptea dacă nu minţise pe cineva în timpul zilei. De fapt, preşedintele Carter nu a crezut o singură vorbă din tot ce am raportat autorităţilor americane despre Ceauşescu”.

Carevasăzică, propria onestitate poate fi unul dintre motivele pentru care să nu fii în stare să crezi în răutatea unui conducător (sau a unui om, în general), chiar și la un asemenea nivel.  La iluzia că nu pot exista astfel de indivizi pe lume se adaugă fascinația, mai puțin occidentală, exercitată de un conducător de țară. Sînt oameni care nu-și pot închipui că un individ ajuns în vîrful unui stat ar fi în stare să comită grozăvii fără motiv. Știm bine cum conducătorii pot fi scuzați în fel și chip, indiferent de cît de abominabile le sînt faptele. Dincolo de lașitate sau oportunism, se vede că uneori cinstea, naivitatea sau propriile iluzii pot fi motive pentru a fabrica asemenea scuze, pentru a fi orb chiar în fața evidențelor.

N-am avut vreodată iluzii în ceea ce-l privește pe un conducător ca Putin (poate doar pe aceea că mai avea destulă inteligență cît să nu invadeze Ucraina). Dar a fost și un moment concret care mi-a dat fiori.

Era la summit-ul NATO de la București din 2008. La Casa Poporului veniseră toți șefii de state NATO, în frunte cu George W. Bush jr. S-a discutat acolo în mod special despre o posibilă aderare la alianță a Georgiei și Ucrainei. Putin își exprimase nemulțumirile în mod caracteristic, iar președintele Franței, Nicolas Sarkozy, îl avertizase telefonic, potrivit informațiilor BBC, că dacă mai continuă să amenințe, cele două țări ar putea fi primite imediat în NATO.

O mare sală din amintita clădire era amenajată pentru presă. Fuseseră montate acolo multe bănci și mese lungi, cu locuri și computere pentru nenumărații jurnaliști din toată lumea, care se puteau așeza să lucreze oriunde. Era o atmosferă zumzăitoare, oameni de toate națiile schimbau informații, legau conversații sau lucrau intens. L-am văzut pe președintele Ucrainei de atunci, Viktor Iușcenko, trecînd prin acea sală a presei, spre sala de plen, înconjurat de un roi de jurnaliști. Era un personaj important pe plan mondial în acele zile. Știam că și președintele Putin urma să sosească la București. La un moment dat, un mare grup de jurnaliști tineri au ocupat pur și simplu sala. Au început să se așeze peste tot, de multe ori peste hainele altora lăsate pe unele locuri, instalîndu-se la computere deschise, părăsite doar pentru moment de către alții, vorbind tare între ei în rusește, ca și cum, în afară de ei, nimeni altcineva n-ar mai fi existat în acea sală. Erau ca de pe altă planetă. Am văzut reflexe instinctive ale celorlalți, de toate națiile, de a-și lua telefonul de pe masă și a-l băga în buzunar. Noii veniți făceau parte din delegația, aleasă probabil „pe sprînceană”, cu care sosise Putin. Urmau să participe la conferința de presă a acestuia, unde aveau să aplaude. Senzația de invazie a fost de o pregnanță terifiantă.

N-am participat la acea conferință de presă a președintelui rus, dar am văzut jurnaliste românce care s-au întors de acolo încîntate de calitatea prestației acestuia, care, după părerea lor, dăduse un „adevărat spectacol”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tanar Bradley care economiseste extrem foto instagram jpg
Trimful zgârceniei. Bărbatul care nu cheltuie nici măcar pe hârtie igienică, deși are sute de mii de dolari în cont
Deși are în conturi peste 235.000 de dolari, un tânăr din SUA trăiește ca și cum ar fi la limita subzistenței. Bradley, devenit viral pe TikTok, șochează prin metodele sale extreme de economisire.
narcise istock jpg
Trucurile banale care ne ajută să păstrăm narcisele proaspete mai mult timp. Detaliile la care trebuie să avem grijă
Narcisele sunt flori spectaculoase, pe care mulți dintre noi le ținem în vaze, de-a lungul casei. Însă, dacă ne dorim să ne bucurăm de acestea pentru cât mai mult timp, există câteva trucuri speciale și simple pe care trebuie să le știm!
adina asavoaiei instagram jpg
De ce a plecat Adina Asăvoaiei, „Păpușa de la Glina”, din România: „Un rege nu e niciodată rege la el acasă”
Adina Asăvoaiei, în vârstă de 19 ani, supranumită „Păpușa de la Glina”, a dezvăluit pe rețelele de socializare că a hotărât să plece din România. Tânăra s-a filmat în aeroport și apoi în avion, spunându-le fanilor că a decis să plece pentru că nu se simte apreciată în țara ei.
Nicuşor Dan   FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Unul dintre sponsorii lui Nicușor Dan a obținut mai multe contracte fără licitație cu instituțiile subordonate primăriei Capitalei
Un fost coleg de liceu al lui Nicușor Dan a sponsorizat campania electorală din 2020 cu 10.000 de lei. Ulterior, firma la care acesta era asociat a încheiat 15 contracte cu Primăria Capitalei, valoarea totală fiind de aproape 2,2 milioane de lei.
image png
Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, spitalizat cu dureri puternice la abdomen
Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a fost trimis vineri cu elicopterul la un spital la Natal (nord-est), după ce a simţit ”dureri puternice” în abdomen, declară o purtătoare de cuvânt a partidului acestuia AFP.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că România trebuie să decidă dacă vrea sau nu taxă de poluare jpeg
Ministrul Finanţelor, apel pentru scăderea cheltuielilor statului: „Dacă nu se reduc, se poate ajunge la tăieri în carne vie”
Cheltuielile de funcţionare ale statului trebuie reduse, a spus, vineri, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, care a avertizat ministerele că trebuie să ia măsuri în acest sens, altfel se poate ajunge la „tăieri în carne vie”
72189579 1004 webp
Germania nu introduce încă armata obligatorie pentru tineri
Multe țări europene au reintrodus deja serviciul militar obligatoriu. În Germania el va rămâne, cel puțin deocamdată, voluntar, după cum reiese din acordul de coaliție convenit de conservatori și social-democrați.
image png
„Dezbatere” privind participarea Israelului la Eurovision 2025, cu o supraviețuitoare a atacului Hamas
Televiziunea publică spaniolă RTVE a cerut vineri o „dezbatere” privind participarea Israelului la Eurovision, din cauza „îngrijorărilor” legate de „situaţia din Gaza”.
Banner Bella Santiago