Cinci rețete sigure pentru un an mai bun

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Poți să scrii orice tembelism sub o prostie de-asta de titlu. Ai dat click, stimate cititor, să afli secretele? Ai vrut neapărat să vezi ce rețete miraculoase se-ascund acolo? Ai mușcat ca șalău’! I-ai făcut numărul baban de cititori „influensărului“ cu pricina. Și, dacă tot i-ai dat un click, ce-ai aflat? De exemplu, că trebuie să redescoperi nevoia de a citi horoscopul în fiecare dimineață, ca să știi cum să acționezi în ziua cu pricina. Pe urmă trebuie să bei o combinație de „smutiuri“ sau niște „freșuri“. Aici, treaba se complică. Înțelepciunea chineză zice una, cercetătorii din Marea Britanie, alta. Nu-i nici o problemă. Ca să nu se supere nimeni, faci și ca ăia, și ca ăilalți. Dar nu înainte de a bea un pahar cu apă călduță, în care-ai stors o lămîie. Buuun. Acum, că ai curățat absolut toate ungherele organismului, treci la salba de sucuri. Unii zic că trebuie să fie verzi. Să bagi niște clorofilă, ca să rîzi la soare, toată ziua, ca un lan de cereale. Alții zic că trebuie să fie și colorate. Că să fii ca un curcubeu care se arcuiește peste ziua spre care pornești ca din pușcă. De ce ca din pușcă? Pentru că trebuie să fii proactiv. Să emani energie ca o centrală atomică. De unde iei energia asta? Din univers, nefericitule! Cum o iei? Absorbind-o, recoltînd-o, canalizînd-o prin paratrăsnetul care ești. Pentru că, da, tu ești canalul prin care Universul comunică, palpită, vibrează. Tu ești traheea prin care Cosmosul respiră.

Iar acum, alimentat cu energie, cu șoaptele legumelor și fructelor, cu elementele fundamentale pe care ți le extragi din mineralele unui pumn de suplimente alimentare, pe care le înghiți cu sucurile alea, acum, și numai acum, dai cheie zilei. Care pornește la sfert, cum zic șoferii adevărați. Dacă n-ai dat în clocot pe vasul de toaletă, aidoma catifelatelor unduiri ale vulcanilor noroioși, și dacă n-ai leșinat în baie, ieși voios din casă și iei ziua-n piept. Dar nici pe-asta n-o faci înainte de a stabili niște rezoluții ale zilei. Iar rezoluțiile astea sînt niște rubrici, niște sertărașe, niște ramuri ale rezoluțiilor mari, pe care le-ai formulat în primele două-trei zile ale noului an. Sau Noului An? În sfîrșit, să trăiască! În general, rezoluțiile astea mari, pe care le pui în ordine la-nceput de an, au legătură doar cu tine însuți. Cum să fii tu, cît mai Tu. Cel mai Tu, dacă se poate. Unii înțeleg asta în dimensiunea absolută a concretului. Sînt loviți de o amnezie de nișă. Adică uită că se exprimă într-o limbă în care există și pronume de politețe. Dom’le, ca loviți de un fulger venit din inima Universului, încep să tutuiască pe toată lumea. Așa cred ei că devin mult mai Ei. Nu mai e cazul să fii om. E prea puțin. Trebuie să fii Om. De fapt, tot ce e legat de tine trebuie să fie mai mare. Casa, mașina, conturile. Cum să simți altfel că progresezi?

Iar creșterile astea se fac în pași. În trepte. În rețete. În secrete. În sfaturi. În ponturi de toate felurile. Zece pași spre împăcarea cu tine însuți. Cinci trepte spre găsirea adevărului din tine. Șapte rețete miraculoase pentru a avea greutatea ideală. Trei secrete pentru a atinge vîrful inteligenței emoționale. Nouă sfaturi ale unui înțelept indian pentru găsirea echilibrului. Ideea e că trebuie să fii mai bun cu tine. Dar dacă energia ți-o recoltezi din Univers, de unde să mai iei niște resurse de bunătate? Eh, aici e foarte greu. Poți, de exemplu, să mai tai din imensa bunătate pe care o aloci altora. Prea faci risipă de bunătate. Și de sinceritate. Și de generozitate. Ești prea bun cu ceilalți. Prea te neglijezi. Ia mai taie un pic din bunătatea față de alții! Ce?! Ei fac alocări suplimentare față de tine? Nu! Păi, atunci, hai să mai tăiem din bugetul de bunătate direcționată spre alții. Facem o rectificare bugetară, cu privire la fondurile speciale de bunătate. Trebuie să fim mai atenți cu noi înșine. Nu ni se spune că noi sîntem canalul Universului? Centrul. Miezul. Inima. Sîmburele. Nucleul. Păi, hai, dom’le, să ne simțim ca un element central ce sîntem, dacă e pe-așa! Prea am fost proști de buni cu alții. A venit și vremea noastră acum. O să fim mult mai generoși! Dar cu noi înșine.

Tot ce faci trebuie să tindă spre poza perfectă! Spre imitarea pînă în cele mai mici amănunte a întregii iconografii a fericirii. Momentele tale de bucurie trebuie să arate ca filtrele alea faine pe care le pui peste pozele de pe Instagram. Și nimic nu trebuie scăpat fără a fi pozat. Pentru că, dacă nu e pozat, nu există. Iar dacă nu există înseamnă că ești condamnat la anonimat și nefericire. Ce e-n furculița aia pe care-o bagi în gură n-are nici un gust. N-ai făcut o poză mîncării din farfurie? N-ai mîncat! Nu postezi? O să crăpi de foame! Pentru că nimeni n-o să știe că tu ai luat o cină sau un prînz la restaurantul Cutare. Nimeni n-o să știe că te pricepi. Că ești cunoscător. Că trăiești bine. Că te bucuri de viață. Că totul în jurul tău arată ca-n cele mai faine poze. Că starea ta de spirit e exact ca aceea izvorîtă din zîmbetul larg, dintr-o parte-n alta a feței, pe care ți-l trimite vedeta ta favorită, de cinci ori pe zi. Dacă lumea ta nu seamănă cu lumea ei înseamnă că respiri de pomană. Nu exiști. Ești în cădere, în neantul nefericirii. Și-atunci îți propui rețete. Pași. Trepte. Salturi spre fericire. Respectarea unor formule făcute să te ducă spre gustul ăla pe care crezi că-l au imaginile care-ți arată chipul bucuriei. În fond, e simplu. Faci exact ca acolo. Înveți gramatica obținerii unei astfel de imagini. Și faci poza. Și-o postezi. Se cheamă că exiști. Și nu oricum. Ci exact ca-n pozele care arată fericirea. Ceea ce înseamnă că și tu ești fericit. Și-așa trebuie s-o ții tot anul. Nici o secundă să nu mai fie urîțică. Altfel ai pierdut meciul. Nu ești un învingător.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic