Chatroulette sau despre comunicarea arbitrar─â

Publicat în Dilema Veche nr. 319 din 25-31 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

E ca la rulet─â. Nu ┼čtii ce se va ├«nt├«mpla, cine va ap─ârea pe ecranul calculatorului ┼či ce va spune. ├Än ultimele s─âpt─âm├«ni, pe Internet se comunic─â arbitrar. Chatroulette a avut succes fulger─âtor, ├«ntr-un timp extrem de scurt, ├«n care alte proiecte online nici nu apuc─â s─â se dezmeticeasc─â. B─âiatul care l-a f─âcut e din Moscova, are 17 ani ┼či spune c─â s-a plictisit s─â vorbeasc─â mereu online doar cu prietenii lui. De ce n-ar face-o la ├«nt├«mplare, cu str─âini? A┼ča s-a n─âscut Chatroulette, locul unde comunici cu cine se nimere┼čte.

Chatroulette este de o simplitate uimitoare. Intri pe site, porne┼čti webcam-ul ┼či intri ├«ntr-o conversa┼úie la ├«nt├«mplare cu cineva. Nu-┼úi place, ape┼či next ┼či treci la urm─âtorul. De aici s-a n─âscut ┼či sintagma ÔÇ×getting nextedÔÇť. Pare o prostie? Poate, dar peste 20.000 de oameni tocmai o experimenteaz─â ├«n timp ce eu scriu acest articol. ├Äntre ei, ai ┼čanse s─â dai de celebrit─â┼úi precum Paris Hilton sau Kelly Osbourne. Mai mari ┼čanse s├«nt ├«ns─â s─â dai peste perver┼či, ciuda┼úi, exhibi┼úioni┼čti care ├«┼či g─âsesc aici refugiul, peste pu┼čti plictisi┼úi sau exuberan┼úi sau peste personaje ce par rupte din filmele fantastice.

De unde dorin┼úa asta nebun─â de a comunica? E o vorb─ârie f─âr─â sens, f─âr─â cap ┼či f─âr─â coad─â, unde nu ai nici un fel de op┼úiune ├«n a-┼úi alege partenerul ├«n afar─â de cea de a da next. ├Äncepi s─â te ├«ntrebi c├«t de plictisi┼úi ┼či aliena┼úi s├«ntem dac─â ajungem s─â vorbim la ├«nt├«mplare, c├«t de mult ne lipsesc rela┼úiile reale ┼či comunicarea cu sens. E o form─â de relaxare? Nu cred c─â e vorba doar de acest lucru. Probabil c─â Chatroulette umple un gol ┼či, ├«n plus, nu are implica┼úii. Nimeni nu ┼čtie cine e┼čti, de unde e┼čti, cel mult te poate ├«nregistra ┼či pune apoi pe YouTube. Responsabilitatea e zero. Aici, pu┼čtiul din Rusia a intuit bine: site-ul nu-┼úi cere cont, profil, parol─â, nu-┼úi impune nici o restric┼úie. Nu e ca ├«n re┼úelele clasice de socializare unde, dac─â vrei s─â te ascunzi sau s─â vorbe┼čti prostii, trebuie s─â-┼úi faci profiluri false, lucru ce implic─â timp, nervi ┼či confirm─âri pe e-mail. 

C─â tot am vorbit de YouTube, ce se ├«nt├«mpl─â pe Chatroulette are un poten┼úial incredibil de viralitate. Video-urile funny, ├«nregistrate de utilizatorii site-ului, ating sute de mii de vizualiz─âri ├«n c├«teva zile, circul─â pe mail-uri, pe messenger, se dau de la unul la altul cu o vitez─â demn─â, teoretic, de o cauz─â mai bun─â. Unele dintre ele s├«nt de-a dreptul suprarealiste, altele absurde, altele aduc a film noir. Unii dintre cei care folosesc Chatroulette ├«┼či construiesc adev─ârate scenografii pentru a st├«rni reac┼úii. Vezi un tip c├«nt├«nd impasibil la pian, pe un altul sp├«nzurat de lustr─â, altul comunic─â prin desene, altul este ├«mbr─âcat ├«ntr-un costum imens de animal de plu┼č, un b─âtr├«n dubios se scarpin─â cu peria de toalet─â pe spate ┼č.a.m.d. E ┼či un spa┼úiu de joac─â unde po┼úi studia reac┼úiile oamenilor ├«n fa┼úa unor replici absurde sau a unei imagini ie┼čite din tipare.

Oamenii de online propun de obicei cele mai alambicate idei, ce implic─â cercetare, tehnologie, crea┼úie, design, promovare, marketing. ├Än momentul ─âsta probabil c─â multora dintre ei le vine s─â-┼či bage min┼úile creative ├«ntr-un butoi cu ap─â rece. E at├«t de simplu, ├«┼úi vine s─â spui. Evrika, deci asta vor, s─â comunice f─âr─â sens! C├«t de greu putea s─â fie s─â m─â g├«ndesc la asta? Pare ideea ideilor, e simpl─â, OK, cere ceva programare ┼či ni┼čte servere puternice, dar se promoveaz─â singur─â ┼či aduce sute de mii de oameni pe zi. ├Äntrebarea r─âm├«ne acum cum se va folosi Chatroulette pentru promovarea de produse. P─âi, deja a ├«nceput: Faith No More au transmis un concert live pe Chatroulette celor c├«┼úiva noroco┼či pe care i-au nimerit de la un next la altul, iar reac┼úiile lor c├«nd vedeau cu cine intr─â ├«n contact erau transmise pe ecrane mari ├«n timpul spectacolului. Brandul de ├«mbr─âc─âminte French Connection a f─âcut un concurs unde participan┼úii trebuia s─â trimit─â dovezi c─â au cucerit pe cineva de sex opus ├«n Chatroulette. Dac─â tot e at├«t de folosit, de ce s─â nu profite ┼či companiile de buzz-ul creat?

Chatroulette porne┼čte de la fascina┼úia conversa┼úiilor ├«nt├«mpl─âtoare ┼či de la elementul surpriz─â. Nu ┼čtii cine urmeaz─â ┼či, p├«n─â la urm─â, nu ┼čtii dac─â nu g─âse┼čti acolo pe cineva cu care s─â comunici mai liber ┼či mai sincer dec├«t o faci ├«n mod normal. E un simulacru frumos, nu? 
 

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Vacan┼úe de co┼čmar pentru zeci de mii de turi┼čti bloca┼úi ├«ntr-o sta┼úiune. O familie sus┼úine c─â trebuie s─â dea 26.000 de dolari pentru o s─âpt─âm├ón─â de cazare
Vacan┼úele ├«n ora┼čul turistic Sanya de pe insula tropical─â Hainan┬ádin China au devenit un co┼čmar ├«n acest weekend pentru zeci de mii de turi┼čti care au r─âmas bloca┼úi acolo brusc, dup─â ce autorit─â┼úile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV B─ârbatul cu probleme psihice care ┼či-a m─âcel─ârit familia, ├«n Arge┼č, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
B─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei ┼či avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de c─âtre o comisie de specialitate de acum 18 ani, legisla┼úia fiind una extrem de permisiv─â.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Arge┼č sufer─â de schizofrenie. Psihiatrul s─âu: ÔÇ×Avea rela┼úii strict cu familiaÔÇť
Viorel L., b─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care ┼či-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie ┼či urma un tratament medical. B─ârbatul nu avea un loc de munc─â ┼či st─âtea ├«n majoritatea timpului ├«n curtea casei, fiind o persoan─â izolat─â.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.