Changing places

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Changing places jpeg

Profesorul de Estetică Mario Răsare și-a început examenul oral cu studentul Carpat Torente – de la masteratul de Teoria Literaturii – în trombă. „Prezentați-mi, vă rog, pe scurt, estetica structuralistă!“ „Să mă refer, mai întîi, la partea lingvistică, saussuriană, ori să trec direct la etapa formalistă?“ „Cum doriți. Problematica ideologică este aceeași.“ „Nu chiar!“, a observat ferm tînărul studios. „De ce credeți asta?“, a întrebat, ușor surprins, esteticianul. „Păi, din două motive. Unul biografic-istoric și altul pur teoretic. Primul: Saussure habar nu avea că devine părinte fondator pentru o poetică de mare impact cultural ulterior. Era un biet alcoolic introvertit care nu a catadicsit nici măcar să-și aștearnă ideile pe hîrtie. De unde să bănuiască faptul că dădea naștere structuralismului? A murit tînăr, trist și izolat, fără nici o perspectivă. Noroc cu studenții ăia ai lui care i-au publicat cursul de lingvistică generală din notițele lor! Al doilea: pare absurd să tot legăm principiul limbii ca structură autonomă de cel ulterior, al literaturii ca formă autonomă. Ne referim la registre separate, cu reguli diferite, registre care – ce mai tura-vura? – nu se pupă, dom’ profesor…“ „Interesant“, a comentat examinatorul, mult mai nesigur decît la debutul dialogului. „Nu v-am spus despre astfel de lucruri la curs…“ „Știu că nu ne-ați zis!“, a comentat, categoric, Torente. „De aceea vă spun eu acum și ar fi bine să vă notați, măcar pentru generațiile viitoare de studenți!“ Mario Răsare, teleghidat parcă, s-a apucat să scrie pe hîrtiile din fața lui. „Prin urmare“, a continuat cu un ton gnomic junele Carpat, „a-l tot invoca pe Saussure în povestea complicată a structuralismului rămîne – iertați-mi micul joc tautologic, intenționat desigur! – o eroare structurală. O inadecvare, mai precis. Nici măcar formaliștii nu mă conving extrem de tare că ar avea ce căuta aici…“ „De ce?“, a întrebat profesorul Răsare, sincer deconcertat și cu pixul în aer, plutind diafan peste hîrtii ca o pană de gîscă de pe vremuri. Pe fața sa, stupoarea și fericirea se amestecau într-un antagonism patetic.

Carpat și-a dat capul pe spate, încruntîndu-se vag, aidoma sa­van­ților prinși în clocotul gîndirii. „Ei, pe acest palier, trebuie să recunosc, apar părerile mele personale, nefundamentate – încă! – științific.“ „Nu-i nimic. Ziceți, ziceți, vă rog!“, a replicat Mario impacientat, pregătit să-și reia șirul notițelor. „Domnule, formaliștii sînt niște idealiști. Ei visează la o istorie a formelor literare și nu la una propriu-zis a literaturii, pe modelul bătrînilor impresioniști, așa cum ne asigură liderul lor, Boris Eikhenbaum. Vor să dea viață materiei – mă refer, se înțelege, la materia textuală –, să pună carevasăzică suflet în mașinăria produsului literar brut, supralicitîndu-i, chipurile obiectiv, îmbrăcămintea stilistică. Ăsta nu e structuralism!“ „Dar ce este?“, a rostit, cu glas tremurat, esteticianul. „Ca să fiu blînd, spun că e chiar ceea ce afirmă ei că ar fi – formalism. Adică o hîrjoneală simpatică și inofensivă cu formele literarității, iar nu cu esențele sale. Dacă aș fi ceva mai brutal, aș țipa că la mijloc nu ar fi decît o mică farsă teoretică, o vrăjeală intelectuală, o utopie critică…“ „Bine, și atunci cînd se naște de facto structuralismul?“ „Ha-ha“, a rîs, superior, studentul Torente. „Întrebare legitimă, dom’ profesor! Mă tem că răspunsul vă va paraliza intelectual…“ „Și totuși, ziceți-mi! Vă rog!“ „Bine, atunci notați cu litere mari acolo: NICIODATĂ!“ „Niciodată?!? Cum se poate? Păi, umanitatea îl studiază și îl predă de măcar jumătate de secol…“ „Studiază și predă o himeră!“, a intervenit, tăios, Carpat. „O părere!“ „Și cu Roland Barthes ce facem? Cu Claude Lévi-Strauss?“ „Ce să facem? Îi includem în aceeași linie a marilor visători. Amîndoi îi trag cu homologia, autoinventata știință a similitudinilor. Cică segmentezi o structură în fragmente unitare (Lévi-Strauss, referindu-se la mit, le numește miteme, cele mai mici entități mitologice, cum ar veni, echivalentele lexemelor din lexicologie și a fonemelor din fonetică) și apoi, pe baza asemănărilor dintre ele, le recompui feroce (le articulezi, după Bar­thes) într-o nouă formă semnificantă…“

Torente s-a oprit interogativ. A adăugat flegmatic: „Comentați, vă rog! Se poate demonstra astfel, hocus-pocus, că structura respectivă ar avea viață proprie?“ „Nu știu!“, a replicat, cu onestitate, domnul Răsare. „Ei, dom’ profesor, vedeți, de aia n-are ursul coadă! Vă prezentați lamentabil la examen și acum sînteți gata să aruncați vina asupra mea. Că aș fi intolerant, grăbit, obtuz, lipsit de empatie…“ „Nu, nu!“, a încercat Mario să se disculpe. „Nu vreau să aud scuze!“, i-a retezat elanul, scurt, tînărul Torente. „Vă place să diluați ideea responsabilității academice. Pentru astăzi nu aveți notă de trecere!“ Profesorul căpătase o expresie disperată. A întrebat îngrozit: „Cînd aș putea să vin la reexaminare?“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: Roland Barthes

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Zece nou-născuţi au murit într-un incendiu izbucnit într-un spital din India. Alți 16 sunt în stare critică
Zece nou-născuți au murit într-un incendiu izbucnit în unitatea neonatală a unui spital din Jhansi, în nordul Indiei. Alți 16 se află în stare critică. 54 de copii se aflau în unitatea de terapie intensivă neonatală.
Arbitrul danez Morten Krogh a fluierat finalul meciului Foto sport ro jpg
Reacția UEFA după ce meciul România - Kosovo s-a încheiat cu o singură echipă pe teren
Meciul dintre România şi Kosovo care a avut loc vineri seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Liga Naţiunilor, a fost abandonat la scorul de 0-0, după ce echipa oaspete s-a retras de pe teren în prelungirile meciului.
Cum au lăsat kosovarii vestiarul după meciul cu România  Captură DigiSport jpeg
mike tyson jake paul captura tv jpeg
Luptă istorică în Texas. Youtuberul Jake Paul l-a învins pe legendarul pugilist Mike Tyson
Lupta între generaţii la categoria grea a fost câștigată de boxerul-youtuber Jake Paul, în vârstă de 27 de ani, influencer, devenit boxer. Mike Tyson, în vârstă de 58 de ani, fost campion la categoria grea, a pierdut în urma unei decizii unanime a celor trei arbitri.
Accident în centrul Piteștiului Foto ISU Arges 2 jfif
Șapte persoane au fost rănite și patru mașini avariate, în urma unui accident în centrul Piteștiului
Un accident rutier, în urma căruia patru persoane au fost transportate de urgență la spital, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Pitești. Un autoturism s-a răsturnat, iar unul dintre pasageri a rămas încarcerat.
romania kosovo liga natiunilor sportpictures jpg
prăjitură nucă jpg
celulita jpg
Celulita poate fi combătută cu aceste soluții naturale
Aspectul de coajă de portocală al pielii poate fi ameliorat cu ingrediente naturale nu doar prin tratamente costisitoare. Îţi prezentăm câteva dintre ele.
ceata trafic oras urban foto shutterstock
Prognoza meteo sâmbătă, 16 noiembrie. Cod galben de ceață, dimineața. Vremea rămâne destul de rece
Vremea rămâne destul de rece în toată țara. A fost emis un cod galben de ceață valabil dimineață.