Cetăţenii turmentaţi

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Marea de altădată jpeg

La recentele alegeri pentru funcţia de primar al sectorului în care locuiesc, am avut nişte nedumeriri de simplu cetăţean. Pentru fotoliul de primar au candidat 19 persoane, dintre care numai două cu şanse şi avînd acelaşi nume. Despre celelalte 17 n-am auzit vreodată ceva, cel puţin în ultimii 40 de ani. Cum să votezi pe cineva de care nici n-ai auzit?

Candidaţii cu şanse erau primarul PDL şi rivalul său de la USL. Acesta din urmă l-a acuzat pe primarul în exerciţiu că, timp de opt ani, n-a făcut altceva decît să fure banii oamenilor din sector, că principalul său scop a fost să-şi satisfacă interesele proprii şi pe cele ale clientelei politice. La rîndul lui, primarul (care era) a cerut alegătorilor, printr-un mesaj telefonic înregistrat, să nu aibă încredere în contracandidatul său, pentru că vrea să acceadă la Primărie doar ca să le fure banii. Mesajul a fost primit de mai mulţi cetăţeni, la foarte scurt timp după ce primarul se lăudase într-o emisiune televizată că el n-a făcut campanie electorală negativă şi n-a folosit procedee murdare, lucruri de care l-a acuzat, în schimb, pe adversarul său. Tot aşa, contracandidatul îl acuza pe primar că dă mită electorală din bani publici. În vremea asta, propriii agenţi de campanie de la USL le ofereau votanţilor excursii şi mese gratuite.

Eu, ca simplu cetăţean, recunosc că fiecare dintre ei mi s-a părut extrem de convingător ori de cîte ori a vorbit despre celălalt. Prietenii politici ai contracandidatului n-au contenit a spune că primarul e hoţ iar prietenii politici ai primarului au spus despre contracandidat că este proxenet. Cum adică? m-am întrebat. Tipii ăştia care aspiră la o funcţie aşa de importantă nu sînt nişte domni? Sînt doi infractori? Iar noi, cetăţenii din cartier, avem de ales pe unul dintre ei?

Nedumerit am fost însă şi de ce contracandidatul nu dovedeşte în justiţie că primarul în exerciţiu a furat timp de opt ani (dacă furtul pare aşa de evident) şi de ce partidul primarului nu dovedeşte în justiţie proxenetismul adversarului, ca să-l scoată din joc. Tot aşa, m-am întrebat şi de unde vine convingerea fermă a primarului că rivalul său are de gînd să fure banii oamenilor cînd îi va lua locul.

Ei bine, în cei opt ani, primarul a făcut unele lucruri şi, o vreme, majoritatea cetăţenilor au fost încîntaţi, şi chiar l-au votat masiv la alegerile trecute. Oponenţii spun însă că, la banii pe care i-a avut pe mînă, ar fi putut face mult mai mult şi mai cu cap. De unde poţi fi sigur însă că adversarul va reuşi să facă mai mult? Îl votezi şi afli pe urmă? Şi dacă nici el nu poate sau nu vrea să facă mai mult şi mai cu cap?

Susţinătorii primarului în funcţie pretind că acesta a dezvoltat un mod performant de a fura, prin care profită şi cetăţeanul. Şi că unui nou primar îi va fi greu să ajungă la un astfel de sistem perfect, în cazul în care îşi va propune aşa ceva. Oponenţii spun că, după un al treilea vot favorabil, s-ar putea ca nici cel vechi să nu mai dorească să satisfacă interesele cetăţenilor aşa cum a făcut-o pînă acum. Pînă la urmă, noi, cetăţenii, pe cine să credem? Trebuie să alegem iar dintre două rele? Păi, pînă cînd? Şi de ce? În sfîrşit, să zicem... Dar, care-i răul mai mare?

Ca ieşire din dilema asta, unii recomandau să votezi la locale în mod politic şi să sancţionezi partidul care a fost la putere, să-i dai o lecţie. Alţii, dimpotrivă, recomandau să votezi forţele politice aflate pe val, să le mai tai din avînt ca să nu cîştige prea mult şi să devină incontrolabile. Toate ideile astea au logică şi fac decizia complicată, mai ales atîta vreme cît lipsesc reperele concrete pe care să te bazezi.

Ni se spune că trebuie în orice caz să mergem la vot, pentru că altfel decid alţii în locul nostru, că democraţia presupune măcar participarea la vot. Dar dacă realmente nu ştii cu cine să votezi? Să dai foaia albă? Nuuu, că cică pot să pună alţii apoi ştampila unde le convine. Să pui ştampile pe mai multe căsuţe... să scrii ceva urît pe buletinul de vot? E ăsta un comportament responsabil? Ajută democraţia? Dar dacă simţi că nu eşti reprezentat (nici măcar pe departe) de către nici un candidat nu înseamnă că e ceva în neregulă cu democraţia noastră? Şi atunci, a participa la un aşa vot nu înseamnă a participa la perpetuarea unui sistem strîmb?

Poate nu mai înţeleg eu ce e votul? Poate sînt prea pretenţios sau poate că m-au zăpăcit de cap analiştii şi ziariştii? Orice e posibil, dar sînt sigur că, la recentele alegeri, mulţi cetăţeni de prin toată ţara s-au găsit în situaţia asta. Şi fie au votat cu un Negoiţă, fie au votat cu alt Negoiţă, fie n-au votat deloc, fără să fie însă convinşi că opţiunea lor e corectă şi că le va aduce vreun beneficiu.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Litoralul românesc dincolo de iluziile Instagramului. „Nu vă lasați păcăliți” VIDEO
În era rețelelor sociale, fotografiile perfecte de pe litoralul românesc sunt omniprezente, atrăgând turiști din întreaga țară în locuri care par să fie scoase dintr-o destinație exotică. Dar realitatea din spatele acestor imagini idilice este adesea surprinzătoare.
image
Pandemia viitorului. Cu ce boală ne-am putea confrunta peste 20 de ani
Virusul gripei aviare care s-a răspândit în rândul bovinelor din America ar putea să se transmită, mai departe, la om. Este semnalul de alarmă pe care îl trag inclusiv specialiștii români. Cât de posbil este să ne confruntăm cu o nouă pandemie a explicat pentru „Adevărul” medicul Gindrovel Dumitra.
image
Oaspeți filmați în cele mai intime momente. Industria închirierilor pe termen scurt se confruntă cu un nou fenomen
O vacanță s-a transformat într-un coșmar pentru o femeie care a descoperit cu groază că a fost înregistrată cu camera ascunsă în timp ce se dezbrăca într-o cameră închiriată.

HIstoria.ro

image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.
image
Nicolae Ceaușescu a făcut de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi / FOTO
De un asemenea privilegiu nu s-a bucurat nici un scriitor în Istoria României.
image
Mihail Sebastian, sub teroarea bombardamentelor: „Războiul vine spre noi”
Pentru Sebastian, vara anului 1944 este una a angoaselor, a singurătății, a fricii de moarte și, așa cum știm astăzi, este ultima lui vară.