Cel mai mare boxer din toate timpurile

Publicat în Dilema Veche nr. 643 din 16-22 iunie 2016
Cel mai mare boxer din toate timpurile jpeg

Cei de la Time au dat o nouă lovitură, aș zice, în stilul binecunoscut. Unele coperți ale acestei reviste rămîn, probabil, întipărite în mintea a milioane de oameni ca un fel de pagini ale istoriei. De exemplu, îmi amintesc de figura lui Lech Walesa pe care am văzut-o pentru prima oară pe coperta lor în anii ’80, cînd liderul opoziției anticomuniste poloneze tocmai primise premiul Nobel pentru pace și cînd, nu mai știu prin ce minune, revista a ajuns în fața ochilor mei, în plin regim ceaușist. Îmi aduc aminte și de numărul cu aniversarea a 40 de ani de la momentul în care primul om a pus piciorul pe Lună și tot așa îmi amintesc că m-a impresionat ediția în care s-au comemorat 10 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 (unde au fost publicate doar pozele alb-negru ale eroilor acelei zile, însoțite, fiecare, doar de cîteva cuvinte).

Au mai fost și multe altele, dar să n-o mai lungesc. Cine altul putea să apară pe prima pagină de săptămîna trecută decît Cassius Clay sau Muhammad Ali, cum vreți să‑i spuneți. The Greatest. Cel mai mare boxer al tuturor timpurilor, așa cum l-a numit președintele George W. Bush și așa cum a fost perceput, de fapt, în întreaga lume. Un simbol al Americii. Un tip din galeria clasică a acelei perioade, cu figuri ca Elvis Presley, J.F. Kennedy sau Frank Sinatra. Deși a început ca boxer profesionist în 1960, și-a pus mănușile în cui abia în 1981. O carieră extraordinară, chiar dacă întreruptă timp de trei ani, tocmai în momentul în care de obicei un sportiv e în maximum de formă, adică între 25 și 28 de ani. Atunci i-a fost retrasă licența de boxer și a fost chiar arestat pentru refuzul de a se înrola în armată, într-o perioadă în care recruții erau trimiși să lupte în Vietnam. Mulți americani de culoare se considerau la acea vreme folosiți de autoritățile militare drept carne de tun, cum se spune. Obiecția de conștiință a lui Cassius Clay, nerecunoscută la început de tribunal, a împărțit țara în două. A rămas celebră declarația sa: „Nu am nimic împotriva celor din Viet Cong.“ Pentru ea, unii l-au adulat, iar alții l-au considerat trădător. Faptul că în 1964 se convertise la religia musulmană (cînd a adoptat și noul său nume – Muhammad Ali) trecea în ochii unora drept circumstanță agravantă. Floyd Patterson, unul dintre cunoscuții săi adversari, pe care în urmă cu cîțiva ani îl învinsese prin knockout în runda a 12-a, și pe care avea să-l bată încă o dată și mai rău în anii următori, a declarat atunci că „imaginea unui musulman negru pe post de campion mondial la categoria grea nu face decît să dăuneze sportului și națiunii“. Ce-i drept, nici Cassius Clay nu l-a cruțat pe Floyd Patterson de piperatele sale replici, devenite faimoase, spunînd că l-a bătut așa de tare încît „nu-și mai poate scoate șapca decît cu descălțătorul“. Probabil că tocmai lupta lui Muhammad Ali (supranumit și campionul poporului) împotriva discriminării rasiale din Statele Unite l-a făcut la un moment dat acceptabil și pentru autoritățile noastre, așa încît ni s-a dat ocazia să vedem și noi cîteva meciurile de-ale sale, la telviziunea comunistă. Eram copil și nu mă omoram neapărat după box, dar țin minte că meciurile acelea, cu toată nebunia și declarațiile din jurul lor, mă fascinau. Acolo era America, inima capitalismului, o lume în care totul era posibil și adevărat, chiar și boxul profesionist în 15 runde. La noi nu era permis decît boxul de amatori (așa-ziși), niște sportivi care nu boxau decît trei runde, și acelea cu o cască de protecție pe cap.

Cassius Clay nu era nici pe departe unul căruia să-i fie frică să lupte. N-a fost în Vietnam, dar a luptat cu tot felul de indivizi, care mai de care mai puternici și mai periculoși. În cei peste 21 de ani de carieră, a boxat de 61 de ori, obținînd 56 de victorii, dintre care 37 prin knockout. Numai cinci boxeri au reușit să-l învingă. De la trei și-a luat revanșa, făcînd ca vorbele pe care le rostea la începutul carierei sale – „nimeni nu mă poate bate de două ori“ – să rămînă valabile pînă la sfîrșit. Alți doi adversari l-au învins în ultimele două meciuri ale lui, cînd deja era bolnav. Au urmat 35 de ani de luptă cu sindromul Parkinson. George Foreman, unul dintre cei mai cunoscuți adversari ai săi în ring (bătut măr de Muhammad Ali în 1974) a declarat că s-a simțit foarte mîndru să-l vadă cum a aprins, cu mîna tremurîndă, flacăra olimpică la deschiderea Jocurilor de la Atlanta din 1996. Mîndru de curajul fostului său oponent care nu și-a ascuns boala și care le-a transmis astfel tuturor celor suferinzi ideea că nu trebuie să le fie rușine de boală.

Prieten și admirator al său, baschetbalistul Kareem Abdul-Jabbar (de șase ori campion în NBA) scrie la moartea sa, în numărul comemorativ din Time, că deși mulți tineri îl cunosc pe Muhammad Ali doar ca pe un om în vîrstă care tremura neîncetat din cauza Parkinson-ului, mai sînt încă milioane de americani, albi și negri, care‑și amintesc de el ca de unul care a zguduit lumea cu mintea și corpul său. Ar fi aici de adăugat și multe alte milioane din afara Americii, printre care știu că sînt și nenumărați români. Cine l-a văzut boxînd nu-i poate uita eleganța. Într-un sport în care pumnul face legea, el uneori își ținea pumnii la spate, în acel dans provocator și derutant pentru adversari. Cine l-a văzut vorbind cu presa nu poate uita felul direct, mușcător și ironic în care o făcea. Luptător pentru drepturile minorității sale, dar în același timp un bun patriot, în ultimele decenii ajunsese să fie respectat de întreaga Americă și devenise un reprezentant al întregii țări. Și asta e o lecție de învățat.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dresaj caini   foto pixabay jpg
Câinii pot comunica prin apăsarea butoanelor? Ce au descoperit cercetătorii care au urmărit comportamentul a mii de exemplare
Comportamentul câtorva mii de câini, ale căror apăsări de butoane au fost înregistrate folosind o aplicație, a fost urmărit de cercetători, ajungându-se la concluzia că animalele înțeleg semnificația cuvintelor utilizate mai frecvent pe aceste plăci de sunet, scrie The Washington Post.
image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.