Ce vară, stimați compatrioți!

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Te culci și te trezești iritat. Peste tot e prezentă o stare de disconfort profund. Ne-a lovit în plin un soi de mîrîială. Miorlăiala aia nervoasă, a copiilor obosiți, care nu vor să meargă la culcare. E o formă de iritare în care ai senzația că organele interne au luat o rîie de undeva. Și nu poți să-ți bagi mîna în organism, să te scarpini. E ca și cînd am fi invadați permanent de roiuri de muște și de țînțari. Ceea ce, s-o recunoaștem, deseori ni se-ntîmplă la propriu. Acum e o stare de spirit. Dar se simte mai concret decît orice. Te scoate din minți. Și n-avem coadă, ca alte animale, s-o folosim ca pe-o armă de apărare, ca pe-un plici. Spre deosebire de mîncărimile concrete, oriunde-ar fi ele localizate, asta din urmă are ceva specific. E ca o capsulă care se formează în jurul tău, în așa fel încît chiar și aerul de deasupra pielii te mănîncă. Îți vine să scarpini aerul. Și asta e ceva îngrozitor de enervant. Să te mănînce cumplit, în locuri în care nu te poți scărpina.

E vremea concediilor. Plecăm, turbați, peste tot. Am fost în izolare. I-am trăit senzațiile  pe pieile noastre. Pentru unii, puțini, închiderea-n case a fost mană cerească. Pentru cei mai mulți a fost foarte greu. Cine știe? Poate mai urmează o izolare. Așa că ideea e să ne scoatem pîrleala. Habar n-avem ce-o să fie. Deci să ne bucurăm de ce-avem acum. Dar presiunea psihologică a nevoilor de a ne detensiona și de a ne bucura, alături de teama difuză față de ce ne așteaptă, sînt două surse esențiale ale „mîncărimilor” care ne scot din pepeni acum. În primul rînd, ne deranjează că „ăștia” au dat năvală peste tot. „Ăștia” fiind românii. „N-ai loc, oriunde te-ai duce. E plin de ei. De ce nu stau acasă? Ce i-a apucat să dea năvală peste tot? Și, dacă tot nu stau acasă, de ce nu poartă măști?” Dar și tu ești acolo. Altminteri, cum să te freci de ei și să vezi c-au dat năvală? Și nici tu nu porți mască. Oricum, îi urăști pe toți, pentru că n-au ce să caute acolo. Doar li s-a spus în mod repetat să evite spațiile aglomerate și să păstreze distanțarea socială. Asta ți s-a spus și ție. Însă fiecare dintre noi credem că avem un pic mai mult drept în plus, față de alții, să facem cîte ceva. Prin urmare, stăm călare pe telefon și le povestim prietenilor cîtă „mîrlănime” e peste tot și cum n-ai loc de ea.

Auzim în stînga și-n drepta, uneori de la oameni care uită să tacă, alteori de la unii care chiar au ceva de spus: „Lumea care urmează nu va mai fi la fel!”. Fraza asta, repetată în gol, la nesfîrșit, mai degrabă îți dă fiori decît să te îndemne la gîndire. Deseori e spusă cu un anumit fel de sadism. Ca o răzbunare. Și de cele mai multe ori e pronunțată ca o sentință, cu scopul de a-i băga în sperieți pe alții, în felul ăsta mascînd propria neliniște. E ca și cînd trăiești o formă de plăcere în a arunca o povară pe umerii altuia, cu pretenția că o cărăm împreună. Dar, de fapt, e o încercare de a ne elibera de greutate, pasînd-o altuia. Umplem terasele restaurantelor, vorbim gură-n gură despre „prostia asta de pandemie” și rostim, cu cel mai tîmpit aer triumfător, numărul de cazuri raportate în ziua cu pricina. „Iar sînt peste opt sute. Să vezi tu cum ajungem imediat la o mie. Bă, ce de idioți…” Asta-n timp ce o îngrijorare – pe care fie refuzăm s-o vedem, fie o punem la colț, să stea-n genunchi, pe coji de nucă – ne rîcîie, mai mult sau mai puțin, pe dinăuntru.

E o vară care pune pe foc un cazan în burta căruia fierbe o criză cu de toate, adunate în mulți ani, gata să dea în clocot acum. Vedem limpede, bulbucind pe-acolo, criza sistemului de sănătate, așa cum o vedem și pe cea a sistemului de educație. Păstrarea domniei legii și ordinea publică nu se simt nici ele deloc bine. E o vreme în care cultura șpăgii și a nepotismului își arată din plin marile „realizări”. Șiruri de bîlbe, gafe monumentale, situații care ne prind mereu cu nădragii-n vine, incompetenți abisali și impostori de înaltă performanță, instituții schilodite care se chinuie să facă față, comunicare și transparență pierdute și declarate nule, folosire politică rudimentară a suferințelor oamenilor. Și, totuși, peste tot, ici și colo, cînd situația pare că se prăbușește, apar oameni complet anonimi, mereu aflați la locurile lor, dar niciodată băgați în seamă, care salvează cît pot, din ce pot. Abia acum se vede ce-au făcut beizadelele și trepădușii, șpăgile și clientela politică, pilele și consătenii, nepoții și protejații de partid. Abia acum se vede cît de mult salvează „fraierii” nebăgați niciodată în seamă, din calea termitelor puse pe distrus sistematic. Asta-n timp ce unii dintre noi, nu puțini, stau la soare, cu mințile puse pe bigudiuri, mulțumiți de mărfurile și scenariile conspiraționiste cu care meseriașii dezinformării le ghiftuiesc creierii. Și cu o mare satisfacție lățită pe fețe, de la o ureche la cealaltă, că știu ei cum stau lucrurile.

E o vară în care, deși ne repezim în apele mării, nu ne dăm seama de dimensiunile atinse de algele hrănite la umbra nepăsării noastre. O masă vîscoasă, care ne sufocă de multă vreme, dar cu care ne-am obișnuit să trăim. O rețea imensă de vegetație cleioasă, pe care-o încurajăm ori de cîte ori dăm o șpagă, facem un lucru ilegal, cu conștiința faptului „că-l fac și alții, nu se dărîmă lumea din cauza mea”, ori de cîte ori ne fofilăm în orice situație, „c-așa-i la noi, trebuie să te descurci”, ori de cîte ori tolerăm niște ticăloși care ne conduc destinele, pe modelul „Băi, oare pînă unde pot să meargă?”, ori de cîte ori închidem ochii la abuz, mitocănie crasă, jucarea în picioare a liniștii publice, terfelirea demnității individului, distrugerea și măcelărirea mediului înconjurător sau a spațiilor urbane și a elementelor de patrimoniu de toate felurile, ori de cîte ori avem senzația că „așa e pe-aici, n-ai ce face...”. E o vară din care avem multe de învățat. Dar cine stă să-nvețe în vacanță?

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.