Ce vară, stimați compatrioți!

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Te culci și te trezești iritat. Peste tot e prezentă o stare de disconfort profund. Ne-a lovit în plin un soi de mîrîială. Miorlăiala aia nervoasă, a copiilor obosiți, care nu vor să meargă la culcare. E o formă de iritare în care ai senzația că organele interne au luat o rîie de undeva. Și nu poți să-ți bagi mîna în organism, să te scarpini. E ca și cînd am fi invadați permanent de roiuri de muște și de țînțari. Ceea ce, s-o recunoaștem, deseori ni se-ntîmplă la propriu. Acum e o stare de spirit. Dar se simte mai concret decît orice. Te scoate din minți. Și n-avem coadă, ca alte animale, s-o folosim ca pe-o armă de apărare, ca pe-un plici. Spre deosebire de mîncărimile concrete, oriunde-ar fi ele localizate, asta din urmă are ceva specific. E ca o capsulă care se formează în jurul tău, în așa fel încît chiar și aerul de deasupra pielii te mănîncă. Îți vine să scarpini aerul. Și asta e ceva îngrozitor de enervant. Să te mănînce cumplit, în locuri în care nu te poți scărpina.

E vremea concediilor. Plecăm, turbați, peste tot. Am fost în izolare. I-am trăit senzațiile  pe pieile noastre. Pentru unii, puțini, închiderea-n case a fost mană cerească. Pentru cei mai mulți a fost foarte greu. Cine știe? Poate mai urmează o izolare. Așa că ideea e să ne scoatem pîrleala. Habar n-avem ce-o să fie. Deci să ne bucurăm de ce-avem acum. Dar presiunea psihologică a nevoilor de a ne detensiona și de a ne bucura, alături de teama difuză față de ce ne așteaptă, sînt două surse esențiale ale „mîncărimilor” care ne scot din pepeni acum. În primul rînd, ne deranjează că „ăștia” au dat năvală peste tot. „Ăștia” fiind românii. „N-ai loc, oriunde te-ai duce. E plin de ei. De ce nu stau acasă? Ce i-a apucat să dea năvală peste tot? Și, dacă tot nu stau acasă, de ce nu poartă măști?” Dar și tu ești acolo. Altminteri, cum să te freci de ei și să vezi c-au dat năvală? Și nici tu nu porți mască. Oricum, îi urăști pe toți, pentru că n-au ce să caute acolo. Doar li s-a spus în mod repetat să evite spațiile aglomerate și să păstreze distanțarea socială. Asta ți s-a spus și ție. Însă fiecare dintre noi credem că avem un pic mai mult drept în plus, față de alții, să facem cîte ceva. Prin urmare, stăm călare pe telefon și le povestim prietenilor cîtă „mîrlănime” e peste tot și cum n-ai loc de ea.

Auzim în stînga și-n drepta, uneori de la oameni care uită să tacă, alteori de la unii care chiar au ceva de spus: „Lumea care urmează nu va mai fi la fel!”. Fraza asta, repetată în gol, la nesfîrșit, mai degrabă îți dă fiori decît să te îndemne la gîndire. Deseori e spusă cu un anumit fel de sadism. Ca o răzbunare. Și de cele mai multe ori e pronunțată ca o sentință, cu scopul de a-i băga în sperieți pe alții, în felul ăsta mascînd propria neliniște. E ca și cînd trăiești o formă de plăcere în a arunca o povară pe umerii altuia, cu pretenția că o cărăm împreună. Dar, de fapt, e o încercare de a ne elibera de greutate, pasînd-o altuia. Umplem terasele restaurantelor, vorbim gură-n gură despre „prostia asta de pandemie” și rostim, cu cel mai tîmpit aer triumfător, numărul de cazuri raportate în ziua cu pricina. „Iar sînt peste opt sute. Să vezi tu cum ajungem imediat la o mie. Bă, ce de idioți…” Asta-n timp ce o îngrijorare – pe care fie refuzăm s-o vedem, fie o punem la colț, să stea-n genunchi, pe coji de nucă – ne rîcîie, mai mult sau mai puțin, pe dinăuntru.

E o vară care pune pe foc un cazan în burta căruia fierbe o criză cu de toate, adunate în mulți ani, gata să dea în clocot acum. Vedem limpede, bulbucind pe-acolo, criza sistemului de sănătate, așa cum o vedem și pe cea a sistemului de educație. Păstrarea domniei legii și ordinea publică nu se simt nici ele deloc bine. E o vreme în care cultura șpăgii și a nepotismului își arată din plin marile „realizări”. Șiruri de bîlbe, gafe monumentale, situații care ne prind mereu cu nădragii-n vine, incompetenți abisali și impostori de înaltă performanță, instituții schilodite care se chinuie să facă față, comunicare și transparență pierdute și declarate nule, folosire politică rudimentară a suferințelor oamenilor. Și, totuși, peste tot, ici și colo, cînd situația pare că se prăbușește, apar oameni complet anonimi, mereu aflați la locurile lor, dar niciodată băgați în seamă, care salvează cît pot, din ce pot. Abia acum se vede ce-au făcut beizadelele și trepădușii, șpăgile și clientela politică, pilele și consătenii, nepoții și protejații de partid. Abia acum se vede cît de mult salvează „fraierii” nebăgați niciodată în seamă, din calea termitelor puse pe distrus sistematic. Asta-n timp ce unii dintre noi, nu puțini, stau la soare, cu mințile puse pe bigudiuri, mulțumiți de mărfurile și scenariile conspiraționiste cu care meseriașii dezinformării le ghiftuiesc creierii. Și cu o mare satisfacție lățită pe fețe, de la o ureche la cealaltă, că știu ei cum stau lucrurile.

E o vară în care, deși ne repezim în apele mării, nu ne dăm seama de dimensiunile atinse de algele hrănite la umbra nepăsării noastre. O masă vîscoasă, care ne sufocă de multă vreme, dar cu care ne-am obișnuit să trăim. O rețea imensă de vegetație cleioasă, pe care-o încurajăm ori de cîte ori dăm o șpagă, facem un lucru ilegal, cu conștiința faptului „că-l fac și alții, nu se dărîmă lumea din cauza mea”, ori de cîte ori ne fofilăm în orice situație, „c-așa-i la noi, trebuie să te descurci”, ori de cîte ori tolerăm niște ticăloși care ne conduc destinele, pe modelul „Băi, oare pînă unde pot să meargă?”, ori de cîte ori închidem ochii la abuz, mitocănie crasă, jucarea în picioare a liniștii publice, terfelirea demnității individului, distrugerea și măcelărirea mediului înconjurător sau a spațiilor urbane și a elementelor de patrimoniu de toate felurile, ori de cîte ori avem senzația că „așa e pe-aici, n-ai ce face...”. E o vară din care avem multe de învățat. Dar cine stă să-nvețe în vacanță?

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Liniștea vieții la țară, spulberată de vecini cu apucături de oraș. „Dacă-ți ia foc casa, vecinii sting incendiul sau filmează cu telefonul?“
Comunitatea „Mutat la țară - viața fără ceas” l-a impresionat chiar și pe europarlamentarul Dacian Cioloș care vorbește despre „bucuria unei vieți simple și așezate”. Un membru al comunității povestește despre o situație care pare, aparent, incredibilă la sat.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii