Ce urmează?

Publicat în Dilema Veche nr. 797 din 30 mai – 5 iunie 2019
Comunismul se aplică din nou jpeg

Alegerile s-au încheiat cu un rezultat în mare măsură drept, întemeiat destul de firesc pe ceea ce s-a întîmplat în ultima vreme în politica românească. Numai că votul a fost dat în conformitate cu politica internă, iar efectele lui concrete constau în trimiterea de deputați în Parlamentul European. Rezultatul în interior este, deocamdată, unul simbolic. Coaliția PSD-ALDE are încă majoritate parlamentară internă, deși voturile însumate pe care le-au obținut pe 26 mai nu reprezintă nici 30%. E o situație ciudată. Opoziția a primit vînt în pupa, dar bărcile lor au pînze prea -mici în Parlamentul de la București. PSD deține încă guvernul, iar din punct de vedere strict constituțional, juridic, nu există nici un fel de pîrghii pentru schimbarea lui și cu atît mai puțin pentru convocarea de alegeri anticipate. Puterea politică se află într-un fel de șah fără posibilități clare de a fi făcută însă și mat.

Desigur, Opoziția are acum un ascendent moral confirmat de electorat și acțiunile ei ar trebui să aibă altă greutate. Dar se pare că autoritatea morală, legitimitatea, onoarea, competența și alte asemenea elemente nemateriale nu-i prea interesează pe cei aflați acum la conducerea țării. Foștii apropiați ai lui Dragnea, în special, adoptă o postură asemănătoare celei a lui Stalin, care ironiza dorința Vaticanului de a se implica în tratativele de pace de după cel de-al Doilea Război Mondial, întrebînd „Cîte divizii are Papa?“. Cîțiva ani mai tîrziu, la moartea lui Stalin, papa Pius al XII-lea ar fi spus că „Acum va vedea cîte divizii avem“. Nu știm cît va mai dura pînă cînd cei aflați la guvernare vor descoperi diviziile Opoziției. Și nu știm nici cum va acționa Opoziția pentru a-și transforma puterea morală în putere reală.

În aceste condiții, mi se pare că partidele anti-PSD, ca să le numesc așa, au practic două mari posibilități în față. Una ar fi să forțeze în Parlament o schimbare a majorității. Să facă alianțe, să convingă deputați și senatori să voteze împotriva actualului guvern la o moțiune de cenzură. Guvernul Dăncilă odată căzut, ar urma negocieri pentru un nou guvern. E un scenariu care ar duce la o serie de compromisuri. Dacă, la limită, Opoziția ar reuși să-și impună propriul guvern cu sprijinul unora dintre parlamentarii actuali, ar fi un guvern minoritar, depinzînd mereu de un Parlament nu prea favorabil, dacă nu chiar ostil. PSD ar putea face o opoziție puternică fără să piardă complet controlul asupra puterii, adică o situație de genul celei a Guvernului Cioloș. Un asemenea guvern ar putea plăti pentru toate greșelile guvernărilor anterioare ale PSD, iar la alegerile parlamentare de peste un an și jumătate deja lucrurile astea ar conta și votul ar putea să fie din nou în favoarea PSD. Este și felul în care gîndesc și se exprimă unii membri PSD cu o viziune mai largă.

O altă subvariantă cu actuala majoritate parlamentară, și anume un guvern de alianță între PSD și oricare dintre celelalte două partide care au ieșit cîștigătoare la europarlamentare, e extrem de greu de imaginat, chiar dacă în politica românească n-ar mai trebui să ne mire nimic.

În orice caz, compromisurile posibile cu actuala majoritate ar aduce Opoziției probleme pe termen lung. Pe de altă parte, cu cît mai mult timp actualul guvern continuă să conducă, cu atît mai dezastruoase vor fi efectele pentru toată lumea. De aceea nici cealaltă mare posibilitate, și anume lăsarea guvernului actual să erodeze și mai tare capitalul politic al PSD, pînă la viitoarele alegeri parlamentare la termen, nu e tocmai fericită. E de presupus și că aceia care au ieșit în număr mare la vot ca să pedepsească guvernarea PSD speră să vadă și ceva rezultate ale votului, măcar o activare serioasă a partidelor de opoziție. Capacitatea acestora de a face ceva concret rămîne însă destul de redusă.

Va decide oare Opoziția să facă totul pentru a da jos Guvernul Dăncilă sau se va limita la criticarea lui, la cererile de demisie formale și la contestări vocale? E o dilemă. În toată această poveste, mi se pare că alegerile prezidențiale nu au prea mare importanță. Dacă, așa cum se prevede, cîștigă Iohannis, nimic nu se schimbă de fapt în mod concret pe eșichierul politic. Tot la fel și dacă ar cîștiga un Cioloș, de exemplu, pentru că oricare ar fi președintele, rolul lui e limitat. PSD ar rămîne în șah, fără mat. Poate guverna înainte, cu același guvern, la fel de prost, ceea ce ar însemna încă un an și jumătate pierdut pentru România și o întindere periculoasă a răbdării electoratului. Pentru ieșirea din această dilemă e nevoie de multă inteligență și creativitate politică.

Pe termen scurt, interesul PSD este să rămînă la guvernare. Pe termen mai lung, interesul lor ar trebui să fie invers: cedarea guvernării pînă la viitoarele alegeri programate în 2020. Interesul Opoziției pe termen scurt ar fi să preia guvernarea. Fără anticipate însă (pe care să le cîștige), o guvernare în condițiile actuale le-ar fi foarte probabil defavorabilă. Cred însă că, pînă una-alta, nici unii, nici alții nu vor reuși să lase lucrurile să se desfășoare conform strategiilor pe termen lung.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Lucian Mândruță încinge spiritele pe Facebook, criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația. Pe lângă cei care i-au dat replica se numără și omul de televiziune Dan Negru.
image
Paștele de altădată, în amintirile artiștilor: „La biserică mergeam cu șareta și stăteam la slujbă până la ivirea zorilor“
Unele dintre cele mai frumoase amintiri, care se dau mai departe ca o moștenire de neprețuit, sunt zilele de sărbătoare când oamenii par a fi mai buni unii cu alții.
image
Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge
Oricine a găsit vreodată alinare în alimente precum înghețata sau pastele sau s-a simțit amorțit ori trist după o masă copioasă știe că mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit, scrie Yahoo Life, care a publicat o listă cu șase alimente care îmbunătățesc dispoziția.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.