Ce se vede de la înălţimea lui 2018?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 ÔÇô 10 ianuarie 2018
Nu e┼čti de acord? E┼čti prost  Sau primitiv jpeg

├Än primul r├«nd, o ├«mp─âr╚Ťire din ce ├«n ce mai clar─â ├«ntre oamenii cu p─âreri ╚Öi convingeri diferite. Pe de o parte, o lume foarte consistent─â numeric, destul de apatic─â, resemnat─â, b├«jb├«ind ├«n c─âutarea a ceva nedefinit, printre t─âceri sau bomb─âneli pline de resentiment. Pe de alt─â parte, un tip de societate ├«n curs de coagulare, f─âr─â un program precis, f─âr─â con╚Ötiin╚Ťa sus╚Ťinerii vreunei platforme politice concrete, dar cu un spirit civic din ce ├«n ce mai pronun╚Ťat. ├Äncetul cu ├«ncetul se fac sim╚Ťite, ├«nc─â foarte timid, urme ale influen╚Ťei pe care o exercit─â culturile occidentale asupra compatrio╚Ťilor no╚Ötri pleca╚Ťi la munc─â ├«n Europa. O mecanic─â implacabil─â a deprinderii unor norme de convie╚Ťuire ├«n alte societ─â╚Ťi dec├«t cea rom├óneasc─â ├«╚Öi trimite efectele ╚Öi aici, acas─â. Nu e vorba doar de banii pe care cei ce muncesc acolo ├«i trimit c─âtre rudele r─âmase aici. Ci despre un anumit fel de a vedea lucrurile; un nivel mai crescut al a╚Ötept─ârilor fa╚Ť─â de efectele concrete ale pl─âtirii taxelor ╚Öi impozitelor, o con╚Ötiin╚Ť─â mai pronun╚Ťat─â a r─âspunderii pe care ale╚Öii ar trebui s─â o aib─â fa╚Ť─â de aleg─âtori. Nu e vorba despre o revolu╚Ťie ├«n g├«ndire de pe azi pe m├«ine, ci despre ni╚Öte efecte mai vizibile ale unui fenomen care a ├«nceput cu ani ├«n urm─â.

De╚Öi nu scade galopant, toleran╚Ťa fa╚Ť─â de ideea de abuz nu mai e deloc aceea╚Öi cu cea pe care o manifestam acum cinci ani. Iar libertatea de expresie trece ├«ntr-o faz─â nou─â. Exerci╚Ťiul de a spune liber ceva, dar pe sec, f─âr─â vreo a╚Öteptare, nu mai e la fel de satisf─âc─âtor. Cre╚Öte nevoia de efect mai rapid al unei sesiz─âri, al unei revendic─âri, al prezent─ârii argumentate a unei situa╚Ťii inacceptabile. E drept c─â lucrurile acestea se petrec mai degrab─â la nivelul unei minorit─â╚Ťi urbane, dar puterea exemplului ╚Öi, mai ales, vizibilitatea cresc├«nd─â a acestui fenomen ├«ncep s─â-╚Öi arate roadele. De╚Öi contestat─â din multe direc╚Ťii, uneori chiar din interiorul s─âu, mi╚Öcarea #rezist e o prezen╚Ť─â c├«t se poate de concret─â ├«n societatea noastr─â, iar existen╚Ťa ei nu mai depinde doar de frecven╚Ťa ie╚Öirilor ├«n strad─â sau de consisten╚Ťa numeric─â a acestora. E ceva mult mai mult dec├«t un curent de opinie sau o mod─â urban─â. E dovada clar─â a unei cristaliz─âri, a concretiz─ârii prezen╚Ťei unor cet─â╚Ťeni care ├«ncep s─â-╚Öi exerseze calitatea de locuitori contemporani ai cet─â╚Ťii. Nu-i leag─â o ideologie sau un interes material comun, ci un set de a╚Ötept─âri, o altfel de ├«n╚Ťelegere a ideii de demnitate, o solidaritate a ├«ncrederii ├«ntr-un model de societate bazat─â pe valorile civiliza╚Ťiei contemporane.

Dincolo de sus╚Ťinerea f─â╚Ťi╚Ö─â a acestui fenomen, din partea principalilor parteneri ╚Öi alia╚Ťi occidentali ai ╚Ť─ârii, ├«nt├«mplarea face ca acest tip de manifestare s─â primeasc─â ╚Öi un nea╚Öteptat ajutor identitar, tocmai din direc╚Ťia contextului ├«n care se petrece. Siajul emo╚Ťional al stingerii din via╚Ť─â a Regelui Mihai I se dovede╚Öte a fi, deocamdat─â, mult mai pronun╚Ťat dec├«t ╚Öi-ar fi ├«nchipuit oricine. Pe l├«ng─â nevoia fireasc─â ╚Öi presant─â de a construi acas─â un model de societate asem─ân─âtor cu cele la care aspir─âm de ani, a ap─ârut ╚Öi un veritabil model simbolic autohton. Doza lui de legitimitate ╚Öi aura acestei personalit─â╚Ťi cu ├«nc─ârc─âtura unei mari experien╚Ťe istorice fac din Regele Mihai I un simbol cu o for╚Ť─â care dep─â╚Öe╚Öte multe a╚Ötept─âri. ├Äntr-un mod caracteristic dezvolt─ârii marilor simboluri, moartea Regelui pecetluie╚Öte a╚Öezarea sa pe un loc r─âmas complet gol, de mul╚Ťi ani, un loc despre care pu╚Ťini credeau c─â se va mai ocupa vreodat─â. Cine ar mai fi sperat c─â ideea ╚Öi a╚Öteptarea nostalgic─â a unui T─âtuc al na╚Ťiunii vor mai putea fi vreodat─â zdruncinate, dar─âmite s─â fie ├«nlocuite surprinz─âtor de o personalitate cu calit─â╚Ťi veritabile de a func╚Ťiona ca simbol? Cine ╚Öi-ar fi ├«nchipuit c─â nevoia evident─â de figur─â iconic─â, apt─â s─â conduc─â moral, mai cu seam─â din eternitate dec├«t dintr-un prezent concret, va fi satisf─âcut─â at├«t de spectaculos? ╚śi cine ╚Öi ar fi imaginat c─â aceast─â personalitate cu totul deosebit─â ├«╚Öi va ├«nvinge cumva adversarii, ├«n mod c├«t se poate de simbolic, aidoma miturilor fondatoare, tocmai prin trecerea ├«n eternitate?

Pe fondul unei irit─âri actuale foarte pronun╚Ťate, cauzat─â de ideea de nedreptate, de act injust, de abuz, povestea real─â a Regelui detronat profund ilegal, dar cu at├«t mai mult reiterarea momentului ├«n care i s-a refuzat ├«ntr-un mod incalificabil ├«ntoarcerea ├«n ╚Ťar─â s├«nt fapte care s-au pliat perfect pe starea de spirit a unei p─âr╚Ťi din societatea rom├óneasc─â de la aceast─â or─â. Repetarea mediatic─â, vreme de c├«teva zile, a momentului abdic─ârii for╚Ťate, povestea de via╚Ť─â a suveranului care ╚Öi-a c├«╚Ötigat existen╚Ťa muncind ├«n exil ca orice cet─â╚Ťean, povestea iubirii dintre Rege ╚Öi Regina Ana, umilin╚Ťele la care a fost supus ├«n ├«ncerc─ârile sale de a se ├«ntoarce, toate acestea au f─âcut din Regele Mihai I un personaj viabil, cu care se poate face o leg─âtur─â uman─â autentic─â, dar ╚Öi un simbol care se ridic─â deasupra tuturor, prin for╚Ťa personalit─â╚Ťii sale ╚Öi prin caracterul exemplar al pove╚Ötii sale de via╚Ť─â. Iar dedicarea sa, c├«t se poate de evident─â, ├«n direc╚Ťia credin╚Ťei ortodoxe a ad─âugat ÔÇô ├«n inima unui public care ├«mp─ârt─â╚Öe╚Öte majoritar aceast─â credin╚Ť─â ÔÇô un motor suplimentar de mare for╚Ť─â ├«n ascensiunea spre statutul s─âu simbolic.

Iar anul ├«n care se s─ârb─âtore╚Öte centenarul Marii Uniri se dovede╚Öte ╚Öi el un context c├«t se poate de propice pentru consolidarea pozi╚Ťiei acestui simbol regal, care reune╚Öte un set de ingrediente narative, identitare, aspira╚Ťionale extrem de consistente. A╚Ötept─ârile ╚Öi cerin╚Ťele concrete, tensiunile psihologice, situa╚Ťia interna╚Ťional─â, ├«ntreaga stare de spirit cu care p─â╚Öim ├«n 2018 poate alc─âtui un amestec destul de inflamabil. Dar consolidarea acestui simbol care con╚Ťine ╚Öi mult─â r─âbdare, m─âsur─â, o ordine simpl─â a lucrurilor importante ╚Öi, nu ├«n ultimul r├«nd, o mare doz─â de noble╚Ťe s-ar putea s─â fie de mare ajutor ├«n g─âsirea unui drum care s─â aleag─â civiliza╚Ťia ╚Öi valorile ei.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor rom├óni care ┼či-au rezervat vacan┼úe ├«n Grecia. ÔÇ×O voce r─âstit─â a spus c─â doar turi┼čtii din Rom├ónia fac astaÔÇŁ
Mai mul┼úi rom├óni care voiau s─â-┼či rezerve vacan┼úa ├«n Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turi┼čtii au pierdut sute ┼či chiar mii de euro pe care e posibil s─â nu-i mai recupereze.
image
Disput─â ├«ntr-o gr─âdini┼ú─â f─âcut─â cu banii statului ungar: ÔÇ×Pot veni ┼či copii rom├óni, dar educa┼úia va fi ├«n maghiar─âÔÇŁ
Biserica Reformat─â a construit ├«n Huedin (jude┼úul Cluj) o gr─âdini┼ú─â cu predare ├«n limba maghiar─â. Un reprezentant al bisericii a precizat c─â gr─âdini┼úa a fost construit─â cu sprijin din partea┬á statului ungar, dar c─â va primi ┼či copii rom├óni.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.