Ce se vede de la înălţimea lui 2018?

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

În primul rînd, o împărțire din ce în ce mai clară între oamenii cu păreri și convingeri diferite. Pe de o parte, o lume foarte consistentă numeric, destul de apatică, resemnată, bîjbîind în căutarea a ceva nedefinit, printre tăceri sau bombăneli pline de resentiment. Pe de altă parte, un tip de societate în curs de coagulare, fără un program precis, fără conștiința susținerii vreunei platforme politice concrete, dar cu un spirit civic din ce în ce mai pronunțat. Încetul cu încetul se fac simțite, încă foarte timid, urme ale influenței pe care o exercită culturile occidentale asupra compatrioților noștri plecați la muncă în Europa. O mecanică implacabilă a deprinderii unor norme de conviețuire în alte societăți decît cea românească își trimite efectele și aici, acasă. Nu e vorba doar de banii pe care cei ce muncesc acolo îi trimit către rudele rămase aici. Ci despre un anumit fel de a vedea lucrurile; un nivel mai crescut al așteptărilor față de efectele concrete ale plătirii taxelor și impozitelor, o conștiință mai pronunțată a răspunderii pe care aleșii ar trebui să o aibă față de alegători. Nu e vorba despre o revoluție în gîndire de pe azi pe mîine, ci despre niște efecte mai vizibile ale unui fenomen care a început cu ani în urmă.

Deși nu scade galopant, toleranța față de ideea de abuz nu mai e deloc aceeași cu cea pe care o manifestam acum cinci ani. Iar libertatea de expresie trece într-o fază nouă. Exercițiul de a spune liber ceva, dar pe sec, fără vreo așteptare, nu mai e la fel de satisfăcător. Crește nevoia de efect mai rapid al unei sesizări, al unei revendicări, al prezentării argumentate a unei situații inacceptabile. E drept că lucrurile acestea se petrec mai degrabă la nivelul unei minorități urbane, dar puterea exemplului și, mai ales, vizibilitatea crescîndă a acestui fenomen încep să-și arate roadele. Deși contestată din multe direcții, uneori chiar din interiorul său, mișcarea #rezist e o prezență cît se poate de concretă în societatea noastră, iar existența ei nu mai depinde doar de frecvența ieșirilor în stradă sau de consistența numerică a acestora. E ceva mult mai mult decît un curent de opinie sau o modă urbană. E dovada clară a unei cristalizări, a concretizării prezenței unor cetățeni care încep să-și exerseze calitatea de locuitori contemporani ai cetății. Nu-i leagă o ideologie sau un interes material comun, ci un set de așteptări, o altfel de înțelegere a ideii de demnitate, o solidaritate a încrederii într-un model de societate bazată pe valorile civilizației contemporane.

Dincolo de susținerea fățișă a acestui fenomen, din partea principalilor parteneri și aliați occidentali ai țării, întîmplarea face ca acest tip de manifestare să primească și un neașteptat ajutor identitar, tocmai din direcția contextului în care se petrece. Siajul emoțional al stingerii din viață a Regelui Mihai I se dovedește a fi, deocamdată, mult mai pronunțat decît și-ar fi închipuit oricine. Pe lîngă nevoia firească și presantă de a construi acasă un model de societate asemănător cu cele la care aspirăm de ani, a apărut și un veritabil model simbolic autohton. Doza lui de legitimitate și aura acestei personalități cu încărcătura unei mari experiențe istorice fac din Regele Mihai I un simbol cu o forță care depășește multe așteptări. Într-un mod caracteristic dezvoltării marilor simboluri, moartea Regelui pecetluiește așezarea sa pe un loc rămas complet gol, de mulți ani, un loc despre care puțini credeau că se va mai ocupa vreodată. Cine ar mai fi sperat că ideea și așteptarea nostalgică a unui Tătuc al națiunii vor mai putea fi vreodată zdruncinate, darămite să fie înlocuite surprinzător de o personalitate cu calități veritabile de a funcționa ca simbol? Cine și-ar fi închipuit că nevoia evidentă de figură iconică, aptă să conducă moral, mai cu seamă din eternitate decît dintr-un prezent concret, va fi satisfăcută atît de spectaculos? Și cine și ar fi imaginat că această personalitate cu totul deosebită își va învinge cumva adversarii, în mod cît se poate de simbolic, aidoma miturilor fondatoare, tocmai prin trecerea în eternitate?

Pe fondul unei iritări actuale foarte pronunțate, cauzată de ideea de nedreptate, de act injust, de abuz, povestea reală a Regelui detronat profund ilegal, dar cu atît mai mult reiterarea momentului în care i s-a refuzat într-un mod incalificabil întoarcerea în țară sînt fapte care s-au pliat perfect pe starea de spirit a unei părți din societatea românească de la această oră. Repetarea mediatică, vreme de cîteva zile, a momentului abdicării forțate, povestea de viață a suveranului care și-a cîștigat existența muncind în exil ca orice cetățean, povestea iubirii dintre Rege și Regina Ana, umilințele la care a fost supus în încercările sale de a se întoarce, toate acestea au făcut din Regele Mihai I un personaj viabil, cu care se poate face o legătură umană autentică, dar și un simbol care se ridică deasupra tuturor, prin forța personalității sale și prin caracterul exemplar al poveștii sale de viață. Iar dedicarea sa, cît se poate de evidentă, în direcția credinței ortodoxe a adăugat – în inima unui public care împărtășește majoritar această credință – un motor suplimentar de mare forță în ascensiunea spre statutul său simbolic.

Iar anul în care se sărbătorește centenarul Marii Uniri se dovedește și el un context cît se poate de propice pentru consolidarea poziției acestui simbol regal, care reunește un set de ingrediente narative, identitare, aspiraționale extrem de consistente. Așteptările și cerințele concrete, tensiunile psihologice, situația internațională, întreaga stare de spirit cu care pășim în 2018 poate alcătui un amestec destul de inflamabil. Dar consolidarea acestui simbol care conține și multă răbdare, măsură, o ordine simplă a lucrurilor importante și, nu în ultimul rînd, o mare doză de noblețe s-ar putea să fie de mare ajutor în găsirea unui drum care să aleagă civilizația și valorile ei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.
Grupul de Luptă NATO dislocat în Cincu Foto Ministerul Apărării Naționale   Facebook jpg
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă. Belgia va crește contribuția cu trupe
Oficialii belgieni au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă de la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, din județul Brașov.
avion f 16 ucrainean jpg
Rușii susțin că avioanele F 16 ucrainene operează de pe baze din țări membre NATO
Deși nu au fost confirmate oficial, informațiile venite dinspre surse pro-Kremlin sugerează că avioanele F-16 ale Ucrainei efectuează misiuni de luptă de pe o bază aeriană NATO din Polonia.
gaz gaze energei conducte gazoduct foto shutterstock
România are resursele de a sprijini Republica Moldova, dacă va exista o criză peste Prut: „Vom fi alături de Chișinău”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că România este pregătită pentru iarnă şi are resursele de a sprijini Republica Moldova, care a intrat în stare de urgență în sectorul energetic.
nicu jpg
Tragedie în muzica românească! A murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK
Doliu imens în lumea artistică din România! Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk și unul dintre membrii fondatori ai formației, s-a stins din viață la doar 48 de ani.
Al I Cuza jpg
Rețeta originală de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce ingrediente se foloseau și cum ieșea preparatul final
Cozonacul, așa cum îl știm astăzi, are rădăcini adânci în istoria culinară românească. Primele rețete scrise apar în cărțile de bucate din Moldova și Țara Românească, documentând deserturi savuroase încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
banner laurentiu cazan png
Laurențiu Cazan deține și cetățenie olandeză: „Acolo, dacă te îmbolnăvești de cancer, nu te duci cu șpagă la medic, ca să-ți salveze viața.” De câți bani are nevoie o familie, în România?
Laurențiu Cazan a făcut o paralelă între traiul din Olanda, unde a locuit, și cel din România: „Acolo, nu organizezi teledon ca să-i salvezi omului viața”
Ziua ta norocoasa din luna februarie in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1939119451 jpg
Horoscop vineri, 13 decembrie. Berbecii nu își văd capul de treabă, iar Fecioarele sunt sfătuite să fie mai înțelegătoare
O zodie petrece timpul fără să facă prea multă treabă, în timp ce alți nativi se tem să facă primul pas. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.