Ce n-am putut face

15 mai 2020
Invizibilii jpeg

Sînt cîteva lucruri pe care nu le-am putut face sau spune în perioada asta extraordinară pe care o trăim cu toții. Sînt chestii personale, deci prin excelență emoționale, iar ele nu reprezintă nicicum un set de judecăți.

N-am putut spune în vreo conversație normală nici „distanțare socială” și nici „izolare”, în nici un fel. „În izolare cu familia”, „nu a respectat distanțarea socială”, toate sintagmele de genul ăsta au reușit să-mi zdruncine serios nervii, să-mi trezească o strepezeală greu de reprimat. Cu atît mai mult cei care le rosteau cu aproape voluptate în noua carantineză cu care atît de repede ne-am obișnuit.

Nu am putut să aplaud restricțiile. M-am limitat la a le respecta.

N-am putut să mă plîng că nu mai ajung anul ăsta în Grecia, la mare, în mai știu eu ce oraș european după care tînjeam sau îmi era pur și simplu dor pentru că știu oameni care n-au ieșit în viața lor din țara sau din orașul în care trăiesc, iar anxietățile mele sînt pentru ei SF.

N-am putut să recunosc că o mare parte din perioada asta în care am putut sta pur și simplu acasă mi-a priit cumva. Că puținul respiro de care am avut parte (deși am muncit mult, mai mult) mi-a făcut bine la cap și la suflet, mi-a pus anumite lucruri în perspectivă, a limpezit priorități și mi-a pus în față o oglindă care nu m-a mai înspăimîntat atît de tare. Liniștea mea o fi fost suferința altora, în oglinzile în care s-au străluminat alții or fi apărut coșmaruri, nu vise cu zîne. Contragreutatea confortului meu o fi fost poate o garsonieră în care au viețuit cu chirie greu plătibilă patru oameni.

N-am putut să mă plîng de și nici să-i arăt cu degetul pe cei care au ieșit afară să ia aer (fără mască sau mănuși, sau ce se mai poartă zilele astea), nici pe bătrînii prea dezorientați ca să mai țină minte la ce ore au voie să iasă, nici pe tinerii strînși în spatele blocului la un pet de bere, nici p-ăia care au vrut la biserică și nici pe cei care n-au vrut.

N-am putut să-i ignor pe cerșetori și am umblat cu cash pe care colcăia desigur coronavirusul, în buzunare, căci poate îi întîlneam și le dădeam. Dar și ei au dispărut.

N-am putut să spun că mă deranjează teribil masca și că mi se pare o botniță sufletească, că-mi dau lacrimile atunci cînd trebuie s-o pun pe față, dar am pus-o ori de cîte ori a trebuit, pentru că știu că n-am voie să îmbolnăvesc pe nimeni.

N-am putut să spun că am citit enorm și că m-am îmbogățit sufletește pentru că, de fapt, nu m-am putut deloc concentra și am umblat deseori de colo-colo ca o carcasă goală pe dinăuntru, ca o roșcovă uscată în care zăngăne semințele chircite.

N-am putut să spun că am avut insomnii, pentru că, de fapt, eu, o lunatică în zilele obișnuite, am dormit buștean, ca morții, în toată perioada asta. Un somn ca o prăvălire a unei vite de muncă după o zi grea. O alunecare bruscă în nimic, din care mă trezesc după opt ore grele ca plumbul.

N-am putut să spun ce și cît am mîncat și nici să fac poze cu mîncarea mea n-am putut, că poate unii au suferit de foame. N-am făcut pîine dintr-un soi de plictiseală profundă, dar și pentru că drojdia pe care am avut-o am făcut-o cadou.

N-am putut să spun cît am băut și nici la ce ore, pentru că, brusc, nu mi s-a mai părut haios, iar mahmurelile oricum ți le contabilizezi întotdeauna singur. Atît de singur.

N-am putut să mă dau optimistă deși jur că am încercat, pentru că boleșnița asta a picat perfect peste eterna mea frică de viitor, aceeași care mă face să nu mă bucur pe deplin de prezent.

N-am putut să spun că nu mi-e frică de boală, pentru că am văzut pe mulți care se tem, iar cu spaimele adînci din om nu te joci și nici nu rîzi de ele.

Nu am putut spune că am devenit mai înțeleaptă sau mai răbdătoare pentru că așa ceva nu s-a întîmplat și pentru că știu că am memoria scurtă și selectiv-hedonistă, și pentru că mă voi întoarce mai abitir la metehnele mele.

Nu o să pot spune, iată, că nu voi uita, pentru că abia aștept să uit.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, Radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.