Ce mi-ai adus din pelerinaj?

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
Ce mi ai adus din pelerinaj? jpeg

Dacă ar trebui aleasă o singură categorie de descoperiri arheologice pentru a studia pelerinajul creștin în primele lui secole, cred că aș alege ploscuțele cu imaginea Sfîntului Mina între cămile. Nu se cade să le consider simpatice, dar asta e situația. E vorba de mici recipiente de ceramică (7-8 cm înălțime), turtite (2 cm grosime), din care s-au descoperit mii și mii, de la Heidelberg pînă în Sudan, din Ierusalim la Marsilia. Ele provin de la cel mai important loc de pelerinaj creștin din Egiptul vremii, mormîntul Sfîntului Mina, martirizat în vremea împăratului Dioclețian, pe la 300 d.Hr. În secolele de pînă la invazia arabă, un adevărat orășel, Menapolis, a fost construit în jurul mormîntului, cu bazilici, terme, baptisteriu și, bineînțeles, cozi mari în piațeta unde se vindeau ploscuțele. Produse local din tipare, ele erau umplute cu apă din izvorul de lîngă criptă sau cu ulei din opaițele din preajma mormîntului, altarului și relicvariilor. Două asemenea ploscuțe (ampullae) au fost găsite în vestul Angliei, la 3.500 km de Abu Mina. Asta nu înseamnă că egiptenii din Alexandria aflată (azi) la o oră de mers nu le foloseau; săpăturile de-acolo au găsit peste o sută. Trei vin din Constanța noastră, dar și din alte locuri din Dobrogea (Capidava). Ce n-aș da să știu poveștile tomitanilor din secolele V-VI care au dat o fugă în Egipt, departe în sud. (Constanța și Abu Mina sînt pe același meridian, 29° longitudine estică. Lucrul acesta trebuie spus răspicat, pentru că orice coincidență face viața mai frumoasă.)

Sînt artefacte greu de etichetat, în orice caz non-utilitare, un fel de suveniruri sacre, de obicei nepretențioase, lutul nici măcar nu e glazurat, deși cîteva sînt de argint. Pe o față îl vedem mereu pe Mina, în relief, cu brațele larg deschise, adică rugîndu-se, flancat de două cămile care se prosternează în fața lui. Pe spate apar simboluri creștine – cruce, frunză de palmier, corabie – sau inscripții de tip „o binecuvîntare a Sf. Mina“. O analiză a distribuției acestor suveniruri ar fi esențială pentru o sociologie a pelerinajului timpuriu. Din păcate, prea puține din ele provin din săpături arheologice și prea multe de pe piața neagră, fără să se mai știe locul și contextul descoperirii.

Un detaliu: pe vreo 20 de asemenea ploscuțe, care, cum ziceam, au figura lui Mina pe față, apare pe spate, surprinzător, Sfînta Tecla. Faptul că cei doi fuseseră martirizați în locuri nu prea depărtate (ea în Cilicia, el pe cînd era detașat ca soldat în Frigia) nu e deloc o explicație suficientă. Ce-i drept, cîteva detalii din biografia lor tîrzie se intersectează, probabil doar raționalizînd post factum asocierea lor: pe sora lui Mina ar fi chemat-o Tecla, pe o femeie care mergea la sanctuarul Teclei ar fi salvat o de la viol intervenția divină a lui Mina etc. Pe ploscuțe, Mina apare din cînd în cînd alături de alți sfinți mai mici, dar cel mai des alături de Tecla și niciodată cu altă femeie. Cea mai bună analiză arheologică a relației Mina-Tecla pe pe care am citit-o spune – dacă îl înțeleg corect pe Stephen Davis – că dublul lor portret e un dispozitiv iconografic prin care Biserica propune modele masculine și feminine cu care pelerinii de ambele sexe să se poată identifica. Asta nu înseamnă că avem de-a face cu o decizie transmisă de biroul de propagandă al Bisericii către atelierele de ceramiști. Pe de altă parte, programele decorative, în arhitectură ca și în artele minore cu producție de masă, sînt rareori în istorie rezultatul inocent al unui reglaj între cerere și ofertă. O adecvare a decorației la realitățile pelerinajului se vede, de altfel, cred, și în faptul că multe recipiente ceramice din alte locuri sfinte sînt decorate cu portrete de sfinți care puteau în același timp să-i reprezinte pe pelerini. Trei oameni într-o barcă pot trimite la cutare episod din Biblie sau din viețile sfinților, dar pot fi și un grup de pelerini obosiți, dar curajoși. Unele ploscuțe arată pe una din fețe un bărbat călare, pe cealaltă o femeie călare: Maria și Iosif fugind în Egipt sau pelerini pe drumul lor? E posibil deci ca și cultul lui Mina să fi fost instrumentat ca să-i propună pe Mina și Tecla ca ideal masculin și feminin pentru pelerini.

La Abu Mina ajungeau multe femei în pelerinaj, un lucru în sine interesant pentru secolele IV-VII d.Hr. În complexul Menapolis existau băi separate pentru femei și pentru bărbați, iar botezul se făcea separat. Prezența feminină substanțială era o realitate acolo care, practic, cerea un „partener hagiografic“ (zice tot S.J. Davis) feminin pentru Mina. Un loc de pelerinaj de o asemenea însemnătate generează în plus, în orice religie, uriașe interese financiare conexe. Există multe dopuri de amfore cu imaginea sfîntului, făcute din argilă de Nil, care era cam departe de Abu Mina, deci în Valea Nilului poate să fi existat un „punct de lucru“ separat pentru comercializarea produselor cu brand-ul Mina.

Implicațiile acestor ploscuțe pentru cercetarea istorică rămîn foarte diverse. Unii se întreabă dacă schema cu Mina între cămile nu e un împrumut din iconografia egipteană a lui Horus cu crocodili la picioare. Alții constată că Mina are uneori trăsături de negru nubian și sugerează că toate ploscuțele produse pentru clientela din Sudan aveau acest design îmbunătățit pentru o cifră de vînzări crescută. În fine, se poate studia și anunțul patriarhului din Alexandria, după bătălia de la El-Alamein (nu departe de mormîntul sfîntului), că victoria aliată, crucială în istoria celui de-al Doilea Război Mondial, se datorează intervenției divine a lui Mina. Dar trebuie să fi avut și Tecla un rol. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

Foto: Ploscă reprezentîndu-l pe Sf. Mina cu două cămile, zona Alexandriei, Egipt

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Un muncitor a murit prins sub un mal de pământ
Patru muncitori, surprinşi sub un mal de pământ în judeţul Buzău. Unul dintre ei nu a fost găsit
Patru muncitori au fost surprinşi, vineri, sub un mal de pământ în timp ce făceau excavaţii în localitatea Săpoca, judeţul Buzău. Una dintre victime nu este încă găsită de pompieri.
Horoscop Colaj Pixabay jpg
Horoscop sâmbătă, 16 noiembrie: O zodie are un weekend plin de complicații. Nativii alteia au parte de vești bune
Horoscopul zilei sâmbătă, 16 noiembrie 2024, arată că, pentru o zodie, este un moment de eliberare dintr-o relație nefastă. Nativii alteia au parte de complicații, dar există și vești bune. Lorina, astrologul Click!, are predicții pentru toate semnele zodiacale.
FOTO 1 jpg
Tradiționala Gală Opera FANtastica a ajuns la Cluj-Napoca
Mult apreciată de publicul meloman bucureștean, Gala fondată și derulată de muzicologul dr. Luminița Arvunescu, președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali, a fost invitată pentru prima oară în afara Capitalei.
Lună plină flickr png
„Luna Castorului”, pe cer în noiembrie. De unde vine denumirea
Luna în ultimele seri se vede mare și frumoasă, iar vineri seară se produce faza de Lună Plină. Americanii o numesc „Luna Castorului”, dar și „Luna jelaniei” și „Luna înghețului” în tradițiile vechilor popoare nord-americane.
Pensionari din România jpg
Pensii mai mari cu 480 de lei, de la 1 ianuarie 2025. Ce categorie de români va beneficia de o creștere importantă
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a anunțat oficial majorările pensiilor care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Indexarea pensiilor se va realiza conform legii, ținând cont de rata inflației și de creșterea salariului mediu brut.
Gaze - Gazprom FOTO Shutterstock
Au crescut preţurile de referinţă la gaze naturale. Scumpirea, legată de oprirea livrărilor Gazprom către OMV, începând de sâmbătă
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va stopa livrările de sâmbătă, transmite Bloomberg.
Manastirea prislop  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (27) jpg
Ce secret ascunde biserica din România unde află mormântul lui Arsenie Boca. Care este programul de vizitare al mănăstirii care are o istorie fascinantă
Este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din țara noastră, iar în fiecare an, nenumărați români vin aici pentru a vizita mormântul lui Arsenie Boca. Iar cei care își doresc să viziteze Mănăstirea Prislop trebuie să cunoască câteva detalii despre acest loc, înainte de a ajunge aici.
image png
Peste 220 de tone de deșeuri, oprite la graniță de comisarii Gărzii Naționale de Mediu
Comisarii Gărzii de Mediu au oprit la graniță, în perioada 21 octombrie - 14 noiembrie, 14 camioane încărcate cu peste 220 de tone de deșeuri.
Zverev
Alexander Zverev s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor. Care este următorul oponent
Tenismenul Alexander Zverev s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor (ATP Finals), după ce l-a învins pe spaniolul Carlos Alcaraz, vineri, 15 noiembrie.