Ce i-au făcut comuniştii dirijorului Constantin Silvestri

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Despre Constantin Silvestri, George Enescu ar fi spus, chiar pe patul de moarte, că nu e un compozitor regional, ci universal. E o afirmaţie culeasă de Theodor Bălan, biograful lui Constantin Silvestri, şi reluată în Constantin Silvestri – biografie necunoscută (Ars Docendi, 2013) de Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu. Poate că unii nici nu mai ştiu cine a fost Constantin Silvestri. Mulţi îşi amintesc însă de el ca de un dirijor excepţional. A fost cît se poate de universal şi ca dirijor, cu un succes fulminant în Occident.

În România, colegii de breaslă au încercat mereu să-l marginalizeze. Tot aşa cum Celibidache n-a putut veni o vreme în vizită, în ţară, din pricina invidiei unor responsabili locali cu ale muzicii, nici Silvestri, în ciuda talentului excepţional, n-a putut accede uşor la pupitrul orchestrelor importante din România. A fost totuşi recunoscut şi mereu susţinut de personalităţi a căror părere conta cu adevărat: George Enescu sau Mihail Jora.

În cartea amintită, Ioana Arnăuţoiu a strîns o mulţime de informaţii despre Silvestri, din arhivele fostei Securităţi, de la CNSAS, fiindcă, asemeni lui Celibidache, şi Silvestri a intrat în vizorul temutei instituţii, mai ales din momentul în care n-a mai vrut să se întoarcă în România.

În 1957, prima dată după Război cînd a primit voie să meargă în Occident, a dirijat o serie de concerte la Londra, uluindu-i, pur şi simplu, şi pe spectatori, şi pe critici. Cariera lui internaţională a fost atunci brusc lansată. A primit o mulţime de invitaţii şi premii. Securitatea începuse însă a se interesa cu cine se întîlnea şi ce discuta.

Onorarea invitaţiilor din străinătate stătea mereu sub semnul întrebării. Mereu existau probleme cu acordarea vizelor de ieşire din ţară. Astăzi e de-a dreptul incredibil să constaţi cum drumurile şi cariera unui asemenea muzician depindeau de voinţa şi socotelile meschine ale unor politruci total inculţi.  

În ţară, pentru a dirija opera Oedip, a fost nevoit să accepte cenzurarea unor pasaje care conţineau „elemente mistice“. Textul tragediei antice a lui Sofocle trebuia adaptat ideologiei comuniste. Silvestri îi trata cu dispreţ pe reprezentanţii puterii comuniste. În schimb, Securitatea îl evalua cu atenţie. Ioana Arnăuţoiu a descoperit la CNSAS note şi referate despre el, făcute de colegi sau chiar de studenţi de-ai săi. Într-o asemenea referinţă, compozitorul Anatol Vieru scria că „Una din greşelile adînci ale lui Silvestri este cosmopolitismul. Ataşamentul pentru muzica decadentă occidentală...“ Un student pe nume Constantin Ghinea îşi caracteriza profesorul ca fiind „politiceşte nesincer (...) şi chiar ostil regimului nostru.“

Din 1958, Silvestri merge din turneu în turneu. Succesele vin unul după altul. La Londra, un public entuziast îl obligă, pur şi simplu, să repete Bolero-ul de Ravel. Presa internaţională îl copleşeşte cu laudele. Dirijează mari orchestre ale lumii şi nu mai revine în ţară (fără să renunţe însă la cetăţenia română). Securitatea şi conducătorii comunişti încep să se agite. Ar vrea în continuare să-l ţină sub control, dar evită acţiuni deschise împotriva lui, temîndu-se să nu provoace un mare scandal internaţional.  

Aici ar fi de amintit un episod pe care George Ivaşcu, fost activist PCR în ilegalitate şi apoi conducător al revistelor Contemporanul, Lumea şi România literară, i l-a povestit lui Nicolae Manolescu. La începutul anilor ’60, însuşi Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a cerut lui Ivaşcu să meargă la Silvestri, să-l convingă să se întoarcă în ţară. Ivaşcu l-a auzit însă şi pe Chivu Stoica, prim-ministrul de atunci, spunînd ceva de genul că, după ce se va întoarce Silvestri, se vor ocupa ei de el. Suna rău. George Ivaşcu s-a dus atunci la dirijor şi, într-un act de mare curaj, în loc să-l convingă să se întoarcă, i-a spus că ar fi mai bine să rămînă în Occident.  

Dintr-o notă strict secretă, găsită de Ioana Arnăuţoiu la CNSAS, reiese că, în timp ce dirijorul concerta în Berlinul răsăritean, rezidenţa Securităţii de pe lîngă ambasada română de acolo propunea conducerii Ministerului de Interne „să fie adus acasă de la Berlin“. Cu alte cuvinte, să fie răpit. În răspunsul de la Bucureşti se spune: „Tov. Ministru Drăghici a ordonat să-l lăsăm pe C. Silvestri să-şi facă de cap cu hoinăreala lui. Să nu-l luăm de la Berlin.“  

Cam aşa se puneau problemele în acea perioadă. Cînd devine evident că Silvestri nu mai avea de gînd să se întoarcă, Securitatea se decide totuşi să acţioneze. Invocă neadevărul că muzicianul ar fi plecat în interes de serviciu pentru statul român şi că rămînerea sa în Occident ar însemna, deci, „trădare de patrie“. Nu i se deschide un proces propriu-zis de trădare, dar, folosind această acuzaţie, Securitatea face o serie de percheziţii la domiciliul său din Calea Victoriei nr. 128A. Averea îi este pusă sub sechestru.

Şi aici apar dedesubturile cele mai josnice ale felului în care funcţiona statul comunist, aduse la lumină prin studiile Ioanei Arnăuţoiu. Printre bunurile lui Constantin Silvestri erau unele de mare valoare. Pe lîngă o importantă colecţie de timbre, avea şi circa 90 de tablouri semnate, printre alţii, de Grigorescu, Luchian, Tonitza, Andreescu, Palady sau Petraşcu. Din arhive reiese că la succesivele inventare pe care organele statului le făceau asupra acestei averi, numărul tablourilor era tot mai mic. Printre „vizitatorii“ averii sechestrate din locuinţa lui Silvestri, documentele menţionează şi doi demnitari comunişti, magistratul militar Adrian Dimitriu şi preşedintele Consiliului de Stat pentru Artă şi Cultură Pompiliu Macovei, ambii cunoscuţi drept colecţionari de tablouri şi obiecte de artă.  

În cele din urmă, întreaga avere a fost înstrăinată. Unde or fi astăzi tablourile lui Constantin Silvestri? Poate nu e prea tîrziu de făcut o investigaţie. După moartea soţiei sale, casa din Calea Victoriei devine loc de întîlniri conspirative ale Securităţii.  

În 1969, la numai 56 de ani, moare şi Constantin Silvestri, după ce în ultima parte a vieţii a condus Filarmonica din Bournemouth (Anglia), pe care a ridicat-o la standarde nevisate pentru o orchestră de provincie. E înmormîntat în cimitirul din Bournemouth, iar pe piatra sa funerară scrie: „«The Maestro» of the Bournemouth Symphony Orchestra 1961-1969. An outstanding musician and a remarkable man.“

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.