Ce este populismul?

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

O problem─â care ne-a preocupat ╚Öi pe noi la Dilema veche. Am f─âcut un ├«ntreg Dosar pe tema asta. Profesor de ╚Ötiin╚Ťe politice de la Princeton University, Jan-Werner M├╝ller ÔÇô cunoscut pentru articolele publicate ├«n ziare ╚Öi reviste importante din Statele Unite, Germania ╚Öi Marea Britanie ÔÇô a scris o carte av├«nd ca titlu chiar acest─â ├«ntrebare: Ce este populismul? (a ap─ârut ╚Öi ├«n rom├óne╚Öte, la Editura Polirom).

Populismul, de╚Öi e un termen mai vechi, nu e tocmai u╚Öor de definit, mai ales ├«n forma sub care se dezvolt─â ast─âzi ├«n lume. E vorba de un concept politic alunecos, dup─â cum bine ├«l descrie istoricul american Michael Kazin pe coperta a 4-a a c─âr╚Ťii. Poate cel mai u╚Öor de ├«n╚Ťeles este prin asocierea cu c├«teva nume cunoscute: Donald Trump, Viktor Orb├ín, Silvio Berlusconi, Marine Le Pen, J├Ârg Haider, Alexis Tsipras sau Hugo Ch├ívez. Nu chiar dictatori, dar lideri politici cu preten╚Ťii autoritare, nu totdeauna la putere, ci ╚Öi ├«n opozi╚Ťie, nu doar de dreapta, ci ╚Öi de st├«nga. Ce-i une╚Öte ├«ns─â mai exact pe to╚Ťi ace╚Ötia? E o problem─â pe care ├«ncearc─â s-o deslu╚Öeasc─â ├«ntr-un mod c├«t se poate de sistematic profesorul M├╝ller. ╚śi una din cele mai profunde concluzii la care ajunge este c─â ÔÇ×Populismul nu reprezint─â nici partea autentic─â a politicii democratice moderne, nici un soi de patologie provocat─â de cet─â╚Ťeni lipsi╚Ťi de ra╚Ťiune. El este umbra permanent─â a politicii reprezentative.ÔÇť Autorul spune c─â ├«n Atena antic─â nu exista populism (ci cel mult demagogie), pentru c─â populismul apare doar ├«n sistemele reprezentative, adic─â acolo unde se poate ivi oric├«nd cineva care s─â conteste ÔÇ×├«n numele poporuluiÔÇť elitele politice (pe reprezentan╚Ťii ale╚Öi sau numi╚Ťi). ├Äntr-o democra╚Ťie participativ─â, populismul nu ar avea nici un sens.

Nu pot fi considera╚Ťi neap─ârat populi╚Öti to╚Ťi cei care critic─â elitele ╚Öi nici m─âcar to╚Ťi cei care vorbesc ├«n numele poporului, observ─â Jan-Werner M├╝ller. Populi╚Ötii, ├«ns─â, au ├«ntotdeauna preten╚Ťia c─â doar ei s├«nt adev─âra╚Ťii reprezentan╚Ťi ai poporului ╚Öi c─â doar ei ╚Ötiu ce vrea poporul. Pe l├«ng─â acest ÔÇ×tupeuÔÇť, cum i-am putea spune pe rom├óne╚Öte, populi╚Ötii s├«nt antiplurali╚Öti. Orice fel de concuren╚Ťi politici s├«nt, pentru ei, ilegitimi. Ce mai observ─â profesorul M├╝ller cu acuitate este c─â, de╚Öi apeleaz─â adesea la referendumuri, populi╚Ötii nu folosesc acest instrument pentru a afla ce vor cet─â╚Ťenii, ci doar pentru a confirma ceea ce ei ÔÇ×au stabilit deja c─â este adev─ârata voin╚Ť─â a poporuluiÔÇť.

Populi╚Ötii pretind c─â s├«nt democra╚Ťi. Jan-Werner M├╝ller spune c─â termenul ÔÇ×democra╚Ťii neliberaleÔÇť aplicat unor regimuri de tipul celor din Ungaria sau Turcia de ast─âzi este ÔÇ×profund ├«n╚Öel─âtorÔÇť. El constat─â c─â populismul afecteaz─â de-mocra╚Ťia, nu doar liberalismul: ÔÇ×Diagnosticul de democra╚Ťie neliberal─â a fost un simptom al unei mahmureli filozofice ╚Öi politice generale de dup─â 1989. ├Än zilele ame╚Ťitoare ale c─âderii comunismului, c├«nd lumea p─ârea ├«mb─âtat─â cu democra╚Ťie, principiul majorit─â╚Ťii ╚Öi statul de drept p─âreau c─â vor merge mereu m├«n─â ├«n m├«n─â. Dar cur├«nd alegerile au produs majorit─â╚Ťi care apoi s-au folosit de toat─â puterea disponibil─â pentru a oprima minorit─â╚Ťi ╚Öi a ├«nc─âlca drepturi fundamentale. Concluzia clar─â a fost c─â liberalismul trebuia consolidat pentru a ╚Ťine sub control pericolele democra╚Ťiei ├«n ╚Ť─ârile ├«n care competitorii politici dau dovad─â de o mentalitate de tipul c├«╚Ötig─âtorul ia totul.ÔÇť

Populi╚Ötii, spune Jan-Werner M├╝ller, trebuie critica╚Ťi ÔÇ×pentru ceea ce s├«nt ÔÇô un pericol real la adresa democra╚ŤieiÔÇť. ÔÇ×Se pot lua ├«n serios problemele pe care ace╚Ötia le ridic─â f─âr─â a accepta modurile ├«n care ei formuleaz─â aceste problemeÔÇť ÔÇô mai scrie profesorul de politologie. Formularea problemelor, tipic─â populi╚Ötilor, ar putea constitui un subiect aparte de studiu (M├╝ller nu exploreaz─â aceast─â direc╚Ťie). Dar e de observat c─â formul─ârile populiste au ceva ├«n comun cu formul─ârile unor titluri din ziare sau de la televiziuni. S├«nt exprim─âri care atrag aten╚Ťia publicului, dar de fapt deformeaz─â (exagereaz─â) realitatea. E tendin╚Ťa actual─â a marketingului politic, jurnalistic ╚Öi comercial.

├Än fine, dac─â ar fi s─â risc─âm o adaptare foarte larg─â a lucrurilor pe care le-am aflat din cartea lui Jan-Werner M├╝ller la lumea politic─â rom├óneasc─â, ar fi de observat c─â guvernul actual tinde s─â copieze idei ╚Öi metode de tip populist, f─âr─â s─â aib─â ├«ns─â politicieni populi╚Öti cu priz─â electoral─â. Veleit─â╚Ťi de lider populist ar fi avut mai degrab─â Traian B─âsescu, dar guvernele sale nu s-au ├«nscris, ├«n general, pe linia populist─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.