Ce au pierdut britanicii

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Londonezii au comemorat zece ani de la atentatele din 7 iulie 2005 care par să le fi schimbat viaţa. Despre englezi se spune că sînt calmi. Sînt nenumărate poveşti despre stilul în care au înfruntat cel de-al Doilea Război Mondial, despre curajul şi rezistenţa cu care au făcut faţă bombardamentelor germane. Cu vreo zece ani înainte de atentatele din 2005, mă aflam într-o casă din Londra şi ascultam asemenea poveşti de la o doamnă mai în vîrstă, o englezoaică get-beget. În faţa unei ceşti de ceai, ea îmi confirma plină de mîndrie acest comportament al englezilor. Se zice, îmi spunea, că dacă la uşa unui englez vine poliţia să-l anunţe că un copil de-al său a avut un accident, englezul îşi ţine cumpătul şi, înainte de a da fuga spre spital, îl invită pe poliţist înăuntru, îi oferă un ceai şi, eventual, îşi termină de sorbit propria ceaşcă de ceai.

Exact în timp ce îmi spunea asta, întîmplarea a făcut ca o maşină de pompieri cu girofarul mergînd să se oprească fix în dreptul geamurilor din faţa casei în care ne aflam. Englezoaica s-a ridicat brusc de pe scaun şi a început să se agite. „Poate că trebuie să fugim“, a spus pe un ton cît se poate de alarmat. I-am răspuns că poate ar trebui să ne terminăm mai întîi ceaiul, dar n-a sesizat gluma. 

A fost prima oară cînd am observat direct că englezii s-ar putea să nu fie neapărat cu toţii chiar aşa cum spun legendele sau că, poate, generaţiile care au trecut prin războaie erau într-un fel, iar cei de acum, obişnuiţi de zeci de ani doar cu pace şi confort, sînt altfel. A doua oară, eram la Londra chiar cînd s-au comis atentatele din mijloacele de transport în comun. Cu acea ocazie aveam să descopăr cît de uşor poate fi compromis chiar şi un strat vechi şi serios de civilizaţie al unei societăţi. Imediat după atentate s-au făcut auzite mesaje politice, care vorbeau despre curaj şi solidaritate. Tony Blair i-a blamat pe atacatorii care doreau să schimbe „our british way of life“ (felul nostru britanic de a trăi). Aceeaşi formulă a fost folosită şi de către regină. Conducătorii păreau să ştie perfect care era adevăratul pericol. Fiindcă, în acele zile, am asistat la o schimbare bruscă şi radicală a atmosferei din societatea britanică. Oamenii se întîlneau cîte trei, cîte patru pe la colţuri de stradă şi comentau în mod aprins cele petrecute. Cam la fel ca la noi în perioada Revoluţiei sau a cutremurului din 1977. Maşinile poliţiei umblau în mare viteză prin tot oraşul cu sirenele date la maximum. O colegă de-a mea a fost înjurată de un individ în plină stradă. Era brunetă şi omul se gîndise că e vreo pakistaneză. Britanici de origine pakistaneză fuseseră cei care comiseseră atentatele. Eu însumi (probabil din cauza accentului străin) am fost avertizat preventiv de către casieriţa de la o piscină că, dacă nu-mi încui hainele în vestiar exact aşa cum scrie în nu ştiu ce regulament, voi fi arestat. Xenofobia plutea în aer. În metrou am asistat la manifestări rasiste, de-a dreptul incredibile pînă atunci. Într-un vagon, un senior britanic blond şi pistruiat a început să-l înjure din senin pe un tînăr de culoare, întrebîndu-l ce caută în ţara lui. O femeie albă i-a sărit tînărului în apărare şi a ieşit o întreagă nebunie. În general, prin metrouri, cînd apărea cîte un individ cu ten mai închis şi rucsăcel în spate, multă lume se muta îngrijorată în alt vagon. Intrarea oricui în localurile sau muzeele din centru era condiţionată de controlul bagajelor. 

Mă aflam într-una dintre metropolele cele mai civilizate din lume, în care pînă atunci politeţea fusese proverbială, corectitudinea politică de-a dreptul exagerată şi toate rasele pămîntului convieţuiseră fără probleme. Poate erau şi unele mai vechi tensiuni mocnite care ieşeau acum la iveală, dar, într-o singură zi, schimbarea era uluitoare. Calmul englezesc rămăsese o simplă poveste. Întreaga societate părea isterizată. Lucrurile au culminat cu povestea împuşcării brazilianului Jean Charles de Menezes. Poliţiştii i-au tras mai multe gloanţe în cap, de aproape, crezîndu-l terorist. Tînărul era complet nevinovat. A fost un moment de la care discursurile ce îndemnau la calm şi raţiune au început să prindă din nou forţă. Sigur, perioada de nebunie maximă, explicabilă într-un fel prin grozăvia atacurilor, a trecut în cîteva săptămîni. Se pare însă că, de atunci, societatea britanică a pierdut cîte ceva din calităţile ei de invidiat. 

Într-un sondaj de opinie comandat în urmă cu două luni de organizaţia British Future, 54% din respondenţii britanici sînt de părere că relaţiile din interiorul societăţii lor au fost ceva mai rele în ultimul deceniu. Autorii sondajului observă că oamenii încă mai au un sentiment de îngrijorare, deşi 56% din cei întrebaţi (aparţinînd mai multor religii) cred că musulmanii care trăiesc în Marea Britanie se opun ideologiei teroriste care a dus la atentatele din 7 iulie 2005.

Poate că, fără şocul acelor atentate, nici campaniile presei tabloide britanice împotriva altor străini, întîi polonezii, apoi românii şi bulgarii, n-ar fi prins la public şi nici n-ar fi fost atît de virulente. Poate că nici personaje politice de tipul lui Nigel Farage n-ar fi avut succes. Mi-e teamă că teroriştii chiar au reuşit întrucîtva să schimbe felul de a trăi al britanicilor.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

01 candidati alegeri 24 noiembrie jpg
Dezbatere electorala. Cinci candidați la președinție, față în față
Cinci dintre candidații la alegerile prezidențiale se înfruntă, luni seara, la dezbaterea organizată de către Digi24, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.
1 andrea bocelli dupa coronavirus 3 jpg jpeg
Cum a orbit, de fapt, Andrea Bocelli. Povestea de viață dureroasă a celebrului tenor italian
Andrea Bocelli s-a născut cu o formă severă de glaucom, o afecțiune care i-a afectat vederea încă de la începutul vieții. La vârsta de 12 ani, însă, și-a pierdut complet vederea în urma unui accident dramatic petrecut pe terenul de fotbal.
lasconi FB usr Brasov jpg
Elena Lasconi, editorial în Kyiv Post: „România se află astăzi într-un moment crucial”
România se află astăzi într-un moment crucial, în care provocările globale și regionale cer claritate în scopuri și acțiuni decisive, susține Elena Lasconi, candidat USR, într-o analiză publicată de Kyiv Post.
ludovic orban jpeg
Ludovic Orban, anunț-şoc: ”Mă retrag din campanie și îi acord susținerea mea Elenei Lasconi”
O parte dintre candidații la alegerile prezidențiale se înfruntă, luni seara, la dezbaterea organizată de către Digi24, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Dezbaterea a început cu un anunț neașteptat: Ludovic Orban a anunțat că se retrage și o susține pe Elena Lasconi
image png
Dovada că Bahmuțeanca nu l-a uitat pe Prigoană nici după moarte! Ce i-a adus la mormânt. FOTO
Mormântul lui Silviu Prigoană este plin de coroane și flori din partea persoanelor care au dorit să-i aducă un ultim omagiu. Deși fostul afacerist nu și-a dorit o înmormântare „normală”, după ce i-a fost depus trupul neînsuflețit în cavou, cei care l-au cunoscut l-au vizitat. Click! vă prezintă în e
Dialog despre Zavaidoc și Bucureștiul anilor nebuni, la Palatul Suțu
Dialog despre Zavaidoc și Bucureștiul anilor nebuni, la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București organizează Conferința de Joi, 21 noiembrie, la ora 18.30, de la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2), o discuție despre muzică și literatură, pornind de la recentul roman „Zavaidoc în anul iubirii”, semnat de Doina Ruști și editat de Bookzone.
Sistem de rachete ATACMS FOTO Wikipedia jpg
Cum ar putea rachetele ATACMS să schimbe cu adevărat soarta războiului. Ce spun analiștii
Statele Unite au autorizat Ucraina să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS, pe care le furnizează Kievului, potrivit presei americane.
G20 grupul celor douazeci FOTO Shutterstock
Războaie şi „turbulenţe” în deschiderea summitului G20
Liderii G20 se reunesc luni la Rio de Janeiro la un summit asupra căruia există presiuni puternice între nevoia unui compromis în lupta împotriva modificărilor climatice şi divergenţe cu privire la temeri referitoare la războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu înaintea întoarcerii lui Trump.
tineri morti, carbonizati jpg
„Aţi plecat aşa cum poate v-aţi dorit, împreună!”. Doi tineri au murit carbonizați în mașina cu care au făcut accident
Alexandra (17 ani) şi Gabi (21 de ani) sunt cei doi tineri care au murit carbonizaţi în maşina cu care au făcut accident sâmbătă, aproape de miezul nopţii, în oraşul Panciu, informează adevarul.ro. Viteza a fost vinovată de curmarea celor două vieţi.