Cazul m─ân─âstririi ┼či satului Humor

Irina POPESCU-CRIVEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 332 din 24-30 iunie 2010
Cazul m─ân─âstririi ┼či satului Humor jpeg

Rom├ónia a aderat la Conven┼úia UNESCO pentru patrimoniul mondial, natural ┼či cultural (Paris, 1972) prin Decretul pre┼čedintelui CPUN nr. 187 din martie 1990. Acum exact 20 de ani. ├Än deceniul urm─âtor, 30 de monumente istorice rom├óne┼čti au fost recunoscute ca parte a patrimoniului mondial. Printre acestea, biserica M─ân─âstirii Humorului, ctitorit─â la 1530 sub Petru Rare┼č ┼či cu ajutorul acestuia de marele logof─ât Toader Bubuiog.

Ob┼úinerea acestui statut atrage dup─â sine promisiunea statului rom├ón de protejare a monumentului ├«n sine ┼či a ceea ce se nume┼čte, ├«n documentele UNESCO, zona tampon. La noi se nume┼čte zon─â de protec┼úie a monumentului istoric, adic─â acea zon─â ├«n care este necesar s─â fie stabilite reguli urbanistice ce urm─âresc s─â men┼úin─â coeren┼úa cadrului monumentului. Aceste reguli trebuie inventate, apoi aprobate ┼či, desigur, respectate. 

La Humor, zona tampon a fost stabilit─â ├«ntr-un fel ├«n dosarul de ├«nscriere supus UNESCO ├«n 1993, ├«ntr-alt fel ├«ntr-un studiu din acela┼či an finan┼úat de (acela┼či) stat rom├ón; cu totul alt perimetru este stabilit ├«n 2004 ┼či dat uit─ârii. Acum se reia problema, ├«n urma asum─ârii acesteia de ministerul care are ├«n atribu┼úii urbanismul; regulile vor putea fi create. 

Care este starea monumentului, la 17 ani de la ├«nscrierea ├«n Lista Patrimoniului Mondial? Picturile bisericii ctitorite la 1530 s├«nt restaurate de cur├«nd. Zidurile mai a┼čteapt─â. Func┼úiunea istoric─â este restaurat─â: dup─â desfiin┼úarea m─ân─âstirii sub administra┼úia austriac─â ┼či secularizarea domeniului s─âu (1784-1785), timp de dou─â secole a func┼úionat ca biseric─â de mir; ├«n 1991 a redevenit m─ân─âstire, de data aceasta de maici. ├Än coasta m─ân─âstirii se construise, la ├«nceputul anilor 1980, o biseric─â parohial─â nou─â. Au urmat un turn-clopotni┼ú─â ┼či, pentru m─ân─âstire, un corp de cl─âdire zdrav─ân pentru chilii, un paraclis ┼či alte construc┼úii utilitare. L├«ng─â intrare a fost amenajat─â, din fonduri europene, o parcare. Nu departe, ruinele bisericii vechi a m─ân─âstirii (construit─â la ├«nceputul secolului al XV-lea, distrus─â ├«n 1527 ┼či reg─âsit─â ├«n prima jum─âtate a secolului trecut) par abandonate.

├Än jurul celor trei biserici, f─âr─â reguli, Prim─âria a aprobat, nestingherit─â, ├«nnoirea. Din gospod─âriile vechi a r─âmas cam jum─âtate. Oamenii nu mai vor s─â tr─âiasc─â ├«n case de lemn. Turi┼čtii, nici ei, nu ├«┼či doresc iz rural (autentic) dec├«t pe dinafar─â, cum ├«mi explica o gazd─â din Sibiel: ├«n─âuntru vor ÔÇ×confort germanÔÇť. La Humor ├«ns─â, pe dinafar─â, ca ┼či pe din─âuntru, casele cele noi s├«nt din alt─â lume. O lume ├«nt├«i masiv─â ┼či apoi pestri┼ú─â, a imaginii pe care s─âtenii o au despre izul rural, confortabil ┼či european dorit de turi┼čti, care se reg─âse┼čte aidoma ├«n Bucovina, la 2 Mai sau la Z─ârne┼čti, acolo unde turismul ÔÇô natural sau cultural ÔÇô prosper─â. O lume care a ├«nvins satul amintirilor noastre.

├Än condi┼úiile acestea, care mai este ÔÇ×specificulÔÇť locului la care trebuie s─â ne raport─âm pentru a stabili reguli de coeren┼ú─â ├«n jurul monumentului? Cum ne dorim s─â fie satul cel nou, ├«n fine, reglementat? Cu grajd, cote┼úe, cocin─â, ┼čur─â, ┼čopron, p─âtul, hambar sau cu garaj, chio┼čc ┼či tobogan? Zmeur─â sau buxus? B─âltoac─â sau piscin─â? Parter sau cu etaj? R─âspunsul nu este deloc simplu ÔÇô poate de aceea se tot tace. ├Än satul m─ân─âstirii Humorului, jum─âtate vechi, bucovinean ┼či jum─âtate nou, al visului european, ceea ce nu s-a schimbat major este peisajul: locuirea ÔÇô fie ea mai dens─â ÔÇô a r─âmas relativ grupat─â, iar p─âdurea nu a fost total distrus─â.

├Än sat se m─ân├«nc─â ├«nc─â bine, pentru c─â s─âtenii au animale ┼či continu─â s─â cultive p─âm├«ntul. Speran┼úa mea e ca, peste al┼úi 20 de ani, cu sau f─âr─â regul─â urbanistic─â inspirat─â, printre case mai noi sau mai vechi, privind c─âtre m─ân─âstire, s─â mai putem vedea pomi, grajduri ┼či hambare. 

Irina Popescu-Criveanu este arhitect.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?