Cambodgia 1923

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
Cambodgia 1923 jpeg

Condamnarea lui Malraux la trei ani de închisoare pentru vandalizarea templului khmer Banteay Srei cu scopul comercializării de antichități e probabil cel mai jenant moment din toată istoria relației scriitorilor cu arheologia. În Calea regală, cel mai puțin politic și mai fin-de-siècle roman al lui, Malraux se inspiră din propria lui expediție arheologică din 1923 în Cambodgia (Indochina franceză). Două vorbe despre această expediție a viitorului celebru scriitor (erou de război, ministru francez al Culturii etc.)

E sigur că foarte tînărul Malraux, deja implicat pe piața de artă, a plecat în Indochina cu intenția de a procura antichități spre vînzare. Cerea să i se aprobe să facă studii de arheologie khmeră în Indochina, în colaborare cu EFEO în cadrul unei „misiuni libere“ (frumoasă portiță), și oferea École Française d’Extrême-Orient (EFEO) în schimb (în schimbul a ce?) o mare sumă de bani (echivalentul pe piață totuși al unei singure statuete de apsara, zeiță dansînd). Ministerul, printr-o comisie de şapte membri, în majoritate guvernatori de teritorii coloniale, i-a aprobat urgent cererea. În 1923, cam toți francezii din Cambodgia, Laos și Vietnam căutau comori. Oare guvernatorii habar n-aveau de asta? Malraux se angajează, ce-i drept, să nu aibă nici o pretenție de proprietate asupra obiectelor descoperite. Împreună cu soția, Clara, ajunge la Saigon în noiembrie 1923; în Phnom Penh, schimbă mesaje – despre prețuri – cu galerii, muzee, colecționari. În vremea asta, șeful mare al Indochinei îl alertează pe șefulețul din Cambodgia că numitul Malraux e cam dubios și să fie cu ochii pe el ca pe butelie; cu puțin timp în urmă, șeful EFEO îl înștiințase clar că toate artefactele antice trebuie să rămînă in situ (deși cam toți oficialii din administrație se întorceau în Franța încărcați de antichități).

Ținta lui Malraux este un templu hinduist de secol X, dedicat lui Shiva, descoperit de francezi cu nici zece ani în urmă. Calitatea decorației de gresie roșie e senzațională, poate și pentru că proporțiile clădirilor sînt miniaturale în comparațe cu arta din Angkor (la 25 km distanță). În Siem Reap, orășelul de lîngă templele din Angkor, Malraux își trimite un amic să cumpere dălți, frînghii, tîrnăcoape și lopeți, tocmește niște căruțe și angajează un vietnamez certat cu poliția. Împreună cu amicul, face tabără două zile lîngă Banteay Srei și decupează, cu mari și stîngace eforturi, șapte basoreliefuri cam de o jumătate de metru, cu asceți, măști demonice, și cel puțin două statuete de apsara (despre care în roman eroul comentează că fac cel puțin 500.000 de franci). Prada, mai mult sau mai puțin ciobită, e transportată la bungaloul din Siem Reap, pusă în cufere și apoi pe o barcă cu aburi (22 decembrie). Poliția, în loc să fie mai relaxată în apropierea Crăciunului, îi ridică pe toți, iar sculpturile sînt confiscate și duse la muzeul din Phnom Penh. Procesul face destulă vîlvă – se pare că guvernatorul general, de la Hanoi, vrea să facă din Malraux un exemplu – iar interesul soților Malraux pentru antichități devine atît de cunoscut încît propriii lor ghizi îi oferă Clarei spre vînzare statuete khmere. Clara nu e inculpată, fiindcă, după cum citesc în biograful Olivier Todd, conform legii franceze, ea doar „se supusese soțul ei“.

Procesul propriu-zis începe în iulie și, deși Malraux pretinde că a găsit basoreliefurile gata tăiate și, luîndu-le de acolo, n-a făcut decît să le salveze, e condamnat la trei ani de închisoare (fără suspendare). Din documente apare clar că, pentru autoritățile coloniale franceze, o mare bilă neagră pentru Malraux era colaborarea lui cu un dealer de antichități de „naționalitate germană“. Clara, căreia i s-a permis să se întoarcă la Paris, face valuri și obține sprijin de la Gide, Maurois și alții; Breton pare a crede chiar că aduce un argument suprem în Nouvelles Littéraires (6 septembrie 1924) cînd zice despre basoreliefurile desprinse de cei doi amici: „Cui îi pasă, în patria lor, de conservarea acestor opere de artă?“ Rezultatul apelului din Saigon – un an cu suspendare. Toate obiectele furate rămîn în Cambodgia, dar, la întoarcerea la Paris, Malraux tot poate da unuia și altuia artă khmeră adusă de el (împreună cu ceva cînepă indiană din Saigon.)

Poate că un rezultat indirect al întregului scandal – foarte mediatizat – este că templul Banteay Srei este atent investigat în anii următori și complet reconstruit cu piesele originale în 1931-1936. Templul pe care îl vandalizase cîndva Malraux în junglă nu fusese atunci deloc așa fotogenic ca acum (foto), ci în mare parte la pămînt. S-a spus că poate fără Malraux ar fi dispărut și el, precum zeci de mii de piese de artă khmeră înaintea lui și, probabil, mult mai multe după el. În orice caz, dansatoarele smulse de el s au întors la templu, se pot vizita, iar augustele lor ciobituri se pot fotografia.

Pe scurt: așa nu, Malraux! Scriitorul a regretat, cred, expediția din 1923. În romanul apărut în 1930, sculpturile sînt abandonate înainte de a mai putea fi expediate, iar prietenul lui moare („on ne fait jamais rien de la vie“). Mai important, în 1964, Mal-raux e cel care creează Bureau des Fouilles et Antiquités pe lîngă Ministerul Culturii, pe care îl sprijină constant pentru a obține mai multe fonduri pentru săpături de salvare. Așa da! 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Un bărbat i-a oferit iubitei sale o casă de lux, apoi a aflat că aceasta îl înșală. Ce a decis instanța
La baza deciziei judecătorilor a stat nu doar infidelitatea conjugală, ci și „ingratitudinea” manifestată de femeie față de bărbat.
agricultura sera   foto pixabay jpg
Programul „Prima Seră”. Fermierii din România ar putea obține până la 200.000 de euro, fonduri nerambursabile
Fermierii din România ar putea accesa finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro prin noul program guvernamental intitulat „Prima Seră”. Proiectul de lege care susține această inițiativă a fost aprobat de Senat și urmează să fie supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților.
carlsen jpg
Evenimentul care adună cele mai multe vedete din sport pe metru pătrat. Magnus Carlsen a fost văzut în Barcelona
Campionul mondial de șah Magnus Carlsen a fost prezent la ICE Barcelona, 20-22 ianuarie.
1737531230 6JNq jpeg
Facilități fiscale: oportunități esențiale pentru susținerea inovației și creșterii economice
Facilitățile fiscale reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente prin care statele stimulează investițiile în sectoare economice strategice.
Cati angajati mai lucreaza de acasa odata cu finalul pandemiei Covid 19 jpeg
Angajații din mediul privat pot să primească vouchere de vacanță în valoare de 24.300 de lei. Ce trebuie să știe aceștia
Angajații din mediul privat pot să primească și ei vouchere de vacanță, fiind suportate integral de către angajator. Față de cei de la stat, aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță cu valoarea maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară, fiind vorba despre o sumă care se ridică la 24.300
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu, după eșecul înregistrat la CEDO: „Mai presus de orice instituție, nimic nu este mai important decât determinarea noastră"
Călin Georgescu a răspuns pe Facebook deciziei CEDO de a respinge cererea sa de suspendare a anulării alegerilor prezidențiale, subliniind că procesul pe fond continuă și că lupta pentru dreptatea electorală nu s-a încheiat.
gigi becali facebook jpeg
Legătura ascunsă dintre Gigi Becali și nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Omul de afaceri ar fi avut prima experiență intimă alături de Camila Mândra
Puțini sunt cei care știu că Gigi Becali (66 de ani) a trăit o poveste de dragoste cu nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul președinte.
banner loredana groza png
Care este parfumul preferat al Loredanei Groza! Și Simona Halep îl folosește! Cât trebuie să scoată doamnele din buzunar dacă își doresc să miroasă la fel ca cele două vedete
Vedetele din România sunt extrem de pretențioase atunci când vine vorba despre parfumuri. Loredana Groza și Simona Halep, de exemplu, se numără printre cele care adoră mirosurile rafinate și nu se uită la bani atunci când e vorba despre plăcerile lor.
image png
Vedeta care se întoarce la Antena 1. În curând va putea fi văzută pe micile ecrane: „Doresc să-mi fac treaba cât se poate de bine”
Actrița Doinița Oancea revine pe micile ecrane și își face simțită prezența într-un nou proiect de televiziune. Începând cu 21 ianuarie 2025, publicul o va putea urmări în rolul Chanela, un personaj complex din serialul „Iubire cu parfum de lavandă”.