Cambodgia 1923

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
Cambodgia 1923 jpeg

Condamnarea lui Malraux la trei ani de închisoare pentru vandalizarea templului khmer Banteay Srei cu scopul comercializării de antichități e probabil cel mai jenant moment din toată istoria relației scriitorilor cu arheologia. În Calea regală, cel mai puțin politic și mai fin-de-siècle roman al lui, Malraux se inspiră din propria lui expediție arheologică din 1923 în Cambodgia (Indochina franceză). Două vorbe despre această expediție a viitorului celebru scriitor (erou de război, ministru francez al Culturii etc.)

E sigur că foarte tînărul Malraux, deja implicat pe piața de artă, a plecat în Indochina cu intenția de a procura antichități spre vînzare. Cerea să i se aprobe să facă studii de arheologie khmeră în Indochina, în colaborare cu EFEO în cadrul unei „misiuni libere“ (frumoasă portiță), și oferea École Française d’Extrême-Orient (EFEO) în schimb (în schimbul a ce?) o mare sumă de bani (echivalentul pe piață totuși al unei singure statuete de apsara, zeiță dansînd). Ministerul, printr-o comisie de şapte membri, în majoritate guvernatori de teritorii coloniale, i-a aprobat urgent cererea. În 1923, cam toți francezii din Cambodgia, Laos și Vietnam căutau comori. Oare guvernatorii habar n-aveau de asta? Malraux se angajează, ce-i drept, să nu aibă nici o pretenție de proprietate asupra obiectelor descoperite. Împreună cu soția, Clara, ajunge la Saigon în noiembrie 1923; în Phnom Penh, schimbă mesaje – despre prețuri – cu galerii, muzee, colecționari. În vremea asta, șeful mare al Indochinei îl alertează pe șefulețul din Cambodgia că numitul Malraux e cam dubios și să fie cu ochii pe el ca pe butelie; cu puțin timp în urmă, șeful EFEO îl înștiințase clar că toate artefactele antice trebuie să rămînă in situ (deși cam toți oficialii din administrație se întorceau în Franța încărcați de antichități).

Ținta lui Malraux este un templu hinduist de secol X, dedicat lui Shiva, descoperit de francezi cu nici zece ani în urmă. Calitatea decorației de gresie roșie e senzațională, poate și pentru că proporțiile clădirilor sînt miniaturale în comparațe cu arta din Angkor (la 25 km distanță). În Siem Reap, orășelul de lîngă templele din Angkor, Malraux își trimite un amic să cumpere dălți, frînghii, tîrnăcoape și lopeți, tocmește niște căruțe și angajează un vietnamez certat cu poliția. Împreună cu amicul, face tabără două zile lîngă Banteay Srei și decupează, cu mari și stîngace eforturi, șapte basoreliefuri cam de o jumătate de metru, cu asceți, măști demonice, și cel puțin două statuete de apsara (despre care în roman eroul comentează că fac cel puțin 500.000 de franci). Prada, mai mult sau mai puțin ciobită, e transportată la bungaloul din Siem Reap, pusă în cufere și apoi pe o barcă cu aburi (22 decembrie). Poliția, în loc să fie mai relaxată în apropierea Crăciunului, îi ridică pe toți, iar sculpturile sînt confiscate și duse la muzeul din Phnom Penh. Procesul face destulă vîlvă – se pare că guvernatorul general, de la Hanoi, vrea să facă din Malraux un exemplu – iar interesul soților Malraux pentru antichități devine atît de cunoscut încît propriii lor ghizi îi oferă Clarei spre vînzare statuete khmere. Clara nu e inculpată, fiindcă, după cum citesc în biograful Olivier Todd, conform legii franceze, ea doar „se supusese soțul ei“.

Procesul propriu-zis începe în iulie și, deși Malraux pretinde că a găsit basoreliefurile gata tăiate și, luîndu-le de acolo, n-a făcut decît să le salveze, e condamnat la trei ani de închisoare (fără suspendare). Din documente apare clar că, pentru autoritățile coloniale franceze, o mare bilă neagră pentru Malraux era colaborarea lui cu un dealer de antichități de „naționalitate germană“. Clara, căreia i s-a permis să se întoarcă la Paris, face valuri și obține sprijin de la Gide, Maurois și alții; Breton pare a crede chiar că aduce un argument suprem în Nouvelles Littéraires (6 septembrie 1924) cînd zice despre basoreliefurile desprinse de cei doi amici: „Cui îi pasă, în patria lor, de conservarea acestor opere de artă?“ Rezultatul apelului din Saigon – un an cu suspendare. Toate obiectele furate rămîn în Cambodgia, dar, la întoarcerea la Paris, Malraux tot poate da unuia și altuia artă khmeră adusă de el (împreună cu ceva cînepă indiană din Saigon.)

Poate că un rezultat indirect al întregului scandal – foarte mediatizat – este că templul Banteay Srei este atent investigat în anii următori și complet reconstruit cu piesele originale în 1931-1936. Templul pe care îl vandalizase cîndva Malraux în junglă nu fusese atunci deloc așa fotogenic ca acum (foto), ci în mare parte la pămînt. S-a spus că poate fără Malraux ar fi dispărut și el, precum zeci de mii de piese de artă khmeră înaintea lui și, probabil, mult mai multe după el. În orice caz, dansatoarele smulse de el s au întors la templu, se pot vizita, iar augustele lor ciobituri se pot fotografia.

Pe scurt: așa nu, Malraux! Scriitorul a regretat, cred, expediția din 1923. În romanul apărut în 1930, sculpturile sînt abandonate înainte de a mai putea fi expediate, iar prietenul lui moare („on ne fait jamais rien de la vie“). Mai important, în 1964, Mal-raux e cel care creează Bureau des Fouilles et Antiquités pe lîngă Ministerul Culturii, pe care îl sprijină constant pentru a obține mai multe fonduri pentru săpături de salvare. Așa da! 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Ziua 55 a războiului Ucraina - Rusia Bucha FOTO Gettyimages
„Sunt al naibii de civili”: apelurile telefonice interceptate dezvăluie mărturisiri făcute de soldații ruși
Un soldat rus l-a expus pe președintele Vladimir Putin cu o recunoaștere uluitoare în timpul unei conversații înregistrate cu iubita sa, conform unui articol apărut pe https://www.dailytelegraph.com.au/.
Vladimir Putin alături de cei 4 lideri ai teritoriilor ucrainene anexate FOTO EPA-EFE
Putin, pirat geopolitic. Scenariul periculos care poate fi replicat la nivel mondial
Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare, potrivit CNN
monede BNR la 150 de ani de la inaugurarea Garii de Nord FOTO BNR jpg
Banca Națională a României lansează un set de monetărie cu tema 150 de ani de la inaugurarea Gării de Nord
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 3 octombrie, un set de monetărie cu tema 150 de ani de la inaugurarea Gării de Nord. Setul va conţine monedele româneşti aflate în circulaţie.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.