Buzunarul și capul

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Trăim sub un bombardament zilnic al știrilor catastrofiste, al lamentărilor televizate sau netelevizate și sub un apreciabil stres cotidian cauzat de diverse obstacole instituționale, birocratice, sociale, umane, de mentalitate etc. Pentru foarte mulți oameni, înainte era mai bine, fie că acest „înainte” e vremea lui Ceaușescu sau epoca interbelică. În România de azi, ideea că poate prezentul ar putea fi mai bun decît trecutul și mai bun, poate, chiar și decît ceea ce sperăm pentru viitor e foarte greu de acceptat.

În aceste condiții, Ovidiu Nahoi a avut curajul să realizeze la RFI o emisiune intitulată Și dacă, totuși, trăim cea mai bună perioadă din istoria României? Invitați au fost istoricii Bogdan Bucur și Adrian  Niculescu. Bogdan Bucur a pronunțat cifre și a făcut comparații care par aproape incredibile. Le-am ținut minte și, după vechiul reflex jurnalistic, le-am verificat ulterior. Am constatat că erau perfect adevărate. Voi da doar cîteva exemple: Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al regiunii București-Ilfov (în valoare totală de 43.200 de euro) a depășit indicatorul similar calculat pentru Berlin, Budapesta sau Helsinki, apropiindu-se foarte mult de cel al Vienei; același PIB al Bucureștiului este aproape cît jumătate din întregul PIB al Ucrainei, țara vecină cu peste 40 de milioane de locuitori, și de cinci ori mai mare decît cel al Republicii Moldova; PIB-ul general al României a crescut de trei ori față de anul 1989, deși numărul de salariați a scăzut la jumătate, iar numărul pensionarilor aproape că s-a dublat; salariul mediu net în România a crescut de patru ori față de acum 15 ani. Mă opresc aici deși mai erau și alte date la fel de șocante. Sînt însă cifre care nu creează așa-numite breaking-news la televiziuni. Ar fi contra curentului, iar știrile trebuie să fie proaste, nu bune.

Sigur, toate aceste cifre trebuie corelate și cu altele. Ele nu înseamnă că trăim în București ca la Viena, nu, încă sîntem departe. Dar nu trebuie să uităm nici de la ce nivel am plecat, cît de mare era mizeria înainte de 1990. Ca astăzi îmi aduc aminte cum în acel an – 1990 – mă uitam la televizor împreună cu muncitorii din echipa mea de prospecțiuni, la o emisiune despre magazine din Statele Unite. Era arătat un hipermarket aflat într-o zonă rurală, între mai multe localități, și se explicau complicațiile de aprovizionare și gestionare, avînd în vedere nenumăratele produse care se vindeau acolo. Priveam uluiți ecranul pe care defilau rafturile înțesate cu tot felul de pachete colorate. La noi, pe vremea aceea, magazinele aveau încă indelebilul iz ceaușisto-comunist, chiar dacă alimentele de bază începuseră să se găsească mai regulat. Țin minte că pe 29 sau 30 aprilie 1990, înainte de sărbătoarea de 1 Mai, stăteam chiar la o coadă uriașă la pîine și mă întrebam cît va mai dura pînă vom scăpa de efectele comunismului. De atunci, am avansat enorm. Magazinele americane la care ne uitam ca la filmele științifico-fantastice sînt astăzi și la noi, prezente chiar și în zone rurale, la fel ca la ei, ba cred că de multe ori sînt chiar mai diversificate. Sigur, cîrcotașii vor sări imediat, pomenindu-ne despre puterea de cumpărare și alte asemenea lucruri. Desigur, nimic nu-i perfect și încă nu trăim ca-n America sau Germania. Voi reveni la asta.

Deocamdată vreau să mai amintesc o poveste reală petrecută în Polonia, cu un om care a intrat în comă puțin înainte de căderea comunismului și, ca printr-o minune, și-a revenit după 19 ani, prin 2007. Ceva cam ca în filmul Adio, Lenin. După ce și-a revenit, polonezul a fost întrebat de jurnaliști ce impresii are despre ce vede în jur. Omul s-a arătat cît se poate de nedumerit. Spunea că în magazine vedea o abundență și niște lucruri despre care înainte nici nu-și închipuia că există; se minuna de felul în care toți oamenii vorbeau la telefon de pe stradă, din magazine sau din autobuze, ceea ce înainte să intre el în comă era de neimaginat; i se spusese că alegerile erau libere și comuniștii pierduseră de mult puterea... În condițiile astea, omul declara că nu putea înțelege nici în ruptul capului de ce toată lumea din Polonia continua să fie nemulțumită.

În fine, susțineam că poate n-am ajuns să trăim chiar ca în Occident. Sînt încă diferențe în ceea ce privește nivelul de trai față de Vest, nu doar la noi, ci și în Polonia și în toate  celelalte țări care au făcut parte din „lagărul socialist”. Dar mi se pare că diferența cea mai mare nu e cea de ordin material sau economic, chiar dacă sîntem încă destul de săraci și chiar dacă încă ne mai bîntuie materialismul dialectic. Diferența esențială e în altă parte. Zecile de ani de comunism ne-au afectat gîndirea. Sîntem încă speriați că am putea trăi din nou ce am mai trăit. Mentalitatea de supraviețuitori n-a dispărut încă din societățile noastre. Nemulțumirile reprimate timp de decenii au explodat și continuă să se manifeste, parcă într-un soi de recuperare, nu ca un autentic spirit critic, ci mai degrabă ca o cîrcoteală reflexă. Suspiciunea generală e încă la cote de criză. Așadar, cred că adevărata deosebire față de occidentali e la cap.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Banner Andreea Marin
Ce a făcut Andreea Marin, cu o lună înainte de a împlini 50 de ani: „De ce o fi cu supărare pentru alții, nu știu…”
Andreea Marin, una dintre cele mai emblematice personalități din țara noastră, se pregătește să schimbe prefixul. Curând va împlini vârsta de 50 de ani și consideră că este necesar să își acorde ei mai mult timp, pentru sănătatea fizică și psihică.
Szocs jpg
cetatuia negru voda jpg
Unde se află mănăstirea supranumită „Meteora României“. Se crede că ctitorul ei ar fi fost fiul lui Basarab I
Într-un loc cu frumuseți inegalabile, departe de lume, la 22 de kilometri de oraşul Câmpulung Muscel, la o altitudine de 880 de metri, vei găsi Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă, numită și „Meteora României”. Este considerată cea mai aspră sihăstrie românească și este una dintre cele trei aşezăminte mo
image png
Profesor de la SNSPA, despre cursa pentru Cotroceni: Nu m-aș uita la „calitățile” candidaților, nu au așa ceva, dar m-aș uita la anturajul lor
Cătălin Stoica, profesor de sociologie la SNSPA, a explicat pe Facebook metoda pe care o recomandă celor care nu știu pe cine să voteze.
Sistem Patriot   Foto X(ex Twitter) jfif
Ucraina caută noi sisteme de apărare antiaeriană pentru a combate rachetele intercontinentale ale Rusiei
Ucraina intensifică discuțiile cu partenerii săi internaționali pentru a asigura noi sisteme de apărare antiaeriană, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, în cadrul unui discurs susținut vineri seara, citat de agenția Ukrinform.
62500327 jpg
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte cinci persoane au decedat
O tânără australiancă, în vârstă de 19 ani, a murit, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță în Laos. Bilanțul turiștilor decedați a ajuns la șase.
Denis Alibec, Romania Elvetia (Sportpictures) jpg
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin crede că sperie lumea cu rachetele sale. Mai degrabă el este cel speriat şi disperat
Ultima rachetă cu rază medie de acţiune, lansată de ruşi împotriva Ucrainei, nu demonstrează capacitatea militară a Rusiei, ci disperarea lui Putin
biblie cu cruce FOTO shutterstock 2151792777 jpg
Lecții inspirate de Biblie, introduse în școlile publice din Texas
Într-o decizie care a stârnit controverse, Consiliul de Educație din Texas a aprobat, vineri, un curriculum opțional care integrează învățătura biblică în școlile primare.