Burți

Publicat în Dilema Veche nr. 310 din 21-27 ianuarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Într-o seară am pornit către CinemaPro cu gîndul să văd un film într-o sală de cinematograf, o distracţie tot mai rară. Pe strada Ion Ghica era însă o mare fojgăială. Cîţiva inşi îndrumau maşinile către locuri de parcare numai de ei ştiute şi bine păstrate. Manipulau cu dexteritate tot felul de bare de fier sau cutii puse pe locurile libere, evident, tot de ei. Teoretic, la ora aceea parcarea trebuia să fie gratuită iar „serviciile“ pe care încercau să le ofere nu erau altceva decît o cerşetorie mascată. Cum în acel moment nu mă simţeam deloc dispus să interacţionez cu acei indivizi agitaţi, am bombănit: „Nu le dau nici un ban“. „Vezi că s-ar putea să-ţi zgîrie maşina“ – mi-a replicat soţia mea.

Am decis atunci să merg mai departe, să caut parcare pe altă stradă. Oamenii aceia formau însă o întreagă reţea în zonă, se fluierau unii pe alţii, îşi pasau „clienţii“ de la distanţă sau alergau pe scurtături şi reuşeau să acopere mai toate locurile libere. Oriunde ai fi încetinit, semn că vrei să parchezi, apărea cîte unul dintre ei pregătit să te dirijeze. Eu am continuat, cu încăpăţînare, să dau ture prin preajmă, pînă cînd se pare că i-am obosit şi m-au lăsat să parchez singur. În drumul spre intrarea cinematografului am avut ocazia să-i văd mai bine. Unul corpolent, îmbrăcat în alb făcea tot felul de semne obscene şi le striga celorlalţi diverse măscări. Un altul, grăsuţ, îi răspundea de la mare distanţă în aceeaşi cheie, peste capetele multor oameni civilizaţi care se pregăteau să intre la filmul cu Hugh Grant. Parcă luaseră strada în stăpînire. M-am felicitat că i-am evitat, dar mi-am pus şi problema ce îndreptăţire şi mai ales ce efect ar avea să reclami nişte astfel de derbedei la Poliţie. Ar fi, probabil, ca şi cum ai candida la titlul de prostul săptămînii.

A doua zi era duminică şi m-am încumetat să merg la piscina unui mare hotel din Bucureşti. În mijlocul bazinului erau patru indivizi a căror principală caracteristică era burta. Patru exemplare impresionante. Relaxaţi, oamenii discutau afaceri. „Asta e prădăciune, mînca-ţi-aş“ – spunea unul, ras în cap şi cu mult păr pe corp. „Să-mi moară ce-am mai interes, de nu-l fac p-ăsta“ – spunea altul cu o cicatrice urîtă pe obraz. „Ne-a stricat şmenu’ cu Turcia“ – zicea al treilea, scărpinîndu-se pe undeva pe sub imensa masă de carne din jurul buricului. „E prădăciune, vă spui io“ – zicea iar primul.

Nevasta unuia stătea pe margine, pe un şezlong şi îşi pigulea atent părul de pe picioare, cu gesturi de pasăre. Din cînd în cînd, fără să ridice capul, intervenea cu voce tare în discuţia masculilor din mijlocul piscinei. „Gogule, apa aia nu-i rece?“ „Nu-i rece femeie, ce tot ai?“ Indivizii nu înotau, ci pur şi simplu stăteau în picioare, înstăpîniţi asemeni unor hipopotami peste locul pe unde alţii încercau să înoate.

Gîndul m-a dus la aventura din vară, cînd tot aşa, după mulţi ani de pauză, m-am hotărît să mai încerc ştrandul din cartier. Avea program de noapte şi m-am dus la o oră tîrzie, sperînd că-i lume mai puţină. Am descoperit însă o mulţime de inşi care păreau a se cunoaşte între ei şi a căror principală distracţie era să sară sau să se arunce unii pe alţii în apă, fără să le pese vreun pic de disconfortul creat celorlalţi. Un spectacol fascinant de burţi lucioase care făceau pleosc în bazin, la miez de noapte.

E un fel de specific naţional. Mi-aduc aminte că, şi cînd eram copil, prin jurul cinematografelor forfoteau o mulţime de inşi dubioşi, iar la ştrand erau găşti de tineri al căror comportament te făcea să te simţi agresat. Pe atunci însă, în ciuda manierelor grosolane, trupurile lor erau subţirele şi agile, adaptate unei vieţi grele. Astăzi, categoria a prins burtă. Nesimţiţii şi-au împlinit un mare vis: umplerea maţelor. Creierul însă pare a le fi la fel de neîndestulat ca şi pe vremea comunismului

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum a reuşit Mihai Mărgineanu să-şi cumpere o casă în Spania. „Oricine poate să facă, numai că trebuie să te agiți un pic”
Invitat la podcastul lui Teo Trandafir, cunoscutul artist Mihai Mărgineanu a vorbit despre casa pe care şi-a cumpărat-o cu ceva timp în urmă în Spania, în Costa Del Sol, despre care Playtech a scris că ar fi constat 260.000 de euro.
image
Zeci de oameni riscă să își piardă banii pe apartamente: „Am plătit o promisiune falsă”
Peste 100 de familii riscă să își piardă banii pe care i-au achitat pentru apartamente în comuna Chiajna, într-o posibilă schemă de fraudă.
image
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Medicii sunt uimiţi de cazul unui unui șofer care a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut în timp ce conducea.

HIstoria.ro

image
D-Day, cum arată Europa după 80 de ani
Cine merge pe drumurile din Normandia în aceste zile, cu mașina, pe biciclete sau pe jos, are parte de o călătorie în timp. Peste tot întâlnești soldați americani, jeepurile umplu toate șoselele, dar și alte autovehicule ale armatei americane.
image
România văzută de Neagu Djuvara după 45 de ani: „Şocul întoarcerii în ţară”
Neagu Djuvara plecase din România în dimineaţa zilei de 23 august 1944. S-a întors în primele zile ale lui februarie 1990.
image
Debarcarea din Normandia: Cum au fost germanii păcăliți de aliați
Debarcarea din Normandia, a reprezentat o operațiune aliată îndrăzneață și riscantă executată în condițiile în care forțele germane erau alertate.