Brazilia 2014

Publicat în Dilema Veche nr. 544 din 17-23 iulie 2014
Reacţii omeneşti jpeg

Brazilia e ţara fotbalului. S-a spus chiar că fotbaliştii de acolo ar fi genetic diferiţi de cei din restul lumii. Antrenorul Arsène Wenger, de la Arsenal Londra, susţine că brazilienii ar avea gleznele mai scurte, ceea ce le dă posibilitatea unor execuţii la care alţii nici nu se gîndesc. Şi la ce le-a folosit? – veţi întreba. În semifinală, germanii au sărbătorit ziua gleznelor lungi, de şase ori mai lungi.

Probabil că popularitatea unui Campionat Mondial apare şi din faptul că fotbalul jucat între echipe naţionale poate confirma anumite clişee despre popoare. Ca de exemplu: sud-americanii sînt deschişi, emotivi şi plini de imaginaţie, germanii şi olandezii sînt disciplinaţi şi bine organizaţi, britanicii au în sînge spiritul competiţiei, francezii sînt talentaţi, dar inconstanţi, sîrbii şi croaţii sînt îndîrjiţi, africanii sînt agili, dar nu şi foarte perseverenţi... Există însă şi observaţii care contravin clişeelor populare; de exemplu, italienii, de la care te-ai aştepta la un joc în spirit latin, au poate fotbalul cel mai pragmatic şi joacă închis, japonezii şi chinezii, care se dovedesc competitivi pe o mulţime de alte planuri, sînt ca şi inexistenţi în fotbal. Bineînţeles, aici e şi o chestiune de tradiţie. Pe de altă parte, Costa Rica a surprins prin performanţa de a ajunge foarte aproape de semifinale, cu un joc extrem de organizat, asemănător cu al echipelor europene.

În mare, campionatul din Brazilia a confirmat cîteva linii cunoscute: forţele principale rămîn Europa şi America de Sud (nici nu se putea altfel), cu accidentele de rigoare, Spania şi Italia de-o parte (că eşecul Angliei nu e o surpriză), Brazilia de cealaltă parte; echipele africane au luptat frumos, ca de fiecare dată, jocul lor a plăcut spectatorilor, dar nici una n-a reuşit vreo performanţă peste aşteptări, asiaticii, ca de obicei, n-au făcut nimic, Statele Unite au jucat curat, dar fără strălucire, tot ca de obicei.

Meciurile din grupe au fost spectaculoase, cu multe goluri (în această fază s-a atins al doilea record de goluri pe partidă – 2,83 –, după cel înregistrat la Mondialul din 1958, din Suedia – 3,66). În fazele superioare, în schimb, aşa cum remarca şi Radu Naum în numărul precedent al Dilemei vechi, meciurile au fost închise şi tensionate, cu goluri puţine. Excepţie a făcut bineînţeles incredibilul Germania – Brazilia, care va rămîne ca un fel de marcă a acestui campionat. „Aşa ceva se vede doar o dată în viaţă“, îmi spunea un amic, fericit că a luat decizia să se uite la meci în acea seară, în loc să se culce. Un meci cît un întreg campionat. Reversul medaliei a venit în cea de-a doua semifinală, poate cel mai închistat joc dintre toate. Protagonistele (Argentina şi Olanda) au jucat, probabil, sub efectul de morcov a ceea ce văzuseră cu o seară înainte. Păreau a se teme că orice neatenţie ar putea duce la primirea a vreo şapte goluri. De altfel, pe parcursul întregului campionat, Argentina a părut să joace rolul Italiei de altădată, cu partide închise, fără goluri şi fără spectacol. Fără să strălucească, Messi a primit titlul de Cel mai bun jucător al Mondialului, deşi mulţi l-ar fi preferat pe Robben.  

S-a dovedit, în cîteva rînduri, şi că o mai bună posesie a balonului nu duce neapărat şi la rezultate pe tabela de scor. Multe echipe au găsit deja arme bune împotriva stilului tiki taka, acestea făcînd uneori ca elaboratul joc de pase să devină nu doar ineficient, ci chiar plicticos. În faza grupelor, disciplina tactică a echipelor europene le-a făcut adesea să pară ridicole şi a produs şi victime. În fazele superioare, lucrurile s-au schimbat, iar cei cu joc tacticizat au avut, în general, de cîştigat.  

Rămîne de la acest campionat şi neplăcutul moment al accidentării lui Neymar la coloana vertebrală, precum şi povestea fotbalistului care muşcă, Luis Suárez.  

În rest, se pare că ţara fotbalului, Brazilia, a rămas şi bătută, şi cu banii luaţi, dacă putem spune aşa. Umilitoarea înfrîngere din semifinale a venit pe fondul nemulţumirilor şi protestelor împotriva cheltuielilor uriaşe făcute pentru organizare. Renovarea Stadionului Maracana, de exemplu, a costat 400 de milioane de euro, aproape dublu faţă de preţul (şi el dubios de mare) cu care a fost reconstruită Arena Naţională de la noi. Unii dintre cei care au fost pe Maracana spun că renovarea s-a făcut şi de mîntuială. La fel s-a întîmplat şi cu alte investiţii şi există analize (de exemplu, vezi The Economist din 28 iunie) care demonstrează că, de multe ori, şi mai ales în cazul Braziliei, investiţiile presupuse de un asemenea eveniment mondial nu sînt neapărat şi rentabile. Dacă nici nu cîştigi şi te mai faci şi de baftă cu un eşec istoric...

La final, o concluzie particulară pentru noi ar fi aceea că arbitrii din România sînt buni. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.