Bourvil, Dassin, Naceri și Claudia Cardinale

1 mai 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Profesorul de română din liceu aducea cu Bourvil, cam pe departe, ce-i drept, dar n-am găsit alt actor mai potrivit pe care să-l distribui în rolul ăsta. Eram la ora lui, în prima bancă, alături de un coleg care era și fotbalist (pe la echipe mari din București, dar încă rezervă pentru că avea doar 16 ani) și despre care aș putea spune că aducea cu Samy Naceri tînăr, actorul din Taxi 2. Operațiunea Ninja.

„Samy” al nostru nu era rău, dar făcea mereu prostii și încălca toate regulile, asemeni personajului din filmul amintit. Nu-i prea ardea de școală și îl știa toată lumea de mare pușlama. Era cu gîndul numai la fete și ne impresiona pe toți băieții din clasă cu poveștile abia schițate ale aventurilor lui.

Chiar în banca din spatele lui stătea o colegă, foarte bine maturizată pentru vîrsta ei, să zicem, un fel de Claudia Cardinale, în tinerețe, evident. Înaltă, mîndră, cu forme bine conturate, părînd să fi fost deja și destul de lipsită de naivități în relațiile cu băieții. În timpul acelei ore, pe „Samy” îl lucra un drăcușor. Se tot întorcea la „Claudia” și-i propunea să meargă la un film după orele de școală. Cum prindea un moment, cum îi șoptea că nu știu ce film bun rulează la Scala și ar fi musai să-l vadă împreună. Era insistent, dar elegant și curtenitor, așa cum numai un fante de cartier poate să fie. Ea îl tot refuza, cerîndu-i s-o lase să fie atentă la oră, dar nici el și nici eu, martor fără voie la discuție, nu prea credeam în autenticitatea respingerii. Amîndoi ne imaginam că atenția ei față de ce spunea profesorul de la catedră era doar mimată. Se pare însă că, în gîndirea noastră masculină, ne cam înșelam. Asta pentru că, la un moment dat, fata s-a ridicat în picioare și, trecînd prin fața unui „Bourvil” uluit, a ieșit glonț pe ușă.

Profesorul, care observase mai demult foiala dintre ei și chiar la un moment dat bătuse cu creionul în catedră, l-a întrebat pe „Samy” ce s-a întîmplat: „Ai supărat-o? Ce i-ai zis?”. Nu-mi aduc aminte ce răspuns a bîiguit, dar eu puteam să confirm că, în condițiile date, gestul fetei fusese exagerat, teatral, dar, desigur, demn de o Claudia Cardinale. Nelămurindu-se prea bine, profesorul a continuat ora. Peste vreo zece minute însă, a intrat brusc în scenă „Joe Dassin”. A intrat adică pe ușă, ca o furtună, dirigintele, profesor de sport, fost boxer, care semăna (leit de data aceasta, chiar dacă mai puțin simpatic) cu amintitul cîntăreț. Aproape fără să-l bage în seamă pe „Bourvil”, „Dassin” s-a apucat să-l muștruluiasă pe „Samy”. Fotbalistul era considerat din start vinovat. „Să vină fata asta la mine plîngînd din cauza ta, măi băiete? Păi, nu ți-e rușine?” Așadar, fata jucase teatru pînă la capăt. Degeaba încerca „Samy” să se apere, degeaba încercam și eu să mai zic cîte ceva, să liniștesc lucrurile, nota la purtare urma să-i fie, cu siguranță, scăzută, zicea dirigintele, și poate și a mea dacă mai ziceam ceva, doar așa, fiindcă stăteam în aceeași bancă.

După ce a terminat papara, „Dassin” cel creț a ieșit din clasă, iar „Bourvil” cel chel, care pînă atunci tăcuse, a început să ni se plîngă de imtempestivitatea dirigintelui nepoliticos care îi întrerupsese ora. A certat-o și pe „Claudia Cardinale” că și-a permis să treacă peste capul lui, apelînd direct la „Dassin”. Ora era deja compromisă, incidentul aprinsese discuții prin toate colțurile clasei, iar în cele din urmă am ieșit cu toții în pauză. Au mai fost cîteva ore, după care am părăsit liceul, fiecare pe drumul lui spre casă.

Eu m-am îndreptat spre stația de unde luam autobuzul. Acolo, surpriză, „Bourvil” aștepta și el. Am început să vorbim și, bineînțeles, am comentat din nou incidentul din timpul orei. „Bourvil” mi-a mărturisit că cel mai mult l-a enervat bădărănia lui „Dassin”, care a intrat peste el la clasă. În fine, conchidea el, nu-i așa că omul nu se dovedise a fi altfel decît ne puteam aștepta de la un fost boxer? Am rîs amîndoi.

Dar pe profesorul de română părea să-l frămînte o cu totul altă problemă. După un moment de respiro, s-a apropiat de mine și, atingîndu-mă ușor cu cotul, m-a întrebat cu glasul coborît: „Ia spune, dragă, ce-i tot zicea colegul tău fetei?”. „O invita la un film, dom’ profesor, nimic altceva”, am răspuns eu sec. În colțul gurii, lui „Bourvil” i-a apărut un ușor rînjet. „Ei, nu, eu înțeleg că-i iei apărarea, dar să știi că mie poți să-mi spui totuși, așa, în particular. Nu-i așa că-i șoptea porcării? Ce porcării îi zicea, ia spune?” M-am întrebat atunci dacă nu cumva era  momentul să-i inventez pe loc niscaiva porcării.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.