Bourvil, Dassin, Naceri și Claudia Cardinale

1 mai 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Profesorul de română din liceu aducea cu Bourvil, cam pe departe, ce-i drept, dar n-am găsit alt actor mai potrivit pe care să-l distribui în rolul ăsta. Eram la ora lui, în prima bancă, alături de un coleg care era și fotbalist (pe la echipe mari din București, dar încă rezervă pentru că avea doar 16 ani) și despre care aș putea spune că aducea cu Samy Naceri tînăr, actorul din Taxi 2. Operațiunea Ninja.

„Samy” al nostru nu era rău, dar făcea mereu prostii și încălca toate regulile, asemeni personajului din filmul amintit. Nu-i prea ardea de școală și îl știa toată lumea de mare pușlama. Era cu gîndul numai la fete și ne impresiona pe toți băieții din clasă cu poveștile abia schițate ale aventurilor lui.

Chiar în banca din spatele lui stătea o colegă, foarte bine maturizată pentru vîrsta ei, să zicem, un fel de Claudia Cardinale, în tinerețe, evident. Înaltă, mîndră, cu forme bine conturate, părînd să fi fost deja și destul de lipsită de naivități în relațiile cu băieții. În timpul acelei ore, pe „Samy” îl lucra un drăcușor. Se tot întorcea la „Claudia” și-i propunea să meargă la un film după orele de școală. Cum prindea un moment, cum îi șoptea că nu știu ce film bun rulează la Scala și ar fi musai să-l vadă împreună. Era insistent, dar elegant și curtenitor, așa cum numai un fante de cartier poate să fie. Ea îl tot refuza, cerîndu-i s-o lase să fie atentă la oră, dar nici el și nici eu, martor fără voie la discuție, nu prea credeam în autenticitatea respingerii. Amîndoi ne imaginam că atenția ei față de ce spunea profesorul de la catedră era doar mimată. Se pare însă că, în gîndirea noastră masculină, ne cam înșelam. Asta pentru că, la un moment dat, fata s-a ridicat în picioare și, trecînd prin fața unui „Bourvil” uluit, a ieșit glonț pe ușă.

Profesorul, care observase mai demult foiala dintre ei și chiar la un moment dat bătuse cu creionul în catedră, l-a întrebat pe „Samy” ce s-a întîmplat: „Ai supărat-o? Ce i-ai zis?”. Nu-mi aduc aminte ce răspuns a bîiguit, dar eu puteam să confirm că, în condițiile date, gestul fetei fusese exagerat, teatral, dar, desigur, demn de o Claudia Cardinale. Nelămurindu-se prea bine, profesorul a continuat ora. Peste vreo zece minute însă, a intrat brusc în scenă „Joe Dassin”. A intrat adică pe ușă, ca o furtună, dirigintele, profesor de sport, fost boxer, care semăna (leit de data aceasta, chiar dacă mai puțin simpatic) cu amintitul cîntăreț. Aproape fără să-l bage în seamă pe „Bourvil”, „Dassin” s-a apucat să-l muștruluiasă pe „Samy”. Fotbalistul era considerat din start vinovat. „Să vină fata asta la mine plîngînd din cauza ta, măi băiete? Păi, nu ți-e rușine?” Așadar, fata jucase teatru pînă la capăt. Degeaba încerca „Samy” să se apere, degeaba încercam și eu să mai zic cîte ceva, să liniștesc lucrurile, nota la purtare urma să-i fie, cu siguranță, scăzută, zicea dirigintele, și poate și a mea dacă mai ziceam ceva, doar așa, fiindcă stăteam în aceeași bancă.

După ce a terminat papara, „Dassin” cel creț a ieșit din clasă, iar „Bourvil” cel chel, care pînă atunci tăcuse, a început să ni se plîngă de imtempestivitatea dirigintelui nepoliticos care îi întrerupsese ora. A certat-o și pe „Claudia Cardinale” că și-a permis să treacă peste capul lui, apelînd direct la „Dassin”. Ora era deja compromisă, incidentul aprinsese discuții prin toate colțurile clasei, iar în cele din urmă am ieșit cu toții în pauză. Au mai fost cîteva ore, după care am părăsit liceul, fiecare pe drumul lui spre casă.

Eu m-am îndreptat spre stația de unde luam autobuzul. Acolo, surpriză, „Bourvil” aștepta și el. Am început să vorbim și, bineînțeles, am comentat din nou incidentul din timpul orei. „Bourvil” mi-a mărturisit că cel mai mult l-a enervat bădărănia lui „Dassin”, care a intrat peste el la clasă. În fine, conchidea el, nu-i așa că omul nu se dovedise a fi altfel decît ne puteam aștepta de la un fost boxer? Am rîs amîndoi.

Dar pe profesorul de română părea să-l frămînte o cu totul altă problemă. După un moment de respiro, s-a apropiat de mine și, atingîndu-mă ușor cu cotul, m-a întrebat cu glasul coborît: „Ia spune, dragă, ce-i tot zicea colegul tău fetei?”. „O invita la un film, dom’ profesor, nimic altceva”, am răspuns eu sec. În colțul gurii, lui „Bourvil” i-a apărut un ușor rînjet. „Ei, nu, eu înțeleg că-i iei apărarea, dar să știi că mie poți să-mi spui totuși, așa, în particular. Nu-i așa că-i șoptea porcării? Ce porcării îi zicea, ia spune?” M-am întrebat atunci dacă nu cumva era  momentul să-i inventez pe loc niscaiva porcării.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.