Bosfor și Dardanele

Publicat în Dilema Veche nr. 369 din 10 - 16 martie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

La vreun an şi ceva după Revoluţie m-am nimerit într-un grup de vreo şapte oameni adunaţi întîmplător de nişte convingeri politice asemănătoare. Un constănţean ne invitase la o plimbare cu un mic iaht pe Siutghiol. Ajunşi la chei, am descoperit că era mai degrabă o iolă îngustă cu un catarg şi doar o singură pînză triunghiulară. N-am fi încăput toţi, dar cîţiva s-au arătat imediat dispuşi să rămînă pe mal. Pare-se că acea coajă de nucă nu le inspira prea multă încredere. În barcă ne aştepta o fată uscăţivă, cu părul foarte lung, desculţă şi cu blugii suflecaţi deasupra gleznelor. După ce ne-a indicat fiecăruia cu fermitate locul pe care să ne aşezăm, a desfăcut cu mişcări iuţi şi îndemînatice parîma care lega ambarcaţiunea de ponton. Ea avea să ne fie căpitanul care să ne conducă pe suprafaţa alburie a lacului.  

În cîteva secunde după dezlegarea parîmei eram deja la metri buni de ţărm şi m-am simţit ca după o decolare cu avionul, cînd, la doar cîteva secunde de la desprinderea de pe pistă, vezi deja casele undeva departe, în jos, ca nişte cutii de chibrituri. Vîntul umfla pînza şi o vreme am tăcut cu toţii ascultînd fîşîitul, ca de hîrtie, al carenei alunecînd pe suprafaţa apei. Fata – „musa“, cum îi zicea constănţeanul – se strecura cu agilitate între cîrmă şi catarg, tot repetînd anumite operaţiuni: cînd fixa cîrma şi fila scota, cînd fixa scota de tacheţii de pe bord şi se întorcea la cîrmă pentru a-i mai corecta unghiul cu cîteva grade. Mă uimeau nodurile rapide pe care le făcea de fiecare dată. Pe atunci nu citisem Un port la Răsărit. 

Lîngă mine se aşezase o cucoană de vreo 50 de ani, cu ochi sclipitori, care îmi spunea deja pe nume, deşi eu încă nu aflasem cum o cheamă. Părea că ar dori să-mi dezvăluie dintr-o răsuflare întreaga ei viaţă. A început prin a mă iscodi cu nişte întrebări despre spirit. Ştiam eu oare cît de departe poate ajunge spiritul uman? Cum se pot lărgi graniţele? Mi-ar plăcea să vizitez India? Citisem oare toate cărţile lui Mircea Eliade? Doar La ţigănci, i-am răspuns abrupt, încercînd să nu scap din priviri manevrele pe care le făcea „musa“. Cucoana continua însă cu perseverenţă. Mi-a spus că face yoga de vreo 30 de ani şi că a ajuns la nişte performanţe la care oamenii de rînd nici nu visează. Nu yoga dintr-ăla de care ştiu să facă europenii, ci yoga de la sursă, de esenţă pur orientală. În timp ce cuvintele-i curgeau din gură compact şi fără variaţii, ca o pastă dintr-un tub fără sfîrşit, mă sfredelea cu privirea într-un fel care mă făcea să mă simt tot mai inconfortabil. Noroc că „musa“, care pînă atunci fusese şi mută, a întrerupt-o spunînd că a venit momentul să ne arate cum se face o voltă în vînt. Mi-aduc aminte că manevra a fost cu adevărat spectaculoasă şi că fata ne-a atras atenţia că trebuie să ne ferim să nu ne lovească ghiul. 

Barca s-a răsucit, cu toţii ne-am balansat periculos, dar cucoana de lîngă mine a rămas tot lîngă mine şi a continuat. Mi-a spus că vrea să-mi mărturisească ceva, dar cu condiţia să nu o cred nebună. N-am apucat să reacţionez însă, că ea deja a început a-mi povesti cum odată a intrat în transă şi a început să zboare. Şi cică s-a ridicat deasupra Dobrogei şi a început o călătorie pe deasupra plajelor şi apoi peste apele mării albastre, înspre sud, nu cu trupul, bineînţeles, ci cu spiritul. A zburat aşa la înălţimi de sute şi mii de metri, într-o stare de beatitudine desăvîrşită, pînă cînd a văzut Bosforul şi Dardanelele. Între timp, barca noastră brăzda micile valuri ale Siutghiolului, cu viteză destul de mare. Cîrma şi vela erau fixate, iar „musa“ se instalase comod la prova, cu capul dat pe spate şi pletele în vînt. Era într-adevăr o poză şi mi-aduc aminte că mă întrebam dacă atitudinea şi îndemînările unei femei pot compensa lipsa unor trăsături frumoase. Mai era şi o altă întrebare acolo: Mărturisirile stranii şi insistente ale unei cucoane mult mai în vîrstă pot avea efecte seductive? La ambele întrebări, răspunsul vag din mintea mea era mai degrabă nu. Asta n-a împiedicat-o pe „musă“ să revină la cîrmă uimindu-ne în continuare cu îndemînările ei şi nici pe cucoana cea cu ochi sclipitori să-mi descrie mai departe cum arătau de sus Bosforul şi Dardanelele. Mi-a spus apoi cum, ani mai tîrziu după acea experienţă, cînd chiar a avut ocazia să zboare pe acolo cu avionul, a recunoscut totul. Realitatea fizică – spunea ea – se suprapunea perfect peste viziunea spirituală, ceea ce n-a surprins-o însă deloc. Nu ştiu de ce, am avut atunci o reţinere în a o considera total nebună. Şi mi-am adus aminte de ea recent, în timp ce priveam Bosforul şi Dardanelele, navigînd în spaţiul virtual pe Google maps, varianta satellite.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.