Blade Funner Reloaded

Publicat în Dilema Veche nr. 350 din 28 octombrie - 3 noiembrie 2010
Dragoste ┼či r─âzbunare jpeg

Cu ceva vreme ├«n urm─â, am dat peste o ┼čtire care se referea la ini┼úiativa unui primar din Rom├ónia de a lua cu ├«mprumut ni┼čte milioane de euro, pentru a construi, ├«n localitatea ├«n care ├«┼či exercit─â mandatul, un cinematograf 3D ┼či un complex spa. Treaba asta se ├«nt├«mpl─â la B├«rlad, unde se vede ┼či din satelit c─â, cel pu┼úin centrul spa ÔÇô jum─âtate din aceast─â ini┼úiativ─â legendar─â ÔÇô e departe de a fi o prioritate pentru locuitorii ora┼čului. Acolo s├«nt oameni care au probleme cu canalizarea, cu drumurile stricate, cu zeci de alte chipuri ale vie┼úii ÔÇ×├«mbel┼čugateÔÇť ├«n care ne sc─âld─âm pe aici. La urma urmei, pentru cine a trecut prin B├«rlad lucrurile s├«nt foarte limpezi. De┼či, nu e obligatoriu s─â fi c─âlcat ├«n ora┼čul cu pricina pentru a z├«mbi, m─âcar ne├«ncrez─âtor, atunci c├«nd acest ora┼č ├«┼úi e descris ca un paradis terestru.

├Än naivitatea mea, am scris un articol fantezist, miz├«nd pe umorul cititorilor, o poveste ├«n care ├«nchipuiam tot soiul de bazaconii. Spuneam c─â acolo exist─â cel mai modern centru de spectacole din Europa, care se cheam─â Domul Artistic al Nemuririi Neamului, c─â Peter Gabriel a r─âmas stupefiat c├«nd a v─âzut minunea asta, c─â marele regizor Peter Brook s-a mutat s─â lucreze, pentru cinci ani, la Teatrul din localitate, c─â exist─â un complex de clinici medicale ultra-performante, la care se trateaz─â pacien┼úi din toat─â Europa, c─â elevii de liceu nu mai scriu pe tabl─â, ci studiaz─â pe modele holografice, ┼či c─â e foarte posibil ca pe la Zilele Ora┼čului s─â apar─â Brad Pitt, Roger Waters ┼či Bono (Doamne, m─â ┼či sperii de ce era la gura mea!). Am constatat, uluit, c─â nu au fost pu┼úini cei care au luat de bun─â gluma asta amar─â. Iar ca povestea de-a r├«suÔÇÖ pl├«nsuÔÇÖ s─â fie complet n─âucitoare, am aflat c─â existau oameni care se preg─âteau s─â scrie mesaje de felicitare pentru excelentul domÔÇÖ primar care a ctitorit toate minunile astea ┼čtiin┼úifico-fantastice. ├Ämi venea s─â urlu, s─â ├«ntreb, dezarmat: ÔÇ×Oare pe ce lume tr─âim, fra┼úilor?ÔÇť. Pe urm─â, mi-am luat seama ┼či am zis c─â oi fi pus eu prea mult patos, prea mult─â fantezie ├«n povestea asta care, ├«n tembelismul ei, a p─ârut verosimil─â. Am luat vina confuziei pe cocoa┼ča mea ┼či mi-am v─âzut de treab─â, resemnat cu faptul c─â bumerangul ironiei mi s-a-ntors ├«n plin─â figur─â.

Au trecut c├«teva s─âpt─âm├«ni ┼či a trebuit s─â trag o fug─â la Ia┼či. Drumul trecea, inevitabil, prin B├«rlad. Ei bine, realitatea e mult mai amuzant─â ┼či mai tare dec├«t micile mele ├«ncerc─âri ironice e┼čuate, dep─â┼čind net, suveran, orice crea┼úie fantezist─â care poate fi acuzat─â de rea-inten┼úie. Las la o parte cortegiul de chestii ur├«te de care se poate lega un c├«rcota┼č ├«n orice or─â┼čel din ┼úara asta. Relatez doar trei detalii superbe, care contureaz─â, prin natura lor, farmecul unic al imaginii generale.

La ie┼čirea spre Vaslui, B├«rladul e o chintesen┼ú─â a g├«ndirii noastre urbane, a felului ├«n care d─âm cu tifla concretului, pentru a face cu ochiul spre Absolut. Drumul e plin de gropi ┼či de denivel─âri. Se hurduc─â ma┼čina, de zici c─â e┼čti pe un drum forestier, ├«n creierii mun┼úilor. P├«n─â aici, nimic nou. Treaba asta se ├«nt├«lne┼čte ├«n Rom├ónia la tot pasul. Nota de imagine memorabil─â vine din altceva. Cele dou─â sensuri de mers s├«nt desp─âr┼úite de o lung─â suprafa┼ú─â intermediar─â, impecabil decorat─â cu floricele ornamentale. Aranjamentul e perfect, vesel, multicolor, lucrat cu o migal─â chinezeasc─â. Te ui┼úi, mut de uimire, ┼či nu ┼čtii ce s─â faci. S─â r├«zi, sau s─â pl├«ngi? Dou─â buc─â┼úi de drum stricat, plin de gropi s├«nt desp─âr┼úite de un aranjament floral impecabil. Din nou, istoricul nostru sim┼ú estetic d─â o lovitur─â grea nimicurilor legate de lumea material─â. Cum s─â nu devii, dintr-o dat─â, senin?

La B├«rlad, cl─âdirea central─â a administra┼úiei locale nu se cheam─âÔÇŽ Prim─ârie. Nivelul ─âsta a fost dep─â┼čit de mult. ├Äntr-un ora┼č at├«t de complex, care tr─âie┼čte din plin dinamica schimb─ârilor contemporane, cl─âdirea ├«n care lucreaz─â de zor edilii ora┼čului se cheam─âÔÇŽ Palatul Comunal. Pentru c├«teva secunde, te sim┼úi ca la Nisa. ├Än fa┼úa Palatului, ├«n v├«rful unui suport ├«nalt, st─â un ceas electronic, mai degrab─â un dispozitiv de afi┼čaj cu led-uri ro┼čii, care anun┼ú─â, c├«t se poate de modern, orele cet─â┼úii. Dup─â ora exact─â, pe ecran apare un text memorabil, cum se spune, de mare angajament, s─â ┼čtii pe mo┼čia cui te afli: ÔÇ×Domnul Primar Constantin Constantinescu v─â ureaz─â Bun─â Ziua!ÔÇť. Ei, mai are cineva vreo replic─â? Aud?!

Sigur c─â, ├«n peisajul ─âsta, cinematograful, obligatoriu 3D, ┼či centrul spa s├«nt dou─â elemente absolut necesare, care transform─â perfec┼úiunea ├«n arhetip. Problema ├«ns─â nu e aici, ├«n cazul ─âsta concret, ├«n care, ca ├«n at├«tea alte situa┼úii, mendrele autorit─â┼úilor devin ÔÇ×priorit─â┼úiÔÇť ale comunit─â┼úii. Hiba, marea hib─â e ├«n felul nostru de a privi autoritatea, ├«n felul nostru p─âc─âtos de a ne alege ni┼čte st─âp├«ni, nu ni┼čte reprezentan┼úi. De comunitate, nici nu mai fac vorbire. O con┼čtiin┼ú─â critic─â, radical convins─â de faptul c─â s├«ntem r─âi ├«n esen┼ú─â, a┼ča cum ├«mi scria un cititor, ar spune, poate, c─â nu ne alegem, de fapt, nici reprezentan┼úi, nici st─âp├«ni. Ci doar ni┼čte complici, cu ajutorul c─ârora s─â masc─âm, ├«nd─âr─âtul spoielii cu flori multicolore, o veche maladie, al c─ârei secret e ┼úinut la c─âlduric─â din ad├«ncul timpului. Nu ┼čtiu dac─â e chiar a┼ča. Sau, m─â rog, sper c─â nu e a┼ča. Dar cum s─â demonstrezi contrariul atunci c├«nd argumentele solide dispar, r├«nd pe r├«nd, ├«n fiecare zi, ca apa B├«rladului, scurg├«ndu-se printre degete?

C─ât─âlin ┼×tef─ânescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.