Blade Funner

Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Dragoste ┼či r─âzbunare jpeg

├Än snobismul ┼či ┼úopenia noastr─â, ignor─âm frumuse┼úile ┼či realiz─ârile minunii de ┼úar─â ├«n care tr─âim, ┼či c─âl─âtorim ca apuca┼úii, prin lumea larg─â, ├«n c─âutare de locuri frumoase ┼či senza┼úii tari. Consumismul ─âsta tembel, combinat cu mirajul a┼ča-zisei lumi civilizate, ne-au pus o cea┼ú─â pe ochi, oprindu-ne s─â vedem c─â la noi e mult mai bine dec├«t la al┼úii. Iau un exemplu, la ├«nt├«mplare. Ora┼čul B├«rlad. C├«┼úi compatrio┼úi care se dau educa┼úi ┼či umbla┼úi au vizitat acest─â veritabil─â minune european─â? Aud?! C├«┼úi patrio┼úi de cafenea au avut curiozitatea s─â vad─â, cu ochii lor, faptul c─â, la B├«rlad, viitorul a ├«nceput alalt─âieri?

Spre deosebire de multe ora┼če l─âsate de izbeli┼čte ├«n ┼úara asta, odat─â intrat ├«n B├«rlad ai senza┼úia c─â ai p─âtruns ├«ntr-o alt─â lume. Dac─â vii dinspre Tecuci, cum intri pe poarta sudic─â a ora┼čului, dai peste Domul Artistic al Nemuririi Neamului, cel mai modern complex de spectacole din Europa acestui moment. O echip─â de arhitec┼úi veni┼úi din Islanda, Coasta de Filde┼č ┼či Insula Pa┼čtelui, ├«mpreun─â cu constructorii chinezi, a scos la iveal─â o capodoper─â a arhitecturii contemporane. Uria┼čul edificiu ad─âposte┼čte nenum─ârate spa┼úii dedicate artelor, ateliere de crea┼úie ┼či galerii dotate cu tehnologii de ultim─â or─â, gr─âdini suspendate, spa┼úii de repeti┼úie pentru actori ┼či muzicieni, totul culmin├«nd cu o sal─â de concerte, despre care Peter Gabriel, cunoscutul cantautor, a declarat c─â ÔÇ×ÔÇŽe dincolo de cuvinte. Londra ar fi norocoas─â s─â aib─â a┼ča ceva ├«n urm─âtorii treizeci-patruzeci de aniÔÇť. Pe acela┼či bulevard metropolitan cu patru benzi pe sens, dup─â ce treci de impresionantul Dom, pe m├«na st├«ng─â, descoperi o zon─â verde, un parc dendrologic de o frumuse┼úe rar─â. Parcul con┼úine o ser─â gigantic─â, cea mai mare din emisfera nordic─â. ├Än aceast─â ÔÇ×catedral─â a frumuse┼úii naturiiÔÇť, a┼ča cum ├«i spun localnicii, elevii de la Colegiul Na┼úional ÔÇ×Gheorghe Ro┼čca CodreanuÔÇť vin la cursuri speciale de ┼čtiin┼úe ale naturii. Deseori, autorit─â┼úile locale pun la dispozi┼úia acestei venerabile institu┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├«nt sume importante pentru aducerea unor profesori cu reputa┼úie mondial─â, pedagogi ┼či cercet─âtori de la colegii ┼či universit─â┼úi din Germania, Anglia ┼či Statele Unite. Rezultatele unor asemenea politici vizionare s-au v─âzut ├«n foarte scurt timp. Anul trecut, colegiul b├«rl─âdean figura ├«n topul mondial al celor mai moderne institu┼úii de educa┼úie, pe locul al treilea. Foarte pu┼úini rom├óni ┼čtiu c─â tot aici e ┼či locul ├«n care s-a folosit, ├«n premier─â mondial─â, programul de studiu cu vizualizare holografic─â, o tehnologie revolu┼úionar─â, care ├«nlocuie┼čte clasica tabl─â neagr─â pe care se scria cu cret─â.

B├«rl─âdenii au denumit faimosul lor parc ÔÇ×Marele Pl─âm├«n Verde al Ora┼čuluiÔÇť. Pe o suprafa┼ú─â de c├«teva hectare, te plimbi ├«ntr-o lume desprins─â parc─â din filme, un univers vegetal incredibil, cu plante aduse din lumea larg─â, un smarald pe gigantica diadem─â care este B├«rladul. Pe latura vestic─â a parcului se ├«nal┼ú─â complexul Hypocrate. O strad─â ┼čerpuit─â, str─âjuit─â pe ambele laturi de cl─âdiri albe, cu forme organice, un proiect de arhitectur─â contemporan─â despre care rom├ónii nu ┼čtiu nimic, dar care a c├«┼čtigat marele premiu al Bienalei de la Vene┼úia. ├Än urm─â cu trei ani, la un referendum local, b├«rl─âdenii au hot─âr├«t c─â ├«n ora┼čul lor era nevoie de un centru medical de diagnostic ┼či tratament. Complexul Hypocrate a r─âs─ârit ca o minune, ├«n foarte scurt timp, dovedind ├«nc─â o dat─â, dac─â mai era nevoie, c─â legendara colaborare a comunit─â┼úii cu autorit─â┼úile locale nu e doar o poveste. B├«rl─âdenii s-au ales cu un complex de clinici medicale dotate cu aparatur─â de ultim─â genera┼úie, un adev─ârat templu al medicinei, unde vin azi s─â se trateze pacien┼úi din toat─â Europa.

Dar marea atrac┼úie a ultimului an e programul Teatrului ÔÇ×Victor Ion PopaÔÇť. Dup─â ce a trecut, recent, printr-un program de renovare ┼či modernizare, teatrul b├«rl─âdean a primit o finan┼úare record pentru un proiect teatral f─âr─â precedent. Cunoscutul regizor Peter Brook s-a mutat pentru cinci ani ├«n urbea b├«rl─âdean─â, prelu├«nd conducerea PATB (Proiectul de Antropologie Teatral─â B├«rlad). ├Än to┼úi ace┼čti ani, ├«n cadrul unui program de educa┼úie alternativ─â, marele regizor va preda lec┼úii de teatru la ┼čcolile din ora┼č, ├«┼či va invita confra┼úii din lumea larg─â la congresul anual al PATB ┼či va monta, ├«n fiecare stagiune, c├«te un spectacol, pe scena teatrului b├«rl─âdean. La sosirea pe noul aeroport al ora┼čului, regizorul a declarat emo┼úionat: ÔÇ×B├«rladul e un paradox. ├Än vremuri de mare criz─â, totul ├«nflore┼čte la voi. Asta ├«nseamn─â s─â ai autorit─â┼úi locale care fac politici vizionare. ├Äntr-un fel miraculos, oamenii de aici refac, la sute de ani distan┼ú─â, experien┼úa uman─â a ├«nceputului democra┼úiei americane, a┼ča cum ne-a relatat-o Alexis de Tocqueville ├«n cartea sa ÔÇô Despre democra┼úie ├«n AmericaÔÇť.

Iat─â de ce o ┼čtire pe care am citit-o recent nu m─â mir─â absolut deloc. Autorit─â┼úile locale de la B├«rlad au luat cu ├«mprumut vreo trei milioane de euro de la b─ânci, pentru a construi un cinematograf 3D ┼či un centru spa. E absolut normal. Dup─â ce ani ├«n ┼čir ai construit o infrastructur─â exemplar─â, dup─â ce ai finan┼úat programe sociale de mare complexitate ┼či de lung─â durat─â, e absolut firesc s─â te ocupi ┼či de spa┼úiile de distrac┼úie. ├Än plus, ce sens are s─â faci un cinema clasic, at├«ta vreme c├«t elevii de la colegiul na┼úional studiaz─â pe holograme? Ar fi ca o ├«ntoarcere de la laptop, la abac. Iar centrul spa era vital. Acum, toate gospodinele ┼či mamele eroine din B├«rlad ├«┼či pot permite un program de ├«ntre┼úinere corporal─â. ┼×i e bine s─â se ocupe de asta c├«t mai repede, pentru c─â e foarte posibil ca la Zilele Ora┼čului s─â apar─â invita┼úi Brad Pitt, Roger Waters ┼či Bono.

C─ât─âlin ┼×tef─ânescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Cum au ajuns romii ├«n principatele rom├óne. Statistic, ei sunt mult mai numero┼či dec├ót ├«n orice ┼úar─â
De la plecarea lor din India, în urma certurilor dintre conducători, s-au despărţit în două ramuri, o parte îndreptându-se spre Nordul Africii, în timp ce partea cea mai consistentă a luat calea Europei.
image
Povestea nefardat─â a rom├ónului ├«nchis ├«n China:┬áÔÇ×St─âteam ├«ntr-o cu┼čc─â cu gratii ┼či dormeam pe o p─âtur─â plin─â de s├óngeÔÇť
Marius Balo l-a c─âutat pe Dumnezeu la seminarul teologic din Cluj-Napoca, apoi la Academia de studii teologice ÔÇ×Sf├óntul VladimirÔÇť din New York, dar l-a g─âsit cu adev─ârat ├«ntr-o celul─â de 16 metri p─âtra┼úi din Shanghai. A petrecut opt ani ├«n ├«nchisorile chineze┼čti, timp ├«n care a cunoscut iadul pe P─âm├ónt, ├«ns─â acum consider─â c─â toat─â experien┼úa a fost, de fapt, o binecuv├óntare.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.