Bietul prinţ

Publicat în Dilema Veche nr. 717 din 16-22 noiembrie 2017
Bietul prinţ jpeg

Odată cu știrea că nepotul regelui Mihai n-a fost lăsat să-și vadă bunicul suferind, un val de indignare s-a revărsat de-a lungul și de-a latul pe Facebook, cu reacții importante și în presă. Brusc, suferința Regelui Mihai a fost pusă în umbră de suferința „bietului prinț“ (care nici nu mai e principe). Povestea începută sub această emblemă emoțională a nepotului oprit să meargă la patul bunicului s-a transformat pe nesimțite într-o critică puternică la adresa Casei Regale. Nenumărați comentatori de ocazie au început să vînture supoziția de sorginte conspiraționistă că, de fapt, regele nici n-ar fi știut de dorința nepotului său de a-l vedea. Cu alte cuvinte, ceilalți membri ai Casei Regale i ar fi ascuns acest lucru, manipulîndu l și ținîndu-l pe rege într-un fel de clopot de sticlă. Așadar, o critică la adresa membrilor familiei regale, dar și un fel de desconsiderare mai pe ocolite a regelui (care, vezi Doamne, nu mai știe ce se întîmplă), în condițiile în care nimeni nu și prea mai permite astăzi să-l vorbească de rău în mod deschis.

Într-un așa val de emoție, faptul că și principesa Elena a luat atitudine publică împotriva propriului fiu a fost perceput drept un gest inacceptabil, în vreme ce gesturile mult mai concrete ale lui Nicolae Medforth-Mills, incriminate de membrii Casei Regale, au fost minimalizate complet. Dar uneori publicul judecă la cald ce i se oferă și ia în considerare numai partea care îi convine. Se indignează fără să mai privească în profunzimea lucrurilor. Facebook-ul e un loc propice pentru așa ceva (legiunile de moraliști de ocazie de pe rețelele de socializare erau comparate de cineva cu sovietele de oameni ai muncii care-i înfierau pe deviaționiștii de la linia partidului). Citind mulțimea acestor comentarii în cazul de față, nu poți decît să crezi că toți membrii Casei Regale ar fi părtași la o conspirație împotriva „bietului prinț“, din cine știe ce teribile și obscure interese politice sau financiare. Chiar așa? Și nimeni nu pare dispus să întoarcă problema și pe partea cealaltă, adică să judece, de pildă, atitudinea publică a principesei Elena în sensul: „Vă dați seama ce a făcut Nicolae dacă pînă și mama lui s a declarat dezamăgită de el?“ Unde mai punem faptul binecunoscut că regele i-a retras lui Nicolae mai de mult titlurile și dreptul la succesiune, iar potrivit principesei Elena, s-a referit la comportamentul „lipsit de principii morale“ al nepotului, căruia i-a scris despre întristarea sa chiar și în august 2017. Să nu fi avut regele motive bine întemeiate? Și de ce l-ar fi împiedicat familia regală pe nepot să-și vadă bunicul dacă acest consemn de respingere n-ar fi venit chiar de la bunic? Unde duce linia asta de gîndire? La ideea că familia s-ar teme că nepotul ar putea smulge bunicului aflat pe patul de moarte cine știe ce promisiuni? Păi, aici intrăm într-un scenariu conspiraționist demn de o telenovelă. Dar trăim într-o lume cu mulți iubitori de telenovele. Și știm că, odată ce aud o astfel de poveste, aceștia nu numai că fac scenarii, dar își închipuie și că familia regală e cam la fel ca propria lor familie, acolo unde nepoțelului i se trec cu vederea multe pozne. Ideea că o casă regală are un statut și se supune unor comandamente morale mult mai înalte, total diferite de cele dintr-o familie obișnuită, e prea departe de ei.

În fine, nu e nimic nou, în jurul oricărei case regale apar asemenea povești pe care poporul obișnuit, să-i zicem așa, le interpretează în cheie sentimentală și de moment. Un exemplu clasic a fost cel al relațiilor dintre casa regală din Marea Britanie și prințesa Diana, „prințesa inimilor“. Nu că ar fi vreo asemănare între Diana și Nicolae, dar și atunci poporul a ținut, pe moment, cu persoana care părea marginalizată și nedreptățită de către familia regală. O familie care era însă conștientă că are un drum lung și important de parcurs în istorie, dincolo de tulburările emoționale de moment. Ce de teorii au fost vehiculate și cîtă cerneală și chiar lacrimi au curs și în acea perioadă… Între timp însă, episodul Diana a rămas un moment (chiar dacă de neuitat), în vreme ce Regina Angliei a continuat să întruchipeze un monument al datoriei față de țara peste care domnește.

Revenind la oile noastre, observ că drama „suflețelului“ rănit al nepotului s-a transformat într-o lovitură mediatică împotriva Casei Regale. Și în ce moment! Iar ținta principală a loviturii nu este altcineva decît succesoarea de drept a Regelui Mihai. Nu îmi închipui că e ceva organizat, dar se pare că e un fel de obicei păcătos național, o bucurie de a scufunda în noroi pe oricine ar putea reprezenta la un moment dat niște idealuri mai înalte. La ora la care scriu însă, apar informații că starea sănătății regelui s-a ameliorat. Trăiască regele!

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image