Bătrîneţile la coadă

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
Bătrîneţile la coadă jpeg

– Aveţi Internet? Ştiţi să căutaţi prin el?

– Eu nu, păcatele mele, nu mă pricep, dar are fiica mea.

– Ei, bine, atunci puneţi-o pe ea să se uite şi veţi vedea că am dreptate. Începeţi cu o boabă de fasole pe zi, luaţi apoi două, apoi trei şi aşa mai departe, pînă la nouă pe zi, după care descreşteţi din nou pînă la una şi... gata, scăpaţi de tensiune. Nu mai luaţi toate prostiile alea de pastile chimice. Eu am luat ani de zile dintr-alea, dar, de cîteva săptămîni, cum vă ziceam, nu mai iau decît fasole.  

– Şi chiar nu mai aveţi probleme?

– Deloc. Dar, să vă spun, eu nu am respectat reţeta chiar aşa cum scrie pe Internet. Eu iau două boabe dimineaţa, două la prînz şi două seara. Boabe din acelea mari, ştiţi, le înghit direct. Aşa mi-a recomandat cuscră-mea. Mi-a zis că să fac aşa, pe răspunderea ei. Şi, uite, a avut dreptate. 

Discuţia se desfăşoară în spatele meu, între patru doamne, la coadă... la poştă (unde altundeva?). Privind peste umăr, îmi dau seama că nici una nu e sub 70 sau chiar sub 75 de ani. Au paltoane bejulii şi maro roşcat, berete sau căciuli croşetate cu ochiuri mari, toate sînt scunde şi încovoiate de vreme şi de vremuri. Formează un fel de careu, chiar în mijlocul cozii, iar din cînd în cînd, două dintre ele, pe rînd, se sprijină binişor de spinarea mea. Încercările mele nervoase de a mă eschiva nu au efect decît pe moment, aşa că îmi propun să suport, să ascult şi să ţin minte cît mai bine. 

– Nu ştiu copiii noştri ce boli şi ce probleme avem noi. Dac-ar şti ei...

– Da’ nici noi nu mai ştim ce probleme au ei. Că nu ne mai spun.

– Mie fiică-mea îmi mai zice. Mai avem comunicare, ca să zic aşa. Dar ce mă enervează pe mine, dom’le, că nici ea, nici giner-miu nu mai fac nimic prin casă.

– Ei, or fi şi ei obosiţi de la serviciu.

– Dar nici să-şi spele vasele în care mănîncă, dom’le? Le spăl eu pe toate, că uite şi ce am păţit la mînă de la atîta detergent.  

– Da’ de ce le spălaţi, doamnă? De ce nu le lăsaţi acolo? Să vedeţi că le spală ei pînă la urmă, cînd nu mai au încotro.

– Nu pot. Cum să le las acolo? Nu suport.

– Da’ nici să vă stricaţi mîinile aşa...

– Am şi eu o neplăcere d-asta, uite, la unghie. Doctoriţa mi-a dat exoderil. Şi am dat la exoderil... dar nu prea are efect.  

– Păi, de ce nu vă duceţi înapoi la ea? Ştiţi că poate să vă schimbe medicamentul, nu orice are efect la oricine.  

– Nu m-am mai dus. Am aşteptat să vie pensia... uite.

– Încercaţi şi cu oţet, doamnă. Să ştiţi că multe ciuperci trec cu oţet. Nu trebuie să mai daţi atîţia bani pe medicamente şi pe doctori. Căutaţi pe Internet să vedeţi, că scrie acolo.

– Nu pot, doamnă, să dau chiar aşa cu orice, să mă iau după televizor sau după Internet. Dacă-mi face mai rău... Trebuie să mai consulţi şi doctorul.

– Oi, oi, oi! Vai de noi. Bătrîneţe, haine grele! Nu e rău că eşti bătrîn, e rău că nu mai eşti sănătos. Bătrîneţe cu sănătate nu prea se poate.

– Ba, mai e cîte unul, doamnă, uite, mă uit la cumnatul meu care a trecut de 80 şi nu l-a durut niciodată nimic, eu nici nu ştiu cum se poate aşa ceva.

– Pe mine mă dor picioarele. Uneori, cînd mai e şi vremea urîtă, aşa de tare mă dor, că mi-e şi frică să ies din casă. În noiembrie am stat mai bine de trei săptămîni fără să ies. Uite, şi acuma, cînd stau la coadă, mă doare. Ambele picioare. Mi se şi umflă.

– Totuşi, trebuie să faceţi un efort, să nu staţi perioade aşa de lungi numai în casă. Mişcarea e necesară, aţi văzut ce zice şi la televizor. Treizeci de minute pe zi, cel puţin.

– Ei, zice la televizor... Parcă ştie ei cum mă dor pe mine picioarele.   

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

taxe crestere supraimpozitare
Statele europene care opresc drept impozit mai mult de jumătate din venitul personal
Impozitul pe venit în Europa variază foarte mult și reflectă abordări diferite de finanțare a serviciilor publice, existând state care impun o cotă unică și altele care au adoptat impozitul progresiv.
horoscop shutterstock jpg
Zodiile care se vor răzbuna săptămâna aceasta. Toți cei care i-au rănit vor plăti cu vârf și îndesat
Zodiile care se vor răzbuna săptămâna aceasta! Toți cei care le-au rănit vor plăti
Microbuzul din Pades  Foto Lucian Ignat jpg
Cum a ajuns un autobuz vechi pe cel mai înalt vârf din Munții Poiana Ruscă. Ciudățenia din vestul României
Un autobuz de epocă, transformat în urmă cu câțiva ani într-un refugiu montan, a ajuns o atracție pentru turiștii care explorează frumusețile naturii din jurul Vârfului Padeș, cea mai înaltă culme din Munții Poiana Ruscă.
Drona minitaurus/FOTO:X/Nexta
Roboți ucigași în războiul ruso-ucrainean. Germania va furniza Ucrainei noi drone Mini-Taurus cu inteligență artificială
Compania germană Helsing va furniza Ucrainei 4.000 de drone cu inteligență artificială. Aceste drone, supranumite Mini-Taurus, vor fi echipate cu sisteme moderne care le fac practic invulnerabile la sistemele rusești de război electronic și interferența GPS.
terci ovaz istock jpg
Alimentul delicios care nu trebuie să ne lipsească de la masă dimineața! Are nenumărate efecte benefice pentru sănătate
Micul-dejun este o masă extrem de importantă, iar dacă vrem să avem avem un început de zi plin de energie și de optimism, este foarte important să știm precis ce trebuie să punem în farfurie. Iar terciul de ovăz este opțiunea perfectă pentru masa de dimineață!
4 poza mare jpg
Zeci de elevi şi studenţi implicaţi în trafic de droguri. La audieri vor fi aduşi şi zeci de consumatori
Acţiune de amploare a poliţiştilor din mai multe judeţe, cu scopul de a destructura cea mai mare reţea de distribuire de droguri din şcoli şi licee. Zeci de elevi şi studenţi din Iaşi, Bucureşti, Galaţi şi Vaslui au fost anchetaţi luni. La audieri vor fi aduşi şi zeci de consumatori, informează adev
Chirie - inchiriere apartament FOTO 123 RF
Cât de mult plătesc românii chirie și utilități față de alte state europene
Milioane de angajați din majoritatea statelor membre văd că o mare parte din salariile lor este cheltuită pe chirie și utilități, rămânând cu o mică parte din venituri pentru traiul de zi cu zi.
euro dolar png
De ce scade euro de când Trump a câștigat alegerile din SUA
Moneda euro s-a depreciat încă din momentul în care a fost anunțată victoria lui Donald Trump la Casa Albă, însă scenariile cu privire la menținerea acestei pante descendente depind de nivelul de agresivitate al politicilor tarifare impuse de SUA.
omul cu masca de fier jpg
19 noiembrie: Moare, la Bastilia, „Omul cu masca de fier”, legendarul prizonier politic francez. Controverse privind identitatea lui
În 1703 murea, la Bastilia, legendarul prizonier politic francez care a inspirat numeroşi romanicieri ai lumii, identitatea sa nefiind stabilită în mod cert nici acum, după mai bine de 300 de ani. Tot într-o zi de 19 noiembrie, Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, împlineşte 85 de ani