Bătăi duioase şi pocniri preventive

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Lăsînd gluma la o parte, de la bun început, un tip radical ar putea spune pe şleau că, la noi, violenţa domestică e o componentă culturală a lumii în care vieţuim. Ea ne-a însoţit, cu o fidelitate nemaivăzută, din zorii descălecării pe aceste meleaguri, ne-a stat alături în vremuri de restrişte şi ne-a ajutat să traversăm o istorie zbuciumată. Cînd spunem, admirativ şi încărcat de sensuri profunde, că „bătaia e ruptă din rai“, e ca şi cum am invoca experienţa şirurilor de bravi înaintaşi care glăsuiesc spre noi din genunile istoriei. La fel de bine cum tezaurul nostru de înţelepciune populară ne luminează paşii de-a lungul secolelor şi ne spune, pe un ton şăgalnic, făcîndu-ne cu ochiul, că femeia trebuie pocnită preventiv. „Ştie ea de ce.“ Pentru că, pornind dinspre dragul şi blajinul nostru Ardeal – dar iradiind egal prin toate mîndrele provincii istorice –, limba noastră, comoara în adîncuri înfundată, face o diferenţă netă între „om“ şi „femeie“.

Acesta e momentul în care intervine în discuţie cetăţeanul tipic şi contemporan de la noi – portretul robot neexcluzînd nici „omul de la talpa ţării“, dar nici unele minţi luminate, şcolite aprig pe aici şi pe aiurea. Cetăţeanul în cauză e gata întotdeauna să relativizeze orice, în funcţie de poziţia de putere pe care o are în cadrul unei discuţii. Dincolo de asta, mai face o glumiţă despre „cît sînt de proşti americanii“, mai aminteşte, hohotind de rîs, ce bine i-a prins lui cînd l-a pocnit ta-su, odată, de-a văzut stele verzi, după care atacă problema frontal: „Bun, hai, gluma-i glumă! Da’ slăbeşte-mă, domnule, un pic, cu povestea asta cu violenţa domestică! Astea sînt oengisme şi aere hipstereşti. Gata, sînt la modă feminismu’ şi toate tîmpeniile astea cu homosexualii şi lesbienele, hai s-o dăm acu’ toată ziua cu violenţa domestică! Adică, vezi Doamne, ce primitivi sîntem noi că-l mai pocnim p-ăla micu’ şi că nu vreau să-i văd p-ăia că se pupă-n faţa mea! Păi… idioţii ăia de americani, cu politicalcorectness-u’ lor, să mă mai slăbească un pic. Întîi să-şi rezolve cu negrii lor, care acu’ cîţiva ani n-aveau drept de vot, şi pe care i-au muncit pe plantaţii, şi dup-aia să vină la mine şi să-mi spună că sînt aşa şi pe dincolo. Întîi să-şi rezolve cu drogaţii şi tembelii lor, care pun mîna pe mitralieră şi împuşcă o şcoală-ntreagă. Adică, să nu vină la mine unu’ de-ăsta, să-mi spună că mă-nvaţă el cum e cu civilizaţia, că-l scuip între ochi!“

E un soi de asalt al Lumii, o ofensivă a prezentului care se prăvăleşte peste un fel de a fi. Într-un timp extrem de scurt, poţi să descoperi că lumea aurorală din care credeai că vii are şi părţile ei de întuneric, de beznă adîncă, asupra căreia, parcă, nu prea ţi-ai apleca privirea. Şi-atunci, în neliniştea asta, cel mai la îndemînă e să relativizezi totul sau să arunci povara pe alţi umeri. Din nou, foarte pe şleau, a-ţi pocni nevasta sau copilul face parte din fiinţa profundă a lumii, pe care n-o clintesc „trei rahaturi oengistice şi o modă de detracaţi care ies pe stradă, îşi înfig pene-n fund şi pleacă la defilare“. Lumea nu mai are nuanţe şi probleme extrem de diferite. Ea devine un vas cu un amestec extrem de condimentat, din care nu se mai poate mînca. Singura hrană posibilă sînt pesmeţii din trăistuţa moştenită.

Ei, şi cînd ajungem la „trăistuţa moştenită“, se naşte alt tip de discuţie. Se schimbă nivelul. Se schimbă altitudinea la care purtăm dialogul. Vorbele neaoşe sînt lăsate în urmă, din goana unui tren de mare viteză, aşternut la drum de un pilot cu şcoală de elită. El îţi va explica, binevoitor şi înţelegător, că toate astea trec. E la modă să batjocoreşti fondul din care vii, profunzimile astea care par un fleac. Dar privirea critică – „în felul ăsta!“ – asupra sinelui individual sau al comunităţii e chestie de moment, de entuziasm trecător, de influenţă ieftină a feluritelor stîngi ieşite la cucerit noi teritorii. Nu zdruncini un fel de a fi – un mod de a vedea lumea, o întemeiere care vine din adîncul timpului – pentru nişte zurgălăi agitaţi de o mediocritate academică, salivînd la ideea de a ocupa poziţii în elită. „Sigur, dragul meu, e frumos să vorbim despre contemporaneitatea care descoperă găuri în covrigi şi mersul pe jos. Dar să nu uităm că noi venim, aşa cum am putut, dintr-o lume profundă, a spiritului. Ei vin dintr-o cultură subţire, a protestului îngăduit. Evident că, punctual, pot arăta chestiuni care se susţin prin natura elementară a simţului comun. Dar dincolo de ele nu e nimic…“

La orice nivel s-ar purta discuţia, ea are toate şansele să cadă în… „Ştii ce?! Putem s-o lungim pînă dimineaţă, cu argumente de toate felurile. Sigur că violenţa, în sine, e ceva condamnabil. E absurd să susţii altceva. Sîntem oameni civilizaţi, nu trebuie să vină cineva să ne confirme asta. Dar, dacă e să ţi-o spun p-aia dreaptă, şi pe mine m-au mai luat ai mei la pocit, cînd eram mic. Îmi aduc aminte cum am luat una, la un moment dat, de-am văzut un curcubeu în faţa ochilor. Dar să ştii că mi-a prins bine! Foarte bine mi-a prins! M-a trezit la realitate.“

Există o întreagă hermeneutică a bătăii. De la „cafteala“ preventivă, trecînd prin palmele date „cu drag“, pînă la pedepsele „meritate“ şi „exemplare“, „castanele“ în vîrful capului sau blajinele „scatoalce“ după ceafă. Indiferent de unde ar veni, de la talpa ţării sau de la minţile luminate, indiferent cum ar fi definite şi asumate, toate astea sînt dovezi limpezi de primitivism şi de imbecilitate. Deseori, ele sînt răzbunări crunte, abătute tocmai asupra sinelui crescut în lumea aurorală a „trezitului la realitate“.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

atac cutit jpeg
Două atacuri în masă au zguduit China, în doar o săptămână. Comentariile populaţiei au fost cenzurate rapid de autorităţi
În doar o săptămână, în China au avut loc două atacuri în masă, cei doi agresori ucigând şi rănind mai multe persoane la întâmplare.
presedintele romaniei administratia prezidentiala foto inquam photos octav ganea
Ce cred românii despre atribuțiile președintelui. „Mitul că se poate implica în toate domeniile mari este în continuare valabil”
Un sondaj realizat de INSCOP Research, în perioada 7-12 noiembrie 2024, arată ce cred români despre atribuțiile președintelui României.
Deepfake FOTO 123RF
Avertisment: Deepfake-ul poate influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor
Specialiştii Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra impactului semnificativ al fenomenului Deepfake în peisajul fraudelor online, mai ales în timpul campaniilor electorale, când poate influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor.
Dieta - alimente sanatoase - peste - nuci  fructe - legume FOTO Shutterstock
7 alimente bogate în magneziu care îți ajută inima
Magneziul este un mineral esențial care ajută la reglarea tensiunii arteriale, susține funcționarea corectă a mușchilor și contribuie la menținerea unui ritm cardiac sănătos.
Codex Aureus expus pentru prima dată în România (© Facebook / Biblioteca Batthyaneum)
Codex Aureus, cel mai valoros manuscris din România, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Codex Aureus, cel mai cunoscut și important manuscris medieval occidental anluminat aflat într-o colecție din România, la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, vechi de peste 1.200 de ani și aflat de anul trecut pe Lista UNESCO, a fost expus, sâmbătă, pentru prima dată în ultimul sfert de secol.
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA EFE jpg
„Putem pune capăt cu uşurinţă acestui război”. Erdogan vine cu noi propuneri privind Ucraina
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, vine cu noi propuneri în privința războiului din Ucraina, care se apropie de trei ani de la invazie.
Biscuiti bicolori  Sursa foto shutterstock 1696393795 jpg
Biscuiţi bicolori, pe gustul tuturor, din 5 ingrediente
Cu un aspect deosebit, aceşti biscuiţi cuceresc pe oricine. Îţi arătăm cum să-i pregăteşti din numai cinci ingrediente la îndemână în casă!
banner Dan Negru
Cine a fost bunicul lui Dan Negru. „Moș Pali” a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și a fost erou pe frontul de la Stalingrad: „Noi suntem niște caricaturi!”
Pe Dan Negru îl cunoaște o țară întreagă, însă, despre familia sa nu sunt cunoscute atât de multe detalii. Celebrul prezentator TV se mândrește cu părinții și bunicii săi, în special cu bunicul, căruia îi spunea „Moș Pali”, unul dintre românii care au luptat în bătălia care a decis soarta celui de-a
maria tantan jpg
Ea este Maria Tantan, Tezaur Uman Viu. Și-a împărtășit talentul în Israel unde a fost martora unor atentate teroriste
Maria Tantan, o țesătoare din Tismana, județul Gorj, a fost recent distinsă cu titlul „Tezaur Uman Viu" de către Ministerul Culturii. Talentul ei a ajuns cunoscut în întreaga lume