Bătăi duioase şi pocniri preventive

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Lăsînd gluma la o parte, de la bun început, un tip radical ar putea spune pe şleau că, la noi, violenţa domestică e o componentă culturală a lumii în care vieţuim. Ea ne-a însoţit, cu o fidelitate nemaivăzută, din zorii descălecării pe aceste meleaguri, ne-a stat alături în vremuri de restrişte şi ne-a ajutat să traversăm o istorie zbuciumată. Cînd spunem, admirativ şi încărcat de sensuri profunde, că „bătaia e ruptă din rai“, e ca şi cum am invoca experienţa şirurilor de bravi înaintaşi care glăsuiesc spre noi din genunile istoriei. La fel de bine cum tezaurul nostru de înţelepciune populară ne luminează paşii de-a lungul secolelor şi ne spune, pe un ton şăgalnic, făcîndu-ne cu ochiul, că femeia trebuie pocnită preventiv. „Ştie ea de ce.“ Pentru că, pornind dinspre dragul şi blajinul nostru Ardeal – dar iradiind egal prin toate mîndrele provincii istorice –, limba noastră, comoara în adîncuri înfundată, face o diferenţă netă între „om“ şi „femeie“.

Acesta e momentul în care intervine în discuţie cetăţeanul tipic şi contemporan de la noi – portretul robot neexcluzînd nici „omul de la talpa ţării“, dar nici unele minţi luminate, şcolite aprig pe aici şi pe aiurea. Cetăţeanul în cauză e gata întotdeauna să relativizeze orice, în funcţie de poziţia de putere pe care o are în cadrul unei discuţii. Dincolo de asta, mai face o glumiţă despre „cît sînt de proşti americanii“, mai aminteşte, hohotind de rîs, ce bine i-a prins lui cînd l-a pocnit ta-su, odată, de-a văzut stele verzi, după care atacă problema frontal: „Bun, hai, gluma-i glumă! Da’ slăbeşte-mă, domnule, un pic, cu povestea asta cu violenţa domestică! Astea sînt oengisme şi aere hipstereşti. Gata, sînt la modă feminismu’ şi toate tîmpeniile astea cu homosexualii şi lesbienele, hai s-o dăm acu’ toată ziua cu violenţa domestică! Adică, vezi Doamne, ce primitivi sîntem noi că-l mai pocnim p-ăla micu’ şi că nu vreau să-i văd p-ăia că se pupă-n faţa mea! Păi… idioţii ăia de americani, cu politicalcorectness-u’ lor, să mă mai slăbească un pic. Întîi să-şi rezolve cu negrii lor, care acu’ cîţiva ani n-aveau drept de vot, şi pe care i-au muncit pe plantaţii, şi dup-aia să vină la mine şi să-mi spună că sînt aşa şi pe dincolo. Întîi să-şi rezolve cu drogaţii şi tembelii lor, care pun mîna pe mitralieră şi împuşcă o şcoală-ntreagă. Adică, să nu vină la mine unu’ de-ăsta, să-mi spună că mă-nvaţă el cum e cu civilizaţia, că-l scuip între ochi!“

E un soi de asalt al Lumii, o ofensivă a prezentului care se prăvăleşte peste un fel de a fi. Într-un timp extrem de scurt, poţi să descoperi că lumea aurorală din care credeai că vii are şi părţile ei de întuneric, de beznă adîncă, asupra căreia, parcă, nu prea ţi-ai apleca privirea. Şi-atunci, în neliniştea asta, cel mai la îndemînă e să relativizezi totul sau să arunci povara pe alţi umeri. Din nou, foarte pe şleau, a-ţi pocni nevasta sau copilul face parte din fiinţa profundă a lumii, pe care n-o clintesc „trei rahaturi oengistice şi o modă de detracaţi care ies pe stradă, îşi înfig pene-n fund şi pleacă la defilare“. Lumea nu mai are nuanţe şi probleme extrem de diferite. Ea devine un vas cu un amestec extrem de condimentat, din care nu se mai poate mînca. Singura hrană posibilă sînt pesmeţii din trăistuţa moştenită.

Ei, şi cînd ajungem la „trăistuţa moştenită“, se naşte alt tip de discuţie. Se schimbă nivelul. Se schimbă altitudinea la care purtăm dialogul. Vorbele neaoşe sînt lăsate în urmă, din goana unui tren de mare viteză, aşternut la drum de un pilot cu şcoală de elită. El îţi va explica, binevoitor şi înţelegător, că toate astea trec. E la modă să batjocoreşti fondul din care vii, profunzimile astea care par un fleac. Dar privirea critică – „în felul ăsta!“ – asupra sinelui individual sau al comunităţii e chestie de moment, de entuziasm trecător, de influenţă ieftină a feluritelor stîngi ieşite la cucerit noi teritorii. Nu zdruncini un fel de a fi – un mod de a vedea lumea, o întemeiere care vine din adîncul timpului – pentru nişte zurgălăi agitaţi de o mediocritate academică, salivînd la ideea de a ocupa poziţii în elită. „Sigur, dragul meu, e frumos să vorbim despre contemporaneitatea care descoperă găuri în covrigi şi mersul pe jos. Dar să nu uităm că noi venim, aşa cum am putut, dintr-o lume profundă, a spiritului. Ei vin dintr-o cultură subţire, a protestului îngăduit. Evident că, punctual, pot arăta chestiuni care se susţin prin natura elementară a simţului comun. Dar dincolo de ele nu e nimic…“

La orice nivel s-ar purta discuţia, ea are toate şansele să cadă în… „Ştii ce?! Putem s-o lungim pînă dimineaţă, cu argumente de toate felurile. Sigur că violenţa, în sine, e ceva condamnabil. E absurd să susţii altceva. Sîntem oameni civilizaţi, nu trebuie să vină cineva să ne confirme asta. Dar, dacă e să ţi-o spun p-aia dreaptă, şi pe mine m-au mai luat ai mei la pocit, cînd eram mic. Îmi aduc aminte cum am luat una, la un moment dat, de-am văzut un curcubeu în faţa ochilor. Dar să ştii că mi-a prins bine! Foarte bine mi-a prins! M-a trezit la realitate.“

Există o întreagă hermeneutică a bătăii. De la „cafteala“ preventivă, trecînd prin palmele date „cu drag“, pînă la pedepsele „meritate“ şi „exemplare“, „castanele“ în vîrful capului sau blajinele „scatoalce“ după ceafă. Indiferent de unde ar veni, de la talpa ţării sau de la minţile luminate, indiferent cum ar fi definite şi asumate, toate astea sînt dovezi limpezi de primitivism şi de imbecilitate. Deseori, ele sînt răzbunări crunte, abătute tocmai asupra sinelui crescut în lumea aurorală a „trezitului la realitate“.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic