Bancherul diavolului

Publicat în Dilema Veche nr. 791 din 18-24 aprilie 2019
Comunismul se aplică din nou jpeg

De vreo zece ani încoace, în fluxurile de știri internaționale importante apare, cu o oarecare regularitate, cîte un episod al conflictului dintre autoritățile americane și sistemul bancar elvețian. Probabil că foarte puțini sînt aceia care au acordat atenție unor asemenea știri și chiar mai puțini cei care au și înțeles despre ce e vorba, dată fiind și cunoscuta meteahnă a presei de a nu oferi background-ul corespunzător. Așa că te poți întreba, pe bună dreptate, ce or avea de împărțit autoritățile din Statele Unite cu renumitele bănci elvețiene.

La rădăcina acestui conflict stă un finanțist american pe nume Bradley C. Birkenfeld, avînd bunici originari din România interbelică. Birkenfeld, cetățean american, a lucrat ani de zile ca bancher în Elveția, unde a văzut cu ochii lui, ba chiar a participat la practici bancare prin care oameni foarte bogați din America (și nu numai) erau atrași să-și depună banii în bănci elvețiene, în așa-numite conturi cu parolă, acolo unde, sub protecția legilor elvețiene privind secretul bancar, nimeni nu-și putea vîrî nasul. Și bineînțeles că în cele mai multe cazuri era vorba de bani nedeclarați la fisc. Cu alte cuvinte, Elveția era un paradis fiscal și băncile ei profitau de bani nedeclarați, ba chiar vî-nau oameni bogați din întreaga lume cărora le ofereau soluția de a-și ascunde banii față de autoritățile fiscale din diferite state. Deși ăsta e un secret știut de toată lumea, nimeni pînă la Birkenfeld nu a îndrăznit să-l dezvăluie din interior, cu dovezi concrete.

Bancherul a intrat întîi în conflict cu mai-marii colosului financiar mondial numit UBS (Union Bank of Switzerland), începînd să pună șefilor lui întrebări despre legalitatea unor proceduri pe care el și colegii lui din această bancă erau îndemnați și antrenați să le practice. Neobținînd răspunsuri clare și bănuind că, în cazul unui control serios, banca s-ar fi spălat pe mîini aruncînd vina în cîrca angajaților, Birkenfeld s-a prezentat la Departamentul de Justiție al Statelor Unite cu toate datele pe care le deținea. Așa se face că a ajuns unul dintre cei mai celebri așa-numiți avertizori de integritate din istorie. Dar lucurile n-au fost deloc simple.

res 1f3741a435fa4634cee8cfc7d7dcbe67 full jpg jpeg

Marea surpriză (sau poate nu) a fost că procurorul de caz din Statele Unite n-a vrut să-i acorde nici un fel de imunitate lui Birkenfeld, expunîndu-l legilor elvețiene, ba mai mult, l-a pus chiar sub acuzare în Statele Unite. Dezvăluirile sale afectau, evident, multe persoane sus-puse. Povestea se pretează perfect unui scenariu hollywoodian. De altfel, Birkenfeld a scris o carte despre întreaga istorie – Lucifer’s Banker –, tradusă și la noi, la Editura Minerva, sub titlul Bancherul Diavolului – cum am distrus secretul bancar elvețian, care se citește ca un roman de spionaj. Ca urmare a acuzațiilor procurorului Downing, Birkenfeld a fost condamnat și a făcut aproape trei ani de închisoare la -Schuylkill. În plus, e clar că a devenit unul dintre oamenii cu cei mai mulți dușmani periculoși de pe planetă. A dezvăluit că numai din Statele Unite existau 19.000 de persoane cu conturi parolate (doar la USB), totalul conturilor acestor persoane la respectiva bancă fiind de 52,000. Ca urmare a informațiilor sale, fiscul american a recuperat în mod direct taxe de aproape 800 de milioane de dolari și în mod indirect cu mult peste zece miliarde de dolari. Guvernul american și ulterior cele ale altor state puternice au început să preseze Elveția să renunțe la secretul bancar. De aici știrile de care vorbeam la început. Se pare că lucrurile s-au schimbat mult, că e mai greu acum să-ți ascunzi de fisc banii în băncile elvețiene care, pe de altă parte, au primit o serioasă lovitură (de imagine, la bursă etc). Ca orice actor de pe piață, și băncile au tendința de a obține cît mai mult, uneori ocolind reglementările. Birkenfeld povestește o mulțime de asemenea lucruri. De exemplu, spune că după ce atrăgeau cîte un bogătaș să-și depună sume enorme la ei, bancherii se gîndeau să facă în așa fel încît omul să nu-și mai poată scoate banii. Chiar așa! Inventau depozite la termen și tot felul de chichițe. Cînd deponentul voia să-și scoată din bani, care de obicei se simțea și cu musca pe căciulă și semnase unele contracte fără să le citească prea bine, era pus în fața unor obstacole. Se ajungea la un „compromis“ prin care banca se oferea să-i dea un împrumut (din propriii lui bani!) la care el plătea și do-bîndă. Nu e ceva nou, dacă ne aducem bine aminte, o metodă aproape identică folosea și moș Costache în relația lui financiară cu Felix (în Enigma Otiliei).

În fine, povestea lui Birkenfeld, care e cu happy-end, dovedește cît de mult face un singur om inteligent și hotărît. După ce a ieșit din închisoare, spre oroarea mulților săi dușmani, a primit din partea fiscului american o recompensă de 104 milioane de dolari, calculată ca procent din banii recuperați în urma denunțului său. O recompensă care nu era instituită cînd el a pornit lupta împotriva secretului bancar elvețian. Pe de altă parte, Bradley Birkenfeld mărturisește că milioanele primite erau aproape inimaginabile, mult mai multe decît ar fi putut cîștiga vreodată ca bancher elvețian. Și își încheie povestea cu o declarație făcută mai în glumă, mai în serios: „E un fapt istoric bine cunoscut că Elveția nu a fost niciodată invadată cu succes… pînă am apărut eu“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Ce „trucuri” folosesc supermarketurile pentru a vă determina să cumpărați mai mult decât vă trebuie
Când merg la cumpărături în supermarket, majoritatea românilor au în vedere un buget prestabilit, însă rareori pot să-l respecte respecte, din cauza unor „trucuri” folosite de retaileri.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.