Avort

Publicat în Dilema Veche nr. 951 din 30 iunie – 6 iulie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Decizia Curții Supreme din Statele Unite care deschide calea spre restricționarea avorturilor a provocat ample manifestații și dezbateri, în America și nu numai. Cum bine știm, unii susțin că avortul ar fi o crimă, alții consideră că interzicerea lui ar fi o încălcare a libertății de alegere și o intruziune în viața privată a indivizilor. Locuitorii României, și poate mai ales femeile, ar avea motive istorice să fie de partea celor din a doua categorie. În altă ordine de idei însă, trebuie observat că Statele Unite au o cu totul altă istorie în această privință decît România. Și mai e de menționat că interzicerea avorturilor într-o țară democrată nu e chiar același lucru cu interzicerea avorturilor într-o țară comunistă. În perioada ceaușistă, restricția asta s-a lăsat cu multe victime în rîndul femeilor. Cifrele sînt greu de verificat, dar unele estimări vorbesc de circa zece mii de femei care ar fi murit pe parcursul perioadei de 23 de ani, cît a fost în vigoare respectivul decret, din cauza condițiilor precare în care se făceau  avorturile ilegale. Se spune că unora dintre ele, surprinse în „flagrant delict” de către autorități, li se stopa orice fel de asistență medicală, punîndu-li-se viața în pericol.

Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare. Și nu doar că avorturile erau interzise, dar nici mijloace contraceptive nu se găseau în mod curent. Motivele nu erau de ordin religios, ca în Statele Unite, nu se vorbea de suprimarea unei vieți, ci de libertinaj, de încălcarea eticii  comuniste privind familia, iar scopul suprem al decretului era creșterea natalității, adică o mărire a numărului de supuși ai țării comuniste conduse de Nicolae Ceaușescu. Era ceva similar cu creșterea producției zootehnice și cu toate celelalte creșteri vizate și visate de propaganda comunistă și de conducătorul suprem. Printre efecte, unii dintre noi ne amintim că nu rar apăreau tot felul de situații oarecum asemănătoare cu cea descrisă în filmul lui Cristian Mungiu 4 luni, 3 săptămîni și 2 zile. Asta pentru că orice interdicție, fie în Statele Unite, fie în România, dă naștere unor afaceri clandestine, unei piețe nereglementate în care se poate întîmpla orice. (Americanii ar fi trebuit să știe asta, mai ales după istoria cu prohibiția.)     

Un fost coleg de-al meu mi-a povestit o asemenea întîmplare stranie. Pe cînd era student, iubita i-a rămas însărcinată fără voie, iar el s-a interesat cum se poate face un avort. Tot întrebînd printre cunoscuți și medici, a aflat în cele din urmă de existența unui doctor care făcea așa ceva ilegal, dar în condiții de deplină siguranță sanitară. Avea un fel de clinică privată clandestină. Colegul meu a luat legătura cu el printr-un intermediar (sistemul era construit astfel încît să reducă riscul descoperirii afacerii). S-a stabilit o întîlnire. Doctorul i-a luat pe el și pe fată la o anumită oră, dintr-un loc stabilit. I-a urcat repede într-o mașină și a demarat în trombă. A parcurs niște trasee aparent fără nici o logică prin centrul Bucureștiului, trecînd uneori pe culoarea roșie a semaforului. Colegul meu a înțeles că era o metodă de a se asigura că nu-i urmărea cineva. În timp ce conducea astfel, individul le punea tot felul de întrebări prin care, parcă, voia să-i testeze psihologic. În cele din urmă, a tras mașina în parcarea unui bloc și i-a dus la un alt bloc din apropiere. Au urcat la ultimul etaj și el a deschis ușa obișnuită a unui apartament ce părea obișnuit. Înăuntru însă era un cabinet cu cele mai bune dotări ginecologice care puteau fi văzute în România acelor vremuri. A consultat-o pe fată, le-a spus prețul, care era cam cît un salariu bun, și le-a dat un răgaz de cîteva zile să se decidă. Legătura ar fi urmat să se facă prin același intermediar. Celor doi tineri li s-a părut că ar fi cea mai bună soluție, iar părinții colegului meu au decis că vor plăti ei totul.

Părinții fetei au decis însă altfel. Ceva din toată afacerea nu le-a plăcut, așa că au luat fata acasă, pe răspunderea lor absolută. O vreme, colegul meu n-a mai știut nimic. A aflat apoi că aceștia apelaseră la metode tradiționale și foarte dure, greu și de descris în lumea de astăzi. În cele din urmă lucrurile s-au terminat cu bine. A rămas însă o traumă psihologică, evident, infinit mai mare pentru fată decît pentru băiat.

Colegului meu i se păruse însă atît de ireală seara cu vizita la acel cabinet clandestin încît, după niște săptămîni, l-a tras ața să meargă din nou acolo. Parcă ar fi vrut să se convingă că nu visase. Ajuns la acel ultim etaj, în fața ușii cu pricina, nu s-a abținut să sune. I-a deschis o femeie în șorț, o gospodină, pe lîngă care a zărit bucătăria de unde răzbătea un miros puternic de mîncare. Era un apartament obișnuit și nici vorbă de ceea ce știa el. S-a gîndit că greșise scara. A încercat și la cele alăturate (etajul și poziția apartamentului nu erau de uitat). Numai că la a doua scară, ușa plasată similar avea o ramă aurie, pe care ar fi fost imposibil să n-o observe în seara cu pricina, iar la a treia scară, ușa i-a fost deschisă larg de un tip gras, iar înăuntru, în loc de masă de operație, neoane puternice și mușamale aseptice, a zărit un cuier, o candelă și niște preșuri. S-a simțit ca în La Țigănci.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

regina elisabeta gettyimages jpg
Care au fost ultimele cuvinte ale reginei Elisabeta a II-a scrise în jurnalul său, cu două zile înainte de moarte
Cu doar două zile înainte de a înceta din viață, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a notat o ultimă însemnare în jurnalul său personal, la Castelul Balmoral.
image png
Întineriți instantaneu cu această tunsoare în stil japonez, ideală pentru femeile de peste 40 de ani
Pentru femeile de peste 40 de ani care își doresc un look proaspăt și tineresc, o tunsoare inspirată din stilul japonez poate fi răspunsul perfect.
Brad Smith X  png
Avertisment: China surprinde. „Ești impresionat de cât de multe fac” - Președintele Microsoft, despre avansul Chinei în tehnologie
Președintele Microsoft, Brad Smith, avertizează Occidentul cu privire la avansul tehnologic al Chinei.
Valoarea criptomonedei Dogecoin a crescut de sute ori după raliul forumiştilor Reedit FOTO SHUTTERSTOCK
Dogecoin - criptomoneda care a ajuns să valoreze mai mult decât compania Ford, după victoria lui Trump
Victoria lui Donald Trump la prezidențialele americane a creat o frenezie în rândul investitorilor, ceea ce a făcut ca una dintre criptomonede să crească vertiginos.
Ambasadorul Turciei Ozgur Kivanc Altan FOTO Ambasada Turciei / Facebook
Ambasadorul Turciei dă o palmă României. „Sunt 600 de kilometri și facem zece ore. Este inacceptabil”
Ambasadorul Turciei la București, Özgür Kıvanç Altan, a avut o reacție acidă vizavi de situația drumurilor din România. El a criticat dur lipsa unei șosele de mare viteză între capitalele
ana bogdan platformax jpg
România – Japonia, astăzi, la Malaga: postul care transmite un meci istoric pentru tenisul românesc
Partida va fi găzduită de Martin Carpena Arena, cu o capacitate de 11.300 de locuri. Aceasta e prima noastră prezența în cadrul Billie Jean King Cup Finals, întrecere care reunește cele mai bune 12 echipe ale lumii.
image png
Accident grav pe autostrada A3. S-a activat Planul Roșu de intervenție. 11 mașini au fost implicate în coliziune, iar în acestea se aflau 25 de persoane
Un grav accident rutier a avut loc joi pe autostrada A3, la kilometrul 56, în apropierea comunei Râfov din județul Prahova.
image png
Clătite la tavă. Rețeta care face furori pe rețelele de socialize. Încearc-o și te va cuceri, rapid, și pe tine!
Un desert rapid și delicios, clătitele la tavă au devenit un adevărat fenomen online. Ușor de preparat, pufoase și savuroase, acestea au cucerit mii de oameni.
accident A3 ISU jfif
Grav accident rutier pe A3. 11 mașini sunt implicate în carambol
Un grav accident de circulație în care sunt implicate 11 autoturisme a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe autostrada A3. La fața locului au fost trimise mai multe ambulanțe.